Για πρώτη φορά από το 1974, το έτος σύστασής του, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ) που απαριθμεί 438 μέλη από 29 χώρες βράβευσε Έλληνα διευθυντή ξενοδοχείου. Για την ακρίβεια ο γενικός διευθυντής του deluxe ξενοδοχειακού συγκροτήματος Daios Cove Luxury Resort & Villas κ. Παναγιώτης Αλμυράντης παρέλαβε το διεθνούς κύρους αριστείο «ο καλύτερος μάνατζερ του έτους 2014» από τον EHMA. Χωρίς να κρύβει τόσο τη μετριοφροσύνη όσο και τη συγκίνησή του για αυτή τη βράβευση επισημαίνει στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στο Business Travel blog ότι «το αριστείο που ήταν επιστέγασμα των προσπαθειών μου, ήταν πολύ σημαντικό για μένα για δύο λόγους: πρώτον γιατί Έλληνες και ξένοι συνάδελφοί μου, αναγνώρισαν τη δουλειά μου και δεύτερον γιατί η βράβευση αφορούσε στο 2014 που ήταν μια από τις δύσκολες χρονιές για την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό δείξαμε ότι παρόλο την κρίση που μας ταλανίζει μπορούμε να κάνουμε πράγματα στη χώρα μας».
Αποτελώντας μια «σπάνια περίπτωση» για την αγορά εργασίας των γενικών διευθυντών ξενοδοχείων της χώρας μας, καθώς επί οκτώ συναπτά έτη ασκεί τη γενική διεύθυνση του Daios Cove Luxury Resort & Villas ο κ. Αλμυράντης επισημαίνει με νόημα ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραματίζει η χημεία που υπάρχει στη σχέση του με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου οικογένεια Αστέριου Δάιου. «Χωρίς χημεία στην επαγγελματική μας σχέση όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαιτέρως σε ένα περιβάλλον που σε πιέζει τόσο πολύ οικονομικά δεν θα αντέχαμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η χημεία αυτή σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια, την εκλεπτυσμένη απλότητα, τη διαρκή ανησυχία- που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν την ιδιοκτησία του Daios Cove- είναι παράγοντες που τον παρακινούν να μην επαναπαύεται και να επιδιώκει συνεχώς την άριστη ικανοποίηση των επισκεπτών που συμβάλλει και στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ασυνείδητα ο ίδιος δηλώνοντας ότι ο προσωπικός του στόχος είναι «η βελτίωση του EBITDA στα οικονομικά αποτελέσματα του ξενοδοχείου για το 2018».
Φέροντας την ευθύνη και για τις πωλήσεις του πολυτελούς κρητικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε πολλά υποσχόμενες αλλά και σε αναδυόμενες, για τον ελληνικό τουρισμό, αγορές τονίζει ότι «ο τζίρος του Daios Cove Luxury Resort & Villas διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με πέρυσι. O καθοριστικός δείκτης του EBITDA κατέγραψε βελτίωση κατά 11% το 2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο δείκτης της μέσης πληρότητας άγγιξε το 80% και κατά μέσο όρο περίπου 600 άτομα απολάμβαναν την προσιτή πολυτέλεια του Daios Cove την περασμένη χρονιά κάθε μέρα. Θετική εξέλιξη ήταν σίγουρα η λειτουργία του ξενοδοχείου για 7 μήνες για πρώτη φορά». Αναφερόμενος στη φετινή σεζόν δηλώνει με νόημα ότι τα μηνύματα είναι θετικά αλλά επί ουδενί δεν παρακινούν σε διθυραμβικές δηλώσεις.
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι το ετήσιο κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ που διατίθεται από τη μητρική εταιρία του Daios Cove Luxury Resort & Villas απορροφήθηκε φέτος σε πρόγραμμα ανακαίνισης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, στα εστιατόρια, στο μενού κλπ. Δεν παραλείπει και αναφέρει για ποιους λόγους αποφασίστηκε ώστε το ξενοδοχείο να μην λειτουργεί ως Gran Melia όπως είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του. «Καταλήξαμε στην απόφαση ότι δεν χρειάζεται το ξενοδοχείο να φέρει κάποιο brand καθώς αποτελεί από μόνο του brand ευρισκόμενο σε μια καταπληκτική τοποθεσία δίπλα στον φανταστικό προορισμό της Ελούντας που είναι παγκοσμίως γνωστός», λέει απερίφραστα.
Πέραν τούτων, αποσαφηνίζει την αναπτυξιακή στρατηγική του ξενοδοχείου αλλά και του ομίλου Δάιος στην ελληνική τουριστική αγορά.
Στην αποκαλυπτική και εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, ο κ. Αλμυράντης αναδεικνύει σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην ελληνική και όχι μόνο ξενοδοχειακή αγορά, ενώ μας «μυεί» στη ξεχωριστή φιλοσοφία και κουλτούρα την οποία υιοθετεί ως γενικός διευθυντής του deluxe ξενοδοχειακού συγκροτήματος Daios Cove Luxury Resort & Villas!
«Όταν σπουδάζεις και οικονομικά αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται μέσα στον πυρήνα του ξενοδοχείου»
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον ελληνικό τουρισμό και δη τον ξενοδοχειακό κλάδο;
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που επέλεξα συνειδητά να ακολουθήσω τουριστικές σπουδές, τα διαδεδομένα επαγγέλματα ήταν άλλα όπως για παράδειγμα γιατρός, δικηγόρος κλπ. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να φαντάζει παράξενη η απόφασή μου αυτή στο φιλικό και συγγενικό μου περιβάλλον. Όταν μάλιστα τους την ανακοίνωσα υπήρξαν φίλοι και γνωστοί που πολύ ωμά μου έλεγαν: «θα σου δώσει χρήματα ο πατέρας σου για να σπουδάσεις σερβιτόρος;». Δυστυχώς αυτήν ήταν τότε η νοοτροπία. Ωστόσο, οι εικόνες που είχα αποκομίσει επισκεπτόμενος μαζί με την οικογένειά μου ελληνικές τοποθεσίες και μένοντας σε ξενοδοχεία της χώρας μας με συνάρπαζαν. Έτσι και σε συζητώντας με τον πατέρα μου που δεν έχει καμία σχέση με τον τουρισμό, ξεκίνησα να σπουδάζω στην τουριστική σχολή Alpine. Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους φοίτησης στη σχολή, εργάσθηκα στη Μεγάλη Βρετανία. Συνειδητά και μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους στην Alpine επέλεξα να εργασθώ στην Αμερική όπου και στο Πανεπιστήμιο Johnson & Wales ολοκλήρωσα το bachelor of science in hospitality management και κατόπιν απέκτησα master of international business administration. Και ευτυχώς που επέλεξα οικονομική κατεύθυνση στο master. Και τούτο διότι όταν σπουδάζεις και οικονομικά αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει και μέσα στον πυρήνα του ξενοδοχείου, σε ό,τι έχει δηλαδή να κάνει με τα δάνεια, τις υποχρεώσεις, τις πωλήσεις του κλπ. Στην Αμερική έμεινα, σπούδασα και εργάσθηκα 2,5 χρόνια. Επέστρεψα στην Ελλάδα και στις αρχές του 1998 ξεκίνησα την εργασία μου στο Hilton μέσω του προγράμματος Management Training.
Οι σημαντικότεροι επαγγελματικοί σταθμοί
Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς στην επαγγελματική σας καριέρα και για ποιους λόγους;
Σταθμός είναι η κάθε μία αλλαγή θέσης εργασίας που έκανα και η ανέλιξή μου στη θέση του γενικού διευθυντή. Πέραν της σκληρής δουλείας απαιτείται συγχρονισμός δηλαδή και timing. Τι εννοώ; Έχω γνωρίζει ανθρώπους με εξαιρετική παιδεία, με σπουδές κλπ. που κάνοντας το λάθος βήμα, η επαγγελματική τους καριέρα δεν εξελίχθηκε όπως θα έπρεπε. Παρόλο που διακρίνονταν για τη σκληρή τους δουλειά εντούτοις λόγω έλλειψης του σωστού timing δεν μπόρεσαν να ανελιχθούν. Ευτυχώς είχα την τύχη να βρίσκομαι τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο. Προτού αναλάβω τη γενική διεύθυνση ελληνικών και όχι μόνο ξενοδοχείων, είχα την τιμή να διατελέσω προϊστάμενος και των τριών κύριων τομέων του ξενοδοχείου- των πωλήσεων δηλαδή, του επισιτισμού και των δωματίων. Θεωρώ σταθμούς την εργασία μου σε αυτές τις τρεις θέσεις καθώς απέκτησα σφαιρική γνώση και άποψη για τους εν λόγω καίριους τομείς της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου. Ταυτόχρονα, η εργασία μου στα συγκεκριμένα τμήματα, μου δίδαξε αυτογνωσία, διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων και την απόδοση σεβασμού προς όλους τους συνεργάτες μου γιατί όταν περνάς από όλους τους τομείς του ξενοδοχείου τότε είναι αναγκαία συνθήκη να καταλάβεις, για την ακρίβεια να αφουγκράζεσαι τις ανησυχίες, τα προβλήματα των εργαζομένων. Η εμπειρία μου αυτή στους τομείς των πωλήσεων, του επισιτισμού και των δωματίων, με βοήθησαν όταν πρωτοέγινα γενικός διευθυντής ξενοδοχείου ώστε να την εφαρμόσω στην καθημερινότητά μου.
Γενικός διευθυντής στα ξενοδοχεία Holiday Inn και Crown Plaza στην Ιταλία και μέλος της πενταμελούς ομάδας Country Management Forum
Πότε αναλάβατε για πρώτη φορά τη γενική διεύθυνση ελληνικού ξενοδοχείου;
Κατέχοντας επί 2,5 χρόνια επιτελική θέση στον τομέα των πωλήσεων στη ξενοδοχειακή αλυσίδα Aldemar Resorts & Hotels, το Νοέμβριο του 2004 ανέλαβα επί 4 χρόνια τη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου Aldemar Paradise στη Ρόδο, δυναμικότητας 805 δωματίων. Απαντώντας θετικά στην επαγγελματική πρόταση που μου απηύθυνε εταιρία hedge hunters, λόγω τόσο της άκρως δελεαστικής οικονομικής πρότασης όσο και της απόκτησης νέων εμπειριών και δη στον όμιλο Intercontinental αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα και να εργαστώ στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, στη Νάπολη εργάστηκα σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της γειτονικής χώρας η οποία διαθέτει δύο ξενοδοχεία που λειτουργούν με brands της Intercontinental: το ένα έως Holiday Inn και το άλλο ως Crown Plaza. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση των δύο ξενοδοχείων και μέσα σε έξι μήνες εκτοξεύτηκαν οι ποιοτικοί τους δείκτες. Δηλαδή τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα όσο και η ικανοποίηση των πελατών, ενώ κατέκτησαν πολύ καλή θέση μεταξύ των ξενοδοχείων που λειτουργεί η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.
Διαπιστώνοντας αυτή τη θετική εξέλιξη, περιφερειακοί διευθυντές της Intercontinental με παρακίνησαν να αποτελέσω μέλος της ομάδας Country Management Forum λέγοντας μου χαρακτηριστικά ότι «μπορείς να προσφέρεις και να συμβάλεις τα μέγιστα στην επίτευξη των ασχολιών της ομάδας». Έτσι ήμουν ένα από τα 5 μέλη τα οποία αριθμούσε η ομάδα Country Management Forum την οποία είχαν δημιουργήσει οι ιδιοκτήτες των 71 ξενοδοχείων Intercontinental που λειτουργούσαν το 2007 στην Ιταλία. Η ομάδα Country Management Forum αποφάσιζε για το budget που θα διέθετε η Intercontinental για την προβολή της στην Ιταλία, για τη στρατηγική των πωλήσεων και το μάρκετινγκ κλπ. και μία φορά το μήνα συναντιόμασταν για να χαράξουμε και να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής.
Να σημειώσω ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία των ξενοδοχείων στα οποία είχα αναλάβει τη γενική διεύθυνση είχε ένα πλάνο για την αναπτυξιακή της στρατηγική στη Νάπολη και όχι μόνο μέχρι που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και στη Ιταλία. Έτσι και μετά από 2,5 χρόνια διαμονής και εργασίας στην Ιταλία, επέστρεψα το 2009 στην Ελλάδα που άρχισε και αυτή να δέχεται της επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Για έναν χρόνο άσκησα καθήκοντα γενικού διευθυντή στο αθηναϊκό ξενοδοχείο King George που τότε λειτουργούσε κάτω από την ομπρέλα των Classical Hotels.
Και από τον Οκτώβριο του 2010 έως σήμερα, επί οκτώ δηλαδή συναπτά έτη είμαι ο γενικός διευθυντής του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Daios Cove Luxury Resort & Villas το οποίο εδρεύει και λειτουργεί στην Κρήτη.
To Daios Cove Luxury Resort & Villas αποτελεί από μόνο του brand
Αναλάβατε τη γενική διεύθυνση του Diaos Cove Luxury Hotel & Villas σε μια κρίσιμη φάση καθώς λίγους μήνες μετά την επίσημη λειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος- μιας επένδυσης ύψους 130 εκατ. ευρώ- έπαυσε και η συμφωνία διαχείρισής του από την πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Melia Hotels International;
Το Daios Cove Luxury Resort & Villas που ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία στις 22 Απριλίου 2010, λειτουργούσε ως Gran Melia καθώς τη διαχείρισή του έφερε η Melia Hotels International. Αρχικά να επισημάνω ότι τόσο εγώ όσο και η ιδιοκτησία του Daios Cove έχουμε απεριόριστο σεβασμό προς τη διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα που διαθέτει 350 ξενοδοχεία στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που προέκυψε εκείνη την περίοδο συνίσταται στο ότι οι πελάτες που μπορούσε να προσελκύσει η Melia Hotels International δεν ήταν του οικονομικού βαλαντίου που χρειαζόταν το ξενοδοχείο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, η οικογένεια Δάιος, στάθηκε άτυχη. Τι εννοώ; Το Daios Cove ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007 την εποχή των παχιών αγελάδων και ξαφνικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση με το άνοιγμά του τον Απρίλιο του 2010. Το timing ήταν τραγικό. Επειδή ένας διεθνής όμιλος όπως ακριβώς η Melia Hotels International που διαθέτει παρουσία στην παγκόσμια τουριστική σκηνή με πολυσχιδείς δράσεις, δεν έκανε τόσο στοχευμένες κινήσεις για το ξενοδοχείο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ως ένα ανεξάρτητο ξενοδοχείο, ανεξαρτήτως διεθνούς brand. Γεγονός που μας επέτρεψε να παίρνουμε και να εκτελούμε πιο γρήγορα αποφάσεις. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε στην απόφαση ότι δεν χρειάζεται το ξενοδοχείο να φέρει κάποιο brand καθώς αποτελεί από μόνο του brand ευρισκόμενο σε μια καταπληκτική τοποθεσία δίπλα στον φανταστικό προορισμό της Ελούντας που είναι παγκοσμίως γνωστός.
Χημεία στην επαγγελματική σχέση γενικού διευθυντή και ιδιοκτησίας του Daios Cove Luxury Resort & Villas
Πώς έχετε καταφέρει να παραμείνετε επί οκτώ συναπτά έτη γενικός διευθυντής στη Daios Cove αποτελώντας μια «σπάνια περίπτωση» για την ελληνική αγορά εργασίας των γενικών διευθυντών σε ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας;
Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πάσχουμε από συνέχεια. Πολλές φορές με την αντιμετώπιση της δυσκολίας αντιδρούμε με την απομάκρυνση θεωρώντας ότι έτσι ξορκίζουμε και τα λάθη. Ταυτόχρονα, είναι πιο εύκολο να κατηγορεί ο ένας τον άλλο παρά να καθίσουν κάτω όλοι μαζί και να διαπιστώσουν τα λάθη, να εντοπίσουν τα προβλήματα και να ψάξουν τις λύσεις. Τέτοιες παρελθοντικές πολιτικές δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του σήμερα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση.
Η ιδιοκτησία του Daios Cove χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, εκλεπτυσμένη απλότητα σε συνδυασμό με διαρκή ανησυχία για ανάπτυξη. Είναι πραγματικά ευτύχημα να δουλεύεις σε ένα τέτοιο δομημένο περιβάλλον που έχει ορίζοντες ανάπτυξης σε έναν τομέα διαρκώς εξελισσόμενο και μεταλλασσόμενο. Το όραμα της εταιρίας είναι σε πλήρη συνάρτηση με τη δική μου φιλοσοφία. Η φιλοσοφία μου συνίσταται στο ότι το περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας δεν είναι το κτίριο, τα τούβλα, οι πέτρες. Το περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας είναι το προσωπικό της το οποίο έχει τη δύναμη να σε εκτοξεύσει ή να σε κρατήσει σε χαμηλή πτήση. Αυτή τη συναίσθηση, τη μέριμνα προς το προσωπικό την ένιωσα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του Daios Cove Luxury Resort & Villas. Άλλωστε η μητρική εταιρία του ξενοδοχείου, η Δάιος Πλαστικά που είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ, ξεκίνησε τη δράση της στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έχει μετεξελιχθεί σε μια διεθνούς εμβέλειας επιχείρηση διαθέτοντας 35 παγκόσμιες πατέντες και με έντονη εξαγωγική δράση καθώς το 90% της παραγωγής της κατευθύνεται προς ξένες αγορές. Βασικοί επομένως άξονες της δράσης του ομίλου είναι καινοτομία, η εξαγωγική δράση και το προσωπικό που είναι σε πλήρη συνάρτηση με τη δική μου φιλοσοφία.
Αναγνωρίζω ότι ασκώντας τη γενική διεύθυνση του Daios Cove για 8 συνεχή χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχει όμως χημεία μεταξύ μας. Χωρίς χημεία στην επαγγελματική μας σχέση όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαιτέρως σε ένα περιβάλλον που σε πιέζει τόσο πολύ οικονομικά δεν θα αντέχαμε. Εξάλλου ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου έχει από πάνω του ας μου επιτραπεί ο όρος «δαμόκλεια σπάθη». Εμείς, το προσωπικό, τα στελέχη της επιχείρησης μπορούμε να φύγουμε από το ξενοδοχείο και να αναζητήσουμε θέση εργασίας σε άλλη μονάδα. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεν μπορεί να το πάρει και να το μεταφέρει αλλού. Εδώ ήταν εδώ είναι και εδώ θα είναι το ξενοδοχείο.
Οι επιτυχίες και τα διεθνή βραβεία του Daios Cove Luxury Resort & Villas
Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες επιτυχίες σας τα οκτώ χρόνια που ασκείτε τη γενική διεύθυνση του Daios Cove Luxury Resort & Villas;
Εκ των προτέρων θέλω να σημειώσω ότι ποτέ δεν αναφέρομαι σε προσωπικές επαγγελματικές επιτυχίες αλλά στις επιτυχίες της συμπαγούς ομάδας που έχει δημιουργηθεί και συμβάλλει τα μέγιστα για την επίτευξη των προσδοκόμενων για όλους αποτελεσμάτων. Το Daios Cove Luxury Resort & Villas έχει κερδίσει διεθνή βραβεία που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τα ποιοτικά του επιτεύγματα και αποτελέσματα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2011 αναδείχθηκε ως το καλύτερο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο από τα Spa Diamonds Awards. Το 2014 απέσπασε το βραβείο του καλύτερου luxury resort στον κόσμο. Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο σε μια εταιρία είναι η οικονομική της υγεία που της προσφέρει τη δυνατότητα να επενδύει παρέχοντας διαρκώς νέα προϊόντα στους πελάτες της. Χωρίς να αποτελούμε εξαίρεση του κανόνα που θέλει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν κάποια οικονομικά ζητήματα, από το 2010 και μετά επιδιώκουμε το Daios Cove να εγγράφει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα προκειμένου να εξυπηρετεί το χρέος του.
Αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Daios Cove Luxury Resort & Villas το 2017
Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στο Daios Cove Luxury Resort & Villa το 2017;
Η τουριστική κίνηση ήταν το 2017 σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς αυτό να μας παρακινεί στην υιοθέτηση διθυραμβικών σχολίων. Ελληνικό άλλωστε είναι το φαινόμενο που όταν διαπιστώνουμε μια αύξηση, τότε αυτόματα θεωρούμε ότι δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους πελάτες από τα αεροπλάνα.
O τζίρος του Daios Cove Luxury Resort & Villas διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με πέρυσι. O καθοριστικός δείκτης του EBITDA κατέγραψε βελτίωση κατά 11% το 2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο δείκτης της μέσης πληρότητας άγγιξε το 80% και κατά μέσο όρο περίπου 600 άτομα απολάμβαναν την προσιτή πολυτέλεια του Daios Cove την περασμένη χρονιά κάθε μέρα. Θετική εξέλιξη ήταν σίγουρα η λειτουργία του ξενοδοχείου για 7 μήνες για πρώτη φορά. Γεγονός που επιτεύχθηκε χάρη στις αεροπορικές συνδέσεις που θεωρούνται η πιο σημαντική συνθήκη στην επίτευξη του στόχου για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
«Προσωπικός στόχος είναι η βελτίωση του EBITDA του ξενοδοχείου το 2018»
Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική χρονιά;
Τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι θετικά για τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά είναι η πρώτη χρονιά- μετά από 3-4 έτη που η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία έχουν επανακάμψει. Τα τουριστικά προγράμματα που διαθέτουν στους tour operators είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ φθηνά. Αυτή τη τιμολογιακή πολιτική τους πολιτική η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να την «χτυπήσει».
Επί ουδενί δεν θα πρέπει να προβούμε σε διθυραμβικά σχόλια για τη φετινή τουριστική χρονιά όπως έγινε πέρυσι αυτήν την περίοδο καθώς τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο του περασμένου έτους η ροή των κρατήσεων δεν ανταποκρινόταν στην εκφρασμένη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετούμε το πήχη των στόχων μας ψηλά αλλά θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και πραγματιστές. Πραγματιστής σημαίνει ότι αφουγκράζομαι τι συμβαίνει στην αγορά και όπου πρέπει επεμβαίνω.
Σε ότι αφορά ειδικότερα στο Daios Cove Luxury Resort & Villas θα ξεκινήσει φέτος τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου και θα κλείσει στις 3 Νοεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς.
Απασχολούμενος σε ένα περιβάλλον διαρκούς ανάπτυξης, κάθε χρόνο διατίθεται από τη μητρική εταιρία του Daios Cove Luxury Resort & Villas κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για να εφαρμόσουμε νέες ιδέες πλήρως εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις των πελατών μας- λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους- και να καλυτερεύσουμε τις εγκαταστάσεις μας. Πέραν του προαναφερόμενου ποσού, ένα υπολογισμένο κονδύλι της τάξεως των 350.000 ευρώ κατευθύνεται προς την απαιτούμενη συντήρηση του ξενοδοχείου ετησίως.
Για τη φετινή χρονιά έχουμε προβεί σε προγράμματα ανακαίνισης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις μας, στα εστιατόρια, στο μενού κλπ. Ταυτόχρονα και επειδή πιστεύουμε επενδύουμε πολύ στα social media και στις μηχανές αναζητήσεις προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους πελάτες.
Ο προσωπικός μου στόχος συνίσταται στη βελτίωση του EBITDA στον ισολογισμό του ξενοδοχείου το 2018.
«Η πολυσυλλεκτικότητα των αγορών στο ξενοδοχείο είναι μέσα στο DNA μας»
Ποια στοιχεία συνθέτουν το προφίλ των πελατών στο Daios Cove Luxury Resort & Villas;
Η πολυσυλλεκτικότητα των αγορών είναι πλέον μονόδρομος και έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ένα ξενοδοχείο προσέλκυε για παράδειγμα μόνο Γερμανούς τουρίστες. Προσελκύουμε τις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς να εξαρτιόμαστε πολύ από κάποια από αυτές. Οι πέντε πρώτες ξένες αγορές στον δείκτη της συνολικής πελατείας του Daios Cove Luxury Hotel & Villas είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και το Ισραήλ. Στο ξενοδοχείο δεν θα ακούσεις τους πελάτες να μιλούν μόνο γερμανικά ή αγγλικά κλπ. Η πολυσυλλεκτικότητα είναι μέσα στο DNA μας. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε δεχτεί δελεαστικές προτάσεις από κάποιες αγορές τις οποίες όμως απορρίψαμε λόγω των γνωστών γεγονότων που έχουν συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.
Σημαντικός αρωγός στη διαμόρφωση πολυσυλλεκτικότητας στο ξενοδοχείο είναι το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου που έχει ένα πολύ καλό πτητικό πρόγραμμα το καλοκαίρι συνδεόμενο με πολλές χώρες και πόλεις της διεθνούς αγοράς. Δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω ότι η εμπειρία της προσγείωσης και της πρώτης εντύπωσης που αποκομίζουν οι επισκέπτες από το αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν είναι ωραία και επί ουδενί δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πελατών υψηλού βαλαντίου που επιλέγουν για τις διακοπές τους τo Daios Cove Luxury Resort & Villas.
Οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες αντιπροσωπεύουν το 12% στη συνολική πελατεία του ξενοδοχείου.
Η αναπτυξιακή στρατηγική του Daios Cove Luxury Resort & Villas
Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της ιδιοκτήτριας του Diaos Cove στον ελληνικό τουρισμό;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας επενδυτικός οργανισμός στην κατασκευή και λειτουργία πολυτελών παραθαλάσσιων ξενοδοχείων στην Ελλάδα, σε σχέση με τα ξενοδοχεία πόλης. Μια εξέλιξη που όχι μόνο δεν περνά απαρατήρητη αλλά κεντρίζει την προσοχή ξένων funds που αναζητούν το επιθυμητό resort ξενοδοχείο για να διεισδύσουν στην ελληνική τουριστική αγορά. Τα πολυτελή ελληνικά ξενοδοχεία και δη τα resort καλούνται να ευθυγραμμιστούν και να παρέχουν τις ζητούμενες από τις πελάτες τους προσωποποιημένες υπηρεσίες. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Daios Cove. Ταυτόχρονα, επικεντρωνόμαστε όπως προείπα στη σπουδαιότητα του ρόλου των εργαζομένων και των στελεχών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των social media προκειμένου να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών του Daios Cove. Παράλληλα, επενδύουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη και έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο και για το συμβαίνει στο εξωτερικό (νέες τάσεις, καινοτόμες ιδέες, πρωτοποριακές υπηρεσίες κλπ.) προκειμένου να εκσυγχρονιζόμαστε με βάση αυτές τις τάσεις. Επιπλέον, επιδιώκουμε να ανοίξουμε νέες αγορές όπως της Ασίας, της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής που διαθέτουν το οικονομικό βαλάντιο για τη διαμονή τους στο Daios Cove Luxury Resort & Villas.
Η κάθε εταιρία έχει ένα δυνητικό αναπτυξιακό πλάνο. Εάν δεν είχαμε πέσει πάνω σε αυτήν την κρίση- που συνέπεσε όπως προείπα με το άνοιγμα του ξενοδοχείου- υπήρχε σοβαρή πιθανότητα για νέα επένδυση. Το σημαντικότερο όλων είναι στην παρούσα φάση να σταθούμε καλά στα πόδια μας, να κλείσουμε ένα σημαντικό διάστημα ετών όπου το ξενοδοχείο θα ρολάρει οικονομικά και από εκεί και πέρα όλα είναι υπό εξέταση. Διαθέτουμε πλέον την τεχνογνωσία και την εμπειρία και έχουμε από τα όποια λάθη μας μάθει.
Καθοριστικός ωστόσο άξονας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι να κάνουμε τους πελάτες μας να πιστέψουν ότι όχι μόνο τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι ωραία αλλά ότι αυτά συνεχώς αλλάζουν και προσαρμόζονται στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Τότε μόνο θα το πιστέψουν και αυτή την εμπειρία τους θα τη μεταφέρουν στους ομοεθνείς τους, με αποτέλεσμα το word of mouth να κατασταθεί η καλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ξενοδοχείο. Είναι απόλυτα πεπεισμένος για τη σημαντικότητα του word of mouth καθώς ασχολούμαι για περισσότερο από 20 χρόνια με τις πωλήσεις. Ασχολούμαι ενεργά και με τις πωλήσεις του Daios Cove Luxury Resort & Villas και ταξιδεύοντας το χειμώνα στο εξωτερικό δέχομαι και εγώ σχόλια για το ξενοδοχείο. Στην περίπτωση που εκφραστεί ένα παράπονο τότε έχω την ευθύνη για να επέμβω και να το διορθώσω.
Ο γενικός διευθυντής παραθαλάσσιου ξενοδοχείου «ταξιδεύει» το όνομα του ξενοδοχείου, της περιοχής, της Ελλάδας στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας το χειμώνα ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να επισκεφτεί συνεργάτες σε ξένες αγορές, να συμμετέχει σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κ.ά.
Πριν από λίγο αναφέρατε ότι έχει ενεργό ρόλο στις πωλήσεις. Τι ακριβώς εννοείτε;
Επιβλέπω κάποιες ξένες αγορές όπως όλες τις χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Πολωνία, κράτη της Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στην περίπτωση που χρειαστεί τη βοήθεια μου διευθυντής πωλήσεων του ξενοδοχείου που είναι υπεύθυνος για μια ξένη αγορά, τότε επισκέπτομαι το ξένο κράτος προκειμένου να έχει πιο επίσημο χαρακτήρα η αποστολή μας.
Είναι γεγονός ότι το χειμώνα ταξιδεύω πολύ επισκεπτόμενος διάφορα ξένα κράτη λόγω της ενεργής μου συμμετοχής στις πωλήσεις του Daios Cove. Για να λέμε και την αλήθεια… αυτό θα πρέπει να γίνεται για να συναντάμε και να αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες των συνεργατών μας. Όλοι θεωρούν ότι σε ένα εποχιακό ξενοδοχείο οι γενικοί διευθυντής εργάζονται μόνο εφτά μήνες και τους υπόλοιπους ξεκουράζονται. Γεγονός που επί ουδενί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και τούτο διότι στο διάστημα αυτών των πέντε μηνών θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να κλείσουμε καλά και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να ανοίξουμε σωστά. Εάν βγάλουμε τις 20 μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μας μένουν 90 με 100 μέρες για να κάνουμε πωλήσεις για την επόμενη χρονιά. Για να ταξιδέψουμε το όνομα του ξενοδοχείου, τον προορισμό και την Ελλάδα στο εξωτερικό προσδίδοντάς τους έτσι εξωστρεφή δράση. Έχουμε την απίστευτη τύχη να βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου διαθέτουν παρουσία διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Leading Hotels, η Starwood, η Autograph, η Preffered Hotels και άλλα ξενοδοχεία που έχουν απήχηση στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά. Έχετε όμως δει καμία διαφήμιση για τον προορισμό; Στην Ελλάδα πάσχουμε στον καίριο τομέα του destination management και promotion. Για να προωθεί και να προβληθεί ένας προορισμός στο εξωτερικό πρέπει να υπάρχουν συνέργειες και δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να εμπλακούν η Περιφέρεια, ο Δήμος, το υπουργείο Τουρισμού, τα ξενοδοχεία της περιοχής κλπ.
Το διεθνούς κύρους αριστείο «καλύτερος μάνατζερ για τη χρονιά του 2014» από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ)
Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη μέχρι σήμερα επαγγελματική σας σταδιοδρομία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά;
Η επαγγελματική πορεία ενός επαγγελματία του τουρισμού θα πρέπει να είναι γεμάτη χαρές γιατί χαρές προσφέρουμε στον κόσμο. Εάν τη λέξη Holiday την κόψουμε στη μέση τότε σε μετάφραση στα ελληνικά μας δίνουν τις λέξεις Άγιες Μέρες. Αυτές τις 7 ή 10 μέρες των διακοπών τους, οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες τουρίστες επιζητούν να ξεφύγουν από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους των 355 μερών, επισκεπτόμενοι το ξενοδοχείο της προτίμησής τους.
Επιστέγασμα ωστόσο των προσπαθειών μου ήταν το διεθνούς κύρους αριστείο ως καλύτερος ευρωπαίος διευθυντή ξενοδοχείου το 2014 από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ). Να σημειώσω ότι βασικοί παράγοντες για τη βράβευση διευθυντών από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων είναι: η άριστη ποιότητα, η εφαρμογή νέων στρατηγικών, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, ηθικά θεμέλια του επαγγέλματος και η διαχείριση και υποκίνηση του προσωπικού. Η βράβευση έγινε τον Απρίλιο του 2015 και ήταν η πρώτη φορά από τη ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου που βραβεύτηκε ένας έλληνας διευθυντής ξενοδοχείου. Το βραβείο ήταν πολύ σημαντικό για μένα καθώς συνάδελφοί μου αναγνώρισαν τις προσπάθειές μου αλλά και γιατί η βράβευση αφορούσε το 2014 που ήταν μια από τις δύσκολες χρονιές για την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό δείξαμε ότι παρόλο την κρίση που μας ταλανίζει μπορούμε να κάνουμε πράγματα στη χώρα μας.