ΧΡΗΣΤΙΑΝΝΑ ΠΑΠΙΤΣΗ: «ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ».

Αδιάλειπτα ταξίδια και συνεχείς μετακινήσεις στα νησιά των Κυκλάδων περιελάμβανε το πρόγραμμα της Περιφερειακής Συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Εντεταλμένης Πολιτισμού Κυκλάδων κυρίας Χρηστιάννας Πάπιτση, την καλοκαιρινή περίοδο. Ο προσωπικός της λογαριασμός της στα social media εμπλουτιζόταν κάθε μέρα από διαφορετικές αλλά μαγευτικές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν τα πολιτιστικά δρώμενα τα οποία πραγματοποιούνταν στα νησιά των Κυκλάδων με την ίδια όχι μόνο να είναι παρούσα αλλά και να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις. Και τούτο διότι οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις συνδιογανώνονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους δήμους, τους φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους κλπ. των Κυκλάδων. Για να προλάβει μάλιστα ορισμένες από αυτές χρειάστηκε να μετακινηθεί από έναν νησιωτικό προορισμό σε άλλον με λάντζα παρόλο που είχε βραδιάσει, όπως διαπίστωσε το Business Travel blog ανατρέχοντας και διαβάζοντας τις συγκεκριμένες αναρτήσεις!

Το λόγο ή για την ακρίβεια το κίνητρο για το οποίο η κυρία Πάπιτση επιδόθηκε με αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα και περισσό μεράκι, εξηγεί η ίδια στη συνέντευξή της στο Business Travel blog, τονίζοντας ότι «ήθελα λόγω των καθηκόντων μου ως Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού Κυκλάδων να έχω μια σφαιρική άποψη, ακριβή και σαφή γνώση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε». Και συμπληρώνει ότι «μόνο αν συμμετέχεις βιωματικά μπορείς να βγάλεις έγκυρα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει και να επαναπροσδιορίσεις την πορεία πλεύσης, δηλαδή να καταρτίσεις το επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης χρονιάς. Στην τελική, είναι χρέος μου προς τους ανθρώπους που με πίστεψαν και πρόκληση να αλλάξω τα δεδομένα».

Από τον Μάρτιο του 2017 που ανέλαβε τα καθήκοντά της, δεν κρύβει ότι «ήθελα να βρεθώ στα νησιά της Περιφέρειάς μου και να δω από κοντά τι γίνεται, να συναντήσω τους ανθρώπους που εμψυχώνουν τις πολιτιστικές δράσεις και να τους δω επί τω έργω, να βοηθήσω προσωπικά αν χρειαστεί, αλλά και να δω την απήχηση των εκδηλώσεων, να μυρίσω τις αντιδράσεις και τελικά τη χαρά που προσφέρει ο πολιτισμός στους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι «στα δυνατά μας σημεία είναι η ζεστασιά της ελληνικής ψυχής και ο πολιτισμός» και θεωρώντας ότι οι πολιτιστικές δράσεις είναι κινητήριος δύναμη με στόχο την υψηλή επισκεψιμότητα των ελληνικών νησιών, η κυρία Πάπιτση οργανώνει και καταρτίζει ήδη το περιεχόμενο των πολιτιστικών δράσεων στις Κυκλάδες για το 2018. Τους άξονες αυτής της στρατηγικής αναλύει στη συνέντευξή της, επισημαίνοντας ότι σε αυτούς θα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων: η χωροχρονική ταξινόμησή τους, ο οικονομικός σχεδιασμός, ο εμπλουτισμός και η αναβάθμισή τους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συμμετέχει η Περιφέρεια στο σχεδιασμό των δράσεων και όχι μόνο να περιορίζεται στην έγκριση των προτάσεων των φορέων. Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι φέτος διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων.  Όπως για παράδειγμα το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων, syroskidz, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Σύρο για πρώτη χρονιά φέτος και έχει ήδη δρομολογηθεί να ταξιδέψει σε άλλα νησιά το 2018. Επιπλέον και στοχεύοντας στη διάχυση της πληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργήθηκε η σελίδα Cyclades Culture όπου προβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες.

Να σημειωθεί ότι η «ανήσυχη» κυρία Πάπιτση δεν επαναπαύεται και επιδιώκει τη συνεχή κατάρτισή της, παρακολουθώντας δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια καθηγήτρια για έξι χρόνια σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων και ζει στη Φολέγανδρο εργαζόμενη ως ειδικός συνεργάτης του δήμου, έχοντας έτσι μια πλήρη άποψη και βαθιά γνώση για την περιοχή στην οποία φέρει την ευθύνη στο καίριο θέμα του πολιτισμού.

Για ποιους λόγους όλο το καλοκαίρι ταξιδεύατε αδιάλειπτα στα νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να παρακολουθήσετε ενεργά τα πολιτιστικά δρώμενα σε κάθε νησί; Τι σας έκανε εντύπωση; Και ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντήσατε;

Σας διαβεβαιώνω ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Θα ήθελα να είχα παραβρεθεί σε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις, είναι όμως φύσει και θέσει αδύνατο να είμαι παντού. Ο προγραμματισμός των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των νησιών παραμένει δυστυχώς ανεπαρκής. Με την οικογένεια και τις υποχρεώσεις μου ως Περιφερειακής Συμβούλου στη Σύρο και την επαγγελματική μου έδρα στη Φολέγανδρο, καταλαβαίνετε ότι χρειάστηκε ένα …ακροβατικό ταξιδιωτικό πλάνο. Όμως, άξιζε. Δεδομένου ότι ήταν η αρχή της θητείας μου ήθελα να βρεθώ στα νησιά της Περιφέρειάς μου και να δω από κοντά τι γίνεται, να συναντήσω τους ανθρώπους που εμψυχώνουν τις πολιτιστικές δράσεις και να τους δω επί τω έργω, να βοηθήσω προσωπικά αν χρειαστεί, αλλά και να δω την απήχησή των εκδηλώσεων, να μυρίσω τις αντιδράσεις και τελικά τη χαρά που προσφέρει ο πολιτισμός στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μόνο αν συμμετέχεις βιωματικά μπορείς να βγάλεις έγκυρα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει και να επαναπροσδιορίσεις την πορεία πλεύσης, δηλαδή να καταρτίσεις το επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης χρονιάς. Στην τελική, είναι χρέος μου προς τους ανθρώπους που με πίστεψαν και πρόκληση να αλλάξω τα δεδομένα.

Θεωρώ ότι ο κόπος μου ανταμείφθηκε και ο μηχανισμός άρχισε σιγά σιγά να κινείται διαφορετικά. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι πήρα μεγάλη ικανοποίηση από αυτά που είδα κι έζησα. Φυσικά, εντόπισα λάθη και αδυναμίες που την επόμενη χρονιά θα αποφύγουμε κι αυτό ήταν χρήσιμο. Με συγκίνησε ιδιαίτερα ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων και για άλλη μια φορά επιβεβαίωσα ότι οι δράσεις πολιτισμού ενώνουν τους ανθρώπους, γίνονται ένα με το ελληνικό φιλόξενο πνεύμα.

 

Η στρατηγική για τη διοργάνωση των πολιτιστικών δράσεων και δρώμενων στις Κυκλάδες για το 2018

Σε ποιους άξονες βασίζεται η στρατηγική την οποία υιοθετείτε για τον καίριο τομέα του Πολιτισμού στα νησιά των Κυκλάδων;

Στόχος είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να αυξηθεί η κινητικότητα σε όλα τα νησιά. Από την άλλη, οι πολιτιστικές δράσεις είναι ένας μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, είναι ένα προϊόν που γεννάται στην Ελλάδα πλουσιοπάροχα, αρκεί βέβαια να μιλάμε για άρτιες και καλά οργανωμένες δράσεις. Άρα, πρώτο μου μέλημα είναι να αναδιοργανωθεί το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε μαζί με τους φορείς τις δράσεις κι όχι μόνο να εγκρίνουμε τις προτάσεις τους. Αυτό επιδίωξα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Η χωροχρονική ταξινόμηση των δράσεων, η τήρηση της αναλογίας τους ανάμεσα στα νησιά, ο οικονομικός σχεδιασμός, ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση τους είναι τα κυρίαρχα σημεία από όπου ξεκινάει η στρατηγική μας. Έτσι έχει προχωρήσει ήδη η υλοποίηση σχεδιασμού για το 2018. Βέβαια, κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε ένα ολόκληρο επιτελείο γι’ αυτό, ωστόσο η ελληνική πραγματικότητα επιβάλλει να γίνεσαι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Κάνω πολλή προσωπική δουλειά για να το καταφέρω. Πάντως, είμαι εδώ για όλους θεωρώντας ότι χρειάζεται πρώτη εγώ να εργαστώ με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ακόμα κι όταν οικογενειακοί λόγοι μού ανατρέπουν τον χρονικό μου προγραμματισμό.

 

«Τα δυνατά μας σημεία είναι η ζεστασιά της ελληνικής ψυχής και ο πολιτισμός»

Πώς θα επιχειρήσετε να συνδέσετε τον πολιτισμό με τον τουρισμό προκειμένου περισσότεροι τουρίστες να επισκέπτονται τόσο τα δημοφιλή όσο και τα αναδυόμενα στον τουριστικό χάρτη νησιά των Κυκλάδων;

Αυτό που σας είπα πριν, δηλαδή το πώς σχετίζεται ο πολιτισμός και η ελληνική φιλοξενία, είναι για μένα ακρογωνιαίο σημείο εκκίνησης, αν θέλει κάποιος να δώσει ειδική ταυτότητα στον τουρισμό των Κυκλάδων – προφανώς ισχύει για όλη την Ελλάδα αλλά το λέω έτσι μιας και ο δικός μου στόχος αφορά στις Κυκλάδες.

Γιατί να έρθει ένας επισκέπτης στην πολύ μικρή Σίκινο, όταν μπορεί να πάει σ’ ένα εξωτικό νησί του χάρτη, για παράδειγμα; Από τη μια, έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε μια ιδιαίτερη φύση, το γνωστό κυκλαδίτικο μπλε της θάλασσας. Αυτό όμως μας χαρίστηκε και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, ως οφείλουμε, είναι να το προστατεύσουμε για να παραμείνει στοιχείο προσέλκυσης τουρισμού. Με των ανθρώπων έργα, όμως; Ας αναρωτηθούμε τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε, για τι είμαστε παγκοσμίως γνωστοί κι ας βεβαιωθούμε ότι στα δυνατά μας σημεία είναι η ζεστασιά της ελληνικής ψυχής και ο πολιτισμός. Πιστεύω ότι είναι απόφθεγμα απλής συλλογιστικής ότι οι πολιτιστικές δράσεις είναι πολλαπλασιαστής της τουριστικής δύναμης των νησιών μας. Και δε μιλάω για τα λίγα που ακούγονται περισσότερο. Ο λόγος γίνεται για όλα τα νησιά.

Εδώ παρεμβάλλεται η δύναμη μας. Καταρχήν, εξετάζουμε προσεκτικά τις προτάσεις που μας έρχονται. Μην ξεχνάτε ότι τα ποσά δεν είναι απεριόριστα, χρειάζεται μια δίκαιη κατανομή ενός συγκεκριμένου προϋπολογισμού που διαρκώς μειώνεται. Γι’ αυτό άλλωστε φέτος ζητήσαμε από τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει χρόνος για την επεξεργασία τους και για τον προγραμματισμό της ενεργής ανάμειξής μας στην εκάστοτε διεξαγωγή. Έτσι διασφαλίζεται καλύτερα η ποιότητα του πολιτιστικού προϊόντος που προσφέρει η Περιφέρεια στους επισκέπτες και τους κατοίκους. Χωρίς την ασφαλή βάση του περιεχομένου αυτού που προσφέρεις, όσες καμπάνιες και να κάνεις, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό. Έπειτα, πλέον δημιουργούμε με δική μας πρωτοβουλία εκδηλώσεις που πιστεύουμε ότι χρειάζονται. Για παράδειγμα, παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε φεστιβάλ για τα παιδιά στις Κυκλάδες, κι έτσι δημιουργήσαμε το syroskidz, φέτος στη Σύρο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί και για άλλα νησιά το καλοκαίρι του 2018. Να μην ξεχάσω να σας πω για την κινητικότητά μας στα κοινωνικά δίκτυα, που είναι πολύ βασικός τρόπος επικοινωνίας. Δημιουργήσαμε σελίδα που λέγεται Cyclades Culture όπου προβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουμε, η οποία έχει ήδη αρκετή επισκεψιμότητα και προχωράμε και σε επόμενο σχέδιο επενδύοντας στην επικοινωνιακή μας πολιτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.