ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ 10%-15% ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Με τη λιτή αλλά άκρως περιεκτική πρόταση αυτή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης προβλέπει στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Business Travel blog στο πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από τη ρωσική αγορά τη φετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα. Μια εκτίμηση- πρόβλεψη στην οποία θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία και προσοχή καθώς σε αυτήν προβαίνει ένα από τα λίγα στελέχη της ελληνικής τουριστικής αγοράς που γνωρίζουν άριστα τα δρώμενα και τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της υφηλίου και δη σε ό,τι έχει σχέση με τις επιδόσεις του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού, ενώ πάντα «πέφτει» διάνα στις προβλέψεις του.

Του λόγου το αληθές για τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία του με τον εισερχόμενο στη χώρα μας ρωσικό τουρισμό επιβεβαιώνει «άθελά» του ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι λόγοι που τον παρακινούν να προβλέψει την αύξηση κατά 10%-15% των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα συνίστανται: α) στη για δεύτερη συνεχή χρονιά εξωπραγματική αύξηση την οποία κατέγραψαν οι κρατήσεις των Ρώσων τουριστών κατά την πρώτη περίοδο του early booking η οποία ξεκίνησε επίσημα τον Νοέμβριο του 2017 και έως τα τέλη Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς τα ελληνικά ξενοδοχεία προσέφεραν σε ελκυστικές τιμές τα δωμάτιά τους, ενώ η έκπτωση τώρα αγγίζει μικρότερο ποσοστό, β) στις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις που θα πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι και θα αφικνούνται σε ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με τη στρατηγική την οποία υιοθετούν για την τρέχουσα χρονιά οι Ρώσοι tour operators που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και γ) στις αδιάλειπτες επαφές τις οποίες διατηρεί με τους επικεφαλής των αρμόδιων επί του καίριου θέματος ρωσικών αρχών αλλά και των τουριστικών οργανισμών με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες των οποίων ομοεθνείς τους επισκέπτονται τη χώρα μας.

Λαμβάνοντας υπόψη του τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί οι Ρώσοι tour operators για τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα, ο κ. Χαριτίδης σπεύδει να επισημάνει ότι «η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για ακόμα μία χρονιά όλοι οι tour operators θα είναι είτε με βάση τον αρχικό μας προγραμματισμό είτε μειώνοντας θέσεις. Επί ουδενί δεν υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθούν οι αεροπορικές θέσεις καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης δωματίων για Ρώσους τουρίστες σε ελληνικά ξενοδοχεία. Έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει η εποχή που οι tour operators (t.o.) προέβαιναν στην αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και δη την τελευταία στιγμή ανταποκρινόμενοι σε μία από προσφιλή συνήθεια των Ρώσων τουριστών που συνίσταται στις last minute κρατήσεις, καθώς και δεν διαφεύγει της προσοχής τους ότι οι Ευρωπαίοι t.o. μιλούν επισταμένα για χρονιά ρεκόρ της δράσης τους στον ελληνικό τουρισμό». Γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη διαπίστωση ότι οι διθυραμβικές δηλώσεις που μιλούν για ραγδαία αύξηση των Ρώσων ταξιδιωτών την τρέχουσα χρονιά στην Ελλάδα δημιουργούν χωρίς λόγο εντυπώσεις που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Δεύτερη στην προτίμηση των Ρώσων τουριστών η Ελλάδα

Τη δεύτερη θέση διατηρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα στην προτίμηση των Ρώσων ταξιδιωτών που έκλεισαν το φετινό πρόγραμμα των διακοπών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2018. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του site http://www.ratenews.ru της Ένωσης Ρωσικών Τουριστικών Γραφείων τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς, περίπου ένας στους πέντε Ρώσους επέλεξε ως προορισμό των διακοπών του τη χώρας μας, με συνέπεια η Ελλάδα να κατακτά μερίδιο της τάξεως 19,48% στους καλοκαιρινούς προορισμούς, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 είχε το 23,41%. Η μέση τιμή του τουριστικού πακέτου για κάθε ένα Ρώσο τουρίστα που θα επισκεφτεί τη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι διαμορφώνεται στα 36.495 ρούβλια, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 13,26% σε σχέση με το 2017.

Aquila Hotels & Resorts

Την πρωτοκαθεδρία στην προτίμηση των Ρώσων ταξιδιωτών κατέχει η Τουρκία η οποία από την τέταρτη θέση πέρυσι τέτοια εποχή κατέχει φέτος τα «πρωτεία» στην προτίμησής τους, κατακτώντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 25,97% (από 8,63%). Εντυπωσιακή αύξηση κατά 44,25% καταγράφει η μέση τιμή του τουριστικού πακέτου στη γειτονική χώρα η οποία από τα 28.504 εκτοξεύτηκε φέτος στα 51.128 ρούβλια για έκαστο Ρώσο τουρίστα.

Photo credits: Tez Tour Ελλάδας

Όπως σχετικά επισημαίνει ο κ. Χαρτιτίδης «παρόλο τη διστακτικότητα που εμφάνιζαν έως τα τέλη Απριλίου της περασμένης χρονιάς οι Ρώσοι τουρίστες για να επισκεφτούν την Τουρκία λόγω των γνωστών ζητημάτων (μη πραγματοποίηση πτήσεων προς τη χώρα το 2016 κλπ.), εντούτοις το 2017 ήταν μια χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις του εισερχόμενου στη γειτονική χώρα ρωσικού τουρισμού, με τον αριθμό τους να αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια τουρίστες. Εκτιμούν ότι φέτος περισσότεροι κατά 500.000 χιλιάδες θα είναι οι Ρώσοι ταξιδιώτες που θα επιλέξουν τουρκικό προορισμό για τις φετινές τους διακοπές, με συνέπεια ο αριθμός τους να αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες». Καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών στην Τουρκία διαδραματίζει η στρατηγική την οποία υιοθετεί η τουρκική κυβέρνηση προβαίνοντας στην οικονομική επιχορήγηση πτήσεων και από το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της υφηλίου. «Η οικονομική επιχορήγηση των πτήσεων κυμαίνεται από τα 6.000 έως τα 10.000 δολάρια ανά πτήση και διαμορφώνεται κλιμακωτά κατά τη διάρκεια της σεζόν», αποσαφηνίζει ο κ. Χαριτίδης. Και με νόημα συμπληρώνει ότι «παρόλο που η διαδικασία για την επιχορήγηση των ποσών αυτών είναι χρονοβόρα, εντούτοις είναι λειτουργεί ως δέλεαρ για τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες». Να σημειωθεί  ότι 850.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2017 με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της TEZ TOUR και για το 2018 ο στόχος είναι 1 εκατομμύριο Ρώσοι ταξιδιώτες να περάσουν τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα.

Λίγο μικρότερη, συγκεκριμένα στο 44,16% έχει «σκαρφαλώσει» η μέση τιμή στην οποία διαμορφώνεται το τουριστικό πρόγραμμα το οποίο επέλεξε ο Ρώσος ταξιδιώτης για τις φετινές του διακοπές στην Κύπρο. Από τα 32.528 το 2017 ανέβηκε στα 58.251 ρούβλια. Ταυτόχρονα, το νησί της Αφροδίτης «βελτίωσε»  την επίδοσή του κατά πέντε θέσεις στην κατάταξη με τους πέντε δημοφιλείς προορισμούς στην προτίμηση στην προτίμηση των Ρώσων τουριστών, κατακτώντας το φετινό Ιανουάριο την 5η θέση από την 10η τον ίδιο μήνα της παρελθούσας χρονιάς.

Aquila Hotels & Resorts

Την τρίτη θέση στη λίστα με τους πέντε δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου των Ρώσων ταξιδιωτών καταλαμβάνει η Τυνησία, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 12,99% τον Ιανουάριο του 2018 (από 14,59% το τον ίδιο μήνα του 2017), ενώ η μέση τιμή του τουριστικού προγράμματος για τη μεσογειακή χώρα της Βόρειας Αφρικής διαμορφώθηκε στα 31.970 ρούβλια από 31.661 το 2017.

Photo credits: Tez Tour Ελλάδας

Μειωμένη κατά 40,14% ήταν η μέση τιμή του τουριστικού προγράμματος που «έκλεισε» ο κάθε Ρώσος ταξιδιώτης για να περάσει τις φετινές του διακοπές επισκεπτόμενος προορισμό της χώρας του. Από το τα 32.073 ρούβλια έπεσε φέτος στα 22.887 και από την 1η έπεσε στην 4η θέση στην προτίμηση των ταξιδιωτών κατοίκων του.

Aquila Hotels & Resorts

Δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας η μείωση των κρατήσεων από τους Ρώσους τουρίστες το φετινό Φεβρουάριο.

Πτώση καταγράφουν οι κρατήσεις των Ρώσων τις τελευταίες 20 μέρες προς Ελλάδα αλλά και προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς στην προτίμησή τους. Γεγονός που οφείλεται όπως εξηγεί σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας «α) στη λήξη στα τέλη Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς της πρώτης περιόδου του early booking με τις άκρως ελκυστικές τιμές και τις «γενναίες» εκπτώσεις στις οποίες προσφέρονταν τα υψηλών κατηγοριών ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ τώρα το ποσοστό της μείωσης στην τιμή έχει πέσει σε μικρότερο ποσοστό, β) στις άσχημες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη Ρωσία και εξαιτίας των τρομερών χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών οι κάτοικοι μεριμνούν μόνο για τα απαραίτητα και γ) στην υποχώρηση του ρουβλίου και δ)λόγω των επερχομένων προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς».

Photo credits: Tez Tour Ελλάδας

Η μείωση όμως αυτή δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας για τον ελληνικό τουρισμό καθώς και όπως επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης «το μέχρι στιγμής σύνολο των κρατήσεων αγγίζει μεγαλύτερο νούμερο από αυτό του 2017». Και σπεύδει να τονίσει ότι «έως τώρα έχει διατεθεί μόνο το 7%-8% των προγραμματισμένων θέσεων για διακοπές στην Ελλάδα και από εδώ και στο εξής θα πωλείται η πλειοψηφία του τουριστικού προγράμματος των Ρώσων t.o».

Περισσότερους Ρώσους κατά 18%-20% θα φέρει φέτος στην Ελλάδα η Tez Tour Ελλάδας

Αύξηση της τάξεως του 18%-20% θα καταγράψουν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της Tez Tour Ελλάδας, σε σχέση με πέρυσι. Στη διαμόρφωση αυτού του σημαντικού ποσοστού της αύξησης συμβάλλουν παράγοντες όπως αποκαλύπτει ο κ. Χαριτίδης «οι προγραμματισμένες θέσεις στις πτήσεις με επιβάτες περισσότερους Ρώσους τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος την Κρήτη, τη Ρόδο , τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, ενώ στην Πελοπόννησο λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας δωματίων θα είναι ίδιος ο αριθμός τους από την Ρωσία και στη διάθεση των Ρώσων ταξιδιωτών να δαπανήσουν χρήματα για τις διακοπές τους λόγω αύξησης της αγοραστικής τους δύναμης». Ταυτόχρονα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας αποκαλύπτει ότι « Tez Tour θα πραγματοποιεί φέτος πτήσεις στην Ελλάδα από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία προς το Ηράκλειο, τον Άραξο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κω, ενώ πτήσεις θα πραγματοποιούνται και στη Σαντορίνη μόνο όμως από τη Βουλγαρία». 

 

Δράττοντας την ευκαιρία ο κ. Χαριτίδης καταθέτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog την ερώτησή του για τη μείωση κατά 0,7% την οποία παρουσιάζει ο αριθμός των αφίξεων των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. «Με βάση τα στοιχεία αυτά οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017 τη χώρα μας ήταν μόλις 579.900, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ΕΟΤ Ρωσίας, την αύξηση που κατέγραψαν τα ελληνικά αεροδρόμια σε προορισμούς όπως το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη- με εξαίρεση τη Ρόδο- επίσημα στοιχεία από ρωσικούς οργανισμούς κλπ., ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν για τις διακοπές τους την Ελλάδα το 2017 έφτασε τους 800.000-850.000 ταξιδιώτες», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας. Δεν θα πρέπει να μην αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα χθες στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία κατέγραψαν το 2017 μείωση της τάξεως του 3,6% και διαμορφώθηκαν στα 418 εκατ. ευρώ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι στην επιλογή του προορισμού που θα επισκεφτούν, επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στα social media. Για την ακρίβεια το 51% των νέων ηλιακά Ρώσων ανατρέχουν στα social media προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι τις εντυπώσεις ομοεθνών τους από τον επισκεπτόμενο προορισμό και το ξενοδοχείο της προτίμησής τους, επισκέπτονται τις ηλεκτρονικές σελίδες κλπ. Ταυτόχρονα, έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των μεγαλύτερων σε ηλικία Ρώσων ταξιδιωτών που καταφεύγουν στα social media για να αποφασίσουν ποιον προορισμό και ποιο ξενοδοχείο θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.