ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗΣ: «ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2018 ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ 2017 ΕΠΙΠΕΔΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΗΤΑΝ ΣΑΦΩΣ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 10%-30% ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ»

Τις εξελίξεις αυτές που καταγράφηκαν στον μεγαλύτερο τουριστικό δήμο της χώρας- που αριθμεί περισσότερες από 80.000 κλίνες και προσελκύει σχεδόν 1,5 εκατ. ξένους τουρίστες- αποτυπώνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης του δήμου Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου, κ. Ευθύμιος Μουντράκης.

Παρόλο που δεν υπάρχει, όπως είναι γνωστό τοις πάσοι, ένας μηχανισμός καταγραφής της τουριστικής κίνησης και αποτύπωσης καίριων τουριστικών δεικτών ανά περιοχή, ο κ.  Μουντράκης είναι, όπως παραδέχονται συνάδελφοί του (είναι ξενοδόχος ο ίδιος) και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στην περιοχή, είναι άριστος γνώστης των δρώμενων και των εξελίξεων του τουρισμού στον δημοφιλή ελληνικό προορισμό.

Έτσι, αποσαφηνίζει πώς διαμορφώθηκε η κίνηση των τουριστών στα εστιατόρια και στα καταστήματα της περιοχής δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μείωση τζίρου- και κερδών εννοείται- από 15% έως 30% στην πλειονότητα των καταστημάτων στο δήμο Χερσονήσου». Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου και επισημαίνει το πρόβλημα το οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες στον δημοφιλή προορισμό, διαπιστώνοντας την πληρότητά τους να διαμορφώνεται την υψηλή περίοδο του Αυγούστου, στο 60% με 65%. Και στη συνέντευξή του στο Business Travel blog αναλύει τους λόγους, που κατά την άποψή του, συνέβαλλαν και σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Λόγω της θέσης του στο δήμο Χερσονήσου αλλά κυρίως λόγω της ασίγαστης και αέναης προσπάθειάς τους να συμβάλλει από το δικό του μετερίζι στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, το πρόγραμμα του κ. Μουντράκη περιλαμβάνει τη χειμερινή περίοδο, μεταξύ άλλων και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο.

Λόγω της ενεργούς του συμμετοχής στις εν λόγω διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αλλά κυρίως και λόγω της επαφής του με ξένους tour operators, ο κ. Μουντράκης απερίφραστα δηλώνει ότι είναι ακόμα νωρίς στο να προβεί στην όποια σαφή και ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική χρονιά του 2019 στην Ελλάδα. Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει ότι «υπάρχει μεγάλη ένταση προκρατήσεων προς Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία και Μαρόκο, ενώ είναι  ασθενέστερη προς Ελλάδα»

Παράλληλα και λόγω της συμμετοχής του στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκά κράτη δεν φείδεται λόγων για να αναφερθεί διεξοδικά «στο πολύ σοβαρό θέμα της απουσίας Ελλάδας από τη βιτρίνα των ξένων τουριστικών γραφείων τη χειμερινή περίοδο. Είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα χρονοντούλαπο από τον Οκτώβριο και να βγαίνουμε από εκεί τον Μάρτιο, Απρίλιο κάθε χρονιάς προκειμένου να προσελκύσουμε τουρισμό στην Ελλάδα για την καλοκαιρινή περίοδο. Η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό την χειμερινή περίοδο των πρακρατήσεων μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα: α) στην καλή πορεία των προκρατήσεων κατ’ επέκταση και στην τουριστική κίνηση των ελληνικών προορισμών και β) στην ανάδειξη και ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού ποικίλων μορφών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο κ.ά. Μόνο με την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό κατά την χειμερινή περίοδο των προκρατήσεων, θα υπάρχει στο ράφι των ξένων τουριστικών γραφείων η χώρα μας και θα είναι κατ’ επέκταση στο μυαλό των πωλητών ταξιδίων και των ενδιαφερόμενων επισκεπτών».  

Πέραν τούτων ο πολυπράγμων κ. Μουντράκης- που μεταξύ άλλων συμμετέχει ενεργά και στη διαχείριση της οικογενειακής του επιχείρησης – επισημαίνει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται εδώ και 2-3 χρόνια για τον τουριστικό κλάδο- «την σταθερή ταξιδιωτική αξία της χώρας μας»- στο δήμο Χερσονήσου. «Τα τελευταία τρία έτη, προστίθενται 1.500-2.000 νέες κλίνες στην περιοχή μας κάθε χρόνο. Οι επιχειρηματίες ξαναεπενδύουν στον τουρισμό, ανακαινίζοντας και αναβαθμίζοντας παλιές κατασκευές τις οποίες μετατρέπουν σε πανέμορφα μικρά ξενοδοχεία. Παράλληλα, και ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός, των μεγαλύτερων κυρίως, ξενοδοχείων στην περιοχή δραστηριοποιείται στο all inclusive, εντούτοις τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία, προσπαθούν σιγά σιγά να αποδεσμευτούν από συμφωνίες με tour operators και στοχεύουν στο διαδίκτυο πλέον για την προσέλκυση επισκεπτών», αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Απασχόλησης και Τουρισμού του δήμου Χερσονήσου.

Δράττοντας την ευκαιρία, δεν παραλείπει να αναφερθεί σε έναν από τους κύριους τομείς της αντιδημαρχίας του, την ενασχόλησή του με  την απασχόληση, τονίζοντας σχετικά ότι «μακάρι να είχαμε και άλλους εργαζόμενους για να απορροφηθούν στον τουριστικό- ξενοδοχειακό κλάδο». Αξίζει να σημειωθεί η πρωτοποριακή πρωτοβουλία, ενέργεια και δράση του δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου με τη λειτουργία εδώ και δύο χρόνια της σύγχρονης και βραβευμένης πλατφόρμας εύρεσης εργασίας http://www.look4job.grΜε τη δωρεάν αυτή υπηρεσία, εργαζόμενοι και εργοδότες αποκτούν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας του δήμου Χερσονήσου.

Επιπλέον, στη συνέντευξή του ο κ. Μουντράκης αποσαφηνίζει για ποιους λόγους η πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη στο δήμο Χερσονήσου θα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις άξονες οι οποίοι συνίστανται στη Στρατηγική, στη Συνέπεια και στη Συνέχεια!!!

Η τουριστική κίνηση στο δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου το 2018

Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στο δήμο Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου του 2018;

Γενικά οι αφίξεις των ξένων και των Ελλήνων τουριστών στο δήμο Χερσονήσου – αναφερόμενος συνολικά σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων- ήταν στα περυσινά επίπεδα, με κάποιες εξαιρέσεις. Τα μικρά και μεσαία δυναμικότητας ξενοδοχεία δεν ξεκίνησαν καλά, ενώ τελείωσαν πολύ καλύτερα τον Οκτώβριο 2018. Τα μεγάλα ξενοδοχεία, τεσσάρων και πέντε αστέρων, είχαν πρόβλημα την υψηλή περίοδο, ειδικότερα τον Αύγουστο όπου είχαν πληρότητες της τάξεως του 60%-65% λόγω των υψηλών τους τιμών και της έλλειψης early booking κρατήσεων (εκείνη την περίοδο είχαν δοθεί πολλά stop sales) και last minute πτήσεων ελλείψει θέσεων λόγω των stop sales. Εννοείται ότι η βασικότερη αιτία των χαμηλότερων κρατήσεων ήταν η επάνοδος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας με τουριστικά πακέτα χαμηλότερα κατά 20%-40% στις περισσότερες κατηγορίες. Έτσι, όταν τελείωσαν τα early bookings, σταμάτησε και η ροή των κρατήσεων. Κάποιοι ξενοδόχοι ξεκίνησαν πολύ νωρίς τα stop sales με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός κλινών να βγουν από τα συστήματα κρατήσεων των τουρ-οπερέιτορ- μειώνοντας έτσι και αυτοί με τη σειρά τους τον αριθμό των αεροπορικών θέσεων. Άλλοι παράγοντες ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, σχέση ρουβλίου- δολαρίου καθώς οι κενές κλίνες στην Ισπανία.

Οι ξένοι τουρίστες στο δήμο Χερσονήσου

Οι επισκέπτες του δήμου μας είναι- ευτυχώς- από πολλές αγορές. Σημαντικότερες είναι η γερμανική, η αγγλική, η γαλλική, η ρωσική, η πολωνική, η ολλανδική και ακολουθούν μικρότερες όπως η σκανδιναβική (Σουηδία και Δανία κυρίως) και κάτοικοι από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου

Δυστυχώς η διάρκεια της τουριστικής περιόδου έχει μειωθεί από τους οκτώ μήνες στους πέντε με έξι για τις περισσότερες επιχειρήσεις και στους τέσσερις για άλλες μικρότερες κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις.

Τα τουριστικά έσοδα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα μεταβολή σε σύγκριση με το 2017 αλλά τα κέρδη ήταν σαφώς μειωμένα κατά 20%-30% στα περισσότερα ξενοδοχεία.

Μείωση τζίρου και κερδών στα καταστήματα

Η κίνηση στα εστιατόρια διαμορφώθηκε ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται… άλλα εστιατόρια πήγαν πολύ καλά και άλλα μέτρια. Γενικά οι εστιάτορες δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί θεωρούν ότι τα ξενοδοχεία all inclusive τους κάνουν μεγάλη ζημιά καθώς οι επισκέπτες από τη μία πλευρά δεν βγαίνουν έξω και από την άλλη αν θα βγουν, δεν θα φάνε, δεν θα ξοδέψουν χρήματα.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα λεγόμενα των καταστηματαρχών και του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου, υπάρχει μείωση τζίρου- και κερδών εννοείται- από 15% έως 30% στην πλειονότητα των καταστημάτων.

Η ανεπάρκεια στον αριθμό των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην επάρκεια των γνώσεων και της εμπειρίας τους

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο… μακάρι να είχαμε και άλλους!!! Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας… η ανεπάρκεια σε προσωπικό και αναφέρομαι και στον αριθμό τους και στην επάρκεια των γνώσεων και της εμπειρίας τους.

Εκτιμήσεις για το 2019

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2019;

Θεωρώ ότι είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε μία «καλή – ασφαλή» εικόνα. Οι ενδείξεις (για την Ελλάδα ως προορισμό) δεν είναι ιδιαίτερα θετικές αυτή την στιγμή. Υπάρχει μεγάλη ένταση προκρατήσεων προς Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία και Μαρόκο, ενώ είναι  ασθενέστερη προς Ελλάδα. Σε αυτό επηρεάζουν, σίγουρα, οι χαμηλότερες τιμές των παραπάνω ανταγωνιστριών χωρών, αλλά και άλλα θέματα κρατικής αλλά και τοπικής  πολιτικής, εννοώντας ότι «η Ελλάδα» δυστυχώς δεν στηρίζει την επιχειρηματικότητα από την μία και δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό από την άλλη. Οι αεροπορικές συνδέσεις, ως κόστος και πυκνότητα (low cost, charter, schedule), είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Η Ελλάδα γενικά είναι ένας «καλός – παραδοσιακός – ασφαλής» προορισμός, άρα λογικά προβλέπεται να είναι περίπου η ίδια με το 2018, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικά ή θετικά πρόσημα από τις διάφορες χώρες, όπως π.χ. από τη Ρωσία, που αναμένεται ότι θα έχει πτώση το 2019.Αποτέλεσμα εικόνας για nana princess suites and villas

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο δήμο Χερσονήσου τα τελευταία 2-3 χρόνια

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουριστικό κλάδο στο νομό Χερσονήσου; Και σε ποιους συγκεκριμένα τομείς εστιάζεται αυτό το ενδιαφέρον; 

Θα έλεγα ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας και μάλιστα προσελκύοντας επενδυτές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, με προφανή λόγο. Ο μόνος τομέας στην Ελλάδα που «κινείται» αυτή την στιγμή είναι ο τουρισμός, γενικότερα σαν «βιομηχανία» και μάλιστα έντονα. Αυτό αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και όλες τις δορυφορικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, rent a car, καφέ-μπαρ, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κυρίως αθλητικού, εμπόριο, κ.ά.

Κύριοι άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης στο δήμο Χερσονήσου η στρατηγική, η συνέπεια και η συνέχεια

Ως ξενοδόχος αλλά και ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Απασχόλησης και Πολιτισμού του δήμου Χερσονήσου, σε ποιους βασικούς άξονες θα πρέπει κατά την άποψή σας να βασίζεται η πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

Σε τρεις… Στρατηγική, Συνέπεια, Συνέχεια! Αυτή την στιγμή (από πάντα για να είμαστε πιο ακριβείς!) δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω.

Το «πράγμα» πάει μόνο του, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ομάδες συνεργασίας, συνέργιες, κοινές διαβουλεύσεις – επικοινωνία, ο καθένας και πάνω του και ο καθένας εναντίον του άλλου (το χειρότερο απ΄όλα).

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι πάει να πει, «όλοι μαζί», με κοινό στόχο και όραμα.

Απαραίτητο πέραν της νοοτροπίας μας που πρέπει να αλλάξει (το βασικότερο όλων) είναι και οι βασικές κρατικές υποδομές, εννοώντας αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο, καθαριότητα, φωτισμός, ποιότητα οδοστρωμάτων, σήμανση… κ.ά.

Χωρίς στρατηγική δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη και χωρίς σωστή ανάπτυξη, προς την σωστή κατεύθυνση δηλαδή, το μέλλων δεν προδιαγράφεται ευχάριστο. Υπάρχει μία συνεχή μείωση τζίρων και κερδών, αυτό δεν μπορεί και δεν θα έχει, καλό τέλος για καμία επιχείρηση.

Σωστό προϊόν, στην σωστή ποιότητα, στην σωστή «ποσότητα» και στη σωστή τιμή, αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των επιχειρηματιών.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.