Ασίγαστη αγάπη και «άσβεστο» μεράκι που δεν έχουν κατά το ελάχιστο μειωθεί τον έναν περίπου αιώνα ενεργούς και επιτυχημένης δράσης στην ελληνική τουριστική αγορά αποδεικνύεται ότι έχει η βορειοελλαδική ξενοδοχειακή οικογένεια Χρυσοχοΐδη. Και τούτο διότι η ενασχόλησή της με τους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Για την ακρίβεια χρονιά ορόσημο για τη δράση της στην ελληνική ξενοδοχία αποτέλεσε το έτος 1930 καθώς ο Θρακιώτης Γιώργος Χρυσοχοΐδης δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία το ξενοδοχείο «Όλυμπος» στην Κομοτηνή, δυναμικότητας 14 δωματίων που αποτελούσε μία από τις πρώτες μονάδες στην περιοχή της Θράκης.
Το 1970 αναλαμβάνει την επιχείρηση, με την ολοκλήρωση των σπουδών του ως πολιτικού μηχανικού στη Μεγάλη Βρετανία, ο γιος του, κ. Νικόλαος Χρυσοχοΐδης. Αποφασίζοντας να ανεξαρτητοποιηθεί ο κ. Νικόλαος Χρυσοχοΐδης, δημιουργεί τη δική του ξενοδοχειακή του μονάδα στον τόπο καταγωγής του, την Κομοτηνή. Η μονάδα που φέρει τη διακριτική ονομασία Anatolia δέχτηκε τους πρώτους της πελάτες το 1985 και έγινε δημοφιλής τόσο για τους κατοίκους της Κομοτηνής όσο και για τους επισκέπτες στην πόλη μεταξύ άλλων και για την αυθεντική σπιτική της κουζίνα.
Μετά από την επιτυχημένη λειτουργία του Anatolia στην Κομοτηνή «ο πατέρας μου αποφασίζει το 1993 να ανοίξει τα φτερά του και να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη, αγοράζοντας από την οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία στη νύμφη του Θερμαϊκού, το «Βικτώρια» το οποίο μετονόμασε σε Anatolia, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τη δημιουργία και λειτουργία μιας μικρής ξενοδοχειακής αλυσίδας στη Βόρεια Ελλάδα», αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο διευθύνων σύμβουλος της Anatolia Hospitality κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ξετυλίγοντας περαιτέρω το νήμα του χρονικού της επιτυχημένης και υγιούς, από ότι αποδεικνύεται από το πέρασμα των πολλών ετών, δράσης της οικογένειας Χρυσοχοΐδη στην ελληνική τουριστική αγορά, στις αρχές του 21ου αιώνα αναλαμβάνει τα ηνία της βορειοελλαδικής ξενοδοχειακής επιχείρησης που τότε έφερε το διακριτικό τίτλο Anatolia Hotels, η τρίτη γενιά. Συγκεκριμένα, τη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου Anatolia στην Κομοτηνή ανέλαβε από το 2002 ο κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης, ενώ από το 2004 ο αδελφός του, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρει την ευθύνη τόσο για τη λειτουργία του Anatolia στη Θεσσαλονίκη όσο και για την ανάπτυξη, την προβολή, την απήχηση της εταιρίας στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά κλπ.
Έχοντας σπουδάσει International Hospitality & Tourism Management, αποκτώντας bachelor πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Surrey και παρακολουθώντας αδιαλείπτως σεμινάρια για τη διαχείριση προσωπικού, την ανάπτυξη κλπ., ο διευθύνων σύμβουλος της Anatolia Hospitality κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ποιες είναι οι εξελίξεις που έχουν συντελεστεί τόσο στον ελληνικό τουρισμό όσο και στην εταιρία τα τελευταία 10-12 χρόνια. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στη βορειοελλαδική ξενοδοχειακή επιχείρηση με νόημα δηλώνει ότι « τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν γίνει άλματα στην Anatolia Hospitality σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα».
Και τούτο χωρίς υπερβολή καθώς και όπως αποσαφηνίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Anatolia Hospitality στα δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία έχουν τρέξει επενδυτικά προγράμματα ριζικής ανακαίνισής τους συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να «θωρακιστούν» ενόψει της οικονομικής κρίσης, να αποκτήσουν καλό όνομα στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά και να διεκδικήσουν επιτυχημένα δουλειά.
Ταυτόχρονα, η ξενοδοχειακή αλυσίδα διείσδυσε και στον τομέα της διαχείρισης καταλυμάτων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των βιλών Senses Luxury Villas & Suites Elia και Villa Petrolefko στη Μύκονο και Villa Veneziano στη Λευκάδα. Παράλληλα, πριν από λίγους μήνες προχώρησε στο rebranding της και έτσι κάτω από την ομπρέλα της Anatolia Hospitality έχουν ενταχθεί τρεις θυγατρικές εταιρίες. Συγκεκριμένα πρόκειται για) τα αστικά Anatolia Hotels, β) την Anatolia Villas Collection και γ) το τουριστικό γραφείο ASIT το οποίο έφερε στην Ελλάδα περισσότερους από 2000 Ινδούς τουρίστες και 500 ταξιδιώτες από άλλες μακρινές αγορές (Νοτιανατολική Ασία, Μέση Ανατολή κλπ.) το 2017 στην Ελλάδα.
Δράττοντας την ευκαιρία, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκαλύπτει πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στις βίλες που διαχειρίζεται η Anatolia Hospitality την περασμένη σεζόν, ενώ επισημαίνει ότι ο δείκτης της μέσης πληρότητας του ξενοδοχείου Anatolia στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 79% το 2017 και μεγαλύτερο ποσοστό «έπιασε» το Anatolia Hotel στην Κομοτηνή την ίδια χρονιά.
Αποκαλύπτοντας το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της Anatolia Hospitality επισημαίνει αποκλειστικά στην συνέντευξή του στο Business Travel blog ότι «στο στόχαστρό του ενδιαφέροντός μας είναι ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου με αστικά ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους ενδιαφέροντες προορισμούς όπως για παράδειγμα ο Βόλος, τα Ιωάννινα κλπ., ενώ το επιτυχημένο μοντέλο της διαχείρισης βιλών που έχουμε αναπτύξει επιδιώκουμε να το «μεταφέρουμε» και σε άλλες νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη, η Κρήτη, νησιά των Κυκλάδων κλπ.».
Πέραν τούτων, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκαλύπτει την άγνωστη σε πολλούς δράση της Anatolia Hospitality στην προσέλκυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα από μακρινές χώρες όπως η Ινδία, με το τουριστικό γραφείο ASIT. Με νόημα δηλώνει ότι εφόσον ξεπεραστούν κάποια προβλήματα (βίζα, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις κ.ά.) τότε «μπορούμε να περιμένουμε και θαύματα από την ινδική ταξιδιωτική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό». Και σπεύσει να συστήσει «και στην Ελληνική Πολιτεία να κοιτάξει πιο σοβαρά το θέμα της τουριστικής προβολής και της προσέλκυσης Ινδών ταξιδιωτών στην Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση «πότε προλαβαίνετε να φέρετε εις αίσιο πέρας τις πολυποίκιλες ασχολίες σας στον ελληνικό τουρισμό;» ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά ότι «δεν είμαι μόνος μου. Δίπλα μου βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα που αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες που διακρίνονται μεταξύ άλλων για το μεράκι και την αγάπη για αυτό που κάνουν και έχουν αναλάβει καίριες θέσεις στην εταιρία». Και με τη λιτή αλλά άκρως περιεκτική πρόταση «οι ομάδες κερδίζουν και όχι οι μονάδες» που σπεύδει να συμπληρώσει, αναδεικνύει μια καθοριστική πτυχή της επιτυχημένης φιλοσοφίας που υιοθετεί στο «επιχειρείν» στον ελληνικό τουρισμό!
«Λατρεύω το επάγγελμά μου»
Θεωρείτε ότι ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση κατ’ επέκταση και με τον ελληνικό τουρισμό;
Ήταν αναμενόμενο να ασχοληθώ με τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα με τον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας λόγω της παράδοσης της οικογένειάς μου στον εν λόγω τομέα. Ωστόσο και να μην υφίστατο η επιχείρηση, πιστεύω ακράδαντα ότι πάλι με τον ελληνικό τουρισμό θα ασχολιόμουν γιατί πραγματικά με συναρπάζει αυτό το επάγγελμα. Η επαφή με τον κόσμο, η προσφορά φιλοξενίας στους ταξιδιώτες, οι τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση τουριστών και δη του ποιοτικού τουρισμού, είναι ενδεικτικά ορισμένοι από τους παράγοντες για τους οποίους νιώθω τυχερός που κατά κάποιον τρόπο κληρονόμησα ένα επάγγελμα που λατρεύω.
Οι εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό και στην Anatolia Hospitality
Από το 2004 που αναλάβατε επίσημα καθήκοντα στην ξενοδοχειακή εταιρία που ονομαζόταν έως πρότινος Anatolia Hotels, ποιες είναι οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές που εντοπίζετε τόσο στον ελληνικό τουριστικό τομέα όσο και στην επιχείρησή σας;
Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει εξελιχθεί αρκετά με το πέρασμα αυτών των ετών. Εκτιμώ ότι έχει αρχίσει να καλλιεργείται τουριστική συνείδηση στο μυαλό του μέσου Έλληνα ο οποίος πλέον καταλαβαίνει τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού στην τοπική κοινωνία και το θετικό του αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, ξεφεύγοντας έτσι από την τετριμμένη εικόνα που είχαμε κάποτε στο μυαλό μας για τον τουρισμό. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι το μοντέλο του καλοκαιρινού προορισμού που δυστυχώς πολλές φορές συνοδεύτηκε από «αρπαχτές» από τους ξενοδόχους, τους καταστηματάρχες, τείνει να εκλείψει. Επιπλέον, έχει αρχίσει να γίνεται ουσιαστικός λόγος για τη βιώσιμη ανάπτυξη που «μπαίνει» σιγά σιγά στο παιχνίδι. Πέραν τούτων η Ελλάδα έχει εισέλθει πιο δυνατά στην παγκόσμια ταξιδιωτική- τουριστική αγορά, αναπτύσσοντας τις υποδομές που σίγουρα θα καλυτερέψουν σε καίριους τομείς όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι δρόμοι κλπ. Μεταξύ άλλων και οι λόγοι αυτοί με παρακινούν να υιοθετήσω την άποψη ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει πολύ πιο μεγάλα νούμερα στους τουριστικούς δείκτες τα οποία και της αξίζουν. Θα μπορέσει επίσης να προσελκύσει καλύτερους ποιοτικά τουρίστες και για αυτό πιστεύω ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού θα είναι ανοδική. Είμαστε εξάλλου μια χώρα που θεωρούμαστε ασφαλής και τα συγκριτικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα όπως ενδεικτικά η ιστορία, η γαστρονομία, ο πολιτισμός κ.ά. που είναι γνωστά παγκοσμίως θα ελκύσουν περισσότερο κόσμο να επισκεφτεί τη χώρα μας.
«Τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν γίνει άλματα στην Anatolia Hospitality»
Σε ότι αφορά στα καθ’ ημάς… τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν γίνει άλματα στην εταιρία. Ανακαινίσαμε πλήρως τα δύο ξενοδοχεία μας στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή και καταφέραμε να διεισδύσουμε στον τομέα της διαχείρισης καταλυμάτων εντάσσοντας κάτω από την ομπρέλα μας τις βίλες Senses Luxury Villas & Suites Elia και Villa Petrolefko στη Μύκονο και Villa Veneziano στη Λευκάδα.
Πριν από λίγους μήνες προχωρήσαμε στο rebranding του ομίλου μας ο οποίος αποτελείται πλέον από τα αστικά ξενοδοχεία, την collection από βίλες πολυτελείας και από το ταξιδιωτικό γραφείο εισερχόμενου στην Ελλάδα τουρισμού ASIT. Σε ότι αφορά στο ταξιδιωτικό γραφείο ASIT ασχολείται με την προσέλκυση ταξιδιωτών από την Ινδία- όπου έχει εδραιωθεί- τη Νοτιοανατολική Ασία και με αργά αλλά σταθερά βήματα ανοίγεται στις άκρως ενδιαφέρουσες και πολλά υποσχόμενες, για τον ελληνικό τουρισμό, αγορές της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής επιδιώκοντας και σε άλλες πιο μακρινές χώρες, στοχεύοντας στο να φέρει τουρίστες από τα εν λόγω κράτη στην ελληνική αγορά τόσο αναψυχής όσο και του MICE.
Με τις επενδύσεις συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ τα ξενοδοχεία Anatolia «θωρακίστηκαν» ενόψει της κρίσης
Ποιο ήταν το κονδύλι που διατέθηκε για τη ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων Anatolia στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή;
Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη που ολοκληρώθηκε το 2008, άγγιξε τα 3 εκατ. ευρώ καθώς ήταν μια ριζική και ολοκληρωμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Το Anatolia στη Θεσσαλονίκη έγινε από τριών, τεσσάρων αστέρων, απέκτησε καινούριους χώρους όπως το γυμναστήριο, το σπα κλπ., ενώ αξιοποιήθηκαν χώροι που έως τότε παράμεναν αναξιοποίητοι. Με τη ριζική ανακαίνιση της μονάδας, άλλαξε τελείως το ύφος της.
Μετά την επιτυχημένη ανακαίνιση στο Anatolia στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσαμε με την ίδια φιλοσοφία και στην υλοποίηση ανάλογης μορφής εκ βάθρων ανανέωσης και στο Anatolia στην Κομοτηνή. Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα που αποπερατώθηκε το 2009, διαμορφώθηκε τα περίπου 2 εκατ. ευρώ καθώς η μονάδα στην Κομοτηνή είναι πιο μικρή από το ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειώσω ότι με τις δύο αυτές πολύ δυνατές επενδύσεις, τα ξενοδοχεία Anatolia «θωρακίστηκαν» ενόψει της κρίσης. Οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν προτού ακόμα ξεσπάσει για τα καλά η οικονομική κρίση με τις γνωστές σε όλους μας δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, με αποτέλεσμα τα Anatolia να εισέλθουν σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση με άλλο πρόσωπο. Γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο στο να δημιουργήσουν ένα καλό όνομα όσο και να διεκδικήσουν επιτυχημένα δουλειά.
Οι πελάτες και δείκτης της μέσης πληρότητας στα Anatolia Hotels το 2017
Από ποιες χώρες προέρχονται οι πελάτες στα δύο ξενοδοχεία Anatolia; Και σε ποιο ποσοστό διαμορφώθηκε ο δείκτης της μέσης πληρότητάς του 2017;
Την πρωτοκαθεδρία στο δείκτη της συνολικής πελατείας του Anatolia Hotel στη Θεσσαλονίκη έχουν οι Έλληνες. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κύπριοι και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Τούρκοι, οι Ιταλοί και Ισραηλινοί που επισκέπτονται τη νύμφη του Θερμαϊκού τους πέντε μήνες της θερινής περιόδου. Σημαντικό ωστόσο ποσοστό στο δείκτη της συνολικής πελατείας της μονάδας αντιπροσωπεύουν οι Βαλκάνιοι μεταξύ των οποίων οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι κλπ. αλλά και οι Γερμανοί ταξιδιώτες.
Διαφορετική είναι η πελατεία στο Anatolia Hotel στην Κομοτηνή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών του ξενοδοχείου, σε ποσοστό της τάξεως του 85%-90% είναι Έλληνες και το 10% αντιπροσωπεύουν οι ξένοι τουρίστες. Πρόκειται κυρίως για Τούρκους, Ρουμάνους, Βούλγαρους κ.ά. Ωστόσο φέτος και λόγω της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, Ιταλοί μηχανικοί έμειναν στο Anatolia Hotel για αρκετούς μήνες.
Σε ότι αφορά στο δείκτη της μέσης πληρότητας διαμορφώθηκε στο Anatolia Hotel στη Θεσσαλονίκη στο 79% το 2017, ενώ στο Anatolia Hotel στην Κομοτηνή άγγιξε μεγαλύτερο από το προαναφερθέν ποσοστό. Το ζήτημα όμως δεν είναι οι πληρότητες αλλά οι τιμές που θα πρέπει να ανέβουν. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές στις οποίες διαμορφώνονται τα παρεχόμενα στους τουρίστες δωμάτια των ξενοδοχείων κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αυξάνοντας τη ζήτηση και την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να «δυναμωθούν» περαιτέρω και οι τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων της πόλης.
Δεν υπάρχει αξιοκρατία και αναλογία στην επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία
Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα επόμενα έτη;
Δεν κρύβω την αισιοδοξία μου για την αύξηση της τουριστικής κίνησης ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας και τη θετική προδιάθεση που υπάρχει τα τελευταία 2-3 χρόνια για την αυτήν την επίτευξη. Θα πρέπει όμως να εκλείψουν συμπεριφορές και γεγονότα όπως: α) η τάση που έχουμε να αυτοπυροβολούμε τα πόδια μας και να βλέπουμε στο δρόμο πεντοχίλιαρα και να μην τα μαζεύουμε- όπως είχε χαρακτηριστικά επισημάνει ο κ. Ανδρεάδης, β) οι αιφνίδιες αποφάσεις και εξελίξεις που επηρεάζουν καθοριστικά τη ψυχολογία του εν δυνάμει ταξιδιώτη στη χώρα μας όπως η επιβολή capital controls, προκήρυξη εκλογών, αθρόα έλευση μεταναστών κλπ.
Ταυτόχρονα, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης είναι μια λαθεμένη απόφαση. Δεν υπάρχει καμία αξιοκρατία και αναλογία σε αυτό το μέτρο. Και τούτο διότι χρεώνουν ένα εφάπαξ ποσό λαμβάνοντας υπόψη μόνο την κατηγορία του ξενοδοχείου και χωρίς να υπολογίζουν τη διαφορά που υφίσταται στις μέσες τιμές του. Για να γίνω πιο κατανοητός να αναφέρω ότι ένα τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη που έχει μια τιμή δωματίου στα 70 ευρώ γιατί να χρεωθεί τα τρία ευρώ ανά διανυκτέρευση όταν το ίδιο ακριβώς ποσό θα χρεωθεί και ένα ίδιας κατηγορίας ξενοδοχείο στη Μύκονο που μπορεί να έχει μια μέση τιμή στα 250 ή 300 ευρώ; Είναι τελείως δυσανάλογο το μέτρο.
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τη περασμένης χρονιάς δεν γνωρίζαμε πώς θα επιβάλλουμε το συγκεκριμένο τέλος στον πελάτη, πώς θα το καταβάλλουμε κλπ. Αποποιούμενος την όποια κομματική ταυτότητα, όπως άλλωστε έχω αποδείξει και στο παρελθόν, δυστυχώς ούτε η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό.
Εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου της Anatolia Hospitality με αστικά ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με βίλες πολυτελείας σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς
Μιας και αναφερθήκατε στις νέες επενδύσεις της Anatolia Hospitality τόσο στα αστικά ξενοδοχεία όσο και στις βίλες πολυτελείας, σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξής της τα επόμενα δύο χρόνια;
Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην παρούσα φάση στα αστικά ξενοδοχεία και στις βίλες σε γνωστούς ελληνικούς προορισμούς. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στα αστικά ξενοδοχεία, μας ενδιαφέρει η επέκτασή μας στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας μας, ψάχνουμε να εντοπίσουμε το κτίριο εκείνο που είτε θα το μισθώσουμε είτε θα το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να ενστερνίζεται πλήρως τη φιλοσοφία λειτουργίας της Anatolia Hospitality. Επειδή μας το έχουν ζητήσει οι πελάτες αλλά και λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, επιδιώκουμε να εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας Anatolia Hotel και στην Αθήνα. Χωρίς βέβαια να αποκλείσω τη θετική μας ανταπόκριση σε προτάσεις που έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα, το Βόλο κ.ά. Ταυτόχρονα, πιθανή είναι η επέκταση της δράσης μας στον τομέα των βιλών πολυτελείας με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε σήμερα.
Παρόλο που δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας, η διείσδυσή μας στην αγορά των resort ξενοδοχείων, εντούτοις δεν το αποκλείω. Στην περίπτωση που δεχτούμε κάποια καλή πρόταση σε πολλά υποσχόμενο καλοκαιρινό προορισμό είτε για να αναλάβουμε τη διαχείριση είτε για να μισθώσουμε το ξενοδοχείο, θα το εξετάσουμε. Όλα είναι πιθανά.
Όπως όμως προείπα, στα άμεσά μας πλάνα είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οι δύο πόλεις σαν city break destination παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον! Οι συζητήσεις που έχουμε στην παρούσα φάση για τη διείσδυσή μας στην Αθήνα και την ενδυνάμωση της δράσης μας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται πιθανότατα να καταλήξουν στο πολύ εγγύς μέλλον.
Η Αθήνα έχει βρεθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στο στόχαστρο του επενδυτικού μας ενδιαφέροντος. Δεν βιαζόμαστε καθώς θέλουμε να βρούμε ένα ακίνητο στα μέτρα μας σε ότι αφορά στη δυναμικότητα, στο μέγεθός του κλπ. και στο οποίο θα εμφυσήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του concept Anatolia.
Το δυνατό δίκτυο πωλήσεων, κρατήσεων και διαμονής της Anatolia Hospitality στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά
Έχετε θέσει συγκεκριμένο στόχο για τον αριθμό των νέων ξενοδοχείων που θα εντάξετε στο portfolio της Anatolia Hospitality τα επόμενα για παράδειγμα δύο χρόνια;
Όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για αυτή τη δράση μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουμε παρουσία σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς εντάσσοντας στο δίκτυο της Anatolia Hospitality ξενοδοχεία τα οποία θα είναι είτε ιδιόκτητα είτε μισθωμένα. Πέραν των ξενοδοχείων, επικεντρωνόμαστε και στη διαχείριση από τον όμιλό μας βιλών φέροντας την αποκλειστική ευθύνη από το αρχικό στάδιο της κατασκευής τους, το preopening, τις κρατήσεις, τη στελέχωσή τους, τη λειτουργία τους κλπ. Να σημειώσω ότι η Anatolia Hospitality διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο πωλήσεων, κρατήσεων και διανομής στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά, με γραφείο στην Αθήνα και τα κεντρικά τμήματα των πωλήσεων και των κρατήσεών της να εδρεύουν και να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό που πραγματοποιούν πωλήσεις μόνο για τον όμιλό μας.
Anatolia Hospitality με το rebranding
Για ποιους λόγους προβήκατε πρόσφατα στο rebranding του ομίλου;
Με το rebranding του ομίλου μας έγινε ουσιαστικά διαχωρισμός των τριών δράσεών μας: των ξενοδοχείων πόλης που φέρουν τη διακριτική ονομασία Anatolia Hotel, των βιλών που συγκαταλέγονται στην Anatolia Villas Collection και του ταξιδιωτικού γραφείου εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα με την επωνυμία ASIT. Μεταξύ των τριών δράσεών μας αναπτύσσονται διάφορες συνέργειες και για λόγους οικονομίας κλίμακας αποφασίσαμε όλες να αναπτύσσονται από ένα νομικό πρόσωπο.
Η φιλοσοφία «win win» που υιοθετεί η Anatolia Hospitality στον τομέα της διαχείρισης μονάδων και βιλών
Επειδή τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες εταιρίες δραστηριοποιούνται στον καίριο τομέα της ανάληψης της διαχείρισης των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, για ποιους λόγους οι Έλληνες ξενοδόχοι να προτιμήσουν την Anatolia Hospitality για να αναλάβει το management των μονάδων τους;
Πράγματι στον τομέα της διαχείρισης των ξενοδοχείων δραστηριοποιούνται πολλές εταιρίες αλλά ελάχιστες είναι αυτές που το κάνουν ολοκληρωμένα όπως εμείς. Κάποιες εταιρίες δραστηριοποιούνται λίγο στις πωλήσεις και λίγο στις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Η δράση όμως αυτή δεν εναπόκειται στο πολύπλευρο και πολυσύνθετο αντικείμενο της διαχείρισης του ξενοδοχείου αλλά εστιάζεται καθαρά και μόνο στον τομέα των πωλήσεων. Όταν η Anatolia Hospitality λέει ότι αναλαμβάνει το management ξενοδοχείων ή βιλών σημαίνει ξεκάθαρα ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για όλο το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που πηγάζουν από τα θέση της ως διαχειριστής της μονάδας. Έρχεται σε επαφή με ιδιοκτήτες που είτε έχουν είτε θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο προκειμένου να υλοποιήσουν μια τουριστική επένδυση. Επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουν τον καίριο τομέα της διαχείρισης του ξενοδοχείου ή της βίλας, εμπιστεύονται όπως άλλωστε παρακινεί και η διαφήμιση, τους ειδικούς στον τομέα, την Anatolia Hopsitality η οποία αναλαμβάνει όπως προείπα από το αρχικό στάδιο της κατασκευής της μονάδας έως την εύρυθμη λειτουργία της.
Σε ότι αφορά στο ερώτημα γιατί να προτιμήσουν την Anatolia Hospitality και επειδή έχω εμπιστοσύνη και σιγουριά για ό,τι έχουμε στήσει, δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να αναφέρω ότι μέσα στα επόμενα για παράδειγμα πέντε χρόνια θα έχουμε προσθέσει πολύ μεγάλα νούμερα νέων μελών-ξενοδοχείων στην Anatolia Hospitality. Αντιθέτως, η προσοχή μου εστιάζεται στη σύναψη συνεργασιών που θα είναι δυνατές, θα έχουν γερές βάσεις και θα διακρίνονται για το αίσθημα του win win και για τους δύο, τόσο δηλαδή για τον ιδιοκτήτη όσο και για το διαχειριστή της μονάδας. Με τη φιλοσοφία αυτή θα μεγαλώνει με σιγανά αλλά σταθερά βήματα το δίκτυο τόσο των ξενοδοχείων όσο και των βιλών στο χαρτοφυλάκιο της Anatolia Hospitality, στοχεύοντας στην ανάπτυξη συνοχής και συνεργειών μεταξύ τους.
Διείσδυση στον τομέα της ανάληψης της διαχείρισης πολυτελών βιλών σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς
Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν ώστε να διεισδύσετε στον τομέα της διαχείρισης βιλών σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς;
Η απόφαση λήφθηκε όταν ένας παιδικός φίλος πολιτικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε κάποιες μεζονέτες στη Μύκονο. Λόγω ακριβώς της κρίσης και της έλλειψης ενδιαφέροντος για αγορά τότε, του πρότεινα να αναλάβει η Anatolia Hospitality τη διαχείρισή τους και να συνάψουμε συμφωνία συνεργασίας, αποκομίζοντας οφέλη και οι δυο μας. Καταλήξαμε σε συνεργασία πριν από 3-4 έτη και μετατρέψαμε το συγκρότημα των 6 μεζονέτων σε 10 σπίτια τα οποία έχουν μια ωραία μείξη από διαφόρους τύπους διαμονής και φιλοξενίας καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ζευγάρι, μια οικογένεια και μια παρέα από 8-10 άτομα.
Οι εθνικότητες που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τη Μύκονο και τη διαμονή τους στις «Senses Luxury Villas & Suites Elia», όπως είναι η διακριτική τους ονομασία, είναι Ιταλοί, Έλληνες, Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί. Πρόκειται για τουρίστες που διακρίνονται για το υψηλό εισοδηματικό τους επίπεδο, η μέση διάρκεια παραμονής τους είναι 5 μέρες, ενώ η σεζόν για τις «Senses Luxury Villas & Suites Elia» ξεκινά από τον Μάιο και καταλήγει στις αρχές Οκτωβρίου κάθε τουριστικής χρονιάς. Η Anatolia Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους έως το 2025.
Το επόμενό μας βήμα στον τομέα των βιλών έγινε στην Λευκάδα όπου την άνοιξη του 2017 υπογράψαμε συμφωνία για τη διαχείριση της «Villa Veneziano». Παρόλο που αναλάβαμε τη διαχείρισή της εκείνη την περίοδο και δεν προλάβαμε να κάνουμε τις προωθητικές ενέργειες που θα θέλαμε για τη «Villa Veneziano», εντούτοις τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και η Anatolia Hospitality είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα λειτουργίας της. Η «Villa Veneziano»που αποτελείται από πέντε υπνοδωμάτια έχει άδεια ξενοδοχείου και υπάρχουν σκέψεις από κοινού με τον ιδιοκτήτη για την περαιτέρω επέκτασή της και τον εμπλουτισμό της με για παράδειγμα νέων δωματίων, εστιατόριο κλπ. Μετά τη Μύκονο και τη Λευκάδα, κοιτάμε να εντάξουμε στην Anatolia Villas Collection βίλες και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη, κυκλαδίτικα νησιά κλπ. Για τη σύναψη συνεργασίας θα πρέπει να συντρέχουν πολυποίκιλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα ο προορισμός, η «χημεία» με τον ιδιοκτήτη κλπ.
2000 Ινδούς τουρίστες και 500 ταξιδιώτες από μακρινές χώρες διακίνησε το ASIT στην Ελλάδα το 2017
Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το τουριστικό γραφείο ASIT και ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο ασχολιών του;
Δημιουργήσαμε πριν από πέντε χρόνια το τουριστικό γραφείο ASIT στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών στο εξωτερικό μέσω του οποίου «πουλάμε» σε πρώτη φάση την Ελλάδα και σταδιακά θα προσελκύσουμε ξένους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη και κατ΄επέκταση και στα Anatolia Hotels. Η ASIT δραστηριοποιείται στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα και δη στο B2B και όχι στη λιανική. Στοχεύσαμε στο να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους ξένους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε και την επιχείρησή μας.
Σημειώνοντας επιτυχίες τα χρόνια δράσης τους, η ASIT μεγάλωσε και συντηρείται από μόνο του. Διαθέτει συνεργασίες με τουριστικά γραφεία από μακρινές χώρες που συγκαταλέγονται στις ανερχόμενες και προσδοκώμενες για τον ελληνικό τουρισμό, αγορές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή, η Νοτιοανατολική Ασία κλπ. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Ινδία, η ASIT έχει πετύχει να έχει καλό όνομα στην αγορά διαθέτοντας συνεργασία με όλα τα μεγάλα ινδικά τουριστικά γραφεία. Έτσι έχουμε φέρει στην Ελλάδα εκδηλώσεις μεταξύ άλλων και incentives στα οποία συμμετείχαν από 50 έως 900 άτομα.
Δεν σας κρύβω τη χαρά και την ικανοποίησή μου που η ASIT σε αυτή τη δύσκολη εποχή, έχει από το μηδέν καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα στις αγορές δράσης του, διαθέτοντας ένα αρραγές δίκτυο συνεργασιών σε μακρινές χώρες όπως για παράδειγμα η Ινδία. Περισσότεροι από 2000 Ινδοί επισκέφτηκαν την Ελλάδα με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της ASIT το 2017, ενώ 500 ξένοι τουρίστες από άλλους μακρινούς προορισμούς, που προανέφερα, ήρθαν μέσω της ASIT την περασμένη χρονιά στη χώρα μας. Τα νούμερα ίσως να φανούν μικρά αλλά δεν είναι όταν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μακρινές αγορές που δεν συγκαταλέγονται ακόμα στις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού.
Το προφίλ του Ινδού ταξιδιώτη στην Ελλάδα
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Ινδού τουρίστα στην Ελλάδα;
Η συντριπτική πλειονότητα των μεμονωμένων Ινδών τουριστών που διακινεί το ASIT, σε ποσοστό της τάξεως του 80%-90% επιλέγουν τουριστικό πρόγραμμα μιας εβδομάδας περιήγησής τους στην Αθήνα, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Στα «ραντάρ» τους δεν έχει μπει ακόμα η Βόρεια Ελλάδα, το Ιόνιο ή άλλοι ελληνικοί προορισμοί. Πρόκειται για ταξιδιώτες που ανήκουν στη μεσαία και άνω εισοδηματική τάξη στη χώρα τους.
Σε ότι αφορά στο κομμάτι το group, the sky is the limit. Για να γίνω πιο σαφής, έχουμε συνεργαστεί με εταιρίες κολοσσούς όπως η Philips, η ΤΑΤΑ κ.ά. και έχουμε διοργανώσει για λογαριασμό τους ταξίδι κινήτρων για τα στελέχη τους. Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τους γιατί γνωρίζουν ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός στον οποίο θα περάσουν καλά, θα γευτούν και ινδικό φαγητό κλπ. Η ελληνική φιλοσοφία και ιδιοσυγκρασία σε τομείς όπως η μουσική, η κουζίνα ταιριάζει και είναι οικεία στη φιλοσοφία των Ινδών.
« Η Ελληνική Πολιτεία να κοιτάξει πιο σοβαρά το θέμα της τουριστικής προβολής και της προσέλκυσης Ινδών τουριστών στην Ελλάδα»
Όταν θα ξεπεραστούν κάποια προβλήματα όπως για παράδειγμα με τη βίζα, τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις κλπ., θεωρώ ότι μπορούμε να περιμένουμε και θαύματα από την ινδική αγορά. Πρόκειται για μια χώρα γίγαντα που αριθμεί 1,2 δις. άτομα πληθυσμό και αναπτύσσεται ραγδαίως στην παρούσα φάση. Και πραγματικά απορώ που το ενδιαφέρον τόσα χρόνια εστιάζεται στην Κίνα και δεν ασχολούμαστε με την Ινδία. Παρόλο που η Κίνα θεωρείται η ηγέτιδα οικονομική δύναμη στον κόσμο, εντούτοις η Ινδία είναι μία από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις, διαθέτοντας άλλα άκρως θετικά στοιχεία όπως ενδεικτικά ότι δεν απαιτείται να γνωρίζεις την τοπική γλώσσα για να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στην ασιατική χώρα. Εν κατακλείδι πιστεύω ότι θα πρέπει ακόμα και η Ελληνική Πολιτεία να κοιτάξει πιο σοβαρά το θέμα της τουριστικής προβολής και της προσέλκυσης Ινδών ταξιδιωτών στην Ελλάδα.
«Οι ομάδες κερδίζουν και όχι οι μονάδες»
Διαπιστώνοντας από τις απαντήσεις σας το μεγάλο εύρος της δουλειάς σας, αυτομάτως γεννάται η απορία πώς προλαβαίνετε και θέτετε εις αίσιο πέρας τις πολυποίκιλες ασχολίες σας στον ελληνικό τουρισμό;
Δεν είμαι μόνος μου. Δίπλα μου υπάρχει μια μεγάλη ομάδα που αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν όρεξη για δουλειά και μεράκι για αυτό που κάνουν. Δεν είναι μυστικό ότι ο κατάλληλος επαγγελματίας έχει τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση. Έτσι, επιτελικό στέλεχος της Anatolia Hospitality «τρέχει» τα ξενοδοχεία, άλλος τις βίλες κλπ. με αποτέλεσμα μέλη της ομάδας να έχουν αναλάβει το λειτουργικό κομμάτι του ομίλου, ενώ εγώ ασχολούμαι περισσότερο με την ανάπτυξη της Anatolia Hospitality. Με τη σωστή ομάδα, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Εξάλλου οι ομάδες κερδίζουν και όχι οι μονάδες.