ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ: «ΑΥΞΗΣΗ 12%-13% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΥΟΙΩΝΕΣ».

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη για τον εισερχόμενο, στην Ελλάδα, γαλλικό τουρισμό, το 2017 αλλά και το 2018 αναδεικνύει στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού οργανισμού Yalos Tours κ. Χρήστος Παναρέτου ο οποίος ασχολείται ακατάπαυστα και επιτυχημένα- όπως συνηγορούν συνάδελφοί του αλλά και Έλληνες ξενοδόχοι- με την εισροή στη χώρα μας Γάλλων ταξιδιωτών και δη αυτών που θέλουν να γνωρίσουν και να «μυηθούν» στα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (προορισμοί, πολιτισμός, φύση, γαστρονομία κλπ.) «α λα καρτ»!

Αναλυτικά και όπως σχετικά αποκαλύπτει ο κ. Παναρέτου «η γαλλική αγορά έπιασε τη φετινή χρονιά σημαντική επίδοση στην Ελλάδα, με τον αριθμό των Γάλλων που επέλεξαν το 2017 ελληνικό προορισμό για τις διακοπές τους να καταγράφει αύξηση της τάξεως του 12% με 13%, ενώ τα μηνύματα που δεχόμαστε για την επόμενη τουριστική σεζόν είναι άκρως ενθαρρυντικά». Επιδιώκοντας να γίνει πιο σαφής και αναλυτικός σε ότι αφορά στο καίριο θέμα τι μέλλει γενέσθαι το 2018 επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «εντυπωσιακή είναι η εξέλιξη που ήδη σημειώνεται φέτος καθώς οι προκρατήσεις από groups αλλά και από μεμονωμένους πελάτες για το καλοκαίρι του 2018 έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ τα προηγούμενα έτη οι κινήσεις αυτές ξεκινούσαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο». Και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ αγαπητό και προσιτό προορισμό για τους Γάλλους τουρίστες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους γάλλους τουριστικούς πράκτορες για την ένταξη της χώρας μας στα προσφερόμενα τουριστικά προγράμματα τους, καθώς προγραμματίζονται περισσότερες πτήσεις από γαλλικές πόλεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια για το 2018».

Η αεροπορική σύνδεση γαλλικών τοποθεσιών με ελληνικούς προορισμούς καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την έλευση στη χώρα μας Γάλλων ταξιδιωτών. Για το λόγο άλλωστε αυτό και δη λόγω της πραγματοποίησης charter πτήσεων που προσγειώνονται στα αεροδρόμια ελληνικών προορισμών, τοποθεσίες όπως οι Κυκλάδες (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.ά) η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα τελευταία δύο χρόνια η Θεσσαλονίκη- κατά συνέπεια η Χαλκιδική- συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς των Γάλλων τουριστών. «Αγαπημένος προορισμός για τη γαλλική αγορά είναι και η Κέρκυρα όπου όμως παρατηρείται έλλειψη πολλών δωματίων για τους δυνητικούς Γάλλους επισκέπτες στο νησί των Φαιάκων», συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours.

Ο ίδιος σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι οι τουρίστες από το κράτος της Δυτικής Ευρώπης αλλά και γενικότερα οι γαλλόφωνοι ταξιδιώτες που επιλέγουν για τις διακοπές τους την Ελλάδα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την προτίμησή τους είναι:

  • Τουρίστες από τις γαλλόφωνες χώρες που επιλέγουν τουριστικό πρόγραμμα all inclusive σε προσιτή τιμή το οποίο προμηθεύονται από tour operators
  • Ταξιδιώτες που επισκέπτονται ως επί των πλείστων τις Κυκλάδες και
  • Επισκέπτες που είναι «πιο «ψαγμένοι», σύμφωνα με τον κ. Παναρέτου και επιζητούν διαφορετικές αλλά υψηλού επιπέδου παροχές επιδιώκοντας να γνωρίσουν και να μυηθούν στην αυθεντικότητα προορισμών, γεύσεων κλπ.

Ο μέσος όρος διαμονής τους στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 10 μέρες και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας «δαπανούν κατά το ελάχιστο 200-300 ευρώ το άτομο καθώς θέλουν να γνωρίσουν, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, τις ομορφιές της Ελλάδας», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο κ. Παναρέτου. Και συμπληρώνει ότι «ακόμα και όσοι Γάλλοι επιλέγουν all inclusive διακοπές στη χώρα μας, εντούτοις θα αγοράσουν για παράδειγμα πρόγραμμα για να εκδράμουν και να επισκεφτούν άλλη τοποθεσία ή να ξεναγηθούν σε «άγνωστες» περιοχές του τόπου των διακοπών τους».

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στους Γαλλόφωνους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του Yalos Tours- βάση των συνεργασιών που έχει συνάψει το ελληνικό τουριστικό γραφείο με 2.800 γαλλόφωνους τουριστικούς οργανισμούς- ανήκουν στη μεσαία και ανώτερη εισοδηματική τάξη. «Το Yalos Tours δεν δραστηριοποιείται στο μαζικό τουρισμό και δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο αριθμός των Γάλλων που θα φέρουμε στην Ελλάδα αλλά το κυριότερο το πόσα χρήματα θα δαπανήσουν στη χώρα μας επιλέγοντας την ως τον τόπο των διακοπών τους. Το Yalos Tours φέρνει στην Ελλάδα απαιτητικούς και συνάμα ποιοτικούς Γαλλόφωνους τουρίστες που ζητούν εξειδικευμένες υπηρεσίες- όπως για παράδειγμα private touring, να συνδυάσουν τη διαμονή τους σε καλά ξενοδοχεία με τη γεύση εκλεκτών εδεσμάτων σε καλά εστιατόρια κλπ.- και για την εκπλήρωση των επιθυμιών αυτών, διαθέτουν ένα αν όχι υψηλό τουλάχιστον καλό budget», τονίζει σχετικά ο κ. Παναρέτου.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Yalos Tours επιδιώκει να αυξήσει τις συνεργασίες της και με άλλα μικρά γαλλόφωνα τουριστικά γραφεία στοχεύοντας στην περαιτέρω προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε αυτές τις αγορές. Με τη βοήθεια του ιντερνετικού του κόμβου www.yalostours.com που είναι μόνο στη γαλλική γλώσσα, επιδιώκει την προβολή των τουριστικών προγραμμάτων, την προώθηση ξενοδοχείων και περιοχών από όλη την Ελλάδα στις γαλλόφωνες χώρες. Παράλληλα, το Yalos Tours πραγματοποιεί ετησίως 1-2 fam trips Γάλλων δημοσιογράφων που επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να γνωρίσουν τις μοναδικές δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η ελληνική πρωτεύουσα για ένα τριήμερο ή τετραήμερο ταξίδι. Μια ενέργεια που εναρμονίζεται με τις επιλογές των Γάλλων τουριστών καθώς «η Αθήνα έχει ανέβει αρκετά στην προτίμησή τους», αποκαλύπτει ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours.

Το Yalos Tours παρουσίασε το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής της Ελλάδας στους 180 τουριστικούς πράκτορες του γαλλικού ταξιδιωτικού οργανισμού Selectour

Αποδεχόμενη την πρόταση που της είχε απευθύνει ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours να πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα, η διοίκηση της Selectour- που θεωρείται το νούμερο ένα δίκτυο ανεξάρτητων ταξιδιωτικών γραφείων με 1200 γραφεία στη γαλλική επικράτεια και σε άλλες χώρες εκτός Γαλλίας- μαζί με 180 γάλλους τουριστικούς πράκτορες (από οκτώ διαφορετικές πόλεις της ξένης χώρας) βρέθηκαν για τέσσερις μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα. Στο υπερπολυτελές αθηναϊκό ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου το 13ο συνέδριο δυναμικής πωλήσεων (Force de Vente Selectour) του ομίλου Selectour.

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται το συνέδριο είχε θέμα «Τι μας δίδαξε η Αρχαία Ελλάδα στον τομέα της εμπορικής κατάκτησης» ( Ce que la Grece Antique nous a apris en matiere de conquete commerciale). «Το θέμα του συνεδρίου ήταν καθαρά ελληνικό και οι ομιλητές χρησιμοποίησαν ελληνικές λέξεις και έκαναν εκτενείς αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό και στους Έλληνες φιλοσόφους. Με αποτέλεσμα η φιλοσοφία, η κουλτούρα κλπ. της Αρχαίας Ελλάδας να λειτουργήσει σαν πρότυπο για τους εκπαιδευόμενους στο συνέδριο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παναρέτου χωρίς να κρύβει το θαυμασμό του για την ανάδειξη αυτής της πτυχής στους Γάλλους τουριστικούς πράκτορες.

Από αριστερά προς δεξιά: Δήμητρα Κοτσώνη, Γραμματεία γενικού, Κωνσταντίνος Τσέγας – γενικός γραμματέας ΕΟΤ, Laurent Abitbol, πρόεδρος Ομίλου Γραφείων Selectour, Δήμητρα Βοζίκη, διευθύντρια ΕΟΤ στο Παρίσι, Χρήστος Παναρέτου, γενικός διευθυντής Yalos Tours και Pierre -Emmanuel Duband, διευθυντής Aegean δυτικής Ευρώπης.

Το βασικό workshop του 13ου συνεδρίου της Selectour στην Αθήνα στόχευε στην ενημέρωση και σαφή γνώση των τουριστικών πρακτόρων για τα νέα προϊόντα τα οποία έχουν εντάξει στην γκάμα τους Γάλλοι tour operators, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κρουαζιέρας, των αεροπορικών εταιριών κλπ.

Πέραν και των άλλων workshops, ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours μαζί με το διευθυντή πωλήσεων της Aegean Airlines στο Παρίσι κ. Eric France παρουσίασαν και ανέδειξαν τους τρόπους προώθησης της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στη γαλλική αγορά.

Για την ακρίβεια και όπως επισημαίνει ο κ. Παναρέτου «τους αναδείξαμε στο τι προσφέρει ο κάθε ελληνικός προορισμός και τους καθοδηγήσαμε στο πώς θα τον πουλήσουν και θα τον προωθήσουν. Και τούτο διότι ο κάθε ελληνικός προορισμός έχει διαφορετικό προϊόν και ανάλογα με τις προτιμήσεις των Γάλλων τουριστών μπορούν να τους καθοδηγήσουν στο ποια ελληνική τοποθεσία να επιλέξουν. Εάν για παράδειγμα θέλουν να «μυηθούν» στο άσπρο και στο γαλάζιο, τότε αναπόφευκτα θα επισκεφτούν τις Κυκλάδες για τις οποίες είναι φανατικοί οι Γάλλοι τουρίστες, ενώ τα τελευταία χρόνια επιζητούν να γνωρίσουν τα μικρά κυκλαδίτικα νησιά». Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση έγινε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ως προορισμού city break, ενώ και επειδή οι Γάλλοι επιζητούν τις αυθεντικές εμπειρίες ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Εύβοια. «Το συγκεκριμένο νησί που δεν έχει τύχει της προβολής που θα έπρεπε, είναι κοντά στην Αθήνα και μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για οικογένειες Γάλλων τουριστών», εξηγεί σχετικά ο κ. Παναρέτου.

Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τέσσερις φορές, σε διαφορετική ώρα προκειμένου να την παρακολουθήσουν όλοι οι συμμετέχοντες σύνεδροι. Διαρκούσε 1,5 ώρα και την παρακολουθούσαν περισσότεροι από 40 σύνεδροι κάθε φορά.

Η άψογη διοργάνωση του 13ου συνεδρίου της Selectour από το Yalos Tours περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τη διεξαγωγή του πρωτοποριακού και ευφάνταστου παιχνιδιού με τίτλο «Αθηναϊκές αισθήσεις» την τελευταία μέρα της συνεδριακής εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 12 ομάδες και περιηγήθηκαν στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας όπου είχαν στηθεί διάφορα σταντ και τους ζητούνταν να αναγνωρίσουν για παράδειγμα το ποτό το οποίο περιείχαν διάφορα μπουκάλια (ούζο, ρετσίνα, μαστίχα Χίου κλπ.), αρωματικά φυτά, τυριά κλπ. Με τον τρόπο αυτό «οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες περπάτησαν επί 3 ώρες στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, γνώρισαν μία από τις ακαταμάχητες πλευρές της ελληνικής πρωτεύουσας και ενημερώθηκαν για τα ελληνικά προϊόντα», λέει ο κ. Παναρέτου.

Η μύηση αυτή αλλά και οι εμπειρίες τις οποίες αποκόμισαν επισκεπτόμενοι διάφορες περιοχές της Αθήνας- λόγω του σχεδιαζόμενου από το Yalos Tours προγράμματός τους- έχοντας και σύμμαχο το καθαρό γαλανό ήλιο και τον καλό καιρό είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Παναρέτου πιστεύει ακράδαντα ότι το συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, η ελληνική φιλοξενία θα παρακινήσει περισσότερους Γάλλους τουρίστες να επισκεφτούν το 2018 τη χώρα μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.