ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ: «ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΩ ΥΨΗΛΑ ΤΩΝ ΠΗΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Σε μια εκ βαθέων, ασυνήθιστα «ευαίσθητη» και τελείως ανθρώπινη συνέντευξη στο Business Travel blog το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύντρια Marketing του ξενοδοχειακού ομίλου H Hotels Collection κυρία Ανδριάνα Χατζηλαζάρου αναδεικνύει τον κύριο λόγο που η επόμενη γενιά στη διοίκηση της επιτυχημένης ροδίτικης ξενοδοχειακής αλυσίδας δεν επαναπαύεται και βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου όχι μόνο να συνεχίσει την αξιοθαύμαστη και κερδοφόρα δράση του πατέρα τους κ. Γιάννη Χατζηλαζάρου-ο οποίος εκ του μηδενός δημιούργησε έναν από τους κερδοφόρους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας (σύμφωνα με στοιχεία της ICAP)- αλλά και να την επεκτείνει. Συγκεκριμένα και χωρίς να κρύβει τη «δυσκολία» της για αυτήν την προσωπική κατάθεση δηλώνει «το συναίσθημα που βιώνω όταν ακούω τη φράση «Σου βγάζω το καπέλο» από τον πατέρα μου- δείχνοντας μου με αυτόν τον τρόπο ότι καταλαβαίνει ότι προσπαθώ πολύ για να καταφέρω διάφορους στόχους και δεν επαναπαύομαι- είναι πραγματικά αξεπέραστο και δύσκολο να περιγραφεί».

Τις τελείως ανθρώπινες δηλώσεις αυτές κατάφερε με εξαιρετική δυσκολία να αποσπάσει το Business Travel blog καθώς -όπως άλλωστε γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό και δη το ξενοδοχειακό κλάδο- η κυρία Ανδριάνα Χατζηλαζάρου είναι μετριοπαθής, αποφεύγει συνειδητά τα «φώτα της δημοσιότητας» για την προσωπική της προβολή, ενώ αντιθέτως προτιμά να εστιάζει όλη την προσοχή της στην ολοένα και μεγαλύτερη προβολή και αναγνωρισιμότητα της ροδίτικης ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Ωστόσο, στην ασυνήθιστα προσωπική της συνέντευξη, η διευθύντρια Marketing της H Hotels Collection επισημαίνει για ποιους λόγους επιδίωξε να περάσει από διάφορες εργασίας στο ξενοδοχειακό όμιλο και παραδέχεται ότι «ευτυχώς που «κόλλησα» το «μικρόβιο της ξενοδοχίας από τον πατέρα μου γιατί διαφορετικά ούτε χαρούμενη θα ήμουν με αυτό που ασχολούμαι ούτε θα το έκανα καλά».

Παράλληλα, αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής της H Hotels Collection αλλά και τους λόγους που οδήγησαν την ιδιοκτησία στην ένταξη έκτου μέλους- ξενοδοχείου το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2018 στην αγαπημένη, για την οικογένεια Χατζηλαζάρου περιοχή του Κιοταρίου Ρόδου. 

Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζει για ποιους λόγους αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, δηλώνοντας υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο του συγκεκριμένου τουριστικού φορέα, το οποίο θα αναδειχθεί στις 14 Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς- αποτελώντας τη μοναδική γυναίκα στην ανάλογη λίστα των υποψηφίων. Χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της για την επιθυμητή ενεργό της συμμετοχή στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δηλώνει χαρακτηριστικά «αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ εμπειρίες και γνώσεις και μαζί με όλη τη φρέσκια γενιά και να συνεχίσουμε να χτίζουμε μία υγιή ομάδα που μοναδικό στόχο θα έχει την διαρκή ανάπτυξη του τόπου, σεβόμενοι πάντα τη δουλειά και τις επιτυχίες των προκατόχων». Και με νόημα συμπληρώνει ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού «όρεξη υπάρχει άφθονη!»   

«Αγαπώ τη δουλειά μου στην H Hotels Collection»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πατέρας σας ο κ. Ιωάννης Χατζηλαζάρου είναι ένας από τους επιτυχημένους και δυναμικούς ξενοδόχους της Ελλάδας ήταν κατά κάποιο τρόπο δεδομένο ότι θα ασχοληθείτε με την ελληνική ξενοδοχία

Η οικογένειά μου ασχολείται με τον ξενοδοχειακό κλάδο από το 1993, όταν εγώ ήμουν μόλις 7 ετών. Είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα στα ξενοδοχεία και από πολύ μικρή να δουλέψω στις ξενοδοχειακές μονάδες και να εξελιχθώ. Έχω σπουδάσει οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανα μεταπτυχιακό στο Oxford Brookes University με ειδίκευση στο Intrernational Tourism Management. Ο λόγος που επέλεξα αυτήν την κατεύθυνση στο μεταπτυχιακό συνίσταται στη θέλησή μου να εξειδικευτώ όχι καθαρά και μόνο στο ξενοδοχειακό κομμάτι αλλά στην επιδίωξή μου να ενημερωθώ και να μάθω για τις κρουαζιέρες, τα εστιατόρια, όλους δηλαδή τους τομείς που συνθέτουν άμεσα και έμμεσα τον τουριστικό κλάδο.

Παρόλο που δεν το πίστευα μέχρι κάποια ηλικία, ήταν προφανώς δεδομένο ότι θα ασχοληθώ με τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον τουρισμό, αφού ο πατέρας μου έχει διαγράψει μια τόσο επιτυχημένη πορεία και δεν κρύβω ότι τελικά αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και δε θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι διαφορετικό.

Οι σημαντικότεροι επαγγελματικοί σταθμοί

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μέχρι σήμερα επαγγελματική σας σταδιοδρομία και για ποιους λόγους;
Στην H Hotels δουλεύω σοβαρά από το 2009. Ξεκίνησα από το τμήμα υποδοχής, στη συνέχεια έκανα δημόσιες σχέσεις, έπειτα events, ανέλαβα τη διεύθυνση ενός από τα ξενοδοχεία μας και τώρα πλέον έχω αναλάβει τη διαχείριση του τμήματος Marketing του ομίλου, παράλληλα με ό,τι άλλο μπορώ να κάνω μέσα στο χρόνο μου. Κάθε θέση στον όμιλο ήταν και είναι ένας σημαντικός σταθμός για μένα. Η υποδοχή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον πελάτη και το customer service. Ξεπερνώντας αυτό το άγχος πήγα στην επόμενη θέση που είχε να κάνει κυρίως με διαχείριση παραπόνων, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο. Από εκεί έμαθα να χειρίζομαι ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και ήρθα αντιμέτωπη με εξαιρετικά απαιτητικούς πελάτες. Το 2013 βούτηξα απότομα στα βαθιά όταν έπρεπε να αναλάβω εξολοκλήρου τη διεύθυνση του ξενοδοχείου μας Boutique 5 Hotel & Spa, ήθελα και έπρεπε να τα καταφέρω». Έπειτα από 3 χρόνια, το 2016 αποφάσισα να συνεχίσω και να φτάσω το στόχο μου, να στήσω από την αρχή και να αναλάβω το τμήμα Μάρκετινγκ του ομίλου.

«Ευτυχώς που «κόλλησα» το ξενοδοχειακό μικρόβιο διαφορετικά ούτε χαρούμενη θα ήμουν με αυτό που ασχολούμαι ούτε θα το έκανα καλά»

Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις όταν ανακαλείτε στη μνήμη σας την περίοδο που ήσασταν γενική διευθύντρια του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Boutique 5 Hotel & Spa;

Τη στιγμή που μου είπε ο πατέρας μου ότι θα αναλάβω τη γενική διεύθυνση του Boutique 5 Hotel & Spa, μούδιασα. Και αυτό γιατί γνώριζα πρώτον ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο προϊόν, δεύτερον ότι διαθέτει απαιτητικούς πελάτες και τρίτον ότι θα πρέπει να είμαι καθόλα σωστή. Το ποσοστό της τάξεως του 95% που κατακτούσε στην booking έπρεπε να το διατηρήσω και να το αυξήσω. Δεν έπρεπε να κάνω το οποιοδήποτε λάθος και έπρεπε όλα να δουλεύουν ρολόι. Είχα παράλληλα αγχωθεί γιατί είχα να διαχειριστώ και περίπου 45 διαφορετικές προσωπικότητες, συμπεριφορές τις οποίες είχαν και υιοθετούσαν αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο. Πιστεύω ότι κατάφερα να τα πάω καλά με όλο σχεδόν το προσωπικό. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η στρατηγική την οποία υιοθετούσα στα τέλη του μήνα. Επί δύο μέρες ήμουν κλεισμένη στο γραφείο μου και ανά δέκα λεπτά άκουγα από τον καθένα εργαζόμενο εάν είναι καλά, εάν έχει κάτι να μου πει κλπ. Τα αποτελέσματα αυτής της προσωπικής μας επικοινωνίας ήταν πολύ καλά καθώς από τον επόμενο κιόλας μήνα ξεπερνιόντουσαν τα όποια παράπονα και δυσκολίες τις οποίες οι εργαζόμενοι μου είχαν αναδείξει.

Σε ότι αφορά καθαρά στη σχέση με τους πελάτες, έπρεπε να γίνω κοινωνική, διαχυτική κλπ. Ήταν μια πολύ ωραία περίοδος γιατί και ανοίχτηκα σαν άνθρωπος, έμαθα πολλά, κατάφερα αρκετά και έδειξα στον εαυτό μου τι μπορώ να κάνω. Την έκφραση του πατέρα μου «σου βγάζω το καπέλο» την οποία άκουσα όταν ήμουν γενική διευθύντρια του Boutique 5 Hotel & Spa αλλά και άλλες φορές, την έχω πάντα στο μυαλό μου και αποτελεί βασικό κίνητρο για να μην επαναπαύομαι.

Η φιλοσοφία του Marketing της H Hotels Collection

Ποια είναι αναλυτικά τα καθήκοντά σας στη ξενοδοχειακή αλυσίδα H Hotels Collection;
Αυτή τη στιγμή κάνω αρκετά πράγματα, κυρίως όμως διαχειρίζομαι το τμήμα Marketing του Ομίλου. Είμαι υπεύθυνη για τον έλεγχο της διαχείρισης των υπηρεσιών στο Boutique 5 καθώς επίσης και για τα τμήματα Events. Η αλυσίδα αποτελείται από  5 ξενοδοχεία την οικογένεια Χατζηλαζάρου που όλα τα μέλη της, ανεξαιρέτως δουλεύουμε  σκληρά για το καλύτερο αποτέλεσμα, ο καθένας βέβαια στον τομέα του.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά της φιλοσοφίας που υιοθετείτε στη δουλειά σας, στο marketing δηλαδή των ξενοδοχείων της H Hotels Collection;

Θεωρώ ότι οι δύο πρώτοι σημαντικοί τομείς σε έναν όμιλο είναι το sales και το marketing. Ουσιαστικά αποτελούν την «καρδιά» ενός ξενοδοχειακού ομίλου γιατί μέσα από τη δράση σου σε αυτούς τους τομείς μπορείς να υλοποιήσεις πολυσχιδείς ενέργειες που θα αποβούν προς όφελός σου. Όπως ενδεικτικά να προμοτάρεις τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων, να καταστήσεις γνωστό τον όμιλό σου κλπ. Για να αποδώσουν το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα οι ενέργειες αυτές, θα πρέπει γίνονται από ένα αυτοτελές τμήμα marketing το οποίο ανέλαβα να στήσω από την αρχή από πέρυσι καθώς μέχρι τότε αποτελούσε τμήμα δράσης των πωλήσεων. Σιγά σιγά το ξεκινήσαμε μαζί με τα τέσσερα άτομα που αποτελούν το προσωπικό του τμήματος marketing της H Hotels Collection τα οποία εργάζονται ακατάπαυστα καθημερινά και μέρα με τη μέρα βλέπουμε τη διαφορά. Για την ακρίβεια διαπιστώνουμε ότι η εμβέλειά του επεκτείνεται και η απήχηση του ονόματός του κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερες και περισσότερες ομάδες ταξιδιωτών. 

Η επαφή με τα social media, με τα on line πρακτορεία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της δράσης μας. Όσον αφορά στον στόχο του τμήματος marketing της H Hotels Collection δεν είναι άλλος από την προβολή του ομίλου- κατ’ επέκταση και την αύξηση των κερδών- μέσω συγκεκριμένων δράσεων διαφημιστικής καμπάνιας. Δεν θα πρέπει να μην τονίσω ότι ένα από τα βασικά μας μελήματα είναι η γνώση μας τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά σχόλια των πελατών μας. Έχουμε αναλάβει και τον τομέα των reviews online τα οποία αναλύουμε επισταμένα κάθε μήνα για να δούμε πού έχουμε κάνει λάθος ώστε να το διορθώσουμε και πού έχουμε κινηθεί σωστά ώστε να το αναδείξουμε σε ακόμα περισσότερους ταξιδιώτες. Τα σχόλια δηλαδή των επισκεπτών μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο της δουλειάς μας από όπου μαθαίνουμε πολλά από τους πελάτες μας- τα οποία ενδεχομένως να μας είχαν διαφύγει λόγω της καθημερινότητάς μας- και αναλύοντάς τα, πετυχαίνουμε πολλά πράγματα. Μέσα από τα σχόλια των πελατών μας, βελτιώνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Επιπλέον, το τμήμα marketing συνεργάζεται με τις πωλήσεις και μέσα από τις εκπονούμενες καμπάνιες στοχεύουμε στο να αυξάνουμε τα ποσοστά των on line κρατήσεων.

Θεωρείτε ότι γνωρίσματα-χαρακτηριστικά της γυναικείας προσωπικότητας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχή κατάληξη των καθηκόντων σας; Για ποιους λόγους;

Ναι, θεωρώ πως ως γυναίκα έχω γνωρίσματα τα οποία συμβάλουν σημαντικά στην επιτυχή κατάληξη των καθηκόντων μου. Είμαι οργανωτική, βλέπω τα πράγματα σφαιρικά και έχω υπομονή και επιμονή. Θεωρώ όμως αν κάτι με έχει βοηθήσει πολύ στη ζωή και τη δουλειά μου δεν είναι απλά το ότι είμαι γυναίκα αλλά το ότι είχα την τύχη να γίνω μαμά και να μπορώ να πω στο τέλος της ημέρας ότι όλα είναι εφικτά αρκεί να υπάρχει θέληση, υπομονή και σκληρή δουλειά.

«Τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε πάντα συν στο τέλος της σεζόν»

Πώς  διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στα πέντε μέλη- ξενοδοχεία της H Hotels Collection το 2016; Και ποιες οι προβλέψεις για το 2017;
Το 2016 ήταν μια πολύ επιτυχημένη σεζόν παρόλο τις αναταραχές. Όλα τα ξενοδοχεία πήγαν πολύ καλά, ιδιαίτερα προς το τέλος της σεζόν (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος). Συγκεκριμένα,  τα ξενοδοχεία της H Hotels Collection το 2016 φιλοξένησαν περισσότερους από 96.500 ξένους ταξιδιώτες. Ο δείκτης της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων το 2016 διαμορφώθηκε σε ποσοστό της τάξεως του 87,5% στο Lindos Princess, στο 89% στο Princess Andriana, στο 84% στο Rodos Princess, στο 77% στο Boutique Five και στο 76% στο Princess Sun. Η πληρότητα και των πέντε ξενοδοχείων της H Hotels Collection άγγιξε το 100% τη high season το 2016. 

Η σεζόν του 2017 προμηνύονταν από τις αρχές του χρόνου εξαιρετική με βάση και τα θετικά μηνύματα που λαμβάναμε από τη μεγάλη συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου της τρέχουσας χρονιάς όλα τα ξενοδοχεία μας είχαν ανοίξει, ενώ το Princess Sun ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη φετινή σεζόν, δεχόμενο τους πρώτους του πελάτες στις 9 Απριλίου. Οι Γερμανοί τουρίστες έχουν κλείσει από νωρίς τις διακοπές τους, την περίοδο των early bookings. Αυτή είναι μια αρνητική πτυχή την οποία έχουμε διαχειριστεί τις προηγούμενες σεζόν πολύ καλά  και έτσι θα πράξουμε και φέτος διορθώνοντας ισοσκελίζοντας τις όποιες πιθανές απώλειες.

Εν κατακλείδι χρόνο με το χρόνο έχουμε αύξηση τόσο στις πληρότητες όσο και στα κέρδη. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια μείωση στη διάρκεια των τελευταίων ετών δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνει η χώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια πάντα είμαστε συν στο τέλος της σεζόν.

Προφίλ πελατών στα ξενοδοχεία της H Hotels Collection

Ποιο το προφίλ των πελατών σας; (εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, εισοδηματικό επίπεδο, νέες αγορές κλπ.)

Η εταιρία μας έχει στον τίτλο της και τη λέξη “collection” επειδή έχουμε μια συλλογή από ξενοδοχεία τα οποία επιλέγουν διάφορες εθνικότητες, διαφορετικού εισοδηματικού επιπέδου και οικογενειακής κατάστασης κλπ. Η Hotels Collection αποτελείται από 4αστερα και 5αστερα ξενοδοχεία, δυναμικότητας από 44 έως 641 δωμάτια. Οι εθνικότητες που κυριαρχούν είναι οι Άγγλοι και οι Γερμανοί αλλά έχουμε πελάτες και από άλλα κράτη της Γηραιάς ηπείρου όπως Σκανδιναβία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Γαλλία κ.ά., από τη Ρωσία, ενώ έχουμε ελάχιστους ταξιδιώτες από την Ασία και την Αμερική. Κάθε μας ξενοδοχείο έχει τη δική του ταυτότητα. Έχουμε ξενοδοχεία που είναι αμιγώς οικογενειακά αλλά και άλλα που απευθύνονται σε ζευγάρια και ενήλικες κυρίως (upscale). Ανάλογα με το ξενοδοχείο και τις τιμές, ορίζεται και το εισοδηματικό επίπεδο του επισκέπτη στα ξενοδοχεία της H Hotels Collection. Παλεύουμε πάντα  και στοχεύουμε στις αγορές με ποιοτικούς τουρίστες που ξέρουν να απολαμβάνουν ποιοτικές διακοπές σε ένα διαμαντένιο νησί, στη Ρόδο μας.

Να σημειώσω ότι από καθαρά εμπειρική ματιά το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων πελατών στα ξενοδοχεία της H  Hotels Collection διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξεως του 15%-20% από τη συνολική μας πελατεία, ανάλογα με το ξενοδοχείο βέβαια.

Τον Μάιο του 2018 θα λειτουργήσει το έκτο μέλος της H Hotels Collectionτο MAYIA

Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν στη δημιουργία και λειτουργία του έκτου μέλους της H Collection Hotels; Τι αναλυτικά προβλέπει η συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική;

Όταν μία επιχείρηση είναι υγιής και κερδοφόρα είναι λογικό να μη σταματάει να επενδύει. Εξάλλου, ο πατέρας μου όπως και τα αδέρφια μου και εγώ πλέον είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλο αυτό καταλήγει να γίνεται μια όμορφη συνήθεια, μια δημιουργία με συνεχή δουλειά που οδεύει μόνο προς την κορυφή. Η περιοχή στην οποία χτίζεται το έκτο μέλος της H Hotels Collection, το Κιοτάρι, είναι αναπτυσσόμενη με καθαρές πανέμορφες παραλίες και υπέροχα τοπία. Ιδανικός τόπος για χαλάρωση από τη σκληρή ζωή στις μουντές ευρωπαϊκές πόλεις και όχι μόνο. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δωμάτια και ελπίζουμε πως από το 2018 που θα ανοίξει, πρώτα ο Θεός να λέμε, θα δώσει ακόμα μία όμορφη νότα στην περιοχή μας και θα βοηθήσει στην περεταίρω ανάπτυξή της. Έχουμε πολλούς πιστούς πελάτες κι αυτό μας δείχνει ότι κάνουμε κάτι σωστά…

Το έκτος μέλος της ξενοδοχειακής μας αλυσίδας θα έχει 250 δωμάτια εκ των οποίων η πλειονότητα θα έχει ιδιωτική πισίνα. Το κυρίαρχο στοιχείο της νέας μονάδας θα είναι το νερό, είναι χτισμένο σε τέτοια επίπεδα ώστε όλα τα δωμάτιά του να έχουν θέα τη θάλασσα. Μια άκρως σημαντική πτυχή η οποία παρόλο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη εντούτοις την καταφέραμε. Θα είναι πέντε αστέρων all inclusive και θα απευθύνεται σε αντίστοιχους με το Princess Adriana επισκέπτες αλλά θα είναι λίγο πιο ακριβό.  Για την ακρίβεια οι εθνικότητες που θα αποτελούν την πελατεία του θα είναι οι ίδιες με αυτές που προτιμούν για τις διακοπές τους τη Νότια Ρόδο. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Μάιο του 2018! Η διακριτική του ονομασία προέκυψε από τα ονόματα των γονιών μας, MAria – YIAnnis.

Συνεχής στόχος η ανάπτυξη της H Hotels Collection

Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της H Collection Hotels τα επόμενα δύο χρόνια; Αλήθεια γιατί μέχρι στιγμής το επενδυτικό σας ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Νότια Ρόδο; Εξετάζετε το ενδεχόμενο διείσδυσης της H Collection Hotels και σε άλλες περιοχές της Ρόδου ή ακόμα και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς;

Ο γενικός στόχος είναι η συνεχής ανάπτυξη. Το 2018 θα ανοίξει το νέο μας ξενοδοχείο και για την ώρα δεν υπάρχει κάτι άλλο στα σχέδια για τα επόμενα 2 χρόνια. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε κάθε νέα πρόκληση αν αυτή εξεταστεί και θεωρηθεί «ευκαιρία» για περαιτέρω ανάπτυξη, όπως πάντα λέει ο πατέρας μου, τότε θα την αποδεχτούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε. Ο πατέρας μου έχει καταφέρει να μεταδώσει το «μικρόβιο» της ξενοδοχίας και στα τρία του παιδιά, στους δύο αδελφούς μου και σε εμένα. Μέχρι τώρα δεν είχαμε τολμήσει να φύγουμε εκτός Νότιας Ρόδου- όπου όπως προανέφερα δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά- καθώς η δράση και οι κινήσεις μας απαιτούσαν τον άμεσο έλεγχο μας. Λόγω της πείρας, της τεχνογνωσίας που έχουμε αποκτήσει από τη δράση μας στη ξενοδοχειακή αγορά της Ρόδου, έχουμε εκπονήσει και καταστρώσει ένα επιτυχημένο, όπως αποδεικνύεται, manual στους καίριους τομείς της κατασκευής, της λειτουργίας, του management των ξενοδοχείων. Εάν παρουσιαστεί επαγγελματική ευκαιρία σε κάποια άλλα μέρη εκτός της Ρόδου τοποθετώντας τα κατάλληλα άτομα, θα διεισδύσουμε σε αυτούς τους νέους, για εμάς, ελληνικούς προορισμούς.

Πώς η Ρόδος μπορεί να προσελκύσει «ποιοτικό τουρισμό»!

Πώς η Ρόδος μπορεί, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, να προσελκύει τον χαρακτηριζόμενο και επιθυμητό «ποιοτικό τουρισμό»; Ποια είναι τα εχέγγυα τα οποία διαθέτει το νησί των ιπποτών για αυτόν τον στόχο; Και σε ποιες ενέργειες- πρωτοβουλίες κλπ. καλούνται να προβούν οι τουριστικοί και όχι μόνο επιχειρηματίες, η τοπική αλλά και η κεντρική εξουσία κλπ.;

Προσωπικά, θεωρώ πως οποιοσδήποτε προορισμός μπορεί να προσελκύσει τον επιθυμητό “ποιοτικό τουρισμό” προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να είμαστε λογικοί στις τιμές, να προσέχουμε το προϊόν μας και τον τόπο μας και να δουλεύουμε συλλογικά για ένα καλύτερο μέλλον. Ειδικά στη Ρόδο η νοοτροπία που επικρατεί και αφορά στο “γείτονα” δεν είναι και τόσο καλή. Το θετικό είναι πως διαπιστώνω ότι η νοοτροπία αυτή αλλάζει τον τελευταίο καιρό, το νέο αίμα που μπαίνει στην αγορά με νέα φρέσκα μυαλά, πολεμά τις παλαιομοδίτικες νοοτροπίες δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα για ένα πολύ πολύ καλύτερο μέλλον.

Η Ρόδος τελευταία στοχεύει σε εναλλακτικό τουρισμό (αθλητικό, θρησκευτικό, συνεδριακό) και μπορεί να τα καταφέρει. Δε λείπει τίποτα από το νησί των ιπποτών, κάθε άλλο. Είναι πανέμορφη, με σπάνιο κλίμα, περισσότερες από 300 μέρες το χρόνο λιακάδα, εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους, όμορφες θάλασσες, τοπία, εικόνες…
Η τοπική και κεντρική εξουσία με τη βοήθεια και τη συνεργασία των τουριστικών επιχειρηματιών θα πρέπει αρχικά να στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί σε κάθε κρίση εγχώρια ή παγκόσμια να διαχειρίζεται σωστά τη φήμη του νησιού και να αντιμετωπίζει τα ΜΜΕ που προσπαθούν πάντα με κάθε τρόπο να τραγικοποιήσουν πράγματα (αναφέρομαι στο προσφυγικό και σε ένα σωστό crisis management). Επίσης, θα πρέπει να διατεθούν χρήματα για νέες υποδομές και συντήρηση παλιών, όπως δρόμους, πεζοδρόμια, φωταγώγηση, σωστή διαχείριση της ύδρευσης κλπ.. Θα ήταν εξαιρετικό εάν φτιαχνόταν ένα ακόμη αεροδρόμιο στη Νότια Ρόδο το οποίο να λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν και έτσι να ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο και την απόσταση την οποία καλούνται να διανύσουν πελάτες που έχουν επιλέξει για προορισμό των διακοπών τους τη Νότια Ρόδο.

Μοναδικός στόχος η ανάπτυξη του τόπου από την ενεργό συμμετοχή μου στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Για ποιους λόγους λάβατε πρόσφατα την απόφαση να ασχοληθείτε ενεργά με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και να καταθέσετε υποψηφιότητα για το διοικητικό της συμβούλιο το οποίο θα αναδειχθεί στην εκλογική αναμέτρηση της 14ης Δεκεμβρίου 2017;

Είχα αναφέρει προηγουμένως ότι «στη Ρόδο η νοοτροπία που επικρατεί και αφορά στο “γείτονα” δεν είναι και τόσο καλή. Το θετικό είναι πως διαπιστώνω ότι η νοοτροπία αυτή αλλάζει τον τελευταίο καιρό, το νέο αίμα που μπαίνει στην αγορά με νέα φρέσκα μυαλά, πολεμά τις παλαιομοδίτικες νοοτροπίες δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα για ένα πολύ πολύ καλύτερο μέλλον».Είμαι μια νέα παρουσία με λίγα χρόνια στο χώρο αλλά γεμάτη από εμπειρίες εντός και εκτός Ελλάδας. Αποφάσισα να δηλώσω υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ εμπειρίες και γνώσεις και μαζί με όλη τη φρέσκια γενιά και να συνεχίσουμε να χτίζουμε μία υγιή ομάδα που μοναδικό στόχο θα έχει την διαρκή ανάπτυξη του τόπου, σεβόμενοι πάντα τη δουλειά και τις επιτυχίες των προκατόχων.

Εξεπλάγην όταν είδα ότι στη λίστα των υποψηφίων είμαι η μόνη γυναίκα, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι για μένα παρά μόνο μία όμορφη πρόκληση. Εύχομαι να μπορέσω να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ. Όρεξη υπάρχει, άφθονη!

Στα «ενδότερα» του επιτυχημένου και κερδοφόρου ξενοδοχειακού ομίλου H Hotels Collection

Ο ιθύνων νους για τη δράση της H Hotels Collection στην ελληνική ξενοδοχιακή αγορά είναι ο κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου. Δουλεύοντας από μικρή ηλικία στο εμπόριο στον τόπο καταγωγής του στο Ασκληπειό της Ρόδους, αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Κονγκό όπου ασχολήθηκε με τους τομείς του εμπορίου, της ξυλείας και των υφασμάτων, ενώ η κόρη του κυρία Ανδριάνα Χατζηλαζάρου γεννήθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αφρικανικής χώρας, στο Λουμπουμπάσι. Λόγω των γεγονότων της ανεξέλεγκτης και άγριας βίας που διαδραματίζονται στο Κονγκό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (και συνεχίζουν να μαίνονται έως σήμερα) ο κ. Χατζηλαζάρου αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όραμά του. Επιστρέφει στη Ρόδο το 1991 και αγοράζει την ειδυλλιακή έκταση στο Κιοτάρι της Ρόδου όπου το 1993 ξεκινά τη λειτουργία το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας H Hotels Collection, η τεσσάρων αστέρων μονάδα Rodos Princess Beach Hotel. «Το ξενοδοχείο άνοιξε με πολλά προβλήματα καθώς παρόλο που δεν ήταν ακόμα έτοιμο να λειτουργήσει, εντούτοις λόγω της πίεσης συνεργαζόμενων τουριστικών πρακτορείων, ξεκίνησε να δέχεται πελάτες», θυμάται εάν και ήταν σε μικρή ηλικία η κυρία Χατζηλαζάρου χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή της για αυτή τη όχι και τόσο εύκολη κατάσταση την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί επιτυχώς η οικογένειά της. Το 1996 ξεκινά τη λειτουργία του το  Princess Sun Hotel, ενώ το 2002 το Lindos Princess Beach Hotel.

Η πρόταση- πρόκληση των ειδικών που ανεπιφύλακτα υιοθετούν τη ρήση «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες» ταιριάζει γάντι στην επιχειρηματική δράση της οικογένειας Χατζηλαζάρου. Και τούτο διότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης- που ταλανίζει εδώ και οκτώ χρόνια την Ελλάδα- η H Hotels Collection αναπτύχθηκε, προσθέτοντας στο portfolio της τα ξενοδοχεία Princess Andriana Resort & Spa και Boutique 5 Hotel & Spa. «Τα δύο ξενοδοχεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2012 και πηγαίνουν πολύ καλά», αναφέρει η κυρία Χατζηλαζάρου και προσθέτει με νόημα «η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τη ξενοδοχειακή αλυσίδα, σίγουρα δεν έμεινε ανέπαφη από ορισμένες καταστάσεις, όπως όλες οι επιχειρήσεις και δη οι τουριστικές αλλά από εκεί και έπειτα είναι θέμα διαχείρισης».

Τέσσερα από πέντε ξενοδοχεία της H Hotels Collection λειτουργούν με το σύστημα all inclusive, ενώ το Boutique 5 Hotel & Spa λειτουργεί είτε με πρωινό είτε με ημιδιατροφή. «Το Boutique 5 Hotel & Spa είναι ένα διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τέσσερα ξενοδοχεία. Είναι μικρής δυναμικότητας και luxurious. Απευθύνεται σε πολυταξιδευμένους πελάτες που δεν ορίζουν από πριν τον προϋπολογισμό τους για τις διακοπές τους. Κλείνουν την τελευταία στιγμή και μια εβδομάδα διακοπών τους στο ξενοδοχείο μπορεί να αντιστοιχεί σε κάποιες χιλιάδες ευρώ», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Χατζηλαζάρου.

Να σημειωθεί ότι το Rodos Princess Beach Hotel και το Princess Sun Hotel ανήκουν συνεταιρικά στον κ. Γιάννη Χατζηλαζάρου και σε έναν αδελφό του, το Λευτέρη Χατζηλαζάρου, ενώ στα άλλα τρία- όπως και σε αυτό που στην παρούσα φάση κατασκευάζεται- η οικογένεια του Γιάννη Χατζηλαζάρου έχει τον πλήρη έλεγχο της ιδιοκτησίας.

Σε ότι αφορά στο καίριο ερώτημα γιατί ο επιτυχημένος Έλληνας ξενοδόχος επέλεξε να επενδύσει στη Νότια Ρόδο, η κόρη του δίνει την απάντηση επισημαίνοντας: «η Νότια Ρόδος είναι διαμάντι. Είναι η περιοχή με τις ωραιότερες καθαρές παραλίες που εκτείνονται πέρα από εκεί που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, διαθέτει ασυναγώνιστους κόλπους, πολλά χρώματα, ακαταμάχητη θέα και είναι πολύ κοντά στον τόπο του. Το Κιοτάρι με το Ασκληπειό– τον τόπο καταγωγής των γονιών μου- είναι πολύ κοντά».

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι βασικός άξονας της επιχειρηματικής φιλοσοφίας- στρατηγικής την οποία υιοθετεί ο κ. Ιωάννης Χατζηλζάρου συνίσταται στην υλοποίηση επενδύσεων όταν καταγράφονται κέρδη στην επιχείρηση.  «Αυτό είναι το motto του και χαρακτηριστικά λέει ότι εάν έχει σκεφτεί πολύ καλά κάτι γιατί να μην το κάνεις; Για αυτό και πάντα προχωρά μπροστά, χαράζοντας νέους δρόμους», λέει χωρίς να κρύβει τον θαυμασμό για τον πατέρα της η κυρία Χατζηλαζάρου.

Ο όμιλος H Hotels Collection με συνολική δυναμικότητα έως σήμερα 1900 δωματίων, αποτελεί μία από τις δυναμικότερες και κερδοφόρες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις απασχολώντας περίπου 1000 άτομα προσωπικό. Διαθέτοντας εμπειρία περισσότερων από 25 χρόνων στο χώρο του τουρισμού στοχεύει να αναπτύξει και να εξελίξει την έννοια της φιλοξενίας σε τέτοια επίπεδα που θα ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.