Η ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΑΛΛΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ MANAGING DIRECTOR ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ «THE LUXURY HOTELS» ΔΟΜΝΙΚΗ ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ

Από μικρή ηλικία είχε βιώματα και ακούσματα για την έντονη επιχειρηματικότητα την οποία ασκούσε επιτυχημένα η οικογένειά της σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και όταν ο πατέρας της, ο ευφυής και διορατικός επιχειρηματίας κ. Σεραφείμ Δεδέογλου διείδε τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και αποφάσισε να κατασκευάσει και να θέσει το 1997 σε λειτουργία την πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα Mediterranean Palace στη δημοφιλή περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, τότε αναπόφευκτα «μυήθηκε» στη φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας. «Το Mediterranean Palace χτίστηκε όταν εγώ τελείωσα το σχολείο και ήμουν εντυπωσιασμένη από τον τρόπο λειτουργίας και της προσπάθειας να ικανοποιήσουμε ακόμη και την πιο ιδιαίτερη επιθυμία», αποσαφηνίζει στην αποκαλυπτική συνέντευξή της στο Business travel blog η managing director της βορειοελλαδικής ξενοδοχειακής επιχείρησης The Luxury Hotels κυρία Δομνίκη Δεδέογλου. Και με νόημα συμπληρώνει ότι «η επαφή με τους τουρίστες και το κοινό είναι μια μαγική σχέση που δημιουργείται και τη βιώνουμε όλοι».

Η ελκυστική φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας, η δράση της οικογένειάς της στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας και οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού την παρακίνησαν να επιλέξει συνειδητά πανεπιστημιακή κατεύθυνση άμεσα συνυφασμένη με το χώρο. Σπούδασε διοίκηση ξενοδοχείων στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο της Ελβετίας Ecole Hôtelière De Lausanne, ενώ κατά την πρακτική της άσκηση απεκόμισε πολύτιμη εμπειρία εργαζόμενη σε κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες στο Λονδίνο (Millennium Bailey΄s Hotel) και στο Παρίσι (Paris Marriott Champs Elysees Hotel). Αποκτώντας ιδίαν γνώση και πείρα για τον τρόπο λειτουργίας κορυφαίων ξενοδοχειακών αλυσίδων η ίδια απερίφραστα υπογραμμίζει «πιστεύω ότι ειδικότερα στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι σημαντικό τα μέλη τους να αποκτούν εργασιακές εμπειρίες εκτός της οικογενειακής επιχείρησης».

Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη ξεκινά να εργάζεται στην οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση η οποία το 2004 έθεσε σε λειτουργία το δεύτερο deluxe ξενοδοχείο της, το Grand Hotel Palace που βρίσκεται σε κομβικό σημείο στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. «Ήμουν πολύ τυχερή που είχα τη δυνατότητα να εργαστώ στην δική μου επιχείρηση η οποία αυτήν την περίοδο είχε καλή πορεία και έζησα την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτή», επισημαίνει χωρίς περιστροφές η κυρία Δεδέογλου. Σπεύδει να συμπληρώσει ότι «ο ξενοδοχειακός κλάδος με συναρπάζει και η ιδέα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και ικανοποίησης των πελατών στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας σε μια τουριστική χώρα είναι μια ευχάριστη πρόκληση για εμένα». Και περίτρανα δηλώνει ότι «σήμερα τα ξενοδοχεία της Ελλάδος δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τις ξένες μονάδες και σε συνδυασμό με τα προτερήματα της χώρας μας δημιουργούν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν».

Πέραν τούτων, στη συνέντευξή της στο Business Travel blog η managing director της The Luxury Hotels αποκαλύπτει ότι το 2017 καταγράφηκε αύξηση 12% στις διανυκτερεύσεις των μελών της αλυσίδας, ενώ ο δείκτης της μέσης πληρότητας στο Mediterranean Palace διαμορφώθηκε στο 77%, ενώ στο Grand Hotel Palace άγγιξε το 55% καθώς λίγα δωμάτια είχαν για μικρό χρονικό διάστημα τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «οι επισκέπτες στα δύο ξενοδοχεία φτάνουν τις 100.000 ετησίως αλλά αν αναλογιστεί κανείς και τους επισκέπτες διαφόρων εκδηλώσεων ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται».

Επιπλέον, η κυρία Δεδέογλου υπογραμμίζει το επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης στις δύο μονάδες- το κόστος του οποίου συνεχώς αναπροσαρμόζεται λόγω της διακαούς επιθυμίας της ιδιοκτησίας και διοίκησης των ξενοδοχείων για δημιουργία καινοτομιών- αποσαφηνίζει το προφίλ των επισκεπτών στα μέλη της The Luxury Hotels και εξηγεί ποιοι λόγοι τους παρακίνησαν στο να προσδώσουν στα ξενοδοχεία τους ενιαίο brand name και κατ’ επέκταση κοινό όραμα.

 «Μύηση» στην επιχειρηματικότητα και στην ελληνική φιλοξενία

Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχετε από το Mediterranean Palace καθώς και εάν δεν κάνω λάθος ήσασταν σε μικρή ηλικία όταν το 1997 ξεκίνησε τη λειτουργία της η υπεροπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα στη Θεσσαλονίκη με ιθύνοντα νόα τον πατέρα σας, κ. Σεραφείμ Δεδέογλου;

Οι αναμνήσεις μου συνδέονται με την έντονη επιχειρηματικότητα της οικογένειάς μου, τη δημιουργικότητα και το ρίσκο που απαιτούν αυτού του είδους οι επενδύσεις αλλά και της χαράς των επιτυχιών. Το ξενοδοχείο χτίστηκε όταν εγώ τελείωσα το σχολείο και ήμουν εντυπωσιασμένη από τον τρόπο λειτουργίας και της προσπάθειας να ικανοποιήσουμε ακόμη και την πιο ιδιαίτερη επιθυμία. Η επαφή με τους τουρίστες και το κοινό είναι μια μαγική σχέση που δημιουργείται και τη βιώνουμε όλοι.

Πότε ξεκινήσατε να εργάζεσθε στον τουριστικό- ξενοδοχειακό κλάδο; Και για ποιους λόγους αποφασίσατε να απασχοληθείτε στον συγκεκριμένο τομέα;

Μόλις τελείωσα το σχολείο πήγα στην Λοζάνη της Ελβετίας ώστε να σπουδάσω στο Ecole Hôtelière De Lausanne για δύο χρόνια. Είναι ένα διακεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα με αντικείμενο τα ξενοδοχειακά. Ο λόγος που επέλεξα να σπουδάσω τα ξενοδοχειακά ήταν γιατί στον συγκεκριμένο τομέα εστιαζόταν και εστιάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειάς μου, μου άρεσε η φιλοσοφία της φιλοξενίας των τουριστών αλλά και λόγω των καλών προοπτικών της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Μετά από εκεί δούλεψα στο Λονδίνο (Millennium Bailey΄s Hotel) και στο Παρίσι (Paris Marriott Champs Elysees Hotel) όπου έκανα και την πρακτική μου άσκηση και πήρα πολύτιμη εμπειρία από τη λειτουργία των κορυφαίων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Πιστεύω ότι ειδικότερα στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι σημαντικό τα μέλη τους να αποκτούν εργασιακές εμπειρίες εκτός της οικογενειακής επιχείρησης.

Μέσα από την εργασία μου πέρασα από όλα τα τμήματα ώστε να μάθω τις απαιτήσεις των τμημάτων αλλά ο χώρος που μου άρεσε περισσότερο ήταν του τμήματος των πωλήσεων. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την εργασία μου στο Παρίσι ήταν ότι οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν από την Αραβική αγορά με πολύ υψηλές απαιτήσεις και το ότι η κάθε επιθυμία τους ήταν πραγματοποιήσιμη. Από την εργασία μου στο Λονδίνο μου έκανε εντύπωση ο ρυθμός της αλλαγής στο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι ευκαιρίες που δίνονταν στο προσωπικό για επαγγελματική εξέλιξη.

Συναρπαστικός ο ξενοδοχειακός κλάδος

Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα και ασχολήθηκα με τα ξενοδοχεία της οικογενείας μου. Ο ξενοδοχειακός κλάδος με συναρπάζει και η ιδέα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και ικανοποίησης των πελατών στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας σε μια τουριστική χώρα είναι μια ευχάριστη πρόκληση για εμένα. Ήμουν πολύ τυχερή που είχα τη δυνατότητα να εργαστώ στην δική μου επιχείρηση η οποία την περίοδο αυτή είχε καλή πορεία και έζησα την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτή.  Σήμερα τα ξενοδοχεία της Ελλάδος δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τις ξένες μονάδες και σε συνδυασμό με τα προτερήματα της χώρας μας δημιουργούν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. 

Οι σημαντικότεροι επαγγελματικοί σταθμοί

Ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι σημαντικότεροι σταθμοί στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία στον ξενοδοχειακό κλάδο και δη της απασχόλησης με την ξενοδοχειακή αλυσίδα The Luxury Hotels η οποία διαθέτει στο portfolio της τις υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες Mediterranean Palace και Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη;  

Η εποχή που επέστρεψα στην Ελλάδα ήταν η καλύτερη εποχή για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης γιατί είχε λίγα ξενοδοχεία κατηγορίας 5 αστέρων και η οικονομία της χώρας ήταν καλή. Το χτίσιμο του 2ου ξενοδοχείου Grand Hotel Palace 5* το 2004 ήταν σίγουρα ένας ακόμη σταθμός.  Η ιδέα ξεκίνησε γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είχε πολλά ξενοδοχεία και φαινόταν μια επενδυτική ευκαιρία. Τέλος η αλλαγή πλεύσης της στρατηγικής των ξενοδοχείων κάτω από ένα κοινό brand «The Luxury Hotels» ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα το οποίο έγινε το 2017.  

«Η ονομασία The Luxury Hotels προέκυψε από το επίπεδο ποιότητας που αντιστοιχεί στα ξενοδοχεία μας»

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να εντάξετε το Mediterranean Palace και το Grand Hotel Palace κάτω από το brand name The Luxury Hotels; Και ποιοι είναι οι στόχοι σας από τη δημιουργία ενός ενιαίου brand name για τα δύο ξενοδοχεία;

Η ονομασία προέκυψε από το επίπεδο ποιότητας που αντιστοιχεί στα ξενοδοχεία μας.

Η διατήρηση των οικογενειακών αξιών και της επιτυχημένης πορείας των ξενοδοχείων, με κοινούς στόχους κάτω από ένα όνομα με μια νέα προοπτική είναι μια καινοτόμος στρατηγική που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει περισσότερες ποιοτικές επιλογές στους πελάτες μας. Έτσι, δύο ξενοδοχεία με πολλές ομοιότητες αλλά και με διακριτά στοιχεία το καθένα ενώνονται κάτω από την ίδια μάρκα και ενώνουν τις δυνάμεις και τις ιστορίες τους προς ένα μεγάλο όραμα, μια κοινή πορεία.

To επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης στα μέλη της The Luxury Hotels ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια με το κόστος να αναπροσαρμόζεται συνεχώς λόγω της διακαούς επιθυμίας της διοίκησης για καινοτομίες

Πότε θα ξεκινήσει και θα αποπερατωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης το οποίο προγραμματίζετε για τα δύο μέλη της The Luxury Hotels;

Η διαδικασία της ανακαίνισης έχει προγραμματιστεί να τελειώσει για το Mediterranean Palace σε έναν χρόνο και για το Grand Hotel Palace σε δύο χρόνια. Η ανακαίνιση στα ξενοδοχεία είναι απαραίτητη για να προσεγγίζουμε καλύτερα τις σύγχρονες ανάγκες του σημερινού ανθρώπου. Στοχεύουμε στην δημιουργία ευχάριστων εμπειριών και επενδύουμε στην τεχνολογία. Η πρόκληση της δημιουργίας καινοτομιών μας κάνει συνεχώς να αναπροσαρμόζουμε τον προϋπολογισμό μας πάντα με στόχο την εξυπηρέτηση και την πολυτελή φιλοξενία των πελατών μας. Η ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων γίνεται σε αισθητικά αλλά και σε δομικά στοιχεία. Ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια.

Το προφίλ των επισκεπτών στο Mediterranean Palace και στο Grand Hotel Palace

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία συνθέτουν το προφίλ των πελατών στα ξενοδοχεία της Luxury Hotels;

Το Mediterranean Palace και το Grand Hotel Palace επισκέπτονται επιχειρηματίες και ταξιδιώτες για αναψυχή, μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες όπως Κύπριοι, Ισραηλινοί, Αμερικάνοι, Τούρκοι, Γερμανοί, Βαλκάνιοι κλπ. Οι επισκέπτες στα δύο ξενοδοχεία φτάνουν τις 100.000 ετησίως αλλά αν αναλογιστεί κανείς και τους επισκέπτες διαφόρων εκδηλώσεων ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται. Το ξενοδοχείο Grand Hotel Palace βραβεύτηκε ως το καλύτερο MICE City Hotel (Gold award), στο διαγωνισμό Greek Hospitality Awards 2017. Παράλληλα, το ξενοδοχείο Mediterranean Palace στον ίδιο διαγωνισμό βραβεύτηκε ως το καλύτερο Business City Hotel με το Silver Award. Το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών είναι επαναλαμβανόμενοι λόγω των πολυετών συνεργασιών αλλά και της σταθερότητας όπως και της αξιοπιστίας των υπηρεσιών που προσφέρουμε.  Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά των πελατών και να τους αναγνωρίζεις γιατί έτσι νιώθουν την ατμόσφαιρα της ζεστής φιλοξενίας που επιδιώκουμε.

Αύξηση 12% στις διανυκτερεύσεις της The Luxury Hotels το 2017

Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στα δύο deluxe ξενοδοχεία της Luxury Hotels το 2017; Και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά;

Φαίνεται ότι στα ξενοδοχεία όλης της πόλης υπήρχε βελτίωση των δεικτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο. Οι προσπάθειες όλων των φορέων (ξενοδοχειακών, δήμου κλπ) απέφεραν καρπούς και το μέλλον δείχνει ότι θα είναι καλό παρά την οικονομική κρίση. Στα ξενοδοχεία της Luxury Hotels καταγράφηκε το 2017 αύξηση της τάξεως του 12% στις διανυκτερεύσεις, σε σχέση με το 2016. Ο δείκτης της μέσης πληρότητας στο Mediterranean Palace διαμορφώθηκε το 2017 στο 77%, ενώ στο Grand Hotel Palace α΄γγιξε το 55% καθώς λίγα δωμάτια είχαν για μικρό χρονικό διάστημα τεθεί εκτός λειτουργίας.

Στην αύξηση των διανυκτερεύσεων εκτός από την καλή δουλειά των επαγγελματιών του τουρισμού συνέβαλαν και όλοι οι φορείς (π.χ. δήμος περιφέρεια κλπ) που συνεργάστηκαν. Το 2018 φαίνεται ότι θα είναι μια ακόμα καλύτερη τουριστική χρονιά.

Εμπειρίες μοναδικής φιλοξενίας της The Luxury Hotels στους επισκέπτες της

Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της The Luxury Hotels για τα επόμενα δυο χρόνια; 

Σε πρώτη φάση βελτιώνονται οι υποδομές και στη συνέχεια βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες κατά το μέγιστο δυνατό επίπεδο. Η επαφή με τον πελάτη και τις ανάγκες του είναι το κλειδί. Προσπαθούμε να προσφέρουμε εμπειρίες μοναδικής φιλοξενίας.

«Πολύ μεγάλο ποσοστό στα ξενοδοχεία μας είναι γυναίκες (περίπου 65%) οι οποίες κάνουν με επιτυχία το έργο που τους έχει ανατεθεί».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα να κατέχει επιτελική θέση και το κυριότερο να φέρει την ευθύνη για την εύρωστη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας στον ελληνικό- ξενοδοχειακό κλάδο που ως επί των πλείστων ανδροκρατείται; 

Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα σε θέσεις εξουσίας ακόμη και στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από έναν άντρα. Στον ξενοδοχειακό κλάδο και στη δική μας επιχείρηση προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τα καλά αποτελέσματα ανεξαρτήτου φύλου. Γεγονός είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό στα ξενοδοχεία μας είναι γυναίκες (περίπου 65%) οι οποίες κάνουν με επιτυχία το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Η ισχύς τριών γυναικών εν δράση!
Από αριστερά προς τα δεξιά: η κυρία Γλύκα Δεδέογλου, η κυρία Δομνίκη Δεδέογλου και η κυρία Πόλυ Δεδέογλου

Εγώ και οι αδελφές μου ως γυναίκες που διοικούν την επιχείρηση νιώθουμε ότι η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται.

Η συμβολή των γυναικείων προσόντων στην επαγγελματική επιτυχία

Θεωρείτε ότι τα γυναικεία προσόντα μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία των καθηκόντων σας; 

Πιστεύω ότι η γυναίκα από τη φύση της καλλιεργεί και ορισμένα χαρακτηριστικά των γυναικών (π.χ. αντίληψη, ανάλυση καταστάσεων, συνθετική σκέψη) που βοηθούν στη βαθύτερη αλλά και ευρύτερη κατανόηση των καταστάσεων και αυτό πολλές φορές βοηθά στην επιτυχία των προσπαθειών μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.