ΝΙΚΗΤΑΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ BRAND «COOK ‘S CLUΒ» TOY THOMAS COOK, ΕΝΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 300.000 ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ TA 48 BRANDED ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ».

Στις αποκαλύψεις αυτές προβαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας για τα branded franchise ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts κ. Νικήτας Νικηταράς. Μιας συνέντευξης η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επαγγελματικών του ταξιδιών τόσο στην Ριβιέρα του Ολύμπου, την παραλία Κατερίνης όσο και στη Θάσο. Οι πολυσχιδείς άλλωστε δράσεις της δουλειάς του, υπαγορεύουν για την ακρίβεια τον παρακινούν σε ένα αδιάλειπτο ταξίδι μετακινήσεων σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς καθόλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς ο ίδιος να κρύβει την αξιοθαύμαστη θέλησή του για αυτή την «περιήγησή» του. Και τούτο διότι μεταξύ των ποικίλων και καίριων αρμοδιοτήτων του είναι: η επιτόπου έρευνα και ο εντοπισμός των ελληνικών ξενοδοχείων που θέλουν και τελικά θα ενταχθούν σε ξενοδοχειακό brand του Thomas Cook, η επίβλεψη τόσο της κατασκευής νέων ξενοδοχείων όσο και της ανακαίνισης υφιστάμενων μονάδων που συγκαταλέγονται στο portfolio των ξενοδοχειακών brands του κραταιού tour operator, η παρακολούθηση των ποιοτικών αποτελεσμάτων κλπ.

Το ταξίδι του όμως στους δύο δημοφιλείς βορειοελλαδικούς προορισμούς εστιαζόταν σε άλλους τομείς που ωστόσο εμπίπτουν στο πολυσύνθετο αντικείμενο της δουλειάς του. «Το ταξίδι μου στην Κατερίνη έχει άμεση σχέση με τα δύο ξενοδοχεία στην Ριβιέρα του Ολύμπου που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά σε δύο διαφορετικά ξενοδοχειακά brands του Thomas Cook.  Πρόκειται για το SENTIDO Mediterranean Village και το Smartline Mediterranean και ο λόγος  της επίσκεψής μου στις μονάδες συνίσταται πρώτα από όλα στην πραγματοποίηση brand training που θα γίνει στους υπάλληλους των ξενοδοχείων προκειμένου να γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι το brand, τη φιλοσοφία του, τα brand standards, τις αλλαγές που έχουν γίνει στο κάθε ξενοδοχείο λόγω της ένταξής του στη ξενοδοχειακή αλυσίδα της Thomas Cook Hotels & Resorts κλπ., τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πελατών τους κ.ά.» αποσαφηνίζει σχετικά ο κ. Νικηταράς.

Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «σε ότι αφορά ταξίδι μου στη Θάσο, θα επισκεφτώ το επί τρία συναπτά έτη συνεργαζόμενο ξενοδοχείο SENTIDO Thassos Imperial για να ελέγξω ότι τα brand standards συνεχίζουν να είναι όπως πρέπει να είναι, να συζητήσω με τον ιδιοκτήτη και τη γενική διευθύντρια για την υπάρχουσα κατάσταση και εάν χρειάζονται την όποια στήριξη από πλευράς μου, τις εξελίξεις, το μέλλον κλπ.».

Παρόλο το πιεστικό πρόγραμμα εργασίας του, ο περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας για τα branded franchise ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts διέθεσε πολύτιμη ώρα για να απαντήσει στα ερωτήματα του Business Travel blog. Και στην αποκλειστική συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι την τρέχουσα τουριστική σεζόν θα λειτουργούν 8 ξενοδοχειακά brands του ομίλου στην ελληνική τουριστική αγορά με το καινούριο brand Cook ‘s Club να κάνει το «παγκόσμιο ντεμπούτο» του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη τη φετινή σεζόν. Ταυτόχρονα στην άκρως αποκαλυπτική του συνέντευξή, αναλύει διεξοδικά το target group  στο οποίο απευθύνεται καθένα από 8 brands, αποσαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους ο Thomas Cook επιδιώκει να εμπλουτίσει περαιτέρω την παρουσία στην ελληνική τουριστική αγορά και αποκαλύπτει την αναπτυξιακή στρατηγική της Thomas Cook Hotels & Resorts και τις μορφές συνεργασίας.

Παράλληλα, απαντά στο ερώτημα εάν ο Thomas Cook έχει «ξεφύγει» από την παροχή προς τους πελάτες του τουριστικών προγραμμάτων κυρίως all inclusive και χωρίς περιστροφές εφιστά «την προσοχή στη βελτίωση των υποδομών της χώρας μας στο εγγύς μέλλον προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική, όταν οι «ανταγωνιστές» της θα επανέλθουν και θα καταγράφουν τις προηγούμενες τουριστικές τους επιδόσεις».

Το έδαφος είναι πρόσφορο για την περαιτέρω ανάπτυξη των branded ξενοδοχείων του Thomas Cook στην Ελλάδα

Πώς αποφασίσατε να διεισδύσετε στην Πιερία εντάσσοντας κάτω από την ομπρέλα δύο διαφορετικών brands της Thomas Cook Hotels & Resorts ισάριθμα ξενοδοχεία στην Ριβιέρα του Ολύμπου;

Η Ριβιέρα του Ολύμπου είναι ένας καινούριος για εμάς προορισμός τη φετινή τουριστική χρονιά. Η Ελλάδα αποτελεί, όπως έχουν δηλώσει οι επικεφαλής του Thomas Cook Group, μία πολύ σημαντική αγορά για τον όμιλο και αυτό τα τελευταία χρόνια εντάθηκε περισσότερο λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονιά μας (Τουρκία, Βόρεια Αφρική κλπ.) Πέραν τούτου, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ καλό ελληνικό τουριστικό προϊόν και τις χρόνιες συνεργασίες που διατηρούμε με άριστους στη δουλειά τους ξενοδόχους, το έδαφος είναι πολύ πρόσφορο για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στην ελληνική τουριστική αγορά και δη των branded ξενοδοχείων του Thomas Cook.

Σε ότι αφορά στην απόφαση για τους νέους ελληνικούς προορισμούς στους οποίους επεκτεινόμαστε, είναι ένας συνδυασμός αποφάσεων από την αεροπορική εταιρία Thomas Cook Airlines, Condor, του tour operator και της Thomas Cook Hotels & Resorts. Με απλά λόγια επιλέγουμε νέους προορισμούς στους οποίους μπορούμε να πραγματοποιούμε πτήσεις έχοντας αξιόλογο volume τουριστών και σε συνεργασία με τον tour operator το υποστηρίζουμε και το στηρίζουμε ανάλογα, διοχετεύοντας πελάτες μας στο ξενοδοχείο που θα γίνει μέλος κάποιου brand, σύμφωνα με την απόφαση όλων των εμπλεκόμενων λειτουργειών του Thomas Cook για την επιτυχή αυτή κατάληξη. 

Παρόλο που δεν έχω στη διάθεσή μου τώρα τα ακριβή στοιχεία, εντούτοις και με βάση τις κρατήσεις, αξίζει να σημειώσω ότι είμαστε πολύ αισιόδοξοι από την επέκτασή μας στην Ριβιέρα του Ολύμπου και τα δύο branded franchise του Thomas Cook στην περιοχή θα καταγράψουν επιτυχημένα αποτελέσματα τη φετινή σεζόν.


48 branded ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα το 2018

Πόσα ελληνικά ξενοδοχεία αποτελούν το 2018 μέλη των ξενοδοχειακών brands του Thomas Cook;

Στο σύνολό τους είναι 48 εκ των οποίων τα πέντε είτε είναι ιδιόκτητα είτε διαχειριζόμαστε το management. Πρόκειται για 2 μονάδες στην Κρήτη και ισάριθμες στη Ρόδο, ενώ στο portfolio της Thomas Hotels & Resorts προστέθηκε το Aldiana Club Crete λόγω της προ ολίγων μηνών  εξαγοράς του 42% του Aldiana Group από τον Thomas Cook. 

Σε ότι αφορά ειδικότερα στα branded franchise ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα, φέτος εντάχθηκαν στο δίκτυο δύο ξενοδοχεία στην Πιερία, ένα νεόδμητο, το Sunprime Pearl Beach στην Κω και δύο στην Κρήτη. Στον τελευταίο δημοφιλή ελληνικό προορισμό, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το φετινό καλοκαίρι το τρίτο Casa Cook στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για νεόδμητη μονάδα που βρίσκεται στη Χανιά.

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι το brand Casa Cook δεν υπάρχει πουθενά σε όλον τον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα έως αυτήν την στιγμή (Ρόδος, Κως, Κρήτη), ενώ το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου της τρέχουσας χρονιάς, θα ξεκινήσει από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από την Κρήτη το καινούριο ξενοδοχειακό brand του Thomas Cook, το Cook ‘s Club. Το Cook ‘s Club στη Χερσόνησο Ηρακλείου αποτελεί το πρώτο, παγκοσμίως ξενοδοχείο  του καινούριου brand. Το γεγονός ότι ο ένας μεγάλος tour operator, ο Thomas Cook πραγματοποιεί την παρθενική εμφάνιση νέων ξενοδοχειακών  brands στην Ελλάδα από το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς, αποδεικνύει τη στήριξή του προς τη χώρα μας. Ταυτόχρονα και κατά την προσωπική μου άποψη, η Ελλάδα απολαμβάνει τεράστια προβολή από την υλοποίηση αυτών των καινοτόμων δράσεων.

Να συμπληρώσω ότι τα ξενοδοχειακά brands που λειτουργεί στην Ελλάδα ο Thomas Cook ανέρχονται στο σύνολό τους στα 8. Εκ των 43 branded franchise ξενοδοχείων της Thomas Cook Hotels & Resort στην Ελλάδα: α) τα 16 είναι SENTIDO (στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στην Παραλία Κατερίνης και στη Θάσο), β) 17 είναι Smartline, γ) τα 4 φέρουν τη διακριτική ονομασία SunConnect, δ)τα τρία είναι στο δίκτυο Casa Cook, Ε) με το brand Sunprime λειτουργούν 2 και ζ) ένα είναι  Cook ‘s Club που θα ξεκινά την παγκόσμιά του δράση από την Κρήτη. Παράλληλα, κάτω από την ομπρέλα ξενοδοχειακού brand του Thomas Cook υπό μορφή ιδιοκτησίας ή management βρίσκονται ακόμα 2 Sunwing, 1 OBC by Sunwing, 1 Aldiana Club και 1 Sunprime hotel. O αριθμός των δωματίων στα branded franchise ξενοδοχεία του ομίλου στην ελληνική τουριστική αγορά ανέρχεται στον αριθμό 6.500, ενώ των ιδιόκτητων ξενοδοχείων φτάνει στα 1.150 δωμάτια.

To target group στα 8 ξενοδοχειακά brands του Thomas Cook

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του target group στο οποίο απευθύνεται το καθένα ξενοδοχειακό brand του Thomas Cook ;

Το κάθε brand απευθύνεται σε εντελώς ξεχωριστό target group. Αναλυτικότερα:

  • Το SENTIDO απευθύνεται σε υψηλού εισοδήματος πελάτες που είτε ταξιδεύουν μόνοι τους, είτε ως ζευγάρια ή ακόμα οικογένειες με ένα παιδί. Οι επισκέπτες στα SENTIDO hotels, είναι ηλικίας 30-60 ετών, εστιάζουν την προσοχή τους μεταξύ άλλων στη λεπτομέρεια, θέλουν ήρεμες διακοπές, επιζητούν το μοντέρνο lifestyle και απολαμβάνουν το καλό φαγητό, το καλό κρασί και το καλό σέρβις. Στην εν λόγω κατηγορία έχουμε και το label SENTIDO Adults Only για επισκέπτες ηλικίας 16 ετών και άνω.
  • το Smartline επιλέγουν επισκέπτες πιο περιορισμένου budget και είναι έξυπνοι αγοραστές όπως τους αποκαλούμε. Και τούτο διότι τα ξενοδοχεία Smartline διακρίνονται για την πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής. Τα Smartline ξενοδοχεία απευθύνονται σε οικογένειες, ζευγάρια και φίλους ηλικίας από 25 ετών και άνω και ενώ δεν βρίσκονται πάνω στη θάλασσα, εντούτοις λειτουργούν σε πολύ καλό σημείο του προορισμού, με άμεση πρόσβαση στα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.
  • το SunConnect είναι ένα εκ των οικογενειακών ξενοδοχειακών μας brands προσελκύοντας οικογένειες μεσαίου εισοδήματος, με παιδιά όλων των ηλικιών παρέχοντας πληθώρα υπηρεσιών προς όλους.
  • το Sunwing που είναι και αυτό οικογενειακό ξενοδοχειακό brand απευθύνεται σε υψηλότερου εισοδήματος πελάτες παρέχοντας τους ποικίλες υπηρεσίες ακόμη υψηλότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών.
  • το Sunprime είναι ένα καθαρά μόνο για ενήλικες άνω των 16 ετών brand. Ο μέση ηλικία των πελατών είναι τα 45 έτη και πρόκειται για άτομα τα οποία εργάζονται σκληρά, έχουν περιορισμένο χρόνο, είναι έμπειροι ταξιδιώτες και επιζητούν για τις διακοπές τους μοντέρνα ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται σε μια πολύ καλή τοποθεσία και τους υπόσχονται γαλήνη και ηρεμία, εξειδικευμένα προγράμματα fitness, spa κλπ.
  • το Casa Cook είναι για πιο ψαγμένους ταξιδιώτες με υψηλή αισθητική. Πρόκειται για άτομα που ενδιαφέρονται για τη μόδα, τις τέχνες και θέλουν ταυτόχρονα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις διακοπές τους με ηρεμία, με προσωπικά μαθήματα γιόγκα, με spa κλπ. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο concept που απευθύνεται σε ιδιαίτερους ταξιδιώτες. Το πρώτο Casa Cook στη Ρόδο απευθύνεται σε πελάτες ηλικίας άνω των 16 ετών, το δεύτερο Casa Cook στην Κω σε ταξιδιώτες άνω των 14 ετών και το τρίτο Casa Cook στα Χανιά που θα λειτουργήσει φέτος είναι το πρώτο family friendly μέλος της ξενοδοχειακής αλυσίδας.
  • το Cook ‘s Club που θα πραγματοποιήσει την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στην Κρήτη το φετινό καλοκαίρι είναι ένα ξενοδοχείο που έχει υιοθετήσει ένα ιδιαίτερο concept σε ότι αφορά τα επισιτιστικά του καθώς θα έχει ένα εστιατόριο που φέρει το όνομα «Cantina» και θα είναι self service προσφέροντας street food από όλον τον κόσμο. Θα έχει ένα ιδιαίτερο μενού και μια καταπληκτική κάρτα ποτών και κοκτέιλ φτιαγμένη από έναν γνωστό Βερολινέζο mixologist. To Cook ‘s Club θα δώσει έμφαση μεταξύ άλλων και στην καλή μουσική και πολύ καλοί djs θα παίζουν μουσική στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πισίνα. Τα δωμάτια του Cook ‘s Club θα διακρίνονται για το μοντέρνο στυλ τους και την απουσία περιττών στοιχείων και υπερβολών που δεν χρειάζεται πάντα ένας ταξιδιώτης. Θα δραστηριοποιείται ως ξενοδοχείο B & B με ένα μικρό ποσοστό half board.

Λανθασμένη η αντίληψη ότι ο tour operator πουλά μόνο all inclusive τουριστικά προγράμματα

Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία σας πρόταση, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω πώς αλήθεια ο Thomas Cook «ξέφυγε» από την παροχή προς τους πελάτες του τουριστικών πακέτων κυρίως all inclusive;

Είναι ίσως παρεξηγημένο ότι ο tour operator πουλάει μόνο all inclusive τουριστικά πακέτα. Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίληψη καθώς υπάρχουν πολλά branded ξενοδοχεία του ομίλου που είτε είναι μόνο half board ή προσφέρουν όλα τα boards. Επιλέγοντας πακέτο διακοπών από έναν tour operator δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι διακοπές θα είναι all inclusive. Θεωρούμε ειδικά για το Cook ‘s Club ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα ταξιδιωτών που είναι μοντέρνοι, mainstream και επιλέγοντας ένα πακέτο διακοπών μέσω tour operator δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι all inclusive. Και τούτο διότι επιδιώκουν στις διακοπές τους να επιλέξουν αυτοί τι θα φάνε μέσα από τις εξαιρετικές επιλογές που θα τους δώσουμε και θα ταιριάζουν στο μοντέρνο, trendy lifestyle τους. Το μέλλον άλλωστε στην παγκόσμια αγορά των ταξιδίων θα έχει να κάνει με την εξατομίκευση των υπηρεσιών και των τουριστικών πακέτων που θα επιλέξει ο κάθε ταξιδιώτης.

Πέραν του Cook ‘Club και οι επισκέπτες στα ξενοδοχεία Casa Cook απολαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Β & Β με μικρό τμήμα τους το half board.

Η συμφωνία μεταξύ ξενοδόχου και Thomas Cook για τη μορφή του  board

Πώς λαμβάνεται η απόφαση για τη μορφή του board που θα παρέχει το branded franchise ξενοδοχείο του Thomas Cook στην ελληνική αγορά;

Είναι μια συμφωνία μεταξύ του ξενοδόχου και του tour operator στην οποία λαμβάνονται υπόψη καίριοι παράγοντες όπως για παράδειγμα το ποια είναι η ζήτηση για το εκάστοτε brand στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο βάσει των αγορών στις οποίες θα πωλείται, οι επιθυμίες του ξενοδόχου και βεβαίως η τιμή.

Περίπου 300.000 ξένοι ταξιδιώτες θα επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές branded ξενοδοχείο του Thomas Cook στην Ελλάδα.

Πόσοι ξένοι ταξιδιώτες επέλεξαν για το 2017 τις διακοπές τους σε branded ελληνικά ξενοδοχεία του Thomas Cook; Και ποιες οι προβλέψεις σας για τη φετινή σεζόν;

Το 2017 έμειναν σε branded ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα 247.000 ξένοι τουρίστες, με χώρα καταγωγής από όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο tour operator όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τα σκανδιναβικά κράτη κλπ.  Οι προβλέψεις μας για τη φετινή χρονιά είναι ότι ο αριθμός του θα αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή περίπου 300.000 ξένοι ταξιδιώτες θα επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές branded ξενοδοχείο του Thomas Cook στην Ελλάδα.

«Εφιστώ την προσοχή στη βελτίωση των υποδομών της χώρας μας στο εγγύς μέλλον προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική, όταν οι «ανταγωνιστές» της θα επανέλθουν και θα καταγράφουν τις προηγούμενες τουριστικές τους επιδόσεις»

Ποιοι είναι οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί των ταξιδιωτών που επιλέγουν για τις διακοπές τους στη χώρα μας ξενοδοχείο μέλος ενός brand του Thomas Cook;

Σταθερά αγαπημένα προορισμοί των ταξιδιωτών του Thomas Cook εξακολουθούν και παραμένουν η Ρόδος, η Κρήτη και η Κως, ενώ και τη φετινή σεζόν όπως και πέρυσι παρατηρείται έντονη αύξηση της τουριστικής κίνησης και στο Ιόνιο.

Η Ελλάδα καταγράφει αξιοθαύμαστες τουριστικές επιδόσεις, όπως είναι γνωστό τοις πάσι τα τελευταία δύο χρόνια και είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός  Αν και οφείλω να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ανέβει πάρα πολύ στην προτίμηση των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Δράττομαι της ευκαιρίας να εφιστήσω την προσοχή στη βελτίωση των υποδομών της χώρας μας στο εγγύς μέλλον προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική, όταν οι «ανταγωνιστές» της θα επανέλθουν και θα καταγράφουν τις προηγούμενες τουριστικές τους επιδόσεις. Δεν θα πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής μας ότι ένα μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων και όχι μόνο ταξιδιωτών επιλέγει τον τόπο των διακοπών τους, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και όχι με απόλυτο κριτήριο την τιμή και καλούμαστε αυτούς τους τουρίστες να τους παρακινήσουμε να επισκεφτούν την Ελλάδα και το κυριότερο να τους κρατήσουμε.

Η διαδικασία για να γίνει ένα ελληνικό ξενοδοχείο μέλος κάποιου brand της Thomas Cook Hotels & Resorts

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε προκειμένου ένα ελληνικό ξενοδοχείο να αποτελέσει μέλος  μιας ξενοδοχειακής αλυσίδας της Thomas Cook Hotels & Resorts;

Προτάσεις για την ένταξη καινούριων ελληνικών ξενοδοχείων στο δίκτυο των brands μας κάνω εγώ, στελέχη από το tour operating και από το ξεχωριστό τμήμα expansion της Thomas Cook Hotels & Resorts. Προτάσεις επίσης δεχόμαστε από τους τοπικούς μας συνεργάτες – τα incoming agencies που έχουμε σε κάθε ελληνικό προορισμό- αλλά και από τους ίδιους τους ξενοδόχους. Ο κάθε τρόπος είναι ευπρόσδεκτος για να φέρει νέα μέλη στο portfolio των branded franchise ξενοδοχείων του Thomas Cook.

Συνήθως χρειάζονται κάποιες επεμβάσεις στη μονάδα που θα γίνει μέλος ξενοδοχειακού brand του Thomas Cook, οι οποίες πραγματοποιούνται προτού ακόμα μπει το ξενοδοχείο στο δίκτυο του brand.  

Τρεις μορφές συνεργασίας προκειμένου το ενδιαφερόμενο ξενοδοχείο να γίνει μέλος ξενοδοχειακού brand του Thomas Cook

Ποιες είναι οι μορφές συμφωνίας- συνεργασίας που συνάπτει η Thomas Cook Hotels & Resorts με τα ξενοδοχεία που θέλουν να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα branded ξενοδοχείου του κραταιού τουριστικού ομίλου;

Οι συμφωνίες είναι τριών μορφών: α) franchise, β) ανάληψη management από την Thomas Cook Hotels & Resorts και γ) joint venture. Ειδικότερα και ό,τι αφορά τη συμφωνία franchise δίνεται – όπως υπαγορεύει η οποιαδήποτε συνεργασία franchise στον κόσμο- το δικαίωμα στο ξενοδόχο να χρησιμοποιεί το όνομα και στο λογότυπο του εκάστοτε brand, με υποχρεωτική τήρηση των brand standards, έναντι κάποιου franchise fee. Τα fees είναι διαφορετικά και διαμορφώνονται ανάλογα με το brand και το μέγεθος του ξενοδοχείου.

«Στοχεύουμε στους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούμεθα να προσελκύσουμε περισσότερες αγορές που δεν έχουν έντονη παρουσία σε αυτούς»

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής της Thomas Cook Hotels & Resorts στην Ελλάδα;

Το κύριο ενδιαφέρον μας δεν εστιάζεται στο να ανοίξουμε καινούρια branded ξενοδοχεία σε ένα νέο προορισμό. Επικεντρωνόμαστε στο να προσελκύσουμε περισσότερες αγορές σε προορισμούς στους οποίους δεν έχουν οι τελευταίες ιδιαίτερα έντονη παρουσία. Ενδεικτικά να αναφέρω ως παράδειγμα τα Χανιά. Εκεί, καταγράφονται πολύ θετικά αποτελέσματα από την σκανδιναβική αγορά και θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία περαιτέρω αγορών. Το ενδιαφέρον μας δηλαδή στρέφεται στο να μεγαλώσουμε και να εμπλουτίσουμε με περισσότερες αγορές τους προορισμούς στους οποίους ήδη διαθέτουμε παρουσία.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για την ένταξη ελληνικών ξενοδοχείων σε ξενοδοχειακό brand του Thomas Cook»

Σκοπεύετε το 2019 να φέρετε νέο ξενοδοχειακό brand της Thomas Cook Hotels & Resorts στην Ελλάδα ή και να εμπλουτίσετε περαιτέρω το portfolio σας εντάσσοντας νέα μέλη σε ξενοδοχειακό brand του μεγάλου tour operator;

Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για νέο brand το 2019. Σε ότι αφορά στην περίπτωση ένταξης νέων ελληνικών ξενοδοχείων κάτω από τα υφιστάμενα brands, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Διανύουμε άλλωστε στην παρούσα φάση την περίοδο που εξετάζουμε τι θα κάνουμε την επόμενη χρονιά, τις προοπτικές που υπάρχουν για νέες συνεργασίες κλπ.

Αύξηση των branded ξενοδοχείων στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον

Εκτιμάτε ότι θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα επιζητήσουν να ενταχθούν κάτω από ένα διεθνές brand;

Θεωρώ ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα επιδιώξουν να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα ενός διεθνούς brand με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας- είτε management, είτε franchise κλπ.- θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. Ο ξενοδόχος αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εντάσσοντας τη μονάδα του σε κάποιο από τα brands του Thomas Cook. Πρώτα από όλα, το όφελος που αποκομίζει ο ξενοδόχος είναι η αναγνωρισιμότητα του ονόματος καθώς και η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση των πελατών μας σε αυτό το brand. Κατά δεύτερον, λόγω των υψηλών brand standards που τίθενται για τη διασφάλιση της ποιότητας επιτυγχάνεται η ικανοποίηση των πελατών. Ταυτόχρονα, o ξενοδόχος έχει στη διάθεσή του σημαντική υποστήριξη από στελέχη της Thomas Cook Hotels & Resorts σε όλους τομείς όπως το operation, το εμπορικό κομμάτι, το marketing, τη διαχείριση των online reviews κλπ.

«Μύηση» των branded ξενοδοχείων στις καινοτομίες του Τhomas Cooks

Παράλληλα, τα branded ξενοδοχεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καινοτομιών που εισάγει ο Thomas Cook. Όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «choose your room» που πέρυσι δώσαμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένο αριθμό δωματίου στο οποίο θα μείνουν προτού καν φτάσουν στο ξενοδοχείο. Φέτος εισάγουμε την καινοτόμα ιδέα του «choose your sunbed», με την οποία ο ταξιδιώτης επιλέγει τη συγκεκριμένη ξαπλώστρα που επιθυμεί στο ξενοδοχείο πριν την άφιξή του.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια πιο στενή συνεργασία του tour operator με το branded ξενοδοχείο και οφείλω να σημειώσω ότι ο κύριος άξονας της στρατηγικής του Thomas Cook Group εστιάζεται, όπως έχει δηλώσει και ο CEO του ομίλου κ. Peter Fankhauser στα branded ξενοδοχεία μας και με αυτή τη στρατηγική έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως ο tour operator, η Thomas Cook Hotels & Resorts και εν γένει όλος ο όμιλος.

Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται  με τον ελληνικό τουρισμό

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείσθε με τον ελληνικό τουρισμό και δη τον ξενοδοχειακό κλάδο; Και ποια είναι μέχρι στιγμής η επαγγελματική σας πορεία στην τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά;

Ξεκίνησα το 2000 σε ηλικία μόλις 15 ετών ως γκρουμ στο Grecotel Rodos Royal το οποίο βρίσκεται και λειτουργεί, όπως εύγλωττα προδιαθέτει η διακριτική του ονομασία, στη Ρόδο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Με το που τελείωνε το σχολείο, ήμουν τότε μαθητής Λυκείου δούλευα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο για τρία συνεχή καλοκαίρια, αναλαμβάνοντας και άλλες θέσεις. Αποφοιτώντας από το Λύκειο το 2002, αποφάσισα να φοιτήσω στην τουριστική σχολή Glion που είχε τότε παράρτημα στην Κέρκυρα. Το 2003 πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο Amathus Beach Hotel Rhodes σε όλα τα επισιτιστικά τμήμα, ενώ το 2003 έκανα τη δεύτερη μου πρακτική στο τότε Hilton της Ρόδου στο τμήμα υποδοχής. Με το που τελείωσα το τρίτο έτος των σπουδών μου επέστρεψα για λίγο στην Grecotel και συνέβαλα με τη δική μου δουλειά στο άνοιγμα του Grecotel Mandola Rosa στην Κυλλήνη.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία στον ξενοδοχειακό κλάδο

Επιδιώκοντας να συνεχίσω τις σπουδές μου, πήγα στην Ελβετία και φοίτησα στην Glion αποκτώντας Bachelor of Business Administration με ειδικότητα στο Hospitality Management, ενώ τώρα κάνω και Master of Business Administration (MBA) εξ αποστάσεως στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Μετά την ολοκλήρωση του σπουδών μου, εργάστηκα επί 1,5 χρόνο για την Fairmont στο Ντουμπάι ως Assistant Outlet Manager αρχικά στο in room-dining και στη συνέχεια στο γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου «Spectrum On One» το οποίο είχε αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία.

Λόγω των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων επέστρεψα το 2008 στην Ελλάδα και το 2009 ασκούσα καθήκοντα Restaurant Manager στο εστιατόριο «Γαλάζια Χύτρα» στο ξενοδοχείο Westin της Starwood στον  Αστέρα Βουλιαγμένης που εκείνη τη χρονιά απέκτησε αστέρι Michelin. To 2010 ανέλαβα ως Operation Manager τις αίθουσες δεξιώσεων Αρίων για όλη την Αθήνα, ενώ το 2011 ανέλαβα καθήκοντα F&B manager και υποδιευθυντή στο τότε Mareblue Lindos  Bay. Aπό τον Δεκέμβριο του 2011 έως σήμερα εργάζομαι στον όμιλο Thomas Cook.

Περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας για τα branded franchise ξενοδοχεία του Thomas Cook στην χώρα μας επί τέσσερα συναπτά έτη

Ποια είναι η έως σήμερα επαγγελματική σας σταδιοδρομία στον όμιλο Thomas Cook;

Ξεκίνησα σαν Περιφερειακός Διευθυντής για τα ξενοδοχεία SENTIDO της Ελλάδας και μετά από ενάμισι χρόνο προστέθηκε στο αντικείμενο ασχολιών μου και η Κύπρος αλλά και ο τομέας της πιστοποίησης Travelife όλων των ξενοδοχείων SENTIDO ανά τον κόσμο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω αναλάβει όλα τα braded franchise ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα.

«Η διαφορετικότητα των ελληνικών προορισμών με εντυπωσιάζει και με ενθουσιάζει»

Γνωρίζοντας ότι ταξιδεύετε συνεχώς σε ελληνικούς προορισμούς λόγω της δουλειάς σας, ως περιφερειακός διευθυντής των branded franchise ξενοδοχείων του Thomas Cook στην Ελλάδα, τι σας εντυπωσιάζει στην ελληνική τουριστική- ταξιδιωτική αγορά;

Το γεγονός ότι ταξιδεύω σε πολλούς προορισμούς μου παρέχει τη δυνατότητα να έχω ένα μέτρο σύγκρισης και να βλέπω τη διαφορετικότητα των ξενοδοχείων, των ξενοδόχων, και των υποδομών σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Μια διαφορετικότητα που επεκτείνεται σε διάφορους τομείς και σε αυτήν εντάσσεται και η κουλτούρα, η φιλοσοφία και συμπεριφορά. Για παράδειγμα οι ροδίτες ξενοδόχοι έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία από τους Κρητικούς και ο τελευταίοι από τους Ζακυνθινούς. Ταυτόχρονα είναι πολύ διαφορετικές οι υποδομές σε αυτά τα νησιά και όχι μόνο, ξεκινώντας από τους δρόμους, τα αεροδρόμιο, την καθαριότητα κ.ο.κ. Δεν σας κρύβω ότι το να βλέπω και να διαπιστώνω τη διαφορετικότητα των προορισμών σε πολλούς τομείς με εντυπωσιάζει και με ενθουσιάζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.