ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΗΣ: «ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ (6%) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ, ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΩΣ AIRBNB ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΝΑ ΑΦΙΞΗ»

Τον προβληματισμό και το κυριότερο την ανησυχία του για τη μείωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον καίριο δείκτη της διανυκτέρευσης ανά διεθνή άφιξη στην Κρήτη υπογραμμίζει στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στο Business Travel blog ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης. Επιδιώκοντας να καταστεί πιο σαφής επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «εάν και οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» κατέγραψαν αύξηση 6% και 6,4% αντίστοιχα τη φετινή χρονιά, εντούτοις η μέση διανυκτέρευση ανά διεθνή άφιξη μειώθηκε έως και 1,5 μέρα και έπεσε στις περίπου 7 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφωνόταν στον αριθμό περίπου 8 και κάτι». Γεγονός που αναπόφευκτα τον οδηγεί στην εύλογη διαπίστωση ότι «ο προϋπολογισμός των ξένων τουριστών για τις διακοπές τους στην Κρήτη έχει μειωθεί καθώς διαμένουν λιγότερες μέρες σε κρητικά ξενοδοχεία».

Πέραν τούτου και όπως δηκτικά σχολιάζει ο κ. Κουμπαράκης «παρατηρήθηκε και φέτος το φαινόμενο των διαρροών από τα ξενοδοχεία σε καταλύματα τύπου Airbnb, με αποτέλεσμα η αύξηση των αφίξεων κατά μέσο όρο 6% στην Κρήτη τη φετινή τουριστική χρονιά να μην αντιστοιχεί και εν τέλει να μην αποτυπωθεί στους οικονομικούς δείκτες των κρητικών μονάδων».

Αντιθέτως, σημαντικό έως καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καίριου δείκτη της πληρότητας των ξενοδοχείων στη Μεγαλόνησο διαδραμάτισαν οι πρώιμες κρατήσεις (early bookings). Και τούτο διότι όπως αποκαλύπτει σχετικά ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων «τα early bookings αντιστοιχούσαν την τρέχουσα τουριστική χρονιά στο 30% έως 70%, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, στην πληρότητα και δυναμικότητα των κρητικών ξενοδοχειακών μονάδων».

Μια εξέλιξη που παρατηρήθηκε λόγω «της μεγάλης ζήτησης που κατέγραφε η Κρήτη την περίοδο των early bookings», αποσαφηνίζει ο κ. Κουμπαράκης και χωρίς φειδώ λόγων προσθέτει ότι «υπήρξε φέτος η εκτίμηση ότι η Κρήτη θα βουλιάξει από τουρίστες. Γεγονός που παρακίνησε Κρητικούς ξενοδόχους- έχοντας διαπιστώσει και την αύξηση των early bookings- να υιοθετήσουν το stop salesπροκειμένου να διαθέσουν τα δωμάτια τους την high season σε κανονική και όχι σε εκπτωτική τιμή. Η πολιτική όμως του stop sales παρακίνησε τους tour operators να κατευθύνουν τις πτήσεις τους και να στρέψουν τους πελάτες τους, τους ξένους ταξιδιώτες σε άλλους προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος κ.ά. προκειμένου ας μου επιτραπεί η έκφραση να ρεφάρουν. Γεγονός που είχε δυσμενείς επιπτώσεις στα καθ΄ημάς καθώς όταν άνοιξαν τα συστήματα των πωλήσεων και των κρατήσεων τους κρητικά ξενοδοχεία ήταν πλέον αργά με αποτέλεσμα να στρέφονται στις προσφορές ακόμα και τον Αύγουστο προκειμένου να γεμίσουν τα δωμάτιά τους».

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνεται πιο ορθολογική έκπτωση στο early booking discount και να μην κλείνουν οι πωλήσεις παρά μόνο όταν το ξενοδοχείο έχει πραγματικά γεμίσει γιατί διαφορετικά θα έχουμε φαινόμενα όπως τα φετινά.

Σκιαγράφηση των ξένων τουριστών στην Κρήτη το 2018

Τη σαγηνευτική Κρήτη επέλεξαν φέτος για τις διακοπές τους περίπου 4.5 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες. Συγκεκριμένα και όπως αναλύει σχετικά ο κ. Κουμπαράκης «τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων υποδέχτηκαν το 2018 4.475.402 επιβάτες και της Σητείας 12.000 ξένους ταξιδιώτες». Ο νούμερο ένα, σε διεθνείς αφίξεις, ελληνικός προορισμός αποτελεί, αγαπημένο μέρος διακοπών για τους Γερμανούς τουρίστες που κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις εθνικότητες που προσελκύει η Κρήτη. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων αναφέροντας σχετικά ότι «ο εισερχόμενος γερμανικός τουρισμός στο νησί κατέγραψε φέτος αύξηση 15%, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας ΠΕΡΙΠΟΥ 1 εκατ. άτομα».

Στη δεύτερη θέση σύμφωνα, με τον ίδιο, βρέθηκαν οι Άγγλοι ταξιδιώτες των οποίων ο αριθμός κινήθηκε το 2018 στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Και ακολουθούν: οι Γάλλοι (350.000), οι Ρώσοι (311.000), οι Πολωνοί (268.000), οι Ολλανδοί (234.000) κλπ. Να σημειωθεί ότι μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τη φετινή χρονιά στην Κρήτη οι Πολωνοί  (28%) και οι Φιλανδοί ταξιδιώτες(24%), ενώ αντιθέτως μείωση κατέγραψαν οι Ρώσοι (6%), οι Ισραηλίτες (14%) και οι Ελβετοί (10%) τουρίστες.

Δράττοντας την ευκαιρία ο κ. Κουμπαράκης δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι «φέτος αναμέναμε περισσότερους ξένους τουρίστες στην Κρήτη. Μάταια όπως αποδείχθηκε και σε αυτό συνέβαλλαν παράγοντες όπως: τα early bookings με τις γνωστές υιοθετηθείσες πολιτικές (stop sales κλπ.), οι πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε ξένα κράτη, η δυναμική επανεμφάνιση της Τουρκίας, της Αιγύπτου κλπ. στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά, ο φόρος διανυκτέρευσης, η πτώση του ρουβλίου, η βίζα για τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός Σένγκεν κλπ.».

Οι δημοφιλείς κρητικοί προορισμοί

Σε ότι αφορά στους δημοφιλείς, στην προτίμηση των ξένων τουριστών, κρητικούς προορισμούς «το 80% του μαζικού τουρισμού κατευθύνεται προς τη Χερσόνησο, τα Μάλια, το Ρέθυμνο, τα Χανιά κλπ., ενώ οι υψηλού επιπέδου ταξιδιώτες επιλέγουν τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα. Στους δημοφιλείς προορισμούς συγκαταλέγονται και περιοχές στα νότια παράλια της Κρήτης όπως το Φραγκοκάστελο, η Ιεράπετρα, η Μονή Πρέβελης, ο Μακρύ Γιαλός, τα Μάταλα, ο Λέντας, ο Πλακιάς, η Αγία Γαλήνη, η Παλαιόχωρα κλπ.», αποσαφηνίζει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Και συμπληρώνει ότι η τουριστική περίοδος στη Μεγαλόνησο ξεκινά από την 1η Απριλίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου κάθε έτος, ενώ μόνο για 4 με 4,5 μήνες η τουριστική κίνηση στον δημοφιλή ελληνικό προορισμό φτάνει το pick της.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Κρήτη μπορεί να καταστεί προορισμός για τους ξένους και όχι μόνο ταξιδιώτες 365 μέρες το χρόνο, θεωρεί ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλει τα μέγιστα «η αύξηση της τουριστικής κίνησης στα άκρα κάθε σεζόν ή η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στο νησί.

Και με νόημα συμπληρώνει ότι «πλέον των μεμονωμένων προσπαθειών που καταβάλλονται με μεράκι, υπομονή και επιμονή από επιχειρηματίες και το Κράτος καλείται να βοηθήσει προς την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Κρήτη με διάφορα φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνσεις, την παροχή επιδόματος εργασίας αντί του επιδόματος ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τη βελτίωση των υποδομών κλπ, την ευελιξία στη γραφειοκρατία κλπ.». Τα τελευταία δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη ένα χειμερινό τουριστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν περίπου δέκα ξενοδοχεία τα οποία μένουν ανοιχτά και το χειμώνα σε μια προσπάθεια που γίνεται για τουρισμό στο νησί όλο τον χρόνο. Τα ξενοδοχεία δέχονται επισκέπτες από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κρήτη

Στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο Ελλήνων όσο και ξένων παικτών εξακολουθεί και παραμένει η Κρήτη. «Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι όπως η Wyndham Hotels & Resorts, κραταιοί tour operators όπως η Tui, oThomas Cook αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στο νησί, ενώ η Allsun θυγατρική τουAlltours αγόρασε τρία ξενοδοχεία στο νησί», αποκαλύπτει ο κ. Κουμπαράκης. Και χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του για αυτήν την εξέλιξη δηλώνει ότι οι λόγοι που στο στόχαστρο τόσο Ελλήνων όσο και ξένων ξενοδοχειακών ομίλων βρίσκεται το νησί του Καζαντζάκη «είναι: το εύκρατο ζεστό κλίμα, η γεωγραφική θέση, η μεγάλη γκάμα τουριστικών υπηρεσιών, αξιοθέατων κλπ., ενώ λόγω της ειδυλλιακής θέσης και του μαγευτικού τοπίου της Κρήτης, μπορεί να βλέπεις χιόνια στα βουνά απολαμβάνοντας το μπάνιο σου στη θάλασσα».

Δυσκολίες στη εύρεση κατάλληλου προσωπικού για τα κρητικά ξενοδοχεία

Σε δυσεπίλυτο πρόβλημα έχει εξελιχθεί η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για τα κρητικά και όχι μόνο ξενοδοχεία. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων «λόγω της υπολειτουργίας των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης ΑΣΤΕ, αδυνατούμε να βρούμε μορφωμένο, εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες. Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών τουριστικών σχολών είναι ανάρπαστοι και δεν σας κρύβω ότι επικρατούσε μεταξύ των ξενοδοχείων «πόλεμος» για το ποιο τελικά θα εντάξει στο ανθρώπινο του δυναμικό τους λίγους μεν, περιζήτητους δε αποφοίτους». Προκειμένου να εκλείψει αυτή η κατάσταση και επειδή ο κ. Κουμπαράκης πιστεύει ακράδαντα ότι « ο ελληνικός τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας, η Πολιτεία θα πρέπει να πράξει τα δέοντα για την τουριστική εκπαίδευση. Έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύονται γνώσεις σε όσες και όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον ελληνικό τουρισμό και παρέχοντας  συνεχή κατάρτιση τόσο στους νέους όσο και τους υφιστάμενους εργαζόμενους που επιζητούν τη συνεχή τους μόρφωση και εξέλιξη».  

Απαρέγκλιτα η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση καθώς «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στους ανειδίκευτους με κακό service», λέει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και με νόημα αναφέρει ότι «ποιοτικός τουρισμός υπαγορεύει το ποιοτικό service».

Στα ενδότερα της αγοράς εργασίας των γενικών διευθυντών ξενοδοχείων

Με την λιτή πρόταση «το επάγγελμά μας, του γενικού διευθυντή ξενοδοχείου, δεν είναι τόσο καλά αμειβόμενο όπως θα έπρεπε να είναι», ο κ. Κουμπαράκης αναδεικνύει μία από τις πτυχές της αγοράς εργασίας των γενικών διευθυντών σε ξενοδοχεία της Κρήτης και όχι μόνο. Παράλληλα και χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά του τονίζει ότι «δυστυχώς η υπουργός Τουρισμού προηγούμενης κυβέρνησης είχε περάσει ένα άρθρο που αφορούσε τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να πληρεί ο γενικός διευθυντής του κάθε ξενοδοχείου». Ωστόσο και ανεξαρτήτως αυτού του συμβάντος «ο διευθυντής θεωρείται από τον νόμο ο υπεύθυνος για το ξενοδοχείο, ενώ το σήμα του ΕΟΤ για τη λειτουργία της μονάδας εκδίδεται στο όνομα του διευθυντή», λέει χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Και κατηγορηματικά τονίζει ότι « ο γενικός διευθυντής, ο λογιστής και ο συντηρητής της κάθε ξενοδοχειακής μονάδας θα πρέπει να εργάζονται και να αμείβονται 12 μήνες το χρόνο».

Παράλληλα, δηλώνει ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις γενικών διευθυντών ξενοδοχείων στην Κρήτη που αμείβονται πολύ καλά και ένθερμα υποστηρίζει ότι «λόγω του καλού βιογραφικού τους, των περγαμηνών τους, της άξιας πορείας τους στην ελληνική ξενοδοχειακή- τουριστική αγορά, τα καλά στελέχη και οι καλοί εργαζόμενο δεν χάνονται αλλά επιτυγχάνουν δίκαια την ανέλιξή τους».

Εκτιμήσεις για το 2019

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την τουριστική σεζόν του 2019 δηλώνει ο κ. Κουμπαράκης σπεύδοντας να σημειώσει ότι «ο αριθμός των χρονοθυρίδων από-προσγείωσης (slots) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι για το 2019 ο ίδιος με το 2018. Το μέγα ζητούμενο συνίσταται στη χωρητικότητα των αεροπλάνων, στο πόσο γεμάτα θα είναι και ποιος θα είναι ο αριθμός των επιβατών τους που επισκεφτούν την επόμενη τουριστική σεζόν την Κρήτη».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.