ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΟ», Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης, της κατάδυσης, της σπηλαιολογίας και της ορεινής πεζοπορίας θεωρείται λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, η Κάλυμνος. Ταυτόχρονα, το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός αθλητικής αναρρίχησης στον κόσμο, σύμφωνα με τα στατιστικά από την καταχώριση διαδρομών της μεγαλύτερης διαδικτυακής πύλης των αναρριχητών 8a.nu. Aν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο την επισκέπτονται περίπου 10.000 αναρριχητές προερχόμενοι από χώρες της Κεντρικής & Βόρειας Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία, την Άπω Ανατολή κλπ.
Παρόλα τα άκρως ελκυστικά αυτά στοιχεία και την επιτυχία που σημειώνει η Κάλυμνος στις τάξεις των αναρριχητών της υφηλίου, εντούτοις δεν έχει ακόμα αναδείξει στους εν δυνάμει ταξιδιώτες της το γαστρονομικό και πολιτιστικό πλούτο που «κρύβει» προκειμένου να τους ελκύσει να την επισκεφτούν.

Μια ιδέα ωστόσο που βρήκε ανταπόκριση και συμπαράσταση από Καλύμνιους που ασχολούνται με τους τομείς του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής και μεταλλάχθηκε σε πρωτοβουλία για την ανάδειξη του πολιτιστικού και γαστρονομικού πλούτου του νησιού, άλλαξε το ρου της εσωστρέφειας στο νησί των σφουγγαράδων.

Έλκοντας καταγωγή από την Κάλυμνο – για την οποία όταν σου μιλά, έχεις την αίσθηση ότι σε πιάνει από το χέρι και σεργιανίζετε μαζί στο «κάλλος των υδάτων που βρέχουν τις ακρογιαλιές της»- και έχοντας εργαστεί για περισσότερα από 40 χρόνια στον ελληνικό τουρισμό, μια ιδέα της τριβέλιζε το μυαλό για 2-3 χρόνια. «Το πώς μπορεί να δέσουν και συνδεθούν ο σημαντικός ως προς την ποιότητα αλλά και ως προς την ποσότητα πρωτογενής τομέας της Καλύμνου, με τον τουρισμό στο νησί μας», αποκαλύπτει στο Business Travel blog η κυρία Μαρία Σαράφογλου, η έχουσα την αρχική ιδέα για την ανάδειξη του πολιτιστικού και γαστρονομικού πλούτου του νησιού. Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η ιδέα αυτή βρήκε την πλήρη ανταπόκριση και συμπαράσταση από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου κ. Νικόλαο Τσαγκάρη, την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων (Ξενίας) Καλύμνου κυρία Φωτεινή Τηλιακού, την ιδιοκτήτρια του Δικτύου AlterNet Greece  κυρία Καλλιόπη Τσαγκάρη και από το Γεωπόνο και Σύμβουλο των αγροτικών συλλόγων Καλύμνου κ. Γιάννη Καράμαλη».

Οι πέντε επαγγελματίες στους τομείς του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί της Δωδεκανήσου αποτελούν ουσιαστικά την οργανωτική επιτροπή για την ανάδειξη και πιστοποίηση του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου» κατά το πρότυπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Η όλη προσπάθεια για την πιστοποίηση του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου- που αποτελεί το 41ο «Ελληνικό Πρωινό», σύμφωνα με το πρότυπο του ΞΕΕ-ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου της τρέχουσας χρονιάς.

Συγκεκριμένα και όπως σχετικά υπογραμμίζει η κυρία Σαράφογλου «επικοινωνήσαμε με το ΞΕΕ, τους ενημερώσαμε για το ενδιαφέρον και την επιθυμία μας. Μας ενημέρωσαν για τα κριτήρια, τους όρους που θα πρέπει να πληρεί το πρωινό μας προκειμένου να πιστοποιηθεί. Εκπρόσωπος του ΞΕΕ επισκέφτηκε την Κάλυμνο προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες, τα εχέγγυα που διαθέτει το ελληνικό μας πρωινό για να πιστοποιηθεί. Και από τότε ξεκίνησε η ουσιαστική προσπάθεια, για την ακρίβεια ένας αγώνας προκειμένου πρώτον να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα παραγόμενα προϊόντα, δεύτερον να ανακαλύψουμε παραδοσιακές συνταγές με τις οποίες μαγείρευαν οι γιαγιάδες και την πλούσια αυτή παρακαταθήκη συνεχίζουν οι μαμάδες στο νησί και τρίτον τις συνταγές αυτές να τις εναρμονίσουμε στο σήμερα και να «προσδώσουμε» σε αυτές, με σύγχρονες τεχνικές, ακαταμάχητες γεύσεις».

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είδαν, γεύτηκαν και επιδοκίμασαν χωρίς να κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την ανάδειξη και αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» στο νησί των σφουγγαράδων οι καλεσμένοι στην παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου»- σύμφωνα με το πρότυπο του ΞΕΕ- η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Οκτώβρη της φετινής χρονιάς στην Κάλυμνο. Η παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου» που συνδιοργανώθηκε από τους τουριστικούς και αγροτικούς φορείς στο νησί, το ΞΕΕ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου κ. Νικόλαο Τσαγκάρη παρουσία του κ. Γιώργου Πίττα, εκπροσώπου του ΞΕΕ και υπεύθυνου του θεσμού «Ελληνικό Πρωινό».

Η εκδήλωση η οποία σημείωσε πρωτόγνωρη αθρόα προσέλευση από την κοινωνία της Καλύμνου πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Αγίου Σάββα, της Μονής που εποπτεύει την πρωτεύουσα της Καλύμνου, Πόθια και χαρίζει μαγική θέα προς την πόλη και το πέλαγος.

 Δράττοντας την ευκαιρία η κυρία Σαράφογλου σπεύδει να τονίσει ότι «θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλύμνου Λέρου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιο ο οποίος μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε τη συνεδριακή αίθουσα του Αγίου Σάββα για τις ανάγκες του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου, πίστεψε σε εμάς και η βοήθεια και αρωγή τόσο του Σεβασμιότατου όσο και των μοναχών της Μονής του Αγίου Σάββα ήταν καταλυτική ώστε να διαμορφωθεί ένα άριστο αποτέλεσμα για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Καθοριστική ήταν και η συμβολή όλων των παραγωγών της Καλύμνου που έγιναν χορηγοί και προσέφεραν αφειδώς τα προϊόντα τους ώστε να αναδειχθεί και να πιστοποιηθεί το «Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου».

Τα προϊόντα που αναδείχθηκαν φέροντας τη σφραγίδα τοπικών παραγωγών στο νησί των σφουγγαράδων ήταν μεταξύ άλλων: το παγκοσμίως γνωστό θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου, τα μυρωδάτα αρτοσκευάσματα προεξάρχοντος του επτάζυμου άρτου, τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα, τα αλίπαστα και τα καπνικά προϊόντα της θάλασσας και τα αγροτικά προϊόντα κυρίως εσπεριδοειδή της κοιλάδας του Βαθύ αλλά και το λιαστό Ανάμα από τις ποικιλίες φωκιανό και μοσχάτο της ίδιας περιοχής, τα αιθέρια έλαια από βότανα της καλυμνιακής γης και οι παρασκευές αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων από την πλούσια παράδοση του νησιού.

Παράλληλα, οι δύο Καλύμνιοι διακεκριμένοι σεφ κ. Δημήτρης Κουλλιάς και κ. Μιχάλης Μάρθας ετοίμασαν με μεράκι και μαγειρική δεξιοτεχνία εκλεκτά εδέσματα τα οποία δελέασαν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες στην εκδήλωση.

Πέραν τούτων και όπως προσθέτει χαρακτηριστικά η κυρία Σαράφογλου «εξαιρετική ήταν η συμβολή της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου κυρίας Πόπης Μαύρου στην επιτυχή κατάληξη της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτιστικού πλούτου της Καλύμνου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου ανέδειξε την παράδοση της καλυμνιακής γαστρονομίας παρουσιάζοντας το τραγουδιστικό καλωσόρισμα της εκδήλωσης και στη συνέχεια το δρώμενο της «παράδοσης δώρων της νύφης στην πεθερά».

Η απήχηση του Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου ή του «τραπεζιού της αγάπης»- όπως επιτυχημένα το χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Καλύμνου κ.κ. Παΐσιος-, ήταν, σύμφωνα με το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, «πραγματικά τεράστια και όχι μόνο στην Κάλυμνο».

Παρόλο που η Οργανωτική Επιτροπή για την πιστοποίηση του συγκεκριμένου πρωινού δεν έχει ακόμα προλάβει να προβεί σε έναν αναλυτικό απολογισμό για την απήχηση της εν λόγω δράσης, εντούτοις και όπως επισημαίνει η κυρία Σαράφογλου «αποδείχθηκε ότι με τη συλλογικότητα, τη σύμπραξη και την ενότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρηματιών κλπ. στο νησί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και να τοποθετήσουμε την Κάλυμνο σε μια νέα, αναπτυξιακή εποχή, ξεφεύγοντας από την εσωστρέφεια και αναδεικνύοντας και το γαστρονομικό και πολιτιστικό της πλούτο τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους ταξιδιώτες».

Οι επόμενες δράσεις

Η δεύτερη και τελική φάση της πιστοποίησης του «ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου» θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης Horeca η οποία θα γίνει στις 9-12 Φεβρουαρίου 2018 στο Metropolitan Expo. Κατόπιν και σε συνεργασία με την Ένωση Καλυμνίων Αττικής η οργανωτική επιτροπή για την πιστοποίηση του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου» θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και ενέργειες για την περαιτέρω προβολή του «κρυμμένου πλούτου», στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη στο νησί των σφουγγαράδων. Παρόλο που η κυρία Σαράφογλου είναι φειδωλή στις δηλώσεις για τις επόμενες δράσεις της οργανωτικής επιτροπής, εντούτοις το Business Travel blog αποκαλύπτει ότι στους στόχους της επιτροπής είναι η διοργάνωση φεστιβάλ όπου θα επιχειρηθεί να συνδεθεί άριστα ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα πολιτιστικά δρώμενα με τον τουρισμό. Το φεστιβάλ εκτιμάται ότι θα διαρκεί μια εβδομάδα και θα πραγματοποιείται λίγο προτού ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στο νησί των σφουγγαράδων!!!

 

Σημείωση: Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φωτογράφηση την ημέρα πιστοποίησης του «Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου»- κατά το πρότυπο του ΞΕΕ- έγινε από το φωτογράφο κ. Στάθη Κλήμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.