ΝΙΚΗΤΑΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: «ΤΟ 2019 ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 47 BRANDED ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ THOMAS COOK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ TA ΔΥΟ ΝΕΑ COOK’S CLUB TIGAKI KOS ΚΑΙ COOK’S CLUB CITY BEACH RHODES, ΤΟ ΝΕΟ SUNCONNECT CYPROTEL FALIRAKI ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ CASA COOK CHANIA».

Όχι μόνο δεν κρύβει αλλά δηλώνει περίτρανα ότι αγαπά τον τόπο καταγωγής του, τη σμαραγδένια Ρόδο! Ο περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας για τα branded franchise ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts κ. Νικήτας Νικηταράς με πανοραμική εικόνα της πόλης της Ρόδου!!!

Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο  Business Travel blog ο περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας για τα branded franchise ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts κ.  Νικήτας Νικηταράς. Μιας συνέντευξης η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες προτού ο κ. Νικηταράς ταξιδέψει αεροπορικώς για τα Χανιά προκειμένου να επισκεφτεί για ακόμα μία φορά τη νεόδμητη ξενοδοχειακή μονάδα Casa Cook Chania –που συγκαταλέγεται στο portfolio της Ledra Hotels & Villas-η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Μάιο της φετινής τουριστικής χρονιάς. Δράττοντας την ευκαιρία, αποσαφηνίζει για ποιους λόγους λήφθηκε η απόφαση ώστε το Casa Cook Chania να δεχτεί τους πρώτους του πελάτες το 2019 και όχι την περασμένη σεζόν, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του αποκαλύπτει γιατί το ξενοδοχείο που θα είναι το πρώτο στον κόσμο οικογενειακό Casa Cook θα είναι πραγματικά στολίδι για τη ξενοδοχειακή αγορά της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για τη σεζόν του 2019, ο κ. Νικηταράς επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «για φέτος δεν περιμένουμε να αυξήσουμε συνολικά τον αριθμό των πελατών μας στην Ελλάδα. Εκεί που εστιάζουμε είναι από τον συνολικό αριθμό των τουριστών που θα προσελκύσουμε  το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών στα branded ξενοδοχεία μας στην Ελλάδα». Παράλληλα, σημειώνει ότι το 2019 από ότι φαίνεται θα σημειωθεί μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα συνολικά από τον Thomas Cook χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως θα είναι μια «κακή» χρονιά.

Πέραν τούτων, με νόημα αναφέρει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας του Thomas Cook, αποκαλύπτει τόσο τη σημαντικότερη επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ που θα αποπερατωθεί πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν στο Sunwing Kallithea Beach στην Ρόδο όσο και το στόχο για την ενδυνάμωση του portfolio των Sunwing Resorts.

Xωρίς φειδώ λόγων αναλύει για ποιους λόγους η Thomas Cook Hotel Investments σύναψε συμφωνίες χρηματοδότησης με την τράπεζα Πειραιώς και την ισπανική La Caixa Banking Foundation, εξηγεί για ποιους λόγους εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης της ιδιόκτητης αεροπορικής εταιρίας Thomas Cook Airlines και απερίφραστα δηλώνει ότι ο Thomas Cook έχει προετοιμαστεί καταλλήλως ακόμα για την περίπτωση μη συμφωνίας για Brexit.

Δεν παραλείπει επίσης να προσθέσει ότι δύο από τα συνολικά πέντε περιουσιακά στοιχεία του fund που έχει συσταθεί από την Thomas Cook Hotel Investments και την ελβετική εταιρία ανάπτυξης ακινήτων LMEY Investments βρίσκονται στην Ελλάδα. Καταλήγει, αναδεικνύοντας τη στρατηγική την οποία καλούνται να υιοθετήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι και οι δημόσιοι φορείς προκειμένου η Ελλάδα να κρατήσει τον τουρίστα που της αξίζει!

Αύξηση στις κρατήσεις 13% στα ελληνικά ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται ο Thomas Cook και 10% στα branded ξενοδοχεία του στην Ελλάδα

Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στα branded ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα το 2018;

Το 2018 ήταν μια πολύ θετική χρονιά για την τουριστική Ελλάδα συνολικά. Η χώρα μας εξακολουθεί και παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής, για τον Thomas Cook, προορισμός της υφηλίου- με την Ισπανία να κατέχει την πρωτοκαθεδρία. Την παρελθούσα τουριστική χρονιά καταγράφηκε αύξηση πλέον του 13% στις κρατήσεις των ξενοδοχείων με τα οποία συνεργάζεται ο Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ενώ οι κρατήσεις στα branded ξενοδοχεία ξεπέρασαν ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10% το 2018, σε σχέση με το 2017 και ο δείκτης της μέσης πληρότητας των τελευταίων μονάδων διαμορφώθηκε σε ποσοστό πλέον του 77%.

Τα θεαματικά αποτελέσματα του Cooks Club Hersonissos τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του- ξενοδοχειακό brand του Thomas Cook που έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο πέρυσι στην Ελλάδα

Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στο Cooks Club στη Χερσόνησο Κρήτης, ξενοδοχειακό brand του Thomas Cook που έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο την περσινή σεζόν στην Ελλάδα;

Το πρώτο έτος λειτουργίας του, το Cook’s Club Hersonissos σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία. Πήραμε ένα παραδοσιακό παραθεριστικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Χερσονήσου και το μεταμορφώσαμε σε ένα ξενοδοχείο με έμφαση στο design ώστε να απευθυνθούμε σε μια νέα γενιά ταξιδιωτών τους οποίους θέλουμε να προσελκύσουμε. Ο δείκτης της μέσης πληρότητας του Cook’s Club Hersonissos ξεπέρασε το 93% την πρώτη χρονιά λειτουργίας του. Ταυτόχρονα, το ξενοδοχείο διπλασίασε τη μέση ημερήσια τιμή δωματίου του, σε σχέση με αυτήν που είχε προ της ανακαίνισης και της τοποθέτησης του brand Cook’s Club. Δεν σας κρύβω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες του νέου αυτού brand και το 2019 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους 8 νέα Cook’s Club εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις νέες ξενοδοχειακές μονάδες της Thomas Cook Hotels & Resorts στην Ελλάδα το 2019

Ποια είναι τα τέσσερα νέα ξενοδοχεία που εντάσσονται φέτος σε ξενοδοχειακό brand του portfolio της Thomas Cook Hotels & Resorts;

Προτού απαντήσω στο ερώτημά σας, να επισημάνω ότι όλες οι ξενοδοχειακές καινοτομίες της Thomas Cook Hotels & Resorts επικεντρώθηκαν και λανσαρίστηκαν πρώτα στην Ελλάδα. Έτσι, το βραβευμένο, boutique και lifestyle ξενοδοχειακό brand Casa Cook που πραγματοποίησε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2016, το δεύτερο άνοιξε στην Κω την καλοκαιρινή σεζόν του 2017 και τη φετινή τουριστική χρονιά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο, στην παγκόσμια αγορά, οικογενειακό Casa Cook στα Χανιά. Γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να λανσάρουμε τις καινοτομίες μας στην Ελλάδα.

Πέραν του οικογενειακού Casa Cook Chania, φέτος θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο Cook’s Club- ξενοδοχειακό brand με το οποίο πραγματοποιήσαμε το παγκόσμιο ντεμπούτο μας τον Ιούνιο του 2018 στη Χερσόνησο της Κρήτης. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο νέα μέλη από το σύνολο των 8 νέων ξενοδοχείων που θα ανοίξουν φέτος για πρώτη φορά παγκοσμίως φέροντας το εν λόγω ξενοδοχειακό brand της Thomas Cook Hotels & Resorts. Πρόκειται για το Cook’s Club Tigaki στην Κω και το Cook’s Club City Beach στην Ρόδο. To τέταρτο είναι το SunConnect Cyprotel στο Φαληράκι της Ρόδου. Προλαβαίνοντας την ερώτησή σας, να υπογραμμίσω ότι πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για τη διείσδυσή  μας σε νέους προορισμούς σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι μόλις πέρυσι ανοίξαμε καινούριο προορισμό, το Olympus Riviera με δύο νέα branded ξενοδοχεία τα οποία και πήγαν πολύ καλά.

Στολίδι για τον ελληνικό τουρισμό το Casa Cook Chania το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το φετινό Μάιο, διαθέτοντας περισσότερα από 100 δωμάτια

Ποιοι λόγοι σας προέτρεψαν στην αναβολή του έτους λειτουργίας του νεόδμητου deluxe Casa Cook Chania το οποίο θα δεχτεί τελικά φέτος τους πρώτους του πελάτες και όχι μεσούσης της τουριστικής περιόδου του 2018 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί;

Δυστυχώς χρειάστηκε να αναβάλλουμε την έναρξη λειτουργίας του Casa Cook Chania για το 2019 και ο λόγος συνίσταται στο ότι το έργο αντιμετώπιζε καθυστερήσεις στην κατασκευή του. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να είχε σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα ενός ξενοδοχείου που ίσως δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες των πελατών μας, όπως πάντα εμείς στοχεύουμε. Με τον επιπλέον χρόνο που μας δόθηκε λόγω της προαναφερθείσας αναβολής επεκτείναμε το ξενοδοχείο το οποίο θα διαθέτει περισσότερα από 100 δωμάτια ώστε περισσότερες οικογένειες να μπορούν να απολαύσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες αυτού του μοναδικού ξενοδοχείου. Δεν το λέω χαριτολογώντας, αλλά επειδή επιβλέπω από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα την κατασκευή του, σας διαβεβαιώνω ότι όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, θα δείτε ότι πρόκειται περί μοναδικού ξενοδοχείου το οποίο θα είναι πραγματικά στολίδι για τον ελληνικό τουρισμό! Σε αυτό συμβάλλουν μεταξύ άλλων η αρχιτεκτονική, το design, το πώς έχει στηθεί ώστε να προσφέρει μοναδικές διακοπές στις οικογένειες κλπ. Το μοναδικό Casa Cook Chania θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάιο του 2019.

Η Ελλάδα είναι ένας μακροχρόνια δημοφιλής προορισμός για τον Thomas Cook

Για ποιους λόγους ο Thomas Cook συνεχίζει και επενδύει στην ελληνική τουριστική αγορά;

Η Ελλάδα είναι ένας μακροχρόνια δημοφιλής προορισμός για τον Thomas Cook και για τους πελάτες μας και όχι μόνο λόγω της ομορφιάς των παραλιών της αλλά και λόγω της κουλτούρας, της πλούσιας ιστορίας της χώρας μας κλπ. Να σημειώσω ότι οι πρώτοι επισκέπτες που φέραμε στην Ελλάδα ήταν το μακρινό 1869. Αυτή τη στιγμή έχουμε ισχυρές σχέσεις με το υπουργείο Τουρισμού, τους ξενοδόχους, τους προορισμούς και συνεχίζουμε να επενδύουμε καθώς η δημοτικότητα της Ελλάδας παραμένει ισχυρή από τους πελάτες μας. Η Ελλάδα ήταν πέρυσι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός μας, προσελκύοντας 3 εκατ. ξένους τουρίστες στη χώρα μας.  Η επένδυση του Thomas Cook στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι στα περίπου 150 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει εγγυήσεις, προκαταβολές αλλά και έξοδα ανάπτυξης και λειτουργίας για τα τρία ξενοδοχεία που λειτουργούμε οι ίδιοι. Αξίζει να σημειώσω ότι απασχολούμε άμεσα 1050 άτομα στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τοπικές ομάδες εξυπηρέτησης πελατών, προσωπικό για τη διαχείρισης της ποιότητας, τη σύναψη των εμπορικών συμφωνιών και βεβαίως οι υπάλληλοι των ιδιόκτητων και των leased ξενοδοχείων του Thomas Cook στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η αεροπορική εταιρία του Thomas Cook πρόσθεσε πέρυσι δρομολόγια προς τη Θεσσαλονίκη από το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, ενώ η γερμανική αεροπορική μας εταιρία Condor εμπλούτισε το πτητικό της πρόγραμμα με νέες διαδρομές για την Κεφαλονιά από το Μόναχο και για τη Σητεία από το Ντίσελντορφ.

Ανακαίνιση ύψους 7 εκατ. ευρώ στο Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο

Οι επενδύσεις μας συνεχίστηκαν και το φετινό χειμώνα, με τη σημαντικότερη επένδυσή μας ύψους 7 εκατ. ευρώ να αφορά στο μεγαλύτερο branded ξενοδοχείο που έχουμε στην Ελλάδα, το Sunwing Kallithea Beach στην Ρόδο. Η ανακαίνιση στο ξενοδοχείο ξεκίνησε με το κλείσιμο της σεζόν του 2018 και θα ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των Sunwing Resorts

Μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας επένδυσης, αξίζει να αναφέρω ότι θέλουμε να επεκτείνουμε το ξενοδοχειακό brand Sunwing Resorts που έχει τόσο επιτυχημένα στηθεί στην Ελλάδα. Στην υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής μας παρακινούν και οι πελάτες μας από τους οποίους καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για μεγάλα οικογενειακά δωμάτια, υψηλής ποιότητας διαμονή και άφθονο χώρο από τις οικογένειες προκειμένου να απολαύσουν την πληθώρα των διαθέσιμων παροχών.

Η στρατηγική για την ανάπτυξη των Sunwing Resorts

Λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη θέση σας ότι στοχεύετε να δυναμώσετε το portfolio των Sunwing Resorts, ποια είναι η στρατηγική σας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου;

Τα Sunwing Resorts απευθύνονται σε οικογένειες με υψηλό εισοδηματικό επίπεδο και έτσι τα καθιστούν το ακριβότερο οικογενειακό ξενοδοχειακό brand που διαθέτουμε. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους πελάτες μας για μεγάλα οικογενειακά δωμάτια και για πολλές υπηρεσίες για τις οικογένειες. Παρόλο που δεν έχει τεθεί συγκεκριμένος αριθμός για τις μονάδες που θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του συγκεκριμένου  brand, εντούτοις οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιάζεται – και στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες- και ταιριάζει στις προδιαγραφές του brand, αξιολογείται. 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διείσδυση branded ξενοδοχείου της Thomas Cook Hotels & Resorts σε νέο ελληνικό προορισμό

Εξετάζετε να το ενδεχόμενο να διεισδύσετε με branded ξενοδοχείο της Thomas Cook Hotels & Resorts σε νέο, για εσάς, ελληνικό προορισμό;

Το να διεισδύσεις σε έναν προορισμό με branded ξενοδοχείο δεν είναι μια απλή και εύκολη απόφαση που μπορείς να λάβεις άμεσα. Απαιτείται ενδελεχής μελέτη, πολυσχιδής οργάνωση και σωστός προγραμματισμός. Πρέπει για παράδειγμα να έχουμε δυνατό πρόγραμμα πτήσεων στον προορισμό ώστε να προκύψει αρκετός όγκος πελατών και να «εξασφαλίσουμε» ότι το συγκεκριμένο branded ξενοδοχείο θα καταγράφει υψηλές πληρότητες κλπ.

Η σεζόν του 2019 στα branded ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts στην Ελλάδα

Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στα branded ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts στη χώρα μας το 2019;

Για φέτος δεν περιμένουμε να αυξήσουμε τον συνολικό αριθμό των πελατών μας στην Ελλάδα. Εκεί που εστιάζουμε είναι περισσότεροι από τον συνολικό αριθμό των τουριστών που θα φέρουμε το 2019 στη χώρα μας να επισκεφτούν τα branded ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts.

Πέραν της σημαντικής επανόδου της Τουρκίας, παρατηρείται αναγέννηση- εάν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι- της Βόρειας Αφρικής ως τουριστικού προορισμού και ειδικότερα μεγάλη ζήτηση καταγράφουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες απευθύνονται σε οικογένειες.

Οι συμφωνίες χρηματοδότησης του Thomas Cook Hotel Investments με την τράπεζα Πειραιώς και την ισπανική La Caixa Banking Foundation

Τι ακριβώς προβλέπει και περιλαμβάνει η συμφωνία του Thomas Cook Hotel Investments με την Τράπεζα Πειραιώς και τη χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ;

Στην ουσία πρόκειται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα στις βασικές αγορές διακοπών της Μεσογείου στις οποίες δραστηριοποιούμαστε συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε και μια δεύτερη χρηματοδότηση από την  La Caixa Banking Foundation που είναι μια από τις κορυφαίες τράπεζες της Ισπανίας. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία να επιταχύνουμε την ικανότητά μας να αποκτούμε και να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι περισσότερα branded ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε υψηλότερα περιθώρια κέρδους για την επιχείρηση, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια καλύτερη εμπειρία στους πελάτες μας.

Η Ελλάδα είναι πάντα μέσα σε οποιαδήποτε πλάνα ανάπτυξης και επέκτασης του Thomas Cook. Δεν μπορώ να σας πω το πόσα ελληνικά ξενοδοχεία θα ενταχθούν στο portfolio μας. Το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι αυτήν τη στιγμή κοιτάζουμε αρκετά ξενοδοχεία- Δόξα τω Θεώ ευκαιρίες υπάρχουν πάρα πολλές. Το καίριο ωστόσο ζήτημα είναι να βρεθεί το κατάλληλο ξενοδοχείο και πάντα πρέπει να κοιτάζεις την κάθε ευκαιρία που σου δίνεται εις βάθος και να γίνεται μια σωστή μελέτη ώστε να αποδειχθεί στο μέλλον μια ακριβής και σωστή κίνηση. Επ’ ουδενί δεν λαμβάνουμε βιαστικές αποφάσεις αλλά καταλήγουμε στις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε καλά οικονομικά αλλά και ποιοτικά αποτελέσματα.

Δύο από τα συνολικά πέντε περιουσιακά στοιχεία του fund της Thomas Cook Hotel Investments και της ελβετικής LMEY Investments βρίσκονται στην Ελλάδα

Για ποιους λόγους συστάθηκε η κοινοπραξία ανάμεσα στην Thomas Cook Hotel Investment και την ελβετική εταιρία ανάπτυξης ακινήτων LMEY Investments; Βρίσκεται η ελληνική τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά στο στόχαστρο της κοινοπραξίας; Πώς έχει ή θα διεισδύσει στον ελληνικό τουρισμό;

Η κοινοπραξία μας δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε το χαρτοφυλάκιο των branded ξενοδοχείων μας, δημιουργώντας παράλληλα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και μεγαλύτερη ικανοποίηση πελατών. Δύο από τα πέντε περιουσιακά στοιχεία αυτού του fund  βρίσκονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Sunwing Kallithea Beach στην Ρόδο και το Sunwing Makrigialos Beach στον Μακρύγιαλο Λασιθίου.

Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε διάφορες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Είμαστε σε συζητήσεις με αρκετά ξενοδοχεία τα οποία έχουν ανάγκη από επένδυση, αλλά ταυτόχρονα έχουν ανάγκη να επωφεληθούν από τη δύναμη των πωλήσεων του Thomas Cook, να γίνουν δέκτες της ξενοδοχειακής τεχνογνωσίας της Thomas Cook Hotels & Resorts κλπ. Η ελληνική τουριστική αγορά βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας του Thomas Cook.

«Στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία ώστε να επιταχυνθεί η εκτέλεση της κεντρικής μας στρατηγικής»

Δημοσιεύματα πριν από λίγα καιρό υποστήριζαν ότι ο Thomas Cook διαθέτει προς πώληση την ιδιόκτητη αεροπορική εταιρία Thomas Cook Airlines. Ισχύει η είδηση αυτή;

Είμαστε σε πρώιμο στάδιο σκέψεων και εξετάζουμε όλες τις επιλογές που έχουμε για την αεροπορική μας εταιρία. Θα μπορούσε ένα ενδεχόμενο να είναι η πώληση του συνόλου της αεροπορικής εταιρίας, ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι η πώληση τμημάτων της. Αυτήν την στιγμή στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία ώστε να επιταχυνθεί η εκτέλεση της κεντρικής μας στρατηγικής. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο CEO του Thomas Cook Group Dr. Peter Fankhauser, «είμαστε ανοιχτοί σε ενοποιήσεις όπου και όταν είναι λογικό για τον όμιλό μας».

«Ακόμα και σε σενάριο μη συμφωνίας για Brexit έχουμε διασφαλίσει ότι ο αντίκτυπος στην επιχείρηση και στους πελάτες μας θα είναι ελάχιστος»

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit στον μεγάλο tour operator Thomas Cook;

Είμαστε μια αγγλική εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι γεγονός ότι τίθενται πολλά ερωτήματα για το Brexit. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δεσμευτεί ότι θα διατηρήσουν τις πτήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα υψηλής ποιότητας διακοπών ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία αλλά ακόμα και σε σενάριο μη συμφωνίας έχουμε προετοιμαστεί ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος στην επιχείρηση και στους πελάτες μας θα είναι ελάχιστος. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά σε τομείς όπως είναι ενδεικτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι συμβάσεις προμηθευτών, οι άδειες, οι πιστοποιήσεις πληρώματος και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε προετοιμασμένοι για πάν ενδεχόμενο όσον αφορά στο Brexit.

«Από του χρόνου θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων ξενοδόχων για branded μονάδες»

Έχει τον τελευταίο χρόνο αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων ξενοδόχων να ενταχθούν κάτω από ξενοδοχειακό brand της Thomas Cook Hotels & Resorts;

Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά τόσο τη δική μας όσο και των Ελλήνων ξενοδόχων. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ξενοδόχων για να ενταχθούν κάτω από ξενοδοχειακό brand της Thomas Cook Hotels & Resorts παραμένει σταθερό τον τελευταίο χρόνο, ούτε έχει αυξηθεί, ούτε αντιθέτως έχει μειωθεί. Ωστόσο εκτιμώ ότι από του χρόνου θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των ελληνικών μονάδων για branded ξενοδοχεία. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι από το 2013 έως τώρα, είχαμε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, με περισσότερες αφίξεις κάθε τουριστική χρονιά, καταρρίπτοντας αρκετά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και όπως ο οποιοσδήποτε οικονομικός κύκλος έχει την ανάπτυξη, την κορύφωση και έπεται η πτώση μέχρι την επόμενη άνοδο και κάπου πρέπει να υπάρξει μια σταθεροποίηση με μικρά «σκαμπανεβάσματα». Ελπίζω και συνάμα εύχομαι αυτή η πτώση να μην είναι μεγάλη και να μπορέσει να υπάρξει μια σταθεροποίηση του ελληνικού τουρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα το 2019

Ασπάζεστε την άποψη ότι φέτος θα σημειωθεί πτώση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα;

Ναι. Έχει ξανανοίξει η Βόρεια Αφρική και οι γείτονες μας όπως για παράδειγμα η Τουρκία έχουν μπει ξανά δυνατά στο «παιχνίδι». Βεβαίως σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα last minute bookings τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό που πρέπει κατά την άποψή μου να κάνει η Ελλάδα είναι να επικεντρωθεί στην καλή παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες μας ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον τουρίστα που έρχεται για την Ελλάδα και όχι απλά επειδή βρήκε και αγόρασε ένα φθηνό τουριστικό πακέτο. Ο πελάτης αυτός, επονομαζόμενος και ως price-driven πελάτης, μπορεί να πάει οπουδήποτε αλλού την επόμενη χρονιά καθώς αποφασίζει τον τόπο των διακοπών του ανάλογα με το φθηνό τουριστικό πακέτο το οποίο βρίσκει την εκάστοτε φορά. Επειδή η Ελλάδα παίζει επί ίσοις όροις στην περιοχή μας πρέπει να ξυπνήσουμε και να κοιτάξουμε λίγο τα του οίκου μας γιατί τα τελευταία 2-3 χρόνια τα σημειωμένα ρεκόρ της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας οφείλονται δυστυχώς στην παρακμή και στην ατυχία των γειτόνων μας και δεν αποτελούν επιτυχία των ελληνικών ξενοδοχείων ή το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που άγγιξαν το 100. Είναι ξεκάθαρα λόγω κακής συγκυρίας των γειτόνων μας από την οποία επωφεληθήκαμε κυρίως εμείς. Τώρα όμως που αυτή η συγκυρία έχει εκλείψει, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να βελτιωθούμε για να μπορέσουμε  να κρατήσουμε τον κόσμο που θέλουμε γιατί θάλασσα έχουμε εμείς, έχουν και οι Τούρκοι, ήλιο έχουμε εμείς, έχουν και οι Τούρκοι, τεσσάρων και πέντε αστέρων έχουμε εμείς αλλά και οι γείτονές μας. Η Ελλάδα καλείται να έχει κάτι παραπάνω για να μπορέσει να κρατήσει τον τουρίστα που της αξίζει.

Η στρατηγική των ελληνικών ξενοδόχων και των δημοσίων φορέων για να κρατήσει η Ελλάδα τον τουρίστα που της αξίζει!

Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής στο «τι παραπάνω θα πρέπει να έχει η Ελλάδα για να κρατήσει τον τουρίστα της»;

Σωστές υπηρεσίες, αψεγάδιαστη φιλοξενία και σεβασμό στον πελάτη. Σε αυτή την στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί ο Έλληνας ξενοδόχος. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν και να πράξουν τα δέοντα οι δημόσιοι φορείς σε τομείς όπως ενδεικτικά η καθαριότητα, οι σωστές διαγραμμίσεις, η σήμανση, ο φωτισμός των δρόμων κλπ.
Παράλληλα, μεγάλα έργα όπως η κατασκευή νέων δρόμων, η επισκευή υπαρχόντων κτλ. θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και να γίνουν με σωστό τρόπο ώστε να είναι αποδοτικά σε βάθος χρόνου. Δεν γίνεται να θέλουμε περισσότερο τουρισμό μένοντας στάσιμοι στις υποδομές μας. Γενικώς οι όποιες εργασίες πρέπει να έχουν τελειώσει με το άνοιγμα της κάθε σαιζόν. Δεν δείχνουμε σοβαρότητα με τα έργα να εκτυλίσσονται εν μέσω σαιζόν και να ταλαιπωρούμε μόνιμους κατοίκους και τουρίστες. Δυστυχώς υπάρχουν μνημεία ανά την Ελλάδα που «συντηρούνται» από τις αρμόδιες αρχές εδώ και χρόνια. Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να επιταχύνουν διότι είναι κρίμα οι τουρίστες να φωτογραφίζουν μνημεία πίσω από σκαλωσιές κάθε χρόνο. Τέλος πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν προβλήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο του τουρισμού, όπως η μη αποκομιδή των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την αποτρόπαια εικόνα των σκουπιδιών τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο.

Τρία ελληνικά branded ξενοδοχεία κατέκτησαν ισάριθμα βραβεία στην πραγματοποιηθείσα πριν από λίγες μέρες τελετή Thomas Cook Hotels & Resorts Customer Awards στην ITB στο Βερολίνο

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διεθνής τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της οποίας διοργανώθηκε η τελετή βραβείων Thomas Cook Hotels & Resorts Customer Awards. Ποια ελληνικά branded ξενοδοχεία της Thomas Cook Hotels & Resorts απέσπασαν και ποια συγκεκριμένα βραβεία;

Ανάμεσα σε όλα τα branded ξενοδοχεία μας παγκοσμίως (190 συνολικά σε αριθμό) 3 βραβεία από τα συνολικά 9 – κατακτήθηκαν από ελληνικά branded ξενοδοχεία. Το SunConnect Ostria BeachResort & Spa στην Ιεράπετρα βραβεύθηκε ως το καλύτερο SunConnect , το SENTIDO Port Royal Villas & Spa στη Ρόδο βραβεύθηκε ως το καλύτερο SENTIDO και το CasaCook Kos βραβεύθηκε ως το καλύτερο overall branded ξενοδοχείο για τη σεζόν του 2018.

Μοναδικό κριτήριο για τα βραβεία ήταν το NPS score (net promoter score) το οποίο μετράει το πόσο πιθανό είναι οι πελάτες να συστήσουν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο σε φίλους, οικογένεια κτλ. Η ερώτηση αυτή απαντάται από τους πελάτες μας μέσω ερωτηματολογίου που τους στέλνεται ηλεκτρονικά μετά τη διαμονή τους.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.