Στη βαρύνουσα δήλωση αυτή προβαίνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, απαντώντας στο καίριο, για όλους τους δραστηριοποιούμενους με τον τουρισμό επιχειρηματίες, ξενοδόχους κλπ., ερώτημα για το πώς χαρακτηρίζει την τρέχουσα τουριστική σεζόν στην Ελλάδα. Και συμπληρώνει ότι το 2019 «είναι μια χρόνια που μοιάζει να προσεγγίζει τα επίπεδα του 2018 στην τουριστική κίνηση. Επειδή όμως όλα εξαρτώνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο δικός μας κλάδος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος».

Photo credits: http://www.discovergreece.com
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει ότι «ο Μάιος παραμένει ένας προβληματικός μήνας και ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 είναι ένα εκλογικό έτος» και με συγκρατημένη αισιοδοξία αναφέρει «φαίνεται ότι οι last minute κρατήσεις μπορούν να ανεβάσουν περισσότερο τις τιμές, ιδιαίτερα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου». Λαμβάνοντας υπόψη του και τη σημαντική αυτή παράμετρο, προσδίδει περισσότερα επίθετα στη φετινή σεζόν, χαρακτηρίζοντας την και ως σταθεροποιητική με αστερίσκους.
Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του ο κ. Τάσιος αναδεικνύει τόσο στο πώς διαμορφώνονται οι προκρατήσεις όσο και στο πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από τις παραδοσιακές (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία), τις πολλά υποσχόμενες και τις αναδυόμενες για τον ελληνικό τουρισμό αγορές (Ρωσία, Βαλκάνια, Ρουμανία κλπ.) το 2019 στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι ο 2018 τα early bookings κυμάνθηκαν σε ένα ποσοστό της τάξης του 65%- 70% των κρατήσεων από την ευρωπαϊκή κυρίως αγορά. Το ίδιο αποκαλυπτικός είναι αναφερόμενος στο 2019 αποσαφηνίζοντας ότι «φέτος έως τώρα είναι στο 55%, με το μεγαλύτερο εύρος στο χρονικό διάστημα έως 31/3 και με έκπτωση που αγγίζει το 25 – 30%, ενώ σε σύγκριση με το 2018 το ίδιο ποσοστό είχε παρατηρηθεί έως τις 28/2. Τα ποσοστά των early bookings στην πληρότητα των ξενοδοχείων είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με χρονικό ορίζοντα αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο από από 15/5 έως 15/10 και για τη Νότια Ελλάδα από 1/5 έως 31/10».

Photo credits: http://www.discovergreece.com
Με αμείωτη ένταση, ακούραστη διάθεση και ασίγαστο ζήλο εξακολουθεί να πρεσβεύει την άποψη ότι πρωτεύον ζήτημα για τον τουρισμό αποτελεί η βελτίωση των κύριων υποδομών της χώρας μας όπως είναι ενδεικτικά το οδικό δίκτυο, η ύδρευση, οι συγκοινωνίες, η αποκομιδή των σκουπιδιών, η αντιπλημμυρική θωράκιση προορισμών κλπ. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι πολιτισμός και μόνο ένας πολιτισμένος προορισμός μπορεί να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί. Συνεπώς, μην περιμένουμε θαύματα στον τουρισμό, εάν η Πολιτεία δεν αντιληφθεί το ρόλο της και δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μπορεί η χώρα να λειτουργεί και να πορεύεται με υποδομές της δεκαετίας του ’70», λέει απερίφραστα ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Χωρίς περιστροφές επισημαίνει ότι πρώτο μέλημα της ΠΟΞ τίθεται στο να καταστεί ο ελληνικός τουρισμός, η ελληνική ξενοδοχία ανταγωνιστικοί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Και αναλύει το πώς ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.
Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι τα γεγονότα, εξελίξεις κλπ. που του έρχονται πρώτα στον νου όταν ανατρέχει στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του ως πρόεδρος της ΠΟΞ, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι «σε αυτόν τον 1,5 χρόνο έγιναν αρκετά βήματα μπροστά και οι καλές στιγμές εκτιμώ ότι ήταν περισσότερες». Και δεν παραλείπει να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα θυμάμαι πάντα ότι aναδείξαμε σε προτεραιότητα την «εργασιακή ειρήνη» στον κλάδο, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες».
Σεζόν 2019: σταθεροποιητική με αστερίσκους
Πώς χαρακτηρίζετε τη φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα; Ποιοι λόγοι σας παρακινούν ώστε να υιοθετήσετε αυτήν την άποψη;
Είναι μια χρονιά που μοιάζει να προσεγγίζει τα επίπεδα του 2018 στην τουριστική κίνηση. Επειδή όμως όλα εξαρτώνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο δικός μας κλάδος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος. Γενικά αναμένουμε μια σεζόν κατά την οποία χρειάζεται ψυχραιμία στις τιμές και υπομονή. Μετά από ένα ανοδικό σερί που κράτησε μια επταετία, οι ενδείξεις από τη συμμετοχή μας στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού (Λονδίνο – Βερολίνο- Μόσχα) καταγράφουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά και αναπλήρωση απωλειών, με τον Μάιο ωστόσο να παραμένει ένας προβληματικός μήνας και ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 είναι ένα εκλογικό έτος. Φαίνεται ότι οι last minute κρατήσεις μπορούν να ανεβάσουν περισσότερο τις τιμές, ιδιαίτερα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου. Από αυτή την άποψη, θα χαρακτήριζα τη φετινή χρονιά, σταθεροποιητική με αστερίσκους.
Η τουριστική κίνηση από τις παραδοσιακές, τις πολλά υποσχόμενες και τις αναδυόμενες για τον ελληνικό τουρισμό, αγορές το 2019
Ποια είναι συγκεκριμένα τα μηνύματα που δεχτήκατε από την ενεργό σας παρουσία και δράση σας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις World Travel Market στο Λονδίνο, ITB στο Βερολίνο και MITT στη Μόσχα και από τις επαφές σας με τους επικεφαλής μεγάλων τουριστικών πρακτορείων σε αυτές; Και ποια είναι τα μηνύματα που εξακολουθείτε και δέχεσθε ως πρόεδρος της ΠΟΞ τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις νέες και αναδυόμενες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές;
Ενώ οι προκρατήσεις από τη γερμανική αγορά έδειχναν να πηγαίνουν καλά μέχρι τον Ιανουάριο, το επόμενο διάστημα παρουσίασαν κάμψη. Ωστόσο, μετά την παρουσία μας στην Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου, η γερμανική αγορά δείχνει να ανακάμπτει με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε μια συντηρητική εγρήγορση. Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και η Βρετανική αγορά, αν και υπάρχει προβληματισμός λόγω του Brexit. Όσον αφορά τους Ρώσους, εκεί η Τουρκία φαίνεται ότι έχει επανέλθει πλήρως σε αυτή τη μεγάλη αγορά και αν πιάσουμε τα περσινά νούμερα, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Από κει και πέρα η βαλκανική αγορά και οι Ρουμάνοι αποτελούν μια σταθερή αγορά, ενώ υπάρχει ακόμη περιθώριο στην κινητικότητα που παρατηρείται σε νέες ή αναδυόμενες αγορές, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το ποσοστό των early bookings στις κρατήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2018 και το 2019
Ποιο ποσοστό αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής τα early bookings στη συνολική δυναμικότητα- πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων για τη σεζόν του 2019; Έχει επεκταθεί η περίοδος τους και έχει αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης των early bookings για το 2019 σε σχέση με το 2018;
Το 2018 τα early bookings κυμάνθηκαν σε ένα ποσοστό της τάξης του 65%- 70% των κρατήσεων από την ευρωπαϊκή κυρίως αγορά. Φέτος έως τώρα είναι στο 55%, με το μεγαλύτερο εύρος στο χρονικό διάστημα έως 31/3 και με έκπτωση που αγγίζει το 25 – 30%, ενώ σε σύγκριση με το 2018 το ίδιο ποσοστό είχε παρατηρηθεί έως τις 28/2. Τα ποσοστά των early bookings στην πληρότητα των ξενοδοχείων είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με χρονικό ορίζοντα αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο από από 15/5 έως 15/10 και για τη Νότια Ελλάδα από 1/5 έως 31/10.

Photo credits: http://www.discovergreece.com
Η στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό
Σε παλαιότερη συνέντευξή σας, είχατε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε το προϊόν μας στρατηγικά». Σε ποιους επομένως άξονες θα πρέπει να βασίζεται η στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια κατά την κρίση σας; Ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική των Ελλήνων ξενοδόχων προς την επίτευξη αυτού του στόχου; Και πώς καλείται να λειτουργήσει η Πολιτεία, ο Δημόσιος Τομέας προς αυτήν την κατεύθυνση;
H στρατηγική μας για τον τουρισμό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να εξελίσσεται και να έχει και συνέχεια. Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» δεν πρέπει να αποτελεί πια το δυνατό μας χαρτί αν θέλουμε τουρισμό 365 το χρόνο, αλλά οφείλουμε να αναδείξουμε την ταξιδιωτική εμπειρία του τουρίστα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα, όπως για παράδειγμα στο κομμάτι της γαστρονομίας, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Δεν θα κουραστώ να το λέω, αλλά πρωτεύον ζήτημα για τον τουρισμό αποτελεί η βελτίωση των κύριων υποδομών της χώρας, όπως είναι το οδικό δίκτυο, η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση, η απορρύπανση και η αποκομιδή των σκουπιδιών, η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, η αντιπλημμυρική θωράκιση και οι συγκοινωνίες που σε πολλές περιοχές είναι απαρχαιωμένες και δεν μπορούν να αντέξουν τον όγκο των τουριστών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι πολιτισμός και μόνο ένας πολιτισμένος προορισμός μπορεί να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί. Συνεπώς, μην περιμένουμε θαύματα στον τουρισμό, εάν η Πολιτεία δεν αντιληφθεί το ρόλο της και δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μπορεί η χώρα να λειτουργεί και να πορεύεται με υποδομές της δεκαετίας του ’70. Ο τουρισμός δεν «πετάει» με αυτόματο πιλότο. Είναι συλλογική υπόθεση και δεν αφορά μόνο τους λίγους.
Πρώτο μέλημα να καταστεί ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική ξενοδοχία ανταγωνιστικοί
Η μείωση της φορολογίας, η θεσμοθέτηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, η πάταξη της παραξενοδοχίας, η υιοθέτηση φιλικού επενδυτικού πλαισίου, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, η μέριμνα και το κυριότερο η δράση της Πολιτείας σε καίριους τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός των δρόμων, η σήμανση, η κατασκευή νέων και η επισκευή υπαρχόντων δρόμων κλπ. αποτελούν πάγια αιτήματα της ΠΟΞ και των Ελλήνων ξενοδόχων. Σε ποια από τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων ξενοδόχων θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση ώστε να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η τουριστική σεζόν του 2019 και να μπει το πρώτο λιθαράκι στην ικανοποίηση των αιτημάτων σας;
Πρώτο μας μέλημα είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε ένα τουριστικό περιβάλλον που μεταβάλλεται και διαμορφώνεται κάτω από ισχυρές πιέσεις, αλλά και απρόβλεπτους παράγοντες. Δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προορισμός, όταν το τουριστικό πακέτο και το προφίλ της χώρας μας χαρακτηρίζεται από υψηλή φορολογία και όταν ο ΦΠΑ είναι 8 έως 10 μονάδες πιο πάνω από τους ανταγωνιστές μας. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η «μαύρη οικονομία» τύπου airbnb. Να σημειώσω ότι η Ομοσπονδία δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά έχει αποδειχθεί με στοιχεία ότι στη χώρα μας λειτουργούν στις περισσότερες των περιπτώσεων σαν «μαύρη αγορά». Δεν έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά στον ανταγωνισμό και ζητήσαμε να συνδεθούν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, για τον καλύτερο έλεγχο.
Σημαντικά γεγονότα κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος της ΠΟΞ σχεδόν 1,5 χρόνο- «Θα θυμάμαι πάντα ότι αναδείξαμε σε προτεραιότητα την «εργασιακή ειρήνη, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.
Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο ασκείτε καθήκοντα Προέδρου στον μεγαλύτερο φορέα της ελληνικής ξενοδοχίας, στην ΠΟΞ. Ποια είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα, εξελίξεις, επιτυχίες, δυσάρεστες στιγμές κλπ. που θυμάστε και σας έρχονται πρώτα στον νου όταν ανατρέχετε στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα σας ως Πρόεδρος της ΠΟΞ;
Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, η θέση του Προέδρου της ΠΟΞ αποτελεί για μένα θέση τιμής και ευθύνης, καθώς εκπροσωπεί ένα δυναμικό κλάδο – στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, όπως το απέδειξε έμπρακτα στα χρόνια του μνημονίου. Έναν κλάδο που ξεκίνησε από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, αναπτύχθηκε, γιγαντώθηκε και δίνει δουλειές σε χιλιάδες ανθρώπους, φέρνοντας έσοδα στο κράτος που μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία κάθε ελληνικής οικογένειας. Η δουλειά του ξενοδόχου δεν είναι εύκολη, είναι σκληρή, ειδικά όταν γίνεται υπό το βάρος αντίξοων συνθηκών για το επιχειρείν. Έχει λύπες, έχει όμως και χαρές και μέλλον και εδώ είναι η πρόκληση αν θέλετε.
Σε αυτόν τον 1,5 χρόνο έγιναν αρκετά βήματα μπροστά και οι καλές στιγμές εκτιμώ ότι ήταν περισσότερες. Τίποτε όμως δεν σταματά εδώ και ο αγώνας θα συνεχιστεί συλλογικά, αφού καταφέραμε να μην είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, μόλις πριν λίγες ημέρες εργοδότες και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία κρατήσαμε την υπεύθυνη στάση μας και αφού διατηρήσαμε σε ισχύ και σε πείσμα των καιρών τη μεγαλύτερη κλαδική ΣΣΕ η οποία προσφάτως επεκτάθηκε, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και στείλαμε κοινή επιστολή προς την υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για μένα αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα: Ότι αναδείξαμε σε προτεραιότητα την «εργασιακή ειρήνη» , παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.
Και ως Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως η διατήρηση αυτού του κλίματος στον τουρισμό είναι η ικανή κι αναγκαία συνθήκη τόσο για τη διασφάλιση και των συμφερόντων του κλάδου όσο και για την αποφασιστική ώθηση που μπορεί να δώσει ο τουρισμός στην εθνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει ουσιαστικά – και όχι μόνο στα λόγια – στην κανονικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης και αυτόν θα συνεχίσω να υπηρετώ προσωπικά.
Παράθεμα: Γρηγόρης Τάσιος: To 2019 είναι μια χρονιά που μοιάζει να προσεγγίζει τα επίπεδα του 2018 στην τουριστική κίνηση - etravelnews.gr·