Το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου και της λίρας σε σχέση με το ευρώ αποτελούν θετικά σημεία της συγκυρίας που βοηθούν σημαντικά τον τουρισμό. Επίσης η χώρα αναρριχήθηκε επτά θέσεις στην κλίμακα της διεθνούς τουριστικής ανταγωνιστικότητας.
«Στα θετικά νέα της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνονται η ανατίμηση του Ρουβλίου και της Λίρας έναντι του Ευρώ, που θα κάνουν πιο προσιτές τις διακοπές στην Ελλάδα» αναφέρει το Στατιστικό Δελτίο Απριλίου του Ινστιτούτου Αναλύσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται, «επίσης, σημαντική είναι και η αναρρίχηση της χώρας κατά 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικής ανταγωνιστικότητας, καταλαμβάνοντας πλέον την θέση 24. Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι πίσω από αυτήν τη σημαντική βελτίωση, κρύβεται η πολύ χαμηλή κατάταξη της χώρας σε θέματα φορολογίας και προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων.
Επί συνόλου 136 χωρών που εξετάστηκαν, – η Ελλάδα καταλαμβάνει την θέση 134 για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για επενδύσεις και την θέση 133 για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για εργασία, επιβεβαιώνοντας -δυστυχώς- πλήρως τις απόψεις του ΣΕΤΕ για υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα. – ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η βαθμολογία της χώρας αναφορικά με τους κανόνες που αφορούν στις Διεθνείς Επενδύσεις (112) και του Νομικού Πλαισίου για την επίλυση διαφορών (128). Τα παραπάνω συμβάλλουν στην χαμηλή κατάταξη (103) για το τουριστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας.»
Τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες
Πάντως όπως αναφέρει το Δελτίο, «τα στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού για τους πρώτους μήνες του 2017 αποτυπώνουν μια συγκρατημένη πορεία.
Πιο συγκεκριμένα, για το 1 ο τρίμηνο 2017, βάσει διοικητικών στοιχείων:
– στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων καταγράφεται αύξηση των διεθνών αφίξεων +1,7%,
– στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή μείωση (-0,6%),