ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: «ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ».

Με την πρόταση αυτή, ο κ. Γιάννης Χωμενίδης που εργάζεται επί επτά συναπτά έτη στην πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Melia Hotels International, κατέχοντας για την ακρίβεια επιτελικές θέσεις και αναλαμβάνοντας τη γενική διεύθυνση ξενοδοχείων που συγκαταλέγονται στο portfolio της διεθνούς εταιρίας, αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ποιο είναι το όφελος, κατά πάσα πιθανότητα και το δέλεαρ για τον ίδιο από την ένταξή του στο στελεχειακό δυναμικό της δημοφιλούς σε όλη την υφήλιο ξενοδοχειακής επιχείρησης. Ταυτόχρονα σπεύδει να σημειώσει ότι «η Melia Hotels International υλοποιεί αδιάλειπτα κάθε χρόνο 2-3 σεμινάρια σε όλους τους τομείς εργασίας μας, ενώ από τα κεντρικά γραφεία της διεθνούς αλυσίδας, μας παρέχεται πλήρης υποστήριξη στους καίριους τομείς των πωλήσεων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο μάρκετινγκ και στην τακτική των εσόδων (revenue support)».

Διαθέτοντας πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία από τις επιτελικές του θέσεις σε ξενοδοχεία- μέλη κραταιών πολυεθνικών αλυσίδων όπως ενδεικτικά της Hilton Resorts & Hotels, του IHG, της The Leading Hotels of the World, της Rotana Hotels & Resorts κ.ά., ο κ. Χωμενίδης έχει εδώ και οκτώ μήνες αναλάβει τη γενική διεύθυνση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Melia Dubai, το οποίο όπως εύγλωττα προδιαθέτει η ονομασία του, βρίσκεται και λειτουργεί στη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ο γενικός διευθυντής του Melia Dubai αποκαλύπτει τους λόγους που τον προέτρεψαν να αποδεχτεί την εν λόγω επαγγελματική πρόταση από τη Melia Hotels International και να συνεχίσει τη λαμπρή σταδιοδρομία του στα Η.Α.Ε. Μεταξύ αυτών και όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο κ. Χωμενίδης είναι: α) το γεγονός ότι το Melia Dubai είναι ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία του ομίλου, αποτελώντας την πρώτη μονάδα της πολυεθνικής αλυσίδας στη Μέση Ανατολή, β)η δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε προκειμένου να εργαστεί σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού κλπ. Δράττοντας την ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται συνειδητά σε δεύτερη ευκαιρία καθώς «την περίοδο 2006-2009 ήμουν γενικός διευθυντής στη ξενοδοχειακή αλυσίδα Rotana Hotels & Resorts, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, αναλαμβάνοντας στα χρόνια αυτά τη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου Towers Rotana, δυναμικότητας 356 δωματίων στο κέντρο του Ντουμπάι και στη συνέχεια στη μονάδα Jumeirah Rotana».  

Έχοντας ιδίαν γνώση και αντίληψη για το πώς διαμορφώνεται η τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,τονίζει σε ότι αφορά ειδικότερα στο Ντουμπάι ότι η υπερπροσφορά περισσότερων από 80.000 δωματίων σε όλες τις κατηγορίες και η μειωμένη ζήτηση έχουν οδηγήσει πολλά συγκροτήματα στη μείωση των τιμών των δωματίων με αποτέλεσμα, η μέση τιμή να κινείται, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου πτωτικά μέχρι και 30%-40% από τις τιμές των ετών 2013-2014. Αντιθέτως και όπως συμπληρώνει ο κ. Χωμενίδης αύξηση της τουριστικής κίνησης καταγράφεται τόσο στο Άμπου Ντάμπι όσο και στο εμιράτο Ras Al Khaimah λόγω των μεγάλων projects και των χαμηλών τιμών στα δωμάτια των ξενοδοχείων αντίστοιχα.

Πέραν τούτων, ο γενικός διευθυντής του Melia Dubai αποκαλύπτει τον προσωπικό του στόχο σε ότι αφορά στη λειτουργία και στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ξενοδοχείου που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της μέσης τιμής δωματίου της μονάδας στα υψηλά επίπεδα των 120-130 δολαρίων. Το ίδιο αποκαλυπτικός είναι όταν απαντά και στην ερώτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική της Melia Hotels & Resorts στα ΗΑΕ και στη Μέση Ανατολή. Αποσαφηνίζει ότι τρία νέα μέλη θα αποκτήσει στην περιοχή η Melia Hotels & Resorts, ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται και άλλες μονάδες που μπορούν να εμπλουτίσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της πολυεθνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας στους εν λόγω προορισμούς. Παράλληλα, υπογραμμίζει την πρόσφατη δημιουργία περιφερειακού γραφείου της Melia Hotels & Resorts για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο οποίο ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός. «Βοηθώντας την εταιρία να λάβει τις σωστές αποφάσεις που έχουν σχέση τόσο με τη βιωσιμότητα όσο και τις προοπτικές των νέων ξενοδοχείων», εξηγεί σχετικά ο κ. Χωμενίδης.   

Ωστόσο δεν παραλείπει και επισημαίνει για ποιους λόγους η Melia Hotels International υπέγραψε- μετά από διαπραγματεύσεις ενός περίπου έτους- νέα πολυετή σύμβαση διαχείρισης του Melia Athens το 2016. Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας διαδραμάτισαν τα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα τα οποία κατάφερε και ενέγραψε το Melia Athens μετά από τη δύσκολη- για την αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά και όχι μόνο- διετία 2012-2013. Υπό τη γενική διεύθυνση του κ. Γιάννη Χωμενίδη το Melia Athens κατέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων κατά 20% έναντι των άμεσων ανταγωνιστών του, κατέγραψε  αυξημένες πληρότητας και πέτυχε αύξηση  της μέσης τιμής κατά 30 ευρώ κ.ά. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Χωμενίδης αποκαλύπτει την στρατηγική ανάπτυξης της πολυεθνικής εταιρίας στην ελληνική τουριστική αγορά, την πολιτική για τη σύναψη συμφωνίας διαχείρισης της μονάδας και επ ουδενί για κατασκευή νέου ή μίσθωση υφιστάμενου ξενοδοχείου, τους ελληνικούς προορισμούς στους οποίους στρέφει την προσοχή της κλπ.

Και με νόημα καταλήγει ότι «η ανάγκη των ελληνικών μονάδων να συνεταιριστούν με μια πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα θα γίνεται μεγαλύτερη με την πάροδο των ετών».

Οι λόγοι για τη μετακίνηση και την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης του Melia Dubai

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να αποδεχτείτε την επαγγελματική πρόταση από την Melia Hotels International και να αποχωρήσετε από το Melia Athens προκειμένου να αναλάβατε τη γενική διεύθυνση του μέλους της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας στο Ντουμπάι;

Ο λόγος που αποδέχτηκα τη συγκεκριμένη επαγγελματική πρόταση συνίσταται στο ότι το Melia Dubai είναι ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία του ομίλου. Για την ακρίβεια, αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο της Melia Hotels International στη Μέση Ανατολή το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και είναι το μοναδικό εν λειτουργία στην περιοχή. Στα τέλη ωστόσο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσει και το δεύτερο ξενοδοχείο της αλυσίδας στο Ντουμπάι που θα φέρει τη διακριτική ονομασία ME by Melia Dubai και θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην περιοχή Business Bay.

Ιδιοκτήτρια εταιρία του Melia Dubai είναι η τοπικών συμφερόντων KHAMAS Hospitality SA που κατέχει στο portfolio της άλλες 3 ξενοδοχεία με διαφορετικές επωνυμίες, ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία και λειτουργία ενός ξενοδοχείου το οποίο εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της πολυεθνικής αλυσίδας Hilton, με την επωνυμία Hilton Garden.

Για τη δημιουργία και λειτουργία του Melia Dubai απαιτήθηκε μια μεγάλη επένδυση από την KHAMAS Hospitality SA και ως εκ τούτου η εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου, αποφέροντας τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στις δύο πλευρές, είναι μείζονος σημασίας. Να σημειώσω ότι η συμφωνία που διέπει τη λειτουργία του ξενοδοχείου είναι Management agreement με την Melia Hotels International.

Ταυτόχρονα, σημαντικός λόγος για τη μετακίνησή μου ήταν η αναθεώρηση της σύμβασης του ξενοδοχείου Melia Athens με την πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα που επετεύχθη στα τέλη του 2016 και έκτοτε το αθηναϊκό ξενοδοχείο λειτουργεί κάτω από το καθεστώς του management agreement με την ισπανική αλυσίδα.

Επιπλέον, η ανάληψη της γενικής διεύθυνσης του Melia Dubai μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να εργαστώ σε ένα περιβάλλον, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από τον έντονο ανταγωνισμό για την οποία άλλωστε έχω εργασιακή εμπειρία. Και αναφέρομαι σε δεύτερη ευκαιρία καθώς την περίοδο 2006-2009 ήμουν γενικός διευθυντής στη ξενοδοχειακή αλυσίδα Rotana Hotels & Resorts, με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Στα χρόνια αυτά είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο ξενοδοχείο Towers Rotana, δυναμικότητας 356 δωματίων στο κέντρο του Ντουμπάι και στη συνέχεια στο Jumeirah Rotana.

 Διατήρηση της μέσης τιμής δωματίου του Melia Dubai στα υψηλά επίπεδα των 120-130 δολαρίων

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως γενικός διευθυντής του Melia Dubai;

Ο κύριος στόχος μας είναι να εργαστούμε και να επιτύχουμε την αύξηση της μέσης τιμής του δωματίου στο Melia Dubai. Το Ντουμπάι διαθέτει περισσότερα από 80.000 δωμάτια σε όλες τις κατηγορίες της ξενοδοχειακής αγοράς και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.  H προσφορά πολλών ξενοδοχείων στην τουριστική αγορά του Ντουμπάι σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση, οδηγεί πολλά συγκροτήματα στη μείωση των τιμών των δωματίων με αποτέλεσμα η μέση τιμή να κινείται, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου πτωτικά μέχρι και 30%-40% από τις τιμές των ετών 2013-2014.

Το Melia Dubi ανήκει στην κατηγορία των πέντε αστέρων και οι «ανταγωνιστές» μας είναι το Hilton Sheraton και το Movenpick.

Το ζητούμενο για εμάς είναι να διατηρήσουμε τη μέση τιμή του δωματίου σε υψηλά επίπεδα, στα 120-130 δολάρια για να είμαι σαφής, προκειμένου να βελτιωθεί και το μεικτό λειτουργικό κόστος του ξενοδοχείου. Το Melia Dubai διαθέτει 164 δωμάτια και σουίτες, άριστα διακοσμημένα και πρόσφατα βραβεύτηκε ως Best Contemporary Hotel 2017 από τον οργανισμό Luxury Travel Guide για τα ξενοδοχεία της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.  

Η περιορισμένη τουριστική κίνηση, η  πτώση των τιμών στα ξενοδοχεία κατά 30%-40%και τα μειωμένα περιθώρια κέρδους χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων την τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά στο Ντουμπάι.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για την τουριστική κίνηση στο Ντουμπάι ενδεχομένως και για τα άλλα 6 εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων; Και ποια είναι η στρατηγική την οποία υιοθετούν στην περιοχή οι πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες;

Η τουριστική κίνηση στο Ντουμπάι παρουσιάζει τα τελευταία δύο χρόνια κάμψη και οι προβλέψεις για το 2018 δεν είναι οι καλύτερες. Όπως προείπα, τα ξενοδοχεία αναγκάζονται να πουλούν χαμηλότερα από τα έτη 2013-2014 κατά 30%-40% της μέσης τιμής. Επιπλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται μια μεγάλη πτώση και στην πληρότητα έναντι των προηγούμενων ετών. Σε αυτή τη δυσχερή εξέλιξη έχουν συμβάλλει δραματικά και το κλείσιμο των συνόρων με το Κατάρ και η πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία.

Η περιορισμένη τουριστική κίνηση αλλά και η μείωση του αριθμού των στελεχών που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών του μικτού λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων που μαζί με την εφαρμογή του νέου φόρου προστιθέμενης αξίας 5% από την 1η Ιανουαρίου 2018, δημιουργούν νέες συνθήκες στην αγορά του Ντουμπάι με μειωμένα τα περιθώρια κέρδους σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Ωστόσο αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς από το 2019 και μετά λόγω της διοργάνωσης της μεγάλης διεθνούς εκθέσεων Expo Dubai 2020.

Σε ότι αφορά στο Άμπου Ντάμπι καταγράφει αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω των μεγάλων projects που ετοιμάζονται στο εμιράτο όπως για παράδειγμα το Louvre Μουσείο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια τον Νοέμβριο του 2017. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση για το εμιράτο Ras AL Khaimah λόγω των χαμηλότερων τιμών στις οποίες διατίθενται τα δωμάτια ξενοδοχείων στον προορισμό.

Η στρατηγική ανάπτυξης της Melia Hotels & Resorts στα Ηνωμένα Αραβικά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή

Σε ποιους άξονες βασίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της Melia Hotels & Resorts στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα στη Μέση Ανατολή για τα επόμενα δύο χρόνια;

Διαπιστώνοντας τη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και αποβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της, η Melia Hotels & Resorts προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία περιφερειακού γραφείου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το συγκεκριμένο γραφείο παρέχει άμεση υποστήριξη σε ξενοδοχεία – μέλη της διεθνούς αλυσίδας που είτε λειτουργούν είτε είναι υπό κατασκευή. Παράλληλα, στοχεύει και υποστηρίζει την ανάπτυξη της εταιρίας, με τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με νέα ξενοδοχεία τα οποία είναι αυτή τη στιγμή υπό εξέταση. Να υπογραμμίσω ότι πριν από λίγες μόλις μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο μας ξενοδοχείο στο Serengeti και στους επόμενους 3 μήνες αναμένουμε το άνοιγμα του ξενοδοχείου στις Μαλβίδες.

Στο τέλος του 2018 θα υποδεχτεί, όπως προείπα, τους πρώτους του πελάτες το νέο ξενοδοχείο Me Melia στο κέντρο του Ντουμπάι που θα φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Zaha Hadid. Παράλληλα, εργαζόμαστε σε δύο νέα projects στην Ντόχα, στο Κατάρ και στο Ομάν. Σε ότι αφορά στο κόστος των εν λόγω επενδύσεων, αυτά ποικίλουν από χώρα σε χώρα και είναι και σε συνάρτηση με την κατηγορία των νέων μονάδων. Είναι παρακινδυνευμένο να προβώ στην όποια εκτίμηση για το ύψος των επενδύσεων. Αντιθέτως και σύμφωνα με τις υπογραφείσες συνεργασίες, είμαι σε θέση να πω ότι η Melia Hotels & Resorts θα αναλάβει τη διαχείριση των υπό κατασκευή νέων της μελών.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο περιφερειακό γραφείο της Melia Hotels & Resorts που έχει πρόσφατα συσταθεί με αγορές δράσης του τη Μέση Ανατολή και την Αφρική;

Ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός, βοηθώντας την εταιρία να λάβει τις σωστές αποφάσεις που έχουν σχέση τόσο με τη βιωσιμότητα όσο και τις προοπτικές των νέων ξενοδοχείων. 

«Η ανάγκη των ελληνικών μονάδων να συνεταιριστούν με μια πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα θα γίνεται μεγαλύτερη με την πάροδο των ετών»

Δημοσιεύματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η Melia Hotels International ενδιαφέρεται να διεισδύσει περισσότερο στην ελληνική τουριστική αγορά και να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της και άλλα μέλη, πέραν του Melia Athens. Με βάση τη γνώση, την εμπειρία και την εργασία σας σε επιτελικές θέσεις στη διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα, υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον από τη Melia Hotels International να αποκτήσει νέα μέλη στην Ελλάδα; Και ποιο το μοντέλο ανάπτυξής της στην ελληνική τουριστική αγορά;

Η Melia Hotels & Resorts ψηφίστηκε το 2016 ως η καλύτερη resort ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο στα World travel Awards καθώς τα resort ξενοδοχεία κατέχουν το πλειοψηφικό ποσοστό στο portfolio της. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας που, όπως είναι γνωστό, εδρεύουν στην Ισπανία, αναζητούν ξενοδοχειακές μονάδες για πιθανή συνεργασία με τη μέθοδο pure management agreement. Οι επί του ζητήματος ιθύνοντες έχουν επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας και έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρωτίστως για την Αθήνα αλλά και για τα μεγάλα νησιά μας όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Δοθείσας της ευκαιρίας να επισημάνω ότι η Melia Hotels & Resorts δεν ενδιαφέρεται να συνάψει συνεργασία μισθώνοντας ξενοδοχείο ή αγοράζοντας ή ακόμα και κατασκευάζοντας δική της μονάδα. Η προσοχή της εστιάζεται μόνο στην υπογραφή σύμβαση διαχείρισης του ξενοδοχείου, μεγάλης χρονικής διάρκειας. Γεγονός που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ταχεία και εύκολη ανάπτυξη. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες- ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε σύμβαση διαχείρισης, ίσως και λόγω του κόστους. Επιπλέον, πολλά από τα λεγόμενα εποχιακά συγκροτήματα έχουν εδώ και χρόνια αναπτύξει ένα σύστημα πωλήσεων αρκετά ικανοποιητικό. Θεωρώ όμως ότι με τη συγκέντρωση των πωλήσεων ολοένα και περισσότερα στα ιντερνετικά μέσα, η ανάγκη των ελληνικών μονάδων να συνεταιριστούν με μια διεθνή αλυσίδα θα γίνεται μεγαλύτερη με την πάροδο των ετών.

Αξίζει να προσθέσω ότι η Melia Hotels & Resorts προχώρησε σε μια νέα συμφωνία για νέο ξενοδοχείο στη Σικελία και σύντομα αναμένουμε να ανακοινωθεί το νέο project στο Μαυροβούνιο, συνάπτοντας pure management agreement.  

Μετά από διαπραγματεύσεις ενός περίπου χρόνου, η Melia Hotels International υπόγραψε στα τέλη του  2016 νέα πολυετή σύμβαση διαχείρισης του Melia Athens

Δοθείσας της ευκαιρίας και επειδή την περίοδο που υπογράφτηκε η νέα σύμβαση διαχείρισης του Melia Athens από την Melia Hotels International ήσασταν γενικός διευθυντής του αθηναϊκού ξενοδοχείου, για ποιους λόγους η πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία της με το Melia Athens και δεν αποχώρησε όπως υποστήριζαν εκείνη την περίοδο δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο;

Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του Melia Athens το Μάιου του 2011 και παρέμεινα στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούνιο του 2017, με μια παύση 9 μηνών κατά την οποία είχα μετατεθεί στο Melia Dubai. Τα χρόνια μεταξύ 2011 και 2013 ήταν πάρα πολύ δύσκολα λόγω τόσο της οικονομικής κρίσης αλλά και της υποβάθμισης της περιοχής στην οποία εδρεύει και λειτουργεί το ξενοδοχείο.

Καταφέραμε ωστόσο να καταγραφούν υψηλές πληρότητες στο ξενοδοχείο, ενώ με πολλές περικοπές σε δαπάνες και προσωπικό σε συνδυασμό με την επάνοδο της αγοράς το 2014 επιτύχαμε να πάρουμε πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς και να επιτύχουμε αύξηση της μέσης τιμής.

Για την ακρίβεια μετά από τα έτη 2012-2013 και όταν η αγορά άρχισε να ανακάμπτει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εταιρίας STR που εκδίδει τις σχετικές τόσο μηνιαίες όσο ετήσιες εκθέσεις, το Melia Athens κέρδισε μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων στην αγορά της Αθήνας κατά 20%, έναντι των άμεσων ανταγωνιστών, ενώ κατέγραψε αυξημένη πληρότητα και αύξηση της μέσης τιμής κατά 30 ευρώ.

H Melia Hotels International που διείσδυσε στην ελληνική τουριστική αγορά στα τέλη του 2008 επειδή ακριβώς πίστευε και πιστεύει στην ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αφού μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις για σχεδόν έναν χρόνο, υπέγραψε στα τέλη του 2016 με την ιδιοκτήτρια εταιρία του Melia Athens νέα πολυετή σύμβαση διαχείρισης του αθηναϊκού ξενοδοχείου.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.