ΛΕΝΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ: «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΕΙ TH ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΜΠΑΤΗΣ»

Τη λιτή αλλά ουσιαστική τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της πρόταση αυτή, επέλεγε τελείως αυθόρμητα και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της αποκαλυπτικής συνέντευξής της στο Business Travel blog προκειμένου να αναδείξει την ασίγαστη αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της, την Καβάλα αλλά και για να αποσαφηνίζει για ποιους λόγους επέλεξε το 2003 να επενδύσει στην τουριστική αγορά του μαγευτικού βορειοελλαδικού προορισμού και επαγρυπνώντας συνεχίζει καινοτόμα και σήμερα. Συγκεκριμένα, η μαχητική, δυναμική και πρωτοπόρος Καβαλιώτισσα επιχειρηματίας κυρία Λένα Γαρυφάλλου αποκαλύπτει στο Business Travel blog το χρονικό δράσης τόσο της ίδιας όσο και του συντρόφου της κ. Μάκη Παπαδόπουλου- υποψηφίου δημάρχου Καβάλας στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου 2019- ώστε να αναδειχθεί  το διαμάντι «Μπάτης» που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την Καβάλα τη δεκαετία του ’60 και είχε περιέλθει σε παρακμή στις αρχές του 21ου αιώνα.

Η κυρία Λένα Γαρυφάλλου και ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος

Χωρίς φειδώ λόγων τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν προκειμένου ο Μπάτης να αποτελέσει εκ νέου σημείου αναφοράς για τους Καβαλιώτες και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

Πέραν τούτων, η κυρία Γαρυφάλλου δεν διστάζει να αποκαλύψει τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση στα οικονομικά αποτελέσματα του Batis Multiplex Complex, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «για την εξαιρετική του λειτουργία, απαραίτητη κρίνεται η επιδότηση από τις άλλες επιχειρήσεις της οικογένειας. Οι τελευταίες είναι δυστυχώς «αιμοδότες» για την άριστη λειτουργία του πολυχώρου».

Επιπλέον, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εμπορικής και βιοτεχνικής εταιρίας οικοδομικών υλικών Χ. Γαρυφάλλου Α.Ε.Β.Ε εξιστορεί εν τάχει τη δράση του πατέρα της, Χρήστου Γαρυφάλλου στο ελληνικό επιχειρείν και δηλώνει απερίφραστα την καθίζηση που υπέστη ο κατασκευαστικός- οικοδομικός κλάδος στην Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. «Το ότι αντέξαμε οφείλεται στο ότι είμαστε Έλληνες. Ένας Γερμανός, ένας Άγγλος ή ένας Αμερικάνος βιώνοντας τις ίδιες συνθήκες, θα είχε επιβιώσει. Ξεκάθαρα. Το ελληνικό DNA μας κάνει να ανταπεξερχόμαστε σε όλες τις δυσκολίες», λέει χωρίς περιστροφές.

Η κυρία Λένα Γαρυφάλλου με την κόρη της κυρία Τζένη Παπαδημητρίου που παρακολουθεί επισταμένα την καθημερινή λειτουργία του Batis Multiplex Complex

Το επιχειρείν ωστόσο παραμένει άσβεστο στο DNA της καβαλιώτικης οικογένειας καθώς η τρίτη γενιά έχει αναλάβει ενεργό δράση στα δρώμενα και στις εξελίξεις του Batis Multiplex Complex. Έτσι, σε καίρια ερωτήματα του Business Travel blog που είναι άμεσα συνυφασμένα με την καθημερινή λειτουργία του πολυχώρου απαντά η κυρία Τζένη Παπαδημητρίου, κόρη της κυρίας Γαρυφάλλου. Έχοντας ιδίαν γνώση και αντίληψη για τα διαδραματιζόμενα στον Μπάτη- λόγω της αέναης και καθημερινής παρακολούθησής τους (όπως έχει επανειλημμένα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το Business Travel blog)- η κυρία Τζένη Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων αναλύει το προφίλ των επισκεπτών, δηλώνει ξεκάθαρα τον αριθμό των πελατών τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο και αποσαφηνίζει ποιο ποσοστό αντιπροσωπεύουν στον τζίρο του Batis Mutliplex Complex οι κοινωνικές και εταιρίες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Γαρυφάλλου σχολιάζοντας τη διείσδυση του ομίλου Μουζενίδης στη ξενοδοχειακή αγορά της Καβάλας και την εδώ και δύο χρόνια, λειτουργία του Bomo Tosca Beach Hotel σε διπλανή με το Batis Multiplex Complex παραλία λέει χαρακτηριστικά ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι «η περιοχή της Καβάλας αναπτύσσεται τουριστικά. Δεν αρκεί μόνο ο Μπάτης για να γίνει brand name η Καβάλα στον τουρισμό. Θα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν άλλα 15, 20 ξενοδοχεία και όσο περισσότερα γίνουν, τόσο καλύτερα. Μετά από τη Χαλκιδική και τη Θάσο, εκτιμώ ότι ήγγικεν η ώρα για να γίνει η Καβάλα γνωστό brand name για τις διακοπές τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών της χώρας μας».

Leader στην ελληνική αγορά τζαμιού η Χ. Γαρυφάλλου Α.Ε.Β.Ε

Πότε ξεκίνησε η δράση της οικογένειας Χρήστου Γαρυφάλλου στο ελληνικό επιχειρείν;

Ο πατέρας μου, Χρήστος Γαρυφάλλου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο εμπόριο τροφίμων την εποχή που τα τρόφιμα δεν ήταν συσκευασμένα, ήταν χύμα και δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μεταπήδησε στον τομέα της εμπορίας τζαμιού ως οικοδομικού υλικού και από τότε έως σήμερα το κύριο αντικείμενο επαγγελματικής ενασχόλησης της οικογένειάς μου είναι ο συγκεκριμένος κλάδος. Τα τζάμια όπως και άλλα τα οικοδομικά υλικά δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά εισάγονται από το εξωτερικό. Η εταιρία Χ. Γαρυφάλλου Α.Ε.Β.Ε. εισάγει την πρώτη ύλη και σε ένα βαθμό την μεταποιεί. Για συναισθηματικούς λόγους και λόγω καταγωγής διατηρούσαμε ως έδρα της εταιρίας την Καβάλα αλλά πριν από λίγα μόλις χρόνια τη μεταφέραμε στη Θεσσαλονίκη όπου μαζί με την Αθήνα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο όγκο της επιχειρηματικής μας δράσης. Ξεκίνησα να εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1986 και μαζί με τον αδελφό μου συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή σύστασης την εταιρίας στα δρώμενά της.

Η Χ. Γαρυφάλλου ΑΕΒΕ είναι leader στην αγορά τζαμιού στην Ελλάδα τόσο στο εμπορικό όσο και στο μεταποιητικό κομμάτι. Σε ότι αφορά στο εμπορικό κομμάτι προμηθεύουμε τα καταστήματα, τους επαγγελματίες και τις βιοτεχνίες που κατασκευάζουν τζάμια για τις οικοδομές, τις κατοικίες κλπ σε όλη την Ελλάδα. Τους παρέχουμε την πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα έχουμε μια βιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης συγκεκριμένων προϊόντων ασφαλείας. Διαθέτουμε τα προϊόντα μας στη χονδρική είτε δηλαδή προς τις κατασκευαστικές εταιρίες, τις επιχειρήσεις κουφωμάτων είτε τους υαλοθέτες. Η κύρια αγορά μας είναι η ελληνική, ενώ πραγματοποιούμε και εξαγωγές προς χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα (Αλβανία, Σκόπια κλπ.), με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου 20% στον τζίρο της επιχείρησης. Προκειμένου να έχουμε άμεση γνώση για τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα δράσης μας, συμμετέχουμε σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε «βίωσε» λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, συγκλονιστική καθίζηση και μέχρι τώρα αντέξαμε και προσπαθούμε να αντέξουμε και στο μέλλον.

Από τα δεξιά προς αριστερά: η κυρία Χριστίνα Παπαδημητρίου (κόρη της κυρίας Γαρυφάλλου που ζει και εργάζεται στην Αμερική), η κυρία Λένα Γαρυφάλλου, ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος και η κυρία Τζένη Παπαδημητρίου

«Το ελληνικό DNA μας κάνει να ανταπεξερχόμαστε σε όλες τις δυσκολίες»

Πώς καταφέρατε και αντέξατε, όπως προείπατε τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;

Από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 αρχίσαμε να ζούμε την κρίση. Η ταυτότητά μας, το ότι είμαστε δηλαδή Έλληνες κρύβει έναν ηρωισμό. Συζητώντας με έναν οικονομικό μας σύμβουλο, δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι 10 χρόνια οικονομικής δυσπραγίας είναι πολλά, κουράστηκα πια. Μου απαντά λέγοντάς μου «δες τη θετική άποψη του όλου θέματος: άλλοι δαπανούν ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο για να δυναμώσουν το σώμα τους, ενώ εσύ καθημερινά «γυμνάζεις» το μυαλό σου, το εξασκείς για να είσαι κάθε μέρα σε φόρμα και να μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες. Δεν είναι πολύ καλό αυτό;». Είναι όμως γεγονός ότι δεν μπορώ να περιγράψω σε λίγες λέξεις τι περνάει μια επιχείρηση το 2019 στην Ελλάδα.

Το ότι αντέξαμε οφείλεται στο ότι είμαστε Έλληνες. Ένας Γερμανός, ένας Άγγλος ή ένας Αμερικάνος βιώνοντας τις ίδιες συνθήκες, θα είχε επιβιώσει. Ξεκάθαρα. Το ελληνικό DNA μας κάνει να ανταπεξερχόμαστε σε όλες τις δυσκολίες.

«Ήμουν συνηθισμένη να οραματίζομαι την επόμενη μέρα, την επόμενη επένδυση, την επόμενη αναπτυξιακή κίνηση και την τελευταία δεκαετία έχω εγκλωβιστεί σε αυτό το αμυντικό παιχνίδι»

Πώς διαμορφωνόντουσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας X. Γαρυφάλλου ΑΕΒΕ προ της κρίσης;

Η εταιρία που όπως προείπα, ιδρύθηκε το 1984, είχε πάντα κέρδη έως το 2008. Ο τζίρος σε επίπεδο ομίλου είχε το 2008 διαμορφωθεί στα 40 εκατ. ευρώ και έπεσε τα 12 εκατ. ευρώ το 2014, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 70%. Συγχρόνως, είχαμε τεράστιες ζημιές από επισφάλειες, από πελάτες μας δηλαδή οι οποίοι πτώχευσαν, δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις οφειλές τους και προμηθεύονταν από εμάς τα απαιτούμενα για τους ίδιους υλικά με πίστωση. Επιπλέον, ο τζίρος διαμορφώνεται σε πολύ πιεσμένα επίπεδα καθώς η κάθε δουλειά που υπάρχει στην αγορά «χτυπιέται» σε πολύ χαμηλές τιμές. Οπότε η όποια δουλειά γίνεται σήμερα είναι χωρίς κέρδος.

Για τους λόγους ενδεικτικά αυτούς έχουμε μια συντηρητική και αμυντική στρατηγική περιμένοντας να διαμορφωθούν καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε όπως γνωρίζαμε πριν από 10 χρόνια. Καταγράφοντας από το 2008 ζημιές και μην έχοντας καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα βγούμε από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Φυσικά και έχουμε κάνει και εξακολουθούμε να κάνουμε λάθη, απλά σαν επιχειρηματίας νιώθω εγκλωβισμένη. Ήμουν συνηθισμένη να οραματίζομαι την επόμενη μέρα, την επόμενη επένδυση, την επόμενη αναπτυξιακή κίνηση και την τελευταία δεκαετία έχω εγκλωβιστεί σε αυτό το αμυντικό παιχνίδι. Το ότι έχουμε επιβιώσει έως τώρα το θεωρώ επίτευγμα και προσπαθώ να δω και εγώ την επόμενη ημέρα.

Ο εμπλουτισμός της επιχειρηματικής δράσης με τη διείσδυση στον τουριστικό τομέα

Πώς αποφασίσατε να επεκτείνετε τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες και να επεκταθείτε και στον τομέα του τουρισμού;

Η παραλία Μπάτη που συγκαταλέγεται στο portfolio του EOT, είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται τη δεκαετία του ’60 και ήταν σημείο αναφοράς για την πόλη της Καβάλας, όπως είναι άλλωστε και σήμερα αλλά δεν έχει καμία σχέση η σημερινή του μορφή με ότι προϋπήρχε εκείνα τα χρόνια. Ήταν μια κοσμική πλαζ και αποτελούσε μια πολύ καλή ευκαιρία για έξοδο για τους Καβαλιώτες. Μετά όμως την ακμή όπως σε κάθε κρατικό τουριστικό ακίνητο (π.χ. Ξενία) ήρθε η απόλυτη παρακμή.

Περνώντας καθημερινά από την τοποθεσία προκειμένου να μεταβώ στη δουλειά μου, καθώς έως πριν από λίγα χρόνια η έδρα της εταιρίας μας ήταν στα Αμισιανά Καβάλας, αντίκριζα την παρακμή του Μπάτη και σκεφτόμουν τι κρίμα αυτό το διαμάντι να περιέλθει σε αυτή την κατάσταση. Το 2003 μαζί με τον σύντροφό μου Μάκη Παπαδόπουλο αποφασίσαμε να αδράξουμε αυτήν την επιχειρηματική ευκαιρία και να κάνουμε κάτι για τον τόπο καταγωγής μας, φροντίζοντας να «λάμψει» το διαμάντι, ο Μπάτης δηλαδή. Το κάμπινγκ υπολειτουργούσε και η όλη εγκατάσταση είχε μείνει στη δεκαετία του ’60, παρουσιάζοντας εικόνες εξαθλίωσης και κατάρρευσης. Καταλήξαμε στην απόφαση ότι ήγγικεν η ώρα να αποτελέσει ο Μπάτης εκ νέου σημείο αναφοράς για τους Καβαλιώτες. Έτσι επεκτείναμε τις δραστηριότητες μας και στον τουρισμό που αποτελεί ακόμα περισσότερο σήμερα έναν τομέα με μέλλον και προοπτικές.

Επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ για να «λάμψει» το «διαμάντι» Μπάτης και να αποτελέσει εκ νέου σημείο αναφοράς για τους Καβαλιώτες και όχι μόνο

Για την ακρίβεια εμείς προκαλέσαμε το διαγωνισμό, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον μας για το συγκεκριμένο ακίνητο στην τότε ΕΤΑ που διαχειριζόταν τα τουριστικά ακίνητα. Τότε η ΕΤΑ ξεκίνησε τη δημόσια διαδικασία για τον ανοιχτό διαγωνισμό. Κατεβήκαμε στο διαγωνισμό με μια προσφορά την οποία διαμορφώσαμε από κοινού με το σύντροφό μου Μάκη Παπαδόπουλο- ο οποίος είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου ανεξάρτητος χωρίς καμία κομματική στήριξη- και στον ανοιχτό διαγωνισμό πλειοδοτήσαμε και από τότε ξεκίνησε η διαδικασία ανάπτυξης του πολυχώρου τον οποίο έχουμε μισθώσει για 30 χρόνια. Το Φεβρουάριο του 2004 μας αποδόθηκε το ακίνητο και όταν μπήκαμε διαπιστώσαμε ότι όλα τα κτίρια ήταν καθ’ 7ολοκληρίαν καταστρεμμένα. Το 2004 λειτουργήσαμε την πλαζ, το κάμπινγκ και τα δύο beach bars, ενώ το 2006 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το διώροφο κτίριο με το καφέ μπαρ Σελήνη και την Οδύσσεια την αίθουσα δεξιώσεων. Η επένδυση αυτή ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ. καθώς κληθήκαμε να αναστηλώσουμε το χώρο και δεν μας επιτρεπόταν τίποτα να γκρεμίσουμε. Το κόστος της αναστήλωσης διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από το κόστος της από την αρχή κατασκευής.

Απαιτούνται 25 διαφορετικές άδειες για να λειτουργήσει το Batis Multiplex Compex

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην προσπάθειά σας να καταστεί ο Μπάτης εκ νέου σημείο αναφοράς για την Καβάλα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή;

Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, μεγάλα εμπόδια και απίστευτη γραφειοκρατία. Μισθώνεις ένα ακίνητο από το ελληνικό δημόσιο και αυτό σου το δίνει για να το αξιοποιήσεις χωρίς να έχει τακτοποιήσει στοιχειώδη ζητήματα όπως ενδεικτικά ένα κανονικό τοπογραφικό για να ξέρεις τι παραλαμβάνεις. Επιπλέον δεν είχε χαραγμένη γραμμή γιαλού και παραλίας, ενώ κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πλειάδα καίριων ζητημάτων, με τα μισθώματα να τρέχουν. Αρκεί και μόνο να αναφέρω ότι η επιχείρηση για να λειτουργήσει χρειάζεται 25 διαφορετικές άδειες, ξεχωριστή για την κάθε πισίνα, την παραλία, τα καφέ μπαρ, τη μουσική, το εστιατόριο κλπ. Ένας πραγματικά Γολγοθάς συμπεριλαμβανόμενων και των καίριων ζητημάτων ικανοποίησης των προσδοκιών των επισκεπτών κλπ. Τα τελευταία χρόνια βέβαια οι διαδικασίες αυτές απλοποιήθηκαν και πλέον αδειοδοτούμαστε από τον ΕΟΤ με συγκεκριμένη διαδικασία. 

Εάν δεν υπήρχε το ηρωικό, εφευρετικό και προνοητικό DNA ακόμα θα περιμέναμε για την επίλυση καίριων ζητημάτων.

«Για την εξαιρετική λειτουργία του Batis Multiplex Complex απαραίτητη κρίνεται η επιδότηση από τις άλλες επιχειρήσεις της οικογένειας»

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στη λειτουργία του Batis Multiplex Complex τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του;

Η επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2006 και το κονδύλι που έχει μέχρι στιγμής απορροφήσει το Batis Multiplex έχει ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ. Δεν μπορώ να προσδιορίσω κάποιους σταθμούς από τη λειτουργία του Batis Mutliplex καθώς το μοντέλο λειτουργίας είναι το ίδιο, οι ίδιοι άνθρωποι κ.ά. Αυτό που ξεκάθαρα μπορώ να πω είναι ότι διανύουμε πλέον μια νέα τάξη πραγμάτων. Μειώθηκαν πολύ τα έσοδα τα επιχείρησης καθώς μπορεί τώρα να επισκέπτονται το Batis Multiplex πάρα πολλοί επισκέπτες αλλά ο κόσμος που ερχόταν στον πολυχώρο το 2008 κατανάλωνε κατά μέσο όρο 11 ευρώ το άτομο, ενώ τώρα καταναλώνει 3,5 ευρώ το άτομο. Οι 1000 επισκέπτες άφηναν το 2008 11.000 ευρώ έσοδα στην επιχείρηση, ενώ τώρα το ποσό διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ. Η επιχείρηση για να λειτουργήσει χρειάζεται τα ίδια άτομα που σημαίνει ότι έχουν συμπιεστει πάρα πολύ τα έσοδα. Φυσικά κέρδη δεν υπάρχουν. Γεγονός που σημαίνει ότι για την εξαιρετική λειτουργία του Batis Multiplex Complex απαραίτητη κρίνεται η επιδότηση από τις άλλες επιχειρήσεις της οικογένειας. Οι τελευταίες είναι δυστυχώς «αιμοδότες» για την άριστη λειτουργία του πολυχώρου.

Το προφίλ των επισκεπτών στο Batis Multiplex Complex

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ των επισκεπτών στο Batis Multiplex Complex;

Λένα Γαρυφάλλου: Όπως προείπα η ενασχόλησή μας με το Batis Mutliplex πηγάζει από την ανιδιοτελή μας προσφορά προς τον τόπο καταγωγής μας, την Καβάλα και το κόστος του εισιτήριου αντανακλά αυτή την πρόθεσή μας. Πρόκειται για ένα συμβολικό εισιτήριο το οποίο περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και επί ουδενί δεν ανταποκρίνεται στις άψογες υπηρεσίες του πολυχώρου.

Τζένη Παπαδημητρίου: Επειδή ακριβώς το Batis Multiplex είναι πολυχώρος και πολυμορφικός μπορεί να εξυπηρετήσει από μικρά παιδιά, εφήβους, νέους, ζευγάρια, οικογένειες μέχρι και ηλικιωμένους που θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το μπάνιό τους στην παραλία. Οι Καβαλιώτες και όσοι έλκουν την καταγωγή από την όμορφή μας πόλη, ζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται τον τόπο καταγωγής τους- μας τη θερινή περίοδο αποτελούν το νούμερο ένα στο δείκτη της πελατείας του Batis Multiplex Complex. Ταυτόχρονα, ο πολυχώρος δέχεται πελάτες από τα γειτονικά κράτη όπως οι χώρες της βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία κλπ.) και την Τουρκία. Σε ότι αφορά στην τελευταία χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει η επισκεψιμότητα των Τούρκων επισκεπτών λόγω των οικονομικών προβλημάτων στη γειτονική χώρα, την ισοτιμία τουρκικής λίρας ευρώ με το κόστος των διακοπών τους στην Ελλάδα να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί κλπ.

Το Batis Muptiplex Complex που ξεκινάει επίσημα τη λειτουργία του κάθε χρόνο την 1η Μαϊου και αποχαιρετά τους τελευταίους του πελάτες στις 20-25 Σεπτεμβρίου, δέχεται καθημερινά 800 επισκέπτες κατά μέσο τις καθημερινές, ενώ το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται τις Κυριακές. Στο χώρο του κάμπινγκ το 50% είναι Έλληνες και το άλλο ισάριθμο ποσοστό είναι ξένοι πελάτες. Στην πλαζ του Μπάτη το 60% είναι Έλληνες και το 40% ξένοι επισκέπτες. Κάθε Αύγουστο που είναι ο δημοφιλής μήνας των διακοπών για τους Έλληνες το ποσοστό τους πέφτει και αυξάνεται ο αριθμός των ξένων πελατών στον πολυχώρο. Να σημειώσω ότι το κάμπινγκ έχει 120 θέσεις στις οποίες μπορεί να δεχτεί είτε αντίσκηνο είτε τροχόσπιτο.

Οι δεξιώσεις, τα εταιρικά και κοινωνικά events αντιπροσωπεύουν το 30% στον τζίρο του Batis Multiplex Complex

Ο πολυχώρος Batis Multiplex Complex προσελκύει, όπως έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων, πάρτι γενεθλίων κλπ. Ποιο ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι εκδηλώσεις αυτές στον τζίρο του Batis Mutliplex Complex;

Τζένη Παπαδημητρίου. Οι δεξιώσεις, οι εκδηλώσεις, τα κοινωνικά και εταιρικά events πραγματοποιούνται όλο το χρόνο στον πολυχώρο. Σε οποιοδήποτε σημείο του Μπάτη μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως ενδεικτικά στην πισίνα, στην άμμο, στο γρασίδι, στην ταβέρνα Ελιά, στο μπάρ Σελήνη, στο roof garden, στην πολυμορφική αίθουσα Οδύσσεια που είναι κλειστή και λειτουργεί όλο το χρόνο κλπ. Η αίθουσα Οδύσσεια μπορεί να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί ο πελάτης και η χωρητικότητά της, ανάλογα με τη διάταξη, είναι μέχρι και 400 άτομα και μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με το μπαρ Σελήνη ειδικά για εταιρικά events.

Το μπαρ Σελήνη λειτουργεί και το χειμώνα, δεχόμενο πελάτες το Σαββατόβραδο και τις Κυριακές όλη μέρα. Μέσα στο χρόνο και ειδικά και εορταστικές περιόδους το μπαρ Σελήνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Καβαλιώτες και όχι μόνο.

Επειδή η οικογένειά μου είναι λάτρης του καλού φαγητού, επιδιώκουμε και στο μπαρ Σελήνη να πρωτοπορούμε στον τομέα της γαστρονομίας που συνδυάζεται μοναδικά με τα κοκτέιλς τα οποία προσφέρονται στον χώρο.

Να μην παραλείψω ότι ο executive chef στο Batis Multiplex Complex είναι ο Βασίλης Ιωνάς που είναι μαζί μας για 7η σεζόν και επιμελείται γαστρονομικά όλα τα τμήματα το χώρου ώστε στο σύνολό τους να έχουν συνοχή και ομοιομορφία.

Οι δεξιώσεις, τα κοινωνικά και εταιρικά events αντιπροσωπεύουν το περίπου 30% στον τζίρο του Batis Multiplex Complex. Είναι γεγονός ότι καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις στον πολυχώρο λόγω της ακαταμάχητης θέσης και της απαράμιλλης ομορφιάς του, με αποτέλεσμα τότε να φτάνουν οι εκδηλώσεις στο pick τους.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Batis Multiplex Complex το 2018

Πώς διαμορφώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Batis Multiplex Complex το 2018;

Οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες το περσινό καλοκαίρι- έβρεχε σχεδόν καθημερινά με αποτέλεσμα οι πελάτες είτε να φεύγουν εσπευσμένα από την παραλία είτε να μην έρχονται καθόλου- ώθησαν σε πτωτική πορεία τα οικονομικά αποτελέσματα του Batis Multiplex Complex. Ειλικρινά δεν θυμάμαι άλλο τέτοιο καλοκαίρι με τέτοιες καιρικές συνθήκες από το 2003 που είμαστε εδώ.

Το EBITDA εξακολουθεί και παραμένει αρνητικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kavala

«Ήγγικεν η ώρα για να γίνει η Καβάλα γνωστό brand name για τις διακοπές τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών της χώρας μας»

Τι αλήθεια σημαίνει για εσάς ότι στη διπλανή παραλία, στο Παλαιό Τσιφλίκι λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια το Bomo Tosca Beach Hotel του ομίλου Μουζενίδης;

Σημαίνει ότι η περιοχή της Καβάλας αναπτύσσεται τουριστικά. Δεν αρκεί μόνο ο Μπάτης για να γίνει brand name η Καβάλα στον τουρισμό. Θα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν άλλα 15, 20 ξενοδοχεία και όσο περισσότερα γίνουν, τόσο καλύτερα. Έτσι, η Καβάλα θα κατασταθεί brand name στον τουρισμό, εμπλουτίζοντας τους θερινούς προορισμούς τους οποίους διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα για τους τουρίστες της. Μετά από τη Χαλκιδική και τη Θάσο, εκτιμώ ότι ήγγικεν η ώρα για να γίνει η Καβάλα γνωστό brand name για τις διακοπές τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.