ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: «Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 50.000 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ»

Μετά από δύο χρόνια συζητήσεων και ενδεχομένως υπέρβασης των όποιων δυσκολιών, φέτος «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου» για να τεθεί σε φάση υλοποίησης το τουριστικό πρόγραμμα για την προσέλκυση ξένων ταξιδιωτών- κυρίως Γερμανών αλλά και Ελβετών- στην Κρήτη την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Ένα τουριστικό πρόγραμμα που μετουσιώνει σε πράξη τη φιλοδοξία, όραμα, στόχο των εμπλεκομένων με τον τουρισμό στη Μεγαλόνησο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στον νούμερο ένα, σε διεθνείς αφίξεις, ελληνικό προορισμό.

Συγκεκριμένα και με την ευόδωση της συνεργασίας και σύμπραξης Τούρκων επιχειρηματιών, Γερμανού tour operator, του κραταιού ταξιδιωτικού οργανισμού Cretan Holidays και της Aegean Airlines, από τις 16 Οκτωβρίου της τρέχουσας χρονιάς προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» charter πτήσεις με επιβάτες ταξιδιώτες γερμανικής και ελβετικής υπηκοότητας. Το χειμερινό τουριστικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου 2018- με μια διακοπή κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- υπολογίζεται ότι θα φέρει περισσότερους από 50.000 ξένους τουρίστες στην Κρήτη.

Ο γνωστός ταξιδιωτικός οργανισμός Cretan Holidays που εδρεύει στην Κρήτη έχει αναλάβει το ταξιδιωτικό και περιηγητικό σκέλος του συγκεκριμένου τουριστικού προγράμματος που αφορά είτε στην επίτευξη συμφωνίας με πέντε και τεσσάρων αστέρων κρητικά ξενοδοχεία τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και το χειμώνα για να φιλοξενήσουν τους ξένους τουρίστες, είτε στις μετακινήσεις, εκδρομές τους κλπ.

Για την πρωτοβουλία αυτή που ουσιαστικά «εγκαινιάζει» την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Κρήτη δηλώνει αποκλειστικά στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του Cretan Holidays κ. Κώστας Μαρκάκης «με άξονα της αναπτυξιακής τους στρατηγικής, Τούρκοι επιχειρηματίες επέκτειναν τη δράση τους στην Ελλάδα και επένδυσαν στην Κρήτη προκειμένου να δημιουργήσουν και εδώ το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης την οποία υιοθετούν και εφαρμόζουν εδώ και πολλά έτη σε άλλες ξένες αγορές όπως η Τουρκία, το Ντουμπάι, το Μαρόκο κλπ. Για την ακρίβεια η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη αποτελεί τον πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό της αναπτυξιακής τους στρατηγικής. Λόγω των γνωστών προβλημάτων στη γειτονική χώρα αποφάσισαν φέτος να φέρουν τους ξένους τουρίστες στην Κρήτη το χειμώνα προσφέροντάς τους ελκυστικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα στο οποίο οι Γερμανοί και οι Ελβετοί ταξιδιώτες στην Κρήτη δύνανται να συνδυάσουν τις διακοπές με τις αγορές τους. Για το λόγο αυτό οι Τούρκοι επιχειρηματίες επένδυσαν στη δημιουργία τριών καταστημάτων στο Ηράκλειο από τα οποία οι ξένοι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν δερμάτινα, κοσμήματα και χαλιά, ενώ όχι μόνο σημαντική αλλά καθοριστική είναι η συμβολή τους στη χρηματοδότηση από μέρους τους του συνολικού τουριστικού προγράμματος (αερομεταφορές, διαμόρφωση ελκυστικής τιμής από το Γερμανό tour operator κλπ.)». 

1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί μόνο για την είσοδο των Γερμανών και των Ελβετών τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια στην Κρήτη

Προκειμένου να άρει τις όποιες επιφυλάξεις για την επιχειρηματική δράση Τούρκων τουριστικών επιχειρηματιών στην Κρήτη ο κ. Μαρκάκης αποσαφηνίζει ότι «υιοθετώντας τους κανόνες του «επιχειρείν», επέκτειναν τη δράση τους στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Κρήτη και αναλαμβάνοντας το ρίσκο, επένδυσαν για να δημιουργήσουν το προϊόν του χειμερινού τουρισμού το οποίο όπως προείπα εφαρμόζουν σε άλλες ξένες αγορές, ενώ έχουν συστήσει ελληνικές εταιρίες που φορολογούνται στην Ελλάδα». Παράλληλα και με νόημα επισημαίνει ότι «η κοινωνία της Κρήτης ωφελείται σημαντικά αφού περίπου 1.000 εργαζόμενοι, στα μαγαζιά που ιδρύθηκαν, στα ξενοδοχεία, οδηγοί λεωφορείων, ξεναγοί κλπ, που θα έμπαιναν ταμείο ανεργίας για τον χειμώνα, συνεχίζουν να έχουν δουλειά. Στα ξενοδοχεία καταναλώνονται κρητικά προϊόντα και οι τοπικοί προμηθευτές συνεχίζουν να τα προμηθεύουν με εμπορεύματα. Ταυτόχρονα, και οι έμποροι των μεγάλων πόλεων θα έχουν την ευκαιρία να έχουν πωλήσεις, αφού έχει προβλεφθεί ελεύθερος χρόνος κατά την διάρκεια των επισκέψεων των τουριστών σε αυτές. Μόνο δε σε εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια θα διατεθούν περίπου 1.500.000 €!»

«Για να στηθεί ένα συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ιδιώτες, κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση, να συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια». 

Σε ότι αφορά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τα πέντε και τεσσάρων αστέρων κρητικά ξενοδοχεία για να πειστούν να παραμείνουν ανοιχτά και το χειμώνα προκειμένου σε αυτά να διαμένουν οι ξένοι τουρίστες, δεν ήταν δύσκολο, όπως αποδείχθηκε, εγχείρημα. «Αποδέχτηκαν την πρότασή μας γιατί γνωρίζουν τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό του Cretan Holidays», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάκης. Και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «όποιος αντιλαμβάνεται την όλη κατάσταση, γνωρίζει ότι με την επέκταση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα αυξήσει την κερδοφορία του, αφού δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τα πάγια έξοδα ενός ξενοδοχείου «τρέχουν» και το χειμώνα τα οποία μέχρι τώρα πληρώνονται από τα όποια κέρδη του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς λειτουργεί το ξενοδοχείο αυτήν την περίοδο, αποτελεί πόλο έλξης και δέχεται κρατήσεις από τους διάφορους διεθνείς ταξιδιωτικούς διαδικτυακούς οργανισμούς. Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται ότι εάν θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες και το χειμώνα στην Ελλάδα, στην Κρήτη, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Ο τουρισμός συνδυασμένος με ψώνια είναι μόνο μια μορφή, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες, όπως περιπατητικός τουρισμός, ποδηλατικός , ιατρικός κλπ. Όμως για να στηθεί ένα συγκεκριμένο προϊόν θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ιδιώτες, κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση, να συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια». 

Τα κρητικά ξενοδοχεία που συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτά και το χειμώνα λόγω συμμετοχής τους στο εν λόγω τουριστικό πρόγραμμα αριθμούν μέχρι στιγμής τα έξι. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα: Porto Rethymno της Aquila Hotels & Resorts, Kosta Mare Palace του κ. Κώστα Μπαντουβά, Georgioupolis Resort Aqua Park & Spa της οικογένειας Πενθερουδάκη, Rethymno Mare του κ. Μανόλη Τσακαλάκη, Apollonia Beach Resort & Spa και Santa Marina δύο από τις συνολικά τρεις ξενοδοχειακές μονάδες της αλυσίδας CYAN GROUP OF HOTELS . Στις κρητικές ξενοδοχειακές μονάδες διαμένουν Γερμανοί και Ελβετοί ταξιδιώτες από 55 ετών έως μεγάλης ηλικίας που είναι μέλη μεγάλων ενώσεων και συλλόγων στον τόπο καταγωγής τους. «Είναι συνταξιούχοι, διαθέτουν ένα καλό εισόδημα και πραγματοποιούν 3-4 ταξίδια ετησίως», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Cretan Holidays. Και με νόημα συμπληρώνει «πιθανώς και ανάλογα με την ροή των κρατήσεων, οι Γερμανοί και Ελβετοί τουρίστες το χειμώνα στην Κρήτη να διαθέτουν περισσότερες από τις 6 μέχρι στιγμής επιλογές διαμονής σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία».

Το τουριστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 διανυκτερεύσεις στα προαναφερόμενα κρητικά ξενοδοχεία, 5 εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, την περιήγηση των ξένων τουριστών και στις 4 πρωτεύουσες των ισάριθμων νομών της Μεγαλονήσου και 3 επισκέψεις στα καταστήματα εμπορίας δερμάτινων ειδών, χαλιών και κοσμημάτων.

Οι εντυπώσεις τους από τις χειμερινές τους διακοπές στην Κρήτη «είναι άριστες και τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν διακρίνονται για τις θετικές τους απαντήσεις», αποκαλύπτει ο κ. Μαρκάκης. Γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση καθώς στα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η ελκυστική τιμή και το κυριότερο η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους τουρίστες.

«Ο κρισιμότερος παράγοντας για τη συνέχιση του χειμερινού τουριστικού προγράμματος θα είναι η οικονομική επιτυχία του όλου εγχειρήματος, αφού το επιχειρηματικό ρίσκο που έχουν αναλάβει, είναι τεράστιο»

Στο καίριο ερώτημα εάν θα συνεχίσει να υλοποιείται το χειμερινό τουριστικό πρόγραμμα και τα επόμενα έτη, για την ακρίβεια και τις επόμενες χειμερινούς περιόδους στην Κρήτη ο γενικός διευθυντής του Cretan Holidays κ. Κώστας Μαρκάκης χωρίς φειδώ λόγων τονίζει: «η θετική εικόνα των ξένων τουριστών αποτελεί μια καλή αρχή για τη συνέχιση του προγράμματος και τα επόμενα χρόνια. Γιατί δεν σας κρύβω ότι ο στόχος συνίσταται στο να συνεχίσουμε και τα επόμενα έτη 5-10 έτη την υλοποίηση του συγκεκριμένου τουριστικού προγράμματος, καθώς οι Τούρκοι επιχειρηματίες υλοποίησαν επενδύσεις στο νησί και χρηματοδότησαν το τουριστικό πρόγραμμα. Βεβαίως ο κρισιμότερος παράγοντας για την συνέχισή του θα είναι η οικονομική επιτυχία του όλου εγχειρήματος, αφού όπως σας είπα το επιχειρηματικό ρίσκο το οποίο έχουν αναλάβει, είναι τεράστιο. Ήδη ξεκίνησαν όμως συζητήσεις για το χειμερινό πρόγραμμα του 2018».

Δημήτρης Τσούνης: «Επενδύουμε σε start up για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Κρήτη»

Με τη λιτή αλλά άκρως περιεκτική πρόταση αυτή ο managing director της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aquila Hotels & Resorts κ. Δημήτρης Τσούνης απαντά στο ερώτημα του Business Travel blog για ποιο λόγο η διοίκηση της εταιρίας έλαβε την απόφαση να λειτουργεί ένα από τα τέσσερα μέλη της και το χειμώνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Aquila Porto Rethymno το οποίο βρίσκεται, όπως εύγλωττα προδιαθέτει η διακριτική ονομασία, δίπλα στον παραλιακό δρόμο του Ρεθύμνου διαθέτοντας μεταξύ άλλων αξεπέραστη θέα προς το πέλαγος και μοναδική τοποθεσία με αμμώδη παραλία.  

Στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του Aquila Porto Rethymno «μυούνται» οι Γερμανοί και οι Ελβετοί τουρίστες που καταφτάνουν στην Κρήτη λόγω της υλοποίησης του χειμερινού τουριστικού προγράμματος στο νησί. « Οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες που διαμένουν στο Aquila Porto Rethymno με ημιδιατροφή, καταλύουν σε 180 δωμάτια του ξενοδοχείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης. Και σπεύδει να σημειώσει ότι η «τιμή που δόθηκε για τη διαμονή των τουριστών αυτών στο ξενοδοχείο, είναι «τιμή γνωριμίας» προκειμένου το χειμερινό τουριστικό πρόγραμμα να πάει καλά και να καθιερωθεί στην Κρήτη». O managing director της Aquila Hotels & Resorts δεν κρύβει ότι «η δουλειά αυτή έχει ρίσκο και τα όποια κέρδη δεν είναι επί ουδενί εφάμιλλα της καλοκαιρινής περιόδου».

Χρήστος Πενθερουδάκης: «Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το χειμερινό τουριστικό πρόγραμμα του Cretan Holidays»

Ουσιαστικά πρόκληση είναι, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και γενικό διευθυντή της κρητικής ξενοδοχειακής αλυσίδας Harpin Hotels κ. Χρήστο Πενθερουδάκη, η λειτουργία ενός από τα τρία μέλη της και το χειμώνα.  Ταυτόχρονα σπεύδει επί του συγκεκριμένου θέματος να δηλώσει στο Business Travel blog ότι «θέλουμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και δείξουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε καλό επίπεδο υπηρεσιών χειμώνα καλοκαίρι».

Στο χειμερινό τουριστικό πρόγραμμα του Cretan Holidays συμμετέχει το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Georgioupolis Resort Aqua Park & Spa το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Καβρός, σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Γεωργιούπολη.

Στο Georgioupolis Resort Aquapark & Spa διαμένουν, κατά μέσο 3 νύχτες,  ζευγάρια Γερμανών και Ελβετών συνταξιούχων, ενώ οι πληρότητες του ξενοδοχείου ξεκινούν από 60% και φτάνουν και το 90%.

Ο ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της Harpin Hotels δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι «ένα resort ξενοδοχείο όπως το Georgioupolis Resort Aquaparke & Spa έχει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες στη λειτουργία του υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις προσφερόμενες υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για εξωτερικούς χώρους την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν».

Για το λόγο αυτό η ιδιοκτησία του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος προέβη σε αρκετές αναπροσαρμογές στη λειτουργία του προκειμένου να εξυπηρετήσει τους χειμερινούς του επισκέπτες.  Μεταξύ άλλων και όπως σχετικά αποκαλύπτει ο κ. Πενθερουδάκης δημιουργήθηκαν τομείς δραστηριοτήτων σε υφιστάμενους ήδη χώρους. Για παράδειγμα ένα μέρος του κεντρικού σαλονιού μετά το βραδινό γεύμα χρησιμοποιείται για την ψυχαγωγία (animation) των επισκεπτών, με διαφορετικές καθημερινά εκδηλώσεις. Ένα μέρος του εστιατορίου μετατράπηκε σε sports bar όπου τοποθετήθηκαν τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων, άλλο κομμάτι έχει  επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ ένα τρίτο κομμάτι λειτουργεί ως κινηματογράφος. «Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ψυχαγωγήσουμε τους πελάτες στις ελάχιστες ώρες που διαμένουν στο ξενοδοχείο», λέει σχετικά ο κ. Πενθερουδάκης.

«Ευτυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα ανθεί και καλύπτει τα κενά και την ανυπαρξία του κράτους».

Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί και στην ελκυστική τιμή η οποία δόθηκε για τη διαμονή των Γερμανών και Ελβετών τουριστών στο Georgioupolis Resort Aquapark & Spa επισημαίνοντας με νόημα «κάθε επιχειρηματική απόφαση εγκυμονεί κινδύνους, Πρώτο μας μέλημα όμως δεν είναι η κερδοφορία σε μια τέτοια κίνηση. Πρώτο μας μέλημα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζόμενων, η ανάπτυξη της Κρήτης ως προορισμός όλο τον χρόνο και δευτερευόντως η κερδοφορία. Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση το πρόγραμμα του Cretan Holidays και αισιοδοξώ ότι κάνοντας την αρχή θα ακολουθήσουν και άλλα ξενοδοχεία και άλλα πρακτορεία. Είναι κρίμα, ένας ευλογημένος τόπος όπως είναι η Κρήτη, να μένει πίσω». Και καταλήγει τονίζοντας «ευτυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα ανθεί και καλύπτει τα κενά και την ανυπαρξία του κράτους.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.