ΜΕΛΕΤΗ ICAP: ΠΩΣ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ;

photo credits: A.Angelopoulos

Η ICAP Group για 7η χρονιά, εκδίδει την επιχειρηματική έκδοση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας», αξιοποιώντας συνοπτικά το υλικό, που περιέχεται στις αντίστοιχες ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ του Ομίλου, προβάλλοντας σημαντικές επιχειρήσεις κάθε κλάδου.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών της έκδοσης κατέγραψε ελαφρά μείωση το 2015/14, παράλληλα όμως η συγκράτηση του κόστους είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Πράγματι, το έτος 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία και το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 2,8% το 2015/14, και διαμορφώθηκε σε €128 δισ. περίπου. Υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα, αξίζει να σημειωθεί η βελτίωση σε επίπεδο μεικτών κερδών και η δραστική αύξηση (66,3%) του λειτουργικού αποτελέσματος, μεταβολές που τελικά οδήγησαν στην εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία του εταιρικού τομέα το 2015, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους €2,1 δισ. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (το 62,3%) ήταν κερδοφόρες το 2015, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τους επί μέρους κλάδους, όλοι πλην ενός, οι κλάδοι κατέστησαν κερδοφόροι το 2015.

O Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά: «Στις παρούσες συνθήκες η Ελληνική Οικονομία εξακολουθεί να παραμένει «ευάλωτη», αφού δεν έχουν εξαλειφθεί όλοι εκείνοι οι παράγοντες που καθιστούν επισφαλή τη δυναμική ανάκαμψης της χώρας. Οι ενδείξεις ανάκαμψης που εμφάνιζαν αρχικά τα δημοσιονομικά μεγέθη το 2016 τελικά αναιρέθηκαν, δεδομένου ότι η χώρα εισήλθε και πάλι σε ύφεση στα τέλη του έτους, ενώ σε ετήσια βάση συνολικά η οικονομία της χώρας χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά από στασιμότητα. Αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα, η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από αυξημένη αβεβαιότητα, εν μέσω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων αξιολόγησης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι πλέον προφανής η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους Δανειστές, για την επαναφορά της οικονομικής σταθερότητας, γεγονός που θα επιτρέψει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και έτσι να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Σ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις συνέχιζαν να λειτουργούν σ’ ένα δυσμενές περιβάλλον καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που εκφράστηκε (ως ένα βαθμό) και από τις επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας. Βέβαια οι επί μέρους Επιχειρηματικοί Τομείς επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι κλαδικές επιδόσεις, όσον αφορά δείκτες κερδοφορίας – αποδοτικότητας, σημείωσαν οριακή μόνο υποχώρηση το 2015, ενώ διατηρείται η τάση περιορισμού των ζημιογόνων κλάδων, συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Αξίζει, λοιπόν, να αναδειχτούν εκείνοι οι κλάδοι που επέδειξαν σημαντικές αντοχές και πέτυχαν αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στη νέα έκδοση της ICAP Group, 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας – 2017».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.