Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΑ ΣΤΟΥΣ TOP MEETINGS ARCHITECTS ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΦΗ ΚΟΥΔΕΛΗ!!!

Την άκρως σημαντική, για τον ελληνικό τουρισμό, διάκριση ανάμεσα στους πρώτους Top Meetings Architects της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης απέσπασε πρόσφατα, από το περιοδικό Kongress Magazine, η γενική διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) κυρία Έφη Κουδελή. Μια διάκριση που αποτελεί χωρίς υπερβολή επιστέγασμα της εργασίας την οποία επιτελεί περίπου 3 χρόνια στο TCΒ. Και τούτο διότι οι αναγνώστες του Kongress Magazine όχι μόνο την ανέδειξαν ανάμεσα στους καλύτερους διευθυντές των Convention Bureaus της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά το όνομά της φιγουράρει πρώτο στην εν λόγω κατάταξη.

Photo credits: Efy Koudeli

Σχολιάζοντας στη συνέντευξή της στο Business Travel blog, τη συγκεκριμένη διάκριση, αποφεύγει συνειδητά λόγω μετριοφροσύνης να αναφερθεί στο τι σημαίνει προσωπικά για την ίδια η επιβράβευση αυτή. Αντιθέτως επιλέγει να τονίσει τη σημασία της διάκρισης σε συλλογικό επίπεδο λέγοντας χαρακτηριστικά «η διάκριση μου ανάμεσα στους πρώτους Top Meetings Architects από το περιοδικό Kongress Magazine και μεταξύ διακεκριμένων ομολόγων μου από Convention Bureaus της περιοχής της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μια σημαντική επιβράβευση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να έχει η Θεσσαλονίκη στην συγκεκριμένη περιοχή. Δηλώνει ότι το Thessaloniki Convention Bureau επιτυγχάνει σταθερά τους στόχους του μέσα σε 3 χρόνια μόλις από την ίδρυσή του και ήδη βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα για τον προορισμό. Προσωπικά με τιμά αυτή η διάκριση γιατί επιβραβεύει τις μέχρι τώρα συλλογικές προσπάθειες και την επιτυχημένη στρατηγική του Thessaloniki Convention Bureau».

Πέραν της ξεκάθαρης και συνάμα αξιοζήλευτης στάσης που υιοθετεί, τονίζοντας δηλαδή τη σημαντικότητα της διεθνούς διάκρισης αυτής σε συλλογικό και επί ουδενί σε προσωπικό επίπεδο, η διαφορετικότητα της κυρίας Έφης Κουδελή συνίσταται και σε άλλες επαγγελματικές της  επιλογές. Αδιαμφισβήτητα είναι από τις λίγες Ελληνίδες που μεσούσης της πολιτικοοικονομικής κρίσης στη χώρα μας αποφάσισε να εγκαταλείψει την αξιοθαύμαστη καριέρα της στο εξωτερικό, να επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον αγαπημένο τόπο καταγωγής της, στη Θεσσαλονίκη όπου και επιδιώκει να «μεταλαμπαδεύσει» την πλούσια εμπειρία την οποία συνέλεξε εργαζόμενη σε διεθνές άκρως απαιτητικό περιβάλλον.

Photo credits: Efy Koudeli

Με πρώτες σπουδές στο τμήμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, δύο μεταπτυχιακά διπλώματα- το πρώτο στη Διδασκαλία της Ισπανικής ως ξένη γλώσσα στο Universidad Complutense στη Μαδρίτη και το δεύτερο στην Πολιτιστική Διαχείριση Universidad de Barcelona, η γενική διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau έζησε και εργάστηκε επί 10 συναπτά έτη στην Ισπανία. Για το λόγο άλλωστε αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση γιατί η ίδια στη συνέντευξή της στο Business Travel blog θεωρεί σημαντικούς σταθμούς στην επαγγελματική της καριέρα: α) την πενταετή της εργασία στο Γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη. «Εκεί είχα τη δυνατότητα να μάθω πώς λειτουργεί ο δημόσιος τομέας και να αναγνωρίσω τις παθογένειες αλλά και τα δυνατά του σημεία», επισημαίνει με νόημα η κυρία Κουδελή. Και β) η εργασία της στο κεντρικό hub της IATA για την Ευρώπη στην Μαδρίτη. «Παραιτήθηκα από το Γραφείο του ΕΟΤ αποδεχόμενη την επαγγελματική πρόταση εργασίας στο κεντρικό hub της IATA για την Ευρώπη στη Μαδρίτη όπου είχα τη μοναδική ευκαιρία να δουλέψω σε περιβάλλον εξαιρετικά υψηλού επαγγελματισμού και απαιτήσεων με δυνατή εταιρική κουλτούρα», υπογραμμίζει η κυρία Κουδελή. Παρόλο τις υψηλές εργασιακές απαιτήσεις και επιδιώκοντας τη συνεχή της ενημέρωση και εξειδίκευση απέκτησε δίπλωμα στη Διαχείριση Τουριστικών Επιχειρήσεων της IATA.

Ωστόσο και όπως σπεύδει να τονίσει η μεγαλύτερη πρόκληση στην επαγγελματική της καριέρα δεν είναι άλλη από την τωρινά της καθήκοντα ως διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau. Μια θέση την οποία ανέλαβε τον Αύγουστο του 2014, λίγους μόλις μήνες μετά την επιστροφή της από την Ισπανία.

Photo credits: Efy Koudeli

«Επέστρεψα στην Ελλάδα, στις πιο αντίξοες συνθήκες, με μεγάλη όρεξη να προσφέρω την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα. Αντιμετώπισα την κρίση ως προσωπική πρόκληση από την οποία μπορούσαν να προκύψουν πολλές ευκαιρίες. Μια επιτελική θέση σε έναν φορέα της Θεσσαλονίκης ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα. Μια θέση από την οποία να μπορώ να συνεισφέρω για την προώθηση της πόλης στο εξωτερικό, της πόλης στην οποία γεννήθηκα, την οποία αγαπώ και για την οποία έκρινα πως υπήρχαν πολλά ακόμα που μπορούσαν να γίνουν», λέει εμφανώς ενθουσιασμένη και συνάμα συνεχώς «ανήσυχη» η κυρία Κουδελή.

Από το δικό της μετερίζι ασχολείται ακατάπαυστα προς την επίτευξη αυτού του στόχου και δη την ανάδειξη της αγαπημένης της πόλης, της Θεσσαλονίκης στους ελκυστικούς MICE προορισμούς της διεθνούς αγοράς. Απερίφραστα άλλωστε δηλώνει ότι η πόλη του Θερμαϊκού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερο συνεδριακό προορισμό και έχει κατ’ επέκταση τις προδιαγραφές για να προσελκύσει σημαντικό μερίδιο της MICE αγοράς. Ήδη, όπως αποκαλύπτει, έχει αρχίσει να καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για τη διοργάνωση συνεδρίων, incentives, εταιρικών εκδηλώσεων κλπ. στη Θεσσαλονίκη.

Photo credits: Efy Koudeli

Ωστόσο και χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό της επισημαίνει ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της όποιας αναπτυξιακής στρατηγικής για τον συνεδριακό τουρισμό είναι η σταθερότητα. «Χρειαζόμαστε ένα σταθερό πλαίσιο, πολιτικό και οικονομικό για να μπορέσουμε να χτίσουμε σε βάθος χρόνου ένα στέρεο συνεδριακό προφίλ για τη Θεσσαλονίκη», σχολιάζει σχετικά η κυρία Κουδελή.

Ταυτόχρονα στη συνέντευξή της στο Business Travel blog δεν παραλείπει- απαντώντας στο ερώτημα πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναλάβει μια γυναίκα επιτελική θέση σε επιχείρηση, φορέα κλπ. του ελληνικού τουρισμού δεδομένου ότι οι εν λόγω θέσεις ως επί των πλείστων «ανδροκρατούνται»- να δηλώσει ότι «όταν ανήκεις σε μια κοινωνικά «αδύναμη» ομάδα όπως π.χ. το γυναικείο φύλο, πρέπει να γίνεις τόσο καλή ώστε να μην μπορούν σε αγνοήσουν»!!!

Άξιο αναφοράς είναι μεταξύ άλλων το αστείρευτο μεράκι, το ασίγαστο πάθος που επιδεικνύει στην εκάστοτε θέση εργασίας που αναλαμβάνει προκειμένου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Ελλάδας!!! 

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον ελληνικό τουρισμό; Ποιο ήταν το δέλεαρ;

Ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη βιομηχανία της Ελλάδας και σε αυτή, η χώρα μας, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Νομίζω ότι εκ των πραγμάτων, ο τουρισμός και ειδικότερα ο επαγγελματικός τουρισμός  αποτελεί ένα κλάδο εξαιρετικά ελκυστικό καθώς απαιτεί μεγάλη κοινωνικότητα, ικανότητα επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, επαγγελματισμό και δίνει σημαντικές δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Η ενασχόληση μου με τον τουρισμό προέκυψε φυσιολογικά. Για να προλάβω την ερώτησή σας και για να γίνω σαφής στο τι ακριβώς εννοώ φυσιολογικά, να υπογραμμίσω ότι στη ζωή μου, μου δόθηκαν ευκαιρίες από ανθρώπους που μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Εγώ με τη σειρά μου, αξιοποίησα αυτές τις ευκαιρίες στις οποίες και ανταποκρίθηκα με επιτυχία. Ουσιαστικά πρόκειται για ευκαιρίες που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή και να καθορίσουν την επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

Σε διαφορετικές συγκυρίες μου δόθηκαν συγκεκριμένες ευκαιρίες που σταδιακά οδήγησαν στην ενασχόλησή μου τον τουρισμό και τώρα πιο συγκεκριμένα με τον συνεδριακό τουρισμό. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που είχα αλλά και για το έργο που μου ανατέθηκε.

Σε ότι αφορά στο τι λειτουργεί σαν δέλεαρ, η ενασχόληση με τον τουρισμό σου προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να έρχεσαι σε επαφή με τη διαφορετικότητα αλλά και το πάθος μου να συνεισφέρω από την εκάστοτε θέση μου στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Η θέση μου ως Διευθύντριας του Thessaloniki Convention Bureau αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην επαγγελματική μου καριέρα!

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μέχρι σήμερα επαγγελματική σας καριέρα και για ποιους λόγους; 

Η απόφαση μου να επιστρέψω στην Ελλάδα το 2013 μετά από 10 χρόνια παραμονής μου στην Ισπανία, εν μέσω της κρίσης αποτέλεσε αναμφίβολα την πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου. Στην Ισπανία ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με 2 μεταπτυχιακά και απέκτησα πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία σε διεθνές περιβάλλον. Ως σημαντικό σταθμό θα ξεχώριζα την πενταετή  εργασία μου στο Γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη της Ισπανίας όπου είχα την δυνατότητα να μάθω πως λειτουργεί ο δημόσιος τομέας και να αναγνωρίσω τις παθογένειες αλλά και τα δυνατά σημεία του. Στη συνέχεια η απόφαση μου να παραιτηθώ για να αποδεχτώ πρόταση για να εργαστώ στο κεντρικό hub της IATA για την Ευρώπη στην Μαδρίτη, μου προσέφερε τη μοναδική ευκαιρία να δουλέψω σε περιβάλλον εξαιρετικά υψηλού επαγγελματισμού και απαιτήσεων με δυνατή εταιρική κουλτούρα.  Σίγουρα, όμως η παρούσα θέση μου ως Διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην επαγγελματική μου καριέρα.

Photo credits: Efy Koudeli

Επέστρεψα στην Ελλάδα, στις πιο αντίξοες συνθήκες, με μεγάλη όρεξη να προσφέρω την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα

Πότε αναλάβατε τη γενική διεύθυνση του Thessaloniki Convention Bureau; Ποιες είναι οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό σας όταν δεχτήκατε αυτήν την πρόταση και γιατί τελικά την αποδεχτήκατε; 

Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του Thessaloniki Convention Bureau τον Αύγουστο του 2014 μερικούς μήνες μετά την επιστροφή μου από την Ισπανία. Επέστρεψα στην Ελλάδα, στις πιο αντίξοες συνθήκες, με μεγάλη όρεξη να προσφέρω την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα. Αντιμετώπισα την κρίση ως προσωπική πρόκληση από την οποία μπορούσαν να προκύψουν πολλές ευκαιρίες. Μια επιτελική θέση σε έναν φορέα της Θεσσαλονίκης ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα. Μια θέση από την οποία να μπορώ να συνεισφέρω για την προώθηση της πόλης στο εξωτερικό, της πόλης στην οποία γεννήθηκα, την οποία αγαπώ και για την οποία έκρινα πως υπήρχαν πολλά ακόμα που μπορούσαν να γίνουν.

Photo credits: Efy Koudeli

Όταν ανήκεις σε μια κοινωνικά «αδύναμη» ομάδα, όπως πχ το γυναικείο φύλο, πρέπει να γίνεις τόσο καλή ώστε να μη μπορούν να σε αγνοήσουν. 

Θεωρείτε ότι τα προσόντα, οι ικανότητες, οι δεξιότητες του γυναικείου φύλου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση των καθηκόντων σας; Και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναλάβει μια γυναίκα επιτελική θέση σε επιχείρηση κλπ. του ελληνικού τουρισμού φορέα δεδομένου ότι οι εν λόγω θέσεις  στον κλάδο ως επί των πλείστων «ανδροκρατούνται»;

Πιστεύω ότι οι δεξιότητες και οι ικανότητες δεν καθορίζονται από το φύλο αλλά είναι στο μεγαλύτερο βαθμό τους κοινωνικά επίκτητα χαρακτηριστικά που τους αποδίδονται. Αλλά αν παραδείγματος χάριν θεωρήσουμε ότι το multitasking αποτελεί βασικό «γυναικείο χαρακτηριστικό» τότε ναι, συμβάλει σημαντικά σε ρόλους όπως event management. Ζούμε σ’ μια εξαιρετικά ανδροκρατούμενη κοινωνία και ειδικότερα η ελληνική δε δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στα δύο φύλα.  Τελευταία, έχουμε αισιόδοξα μηνύματα και βλέπουμε ότι αυτή η πραγματικότητα αλλάζει. Το ίδιο ισχύει και στον τουρισμό. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αναλάβει μια γυναίκα μια επιτελική θέση λόγω φύλου. Αυτό που πραγματικά το κάνει δύσκολο είναι ο συνδυασμός των ρόλων στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί η σύγχρονη γυναίκα: σύντροφος, γυναίκα, μητέρα, επαγγελματίας και πολλούς άλλους κατά περίπτωση. Προσωπικά πιστεύω ότι όταν ανήκεις σε μια κοινωνικά «αδύναμη» ομάδα, όπως πχ το γυναικείο φύλο, πρέπει να γίνεις τόσο καλή ώστε να μη μπορούν να σε αγνοήσουν.

Photo credits: Efy Koudeli

Η Θεσσαλονίκη έχει τις προδιαγραφές για να προσελκύσει σημαντικό μερίδιο της MICE βιομηχανίας

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σαν γενική διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau;

Στόχος είναι να αυξήσουμε τις διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή. Να αυξήσουμε την αναγνωσιμότητα του προορισμού. Να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη Θεσσαλονίκη ιδανικό προορισμό. Η Θεσσαλονίκη έχει τις προδιαγραφές για να προσελκύσει σημαντικό μερίδιο της MICE βιομηχανίας.

Αύξηση της ζήτησης για συνέδρια, incentives κλπ. στη Θεσσαλονίκη

Λαμβάνοντας υπόψη τις επαφές, τις συζητήσεις κλπ. με ξένους που δραστηριοποιούνται στο διεθνή συνεδριακό τουρισμό, ποια είναι η άποψη που έχουν για τη συνεδριακή εικόνα της Θεσσαλονίκης; Εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνεδρίων και MICE εκδηλώσεων στην πόλη; 

Η Θεσσαλονίκη καθώς για πολλά χρόνια δεν είχε εκπροσώπηση στην αγορά MICE, προωθείται ως νέος προορισμός. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο και αναζητούν νέους προορισμούς στους οποίους επιδιώκουν να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις τους. Η ασφάλεια σίγουρα στις παρούσες συνθήκες στην Ευρώπη αποτελεί σημαντικό κριτήριο. Η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερο συνεδριακό προορισμό: μοναδική προνομιακή θέση, μικρή, συμπαγής και ασφαλής πόλη, με ιστορικά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, με την μεγαλύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στο κέντρο της πόλης και πολλά άλλα.  Σε κάθε περίπτωση όμως οι στόχοι στην βιομηχανία MICE είναι πάντα μακροπρόθεσμοι και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένας κύκλος εργασιών τουλάχιστον 4-5 ετών για να μπορέσουμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.  Ήδη όμως βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ζητήσεων RFPs  (οποιαδήποτε δηλαδή διοργάνωση είτε πρόκειται για συνέδριο incentive είτε εταιρικών εκδηλώσεων και μετακλήσεις συνεδρίων) που λαμβάνουμε και των επιτυχημένων διεκδικήσεων για την πόλη.

Photo credits: Efy Koudeli

Βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή στρατηγική του συνεδριακού τουρισμού είναι η σταθερότητα

 Σε ποιους άξονες θα πρέπει να βασίζεται η στρατηγική για την ανάδειξη του συνεδριακού προφίλ της Θεσσαλονίκης τόσο από την Πολιτεία, την τοπική εξουσία όσο και από τους τουριστικούς επιχειρηματίες;

Βασική προϋπόθεση για να αποδώσει αποτελέσματα οποιαδήποτε στρατηγική είναι η σταθερότητα. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό πλαίσιο, πολιτικό και οικονομικό για να μπορέσουμε να χτίσουμε σε βάθος χρόνου ένα στέρεο συνεδριακό προφίλ για τη Θεσσαλονίκη. Ο συνεδριακός τουρισμός δεν ήταν ποτέ μέσα στις προτεραιότητες τις Πολιτείας, το τελευταίο καιρό όμως φαίνεται ότι δίνεται μεγαλύτερη σημασία τόσο από πλευράς Πολιτείας όσο από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες.  Μέσα σε αυτά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του TCB έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε ενωτικά στην πόλη και έχουμε αναπτύξει πολύτιμες συνέργειες με όλους τους φορείς της πόλης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.α. αλλά και τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον επαγγελματικό τουρισμό.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.