Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ MAKEDONIA PALACE ΚΑΙ ΤΗΣ DIMERA GROUP ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Την υπόσχεση που έδωσε στον κ. Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη, του Makedonia Palace και της Dimera Group, με τις πολυσχιδείς επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Μια υπόσχεση η οποία αφορά τόσο στο εντυπωσιακό ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονιά ο δείκτης της μέσης πληρότητας όσο και της αύξησης της μέσης τιμής στο Makedonia Palace. Και η οποία παρόλο τους απρόβλεπτους παράγοντες- λόγω της ριζικής ανακαίνισης στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Ελλάδας- θα τηρηθεί στο ακέραιο!!!

Συγκεκριμένα και όπως αποκαλύπτει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του Makedonia Palace και της Dimera Group κ. Αλκιβιάδης Σωτηρίου «πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη του brand name Makedonia Palace- στο οποίο ήμουν γενικός διευθυντής την περίοδο 1998-2005- και γνωρίζοντας την απήχηση, την εμβέλεια αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές που προδιαγράφονται για το πολυτελέστατο και πλήρως ανακαινισμένο πλέον ξενοδοχείο, ανέφερα στον κ. Ιβάν Σαββίδη ότι ο δείκτης της μέσης πληρότητας αλλά και μέση τιμή στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, φέτος θα αυξηθεί. Η υπόσχεση αυτή, για την ακρίβεια ο στόχος αυτός δόθηκε με την προϋπόθεση ότι όλα τα έργα της ανακαίνισης θα είχαν τελειώσει εγκαίρως. Τι εννοώ; Προβλεπόταν ότι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου θα κόστιζε 12,5 εκατ. ευρώ αλλά τελικά θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί λόγω παλαιότητας του κτιρίου αλλά κυρίως λόγω της επιδίωξης του κ. Σαββίδη να καταστεί το Makedonia Palace leader στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υλοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση στο ξενοδοχείο.

Για την ακρίβεια έγιναν επεμβάσεις στα «σπλάχνα» του ξενοδοχείου, σε τομείς ενδεικτικά όπως τα μηχανοστάσια, οι σωληνώσεις κ.ο.κ. που άλλοι δεν τα πειράζουν και αρκούνται σε αυτά που βλέπει ο πελάτης. Αντιθέτως, στο Makedonia Palace έγιναν τέτοιες καίριες επεμβάσεις. Έτσι και προκειμένου να υλοποιηθούν για παράδειγμα οι εργασίες κατασκευής νέου στεγάστρου έξω από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, να αποπερατωθούν έργα που γινόντουσαν σε εσωτερικούς του χώρους του έκλεινα και δεν πουλούσα κατά καιρούς 50 ή 100 δωμάτια ή ακόμα και το μισό ξενοδοχείο. Επί ουδενί δεν ήθελα λόγω ακριβώς των θορύβων, να υπάρχουν δυσαρεστημένοι πελάτες στο ξενοδοχείο. Δεν σαν κρύβω ότι παρόλο τους περιορισμούς που μόλις προανέφερα, «κυνηγάω μετά μανίας» να εκπληρωθεί η υπόσχεση που έδωσα στον κ. Σαββίδη τόσο για αυξηθεί η φετινή μέση πληρότητα όσο και η μέση τιμή στο Makedonia Palace. Και πραγματικά χαίρομαι που συνομιλώντας με τους πελάτες του ξενοδοχείου γίνομαι δέκτης επιδοκιμαστικών σχολίων για την ανακαίνιση, τους χώρους, τα χρώματα, το φως που εκπέμπει πλέον λόγω του ανοίγματος του προς τη θάλασσα και της εξωστρέφειάς του».

Η επιστροφή στο Makedonia Palace  

H είδηση ότι ο κ. Αλκιβιάδης Σωτηρίου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στο Makedonia Palace και στον όμιλο Dimera Group «τάραξε τα ύδατα» της ελληνικής ξενοδοχίας και δη της αγοράς των γενικών διευθυντών ξενοδοχείων της χώρας μας τον περασμένο Απρίλιο. Για την ακρίβεια εξέπληξε για ακόμα μία φορά όσους ασχολούμαστε και με τον καίριο τομέα της αγοράς των γενικών διευθυντών των ελληνικών μονάδων. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, έχει πραγματοποιήσει δυνατές, θαρραλέες και άκρως τολμηρές μεταγραφές.

Αποδεχόμενος επαγγελματικές προτάσεις που του απηύθυναν ξενοδόχοι και είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είτε στήνοντας εκ του μηδενός ξενοδοχειακές αλυσίδες είτε καταγράφοντας  κέρδη στην επιχείρηση προσδίδοντας  συνάμα και αίγλη στο στελεχειακό τους δυναμικό κ.ά. Γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση καθώς όπως αφειδώς παραδέχονται και συνάδελφοί του, ο κ. Αλκιβιάδης Σωτηρίου έχει αποδείξει τι μπορεί να καταφέρει και να επιτύχει και για αυτό θεωρείται επιτυχημένος γενικός διευθυντής ξενοδοχείων και περιζήτητος από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την πολυετή και επιτυχημένη εργασία του στο Makedonia Palace τις χρονιές 1998-2005, προέτρεψε πιθανότατα την ιδιοκτησία του Dimera Group να του απευθύνει πρόταση- πρόκληση προκειμένου να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ιστορικού θεσσαλονικιώτικου ξενοδοχείου και του ομώνυμου ομίλου.

«Από κάποιες επαγγελματικές προτάσεις που είχα δεχτεί, επέλεξα συνειδητά, με μεράκι και ενθουσιασμό την επιστροφή μου στο Makedonia Palace καθώς το όνομά μου έχει συνδεθεί με το ξενοδοχείο, ενώ συνάδελφοι και ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης με προέτρεπαν να γυρίσω πίσω προκειμένου να επανακτήσει η μονάδα την αίγλη και τη φήμη της κλπ.», αποκαλύπτει σχετικά ο κ. Σωτηρίου.

Τα ερεθίσματα αυτά σε συνάρτηση με το γεγονός ότι αποδέχτηκαν την πρόταση να εργαστούν εκ νέου στο Makedonia Palace συνεργάτες τους οποίους είχε ο κ. Σωτηρίου την περίοδο 1998-2005 σε καίριους τομείς, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για την επιστροφή του στη νύμφη του Θερμαϊκού. «Ουσιαστικά πρόκειται για άτομα τα οποία εκτιμώ σαν επαγγελματίες αλλά κυρίως σαν ανθρώπους. Παρόλο που εργαζόμασταν σε διαφορετικά ξενοδοχεία και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, δεν είχαμε χάσει την επαφή και την επικοινωνία μας. Με αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει καλή χημεία και όταν μου είπαν ότι εάν θα αποδεχτείς την επαγγελματική πρόταση επιστροφής σου στο Makedonia Palace, θα έρθουμε μαζί σου (παραιτούμενοι από τη δουλειά τους), τότε «έδεσε το γλυκό» και η απόφαση έγινε εύκολη», αποσαφηνίζει ο γενικός διευθυντής του Makedonia Palace και της Dimera Group. Και με νόημα συμπληρώνει ότι «χαίρομαι γιατί η καλή ομάδα που είχε δημιουργηθεί τα έτη 1998-2005 κάνοντας έναν κύκλο σε μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας, ενώθηκε με την ομάδα που ήδη δούλευε στο ξενοδοχείο, και πλέον έχουμε όλοι μας κοινό όραμα να ανεβάσουμε το Makedonia Palace στο επίπεδο και στην κλάση που του αρμόζει, απολαμβάνοντας πραγματικά την εργασία μας εδώ».

Όσο ρομαντικό και εάν ακούγεται το όραμα αυτό, εντούτοις είναι πέρα για πέρα για αληθινό καθώς όπως διαβεβαιώνει ο κ. Σωτηρίου «θέλουμε όλοι μαζί να ανεβάσουμε το ξενοδοχείο ξανά ψηλά. Το Makedonia Palace πέρασε περιπέτειες και ταλαιπωρίες, «έζησε» κάποια δύσκολα χρόνια με ανακατατάξεις και σε επίπεδο προσωπικού αλλά και σε άλλους καίριους τομείς και τώρα είμαστε όλοι εδώ για να επαναφέρουμε τη χαμένη του αίγλη και να επανατοποθετηθεί επάξια στην υψηλή θέση που του αναλογεί». Και καταθέτει τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο κοινός αυτός στόχος θα επιτευχθεί. Γεγονός που αυτόματα θα προτρέψει τη διοικητική ομάδα του Makedonia Palace «να κυνηγήσουμε το επόμενο καλύτερο μας βήμα», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, αποκαλύπτοντας τη συνεχή «ανησυχία» του και την αδιάκοπη«τρέλα» του για τη δουλειά του.

Δεν θα πρέπει να μην αναφερθεί ότι ο επαγγελματίας που αποτελεί μέλος της παλιάς καλής ομάδας του ξενοδοχείου, έχει επιστρέψει στο Makedonia Palace και μοιράζεται το κοινό όραμα, είναι ο chef  Σωτήρης Ευαγγέλου.

Η πρώτη μέρα στο Makedonia Palace

Σίγουρα ασυνήθιστη ήταν η εικόνα που αντίκρισε όταν αναλαμβάνοντας τη γενική διεύθυνση του Makedonia Palace πρωτοδιάβηκε στις αρχές Απριλίου της φετινής χρονιάς το ξενοδοχείο. Και αυτό γιατί από τις αρχές του τρέχοντος έτους το ξενοδοχειακό συγκρότημα ήταν κλειστό καθώς είχε τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση υλοποίησης του περίφημου προγράμματος «Remake» του Makedonia Palace. «Την πρώτη μου μέρα στο ξενοδοχείο, είδα ένα εργοτάξιο, το μπετόν κυριαρχούσε παντού, οι αλλαγές και οι μεταφορές που έγιναν σε τμήματα όπως η reception, το lobby, το σαλόνι κλπ. που ακόμα δεν είχαν σχηματοποιηθεί και δεν είχαν λάβει την τελική τους μορφή, με παραξένεψαν σφόδρα», σχολιάζει σχετικά ο κ. Σωτηρίου.

Η στρατηγική για τη λειτουργία του Makedonia Palace

Προτού ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας εργασίας του στο ξενοδοχείο, το ανακαινισμένο πλέον Makedonia Palace ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του. «Διαθέτοντας πλέον ένα καινούριο, πανέμορφο και πιο εξωστρεφές σαφώς ξενοδοχείο, η πολιτική μας τώρα εστιάζεται στο πιο δύσκολο κομμάτι που αφορά σε όλους, ανεξαρτήτως ιεραρχίας και θέσης, εργαζόμενους. Πρέπει δηλαδή κάνουμε μια στροφή 180 μοιρών, να πιστέψουμε στο νέο άκρως ελκυστικό προϊόν να το πουλήσουμε στις τιμές που πρέπει να κοστολογείται ώστε το ξενοδοχείο να αποδώσει τα μέγιστα τόσο από άποψης φήμης όσο και σε άλλα επίπεδα», επισημαίνει χωρίς περιστροφές γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου.

Και προσθέτει ότι «το brand name Makedonia Palace έχει τα χρόνια λειτουργίας του στην ελληνική τουριστική αγορά συνδεθεί με την ποιότητα η οποία είχε τα τελευταία χρόνια πέσει. Από την πρώτη μέρα του ανοίγματός του προσπαθούμε με πολύ προσπάθεια, πολύ εκπαίδευση στο προσωπικό, καθημερινή μέριμνα για τη βελτίωση της παραμικρής λεπτομέρειας ώστε το ξενοδοχείο να επανακτήσει την αίγλη του και να κατακτήσει ξανά την κορυφή». Ένας στόχος που από ό,τι αποδεικνύεται  ήδη υλοποιείται. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν τα επιδοκιμαστικά σχόλια τα οποία αποσπά το ξενοδοχείο στους διάφορους διεθνείς ταξιδιωτικούς οργανισμούς και στα social media, η αποδοχή την οποία απολαμβάνει στην προτίμηση και VIP πολιτικών, θρησκευτικών και όχι προσωπικοτήτων που σπεύδουν να αποδώσουν τα εύσημά τους στη διοίκηση του ξενοδοχείου, οι πολύ καλές πληρότητες τις οποίες εγγράφει στα ενεργητικά του στοιχεία κλπ.

Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία αυτή διαδραματίζει σίγουρα ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής την οποία υιοθετεί η διοίκηση για τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Και αυτός εστιάζεται στην παροχή αντίστοιχης εμβέλειας με τη φήμη του ξενοδοχείου εμπειριών που διακρίνονται συνάμα για τη δυναμική τους και τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα. «Πέραν από την καλή τοποθεσία, το καλό κτίριο, η επιτυχία του ξενοδοχείου συνίσταται στο να έχει ο πελάτης αναχωρώντας από το Makedonia Palace τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες», υπογραμμίζει ο κ. Σωτηρίου. Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «ασχολούμαστε αυτήν την στιγμή και με τον καίριο τομέα των εμπειριών τις οποίες θα αποκομίσουν οι επισκέπτες στο ξενοδοχείο».

Για το λόγο αυτό είναι δρομολογημένες να ξεκινήσουν – εναρμονισμένες με τις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών- δράσεις και ενέργειες που θυμίζουν το Makedonia Palace την παλιά καλή εποχή με τις οποίες πρωτοστατούσε στα ελληνικά τουριστικά δρώμενα. Όπως ήταν ενδεικτικά η πρωτοποριακή κίνηση τα έτη 1999 έως 2005 της καθιέρωσης του brunch στο Makedonia Palace το οποίο πραγματοποιούταν κάθε Κυριακή από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι και απολάμβανε την προτίμηση πολλών ταξιδιωτών που έσπευδαν να απολαύσουν τις μακεδονίτικες μεταξύ άλλων γεύσεις από τον πλούσιο μπουφέ. Ή ακόμα και φήμη την οποία είχε επάξια κερδίσει από τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες στη νύμφη του Θερμαϊκού το εστιατόριο «Πορφύρα» το οποίο λειτουργούσε στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου,  λόγω του άριστου συνδυασμού ποιότητας και γεύσης. «Αντίστοιχης εμβέλειες ενέργειες τίθενται σε εφαρμογή- όπως για παράδειγμα η αλλαγή του μενού στο εστιατόριο το οποίο θα προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα-προκειμένου οι επισκέπτες να επιστρέψουν στο Makedonia Palace, να δοκιμάσουν αυτό που τους προσφέρουμε γιατί τότε σίγουρα θα γίνουν «πιστοί» πελάτες στο ξενοδοχείο», λέει χωρίς να κρύβει τη σιγουριά του για την επιτυχή αυτή κατάληξη.

Να σημειωθεί ότι στους βασικούς στόχους της διοίκησης του Makedonia Palace συγκαταλέγεται και η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η διοίκηση του εμβληματικού ξενοδοχείου διατηρεί πολύ σχέση και επαφή με φορείς και τουριστικούς οργανισμούς στη νύμφη του Θερμαϊκού, συμμετέχοντας από κοινού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. «Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει η αποπεράτωση των εργασιών αναβάθμισης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με τη δυνατότητα από την προσεχή άνοιξη και μετά, πραγματοποίησης περισσότερων διεθνών πτήσεων και άφιξης στην πόλη περισσότερων τουριστών από διάφορες χώρες», αναφέρει ο κ. Σωτηρίου.  

Όλες οι εργασίες ανακαίνισης στο ξενοδοχείο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ότι θα αποπερατωθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα καταστήματα που βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο όπου θα αποκτήσουν στέγη επιχειρήσεις με δημοφιλή στη διεθνή αγορά προϊόντα, το χαμάμ αλλά και το κομμωτήριο.

Επιπλέον, μέσα στο χειμώνα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης τόσο στην εξωτερική πισίνα όσο και στο γυμναστήριο του Makedonia Palace.  

Οι επόμενες κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη και του ομίλου Dimera Group στην ελληνική τουριστική αγορά

Στις πολυσχιδείς δραστηριότητες και πολύπλευρους τομείς ασχολιών του κ. Σωτηρίου συμπεριλαμβάνεται και η περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου Dimera Group στον ελληνικό τουρισμό. Έτσι δράττοντας την ευκαιρία το Business Travel blog τον ρώτησε για τα επόμενα βήματα του Dimera Group στην ελληνική τουριστική αγορά. Και ο κ. Σωτηρίου δήλωσε αποκλειστικά στο ΒΤ blog ότι «είναι γεγονός ότι έχουμε βλέψεις για την περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξή μας στον τουριστικό τομέα. Κοιτάζουμε πάρα πολλά projects σχετικά με τον τουρισμό τα οποία δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Όταν στη διαδικασία εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες αναπόφευκτα και όπως είναι γνωστό τοις πάσοι, χρονοτριβούν οι όποιες ενέργειες, με τις επενδύσεις να μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο».  

Σε ότι αφορά στα κατά καιρούς δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι θα 2018 θα ξεκινήσει η επένδυση του Dimera Group στην περιοχή Παλιούρι της Χαλκιδικής ο κ. Σωτηρίου απαντά σχετικά ότι «πιθανών η εν λόγω πολυσύνθετη τουριστική επένδυση στο Παλιούρι να ξεκινήσει να τρέχει μέσα στο 2018. Εν γνώσει μου χρησιμοποιώ το επίρρημα πιθανών καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ορισμένα καίρια, για την επένδυση, θέματα». Και δεν παραλείπει να τονίσει ότι «επειδή ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που επενδύει αυτήν την εποχή στην Ελλάδα, είναι γεγονός ότι ακούγονται πάρα πολλά για τις μελλοντικές του κινήσεις στον ελληνικό τουρισμό. Ο κ. Σαββίδης θέλει να επενδύσει και σε άλλα ξενοδοχεία, τα ζητούμενα και τα θέματα είναι πολλά και όλα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.