ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 10%, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΡΟΟΠΤΟ»

Στην εκτίμηση- πρόβλεψη αυτή προβαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι η «η πτώση των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι θα αφορά κυρίως στα δημοφιλή νησιά». Μια δήλωση που ήδη αποτυπώνεται στον νούμερο ένα ελληνικό προορισμό της προτίμησης των Ρώσων ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» λιγότεροι κατά 21% Ρώσοι τουρίστες αφίχθησαν τον Μάιο της τρέχουσας χρονιάς στην κρητική πόλη, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του παρελθόντος έτους. Μεγαλύτερη ωστόσο πτώση της τάξεως του 27% καταγράφει τον ίδιο μήνα του φετινού έτους η Κέρκυρα στις αφίξεις των κατοίκων από το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της υφηλίου.

Σε αντίθεση και όπως επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης «η Ρόδος για το μήνα Μάιο του 2019 κινήθηκε αυξητικά και κατέγραψε αύξηση 11% στις αφίξεις, παρόλο που ειδικά το νησί των ιπποτών σημείωνε τα τελευταία χρόνια συνεχή μείωση στην προτίμηση των Ρώσων τουριστών». Πέραν του συγκεκριμένου νησιού της Δωδεκανήσου, άνοδο στην επισκεψιμότητα των Ρώσων ταξιδιωτών καταγράφουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, μια σοβαρή ένδειξη για το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tez Tour Ελλάδας, οι μειωμένες κατά 14% χρονοθυρίδες που ζήτησαν από τα ελληνικά αεροδρόμια οι αεροπορικές εταιρίες για το 2019, σε σύγκριση με το 2018.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Έχοντας άριστη γνώση για τα τεκταινόμενα στην πολιτικοοικονομική ζωή της Ρωσίας και για πώς αυτά δύνανται να επηρεάσουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά των κατοίκων του κράτους, ο κ. Χαριτίδης δηλώνει απερίφραστα ότι φέτος θα ταξιδέψουν λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ τη μερίδα του λέοντος από τους περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες που είναι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης μπορούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία και στην Ταϊλάνδη, θα αποσπάσει η γειτονική χώρα.

Πέραν τούτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας αποκαλύπτει ότι με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της εταιρίας θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα ταξιδιώτες από 10 ξένα κράτη καθώς το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησαν πτήσεις και από την Αρμενία. Δεν διστάζει όμως να σημειώσει «ο στόχος για αύξηση της τουριστικής μας κίνησης στην Ελλάδα φέτος κατά 10% δεν ξέρω εάν εφικτός. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας με τη βοήθεια των συνεργατών μας».

Δράττοντας την ευκαιρία δεν παραλείπει να αναφέρει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τις εντυπώσεις που κάποιοι κατά καιρούς προσπαθούν να πετύχουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό διαβάζοντας διθυραμβικά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ να θεωρεί ότι «όλοι στον τουρισμό θησαυρίζουν και σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο»

 «Αληθινά στοιχεία ή εντυπώσεις που κατά καιρούς κάποιοι προσπαθούν να πετύχουν;»

Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα;

Καταρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι θέλουμε, τα αληθινά στοιχεία ή τις εντυπώσεις που κατά καιρούς κάποιοι προσπαθούν να πετύχουν. Αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ των περισσότερων ανθρώπων με προβληματίζει. Διαβάζω κατά καιρούς σε μερικά μέσα συνεντεύξεις και άρθρα που παραπληροφορούν τον κόσμο και όσοι δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, τον τουρισμό, τα πιστεύουν. Στο μυαλό μου έρχεται κατευθείαν το εξής περιστατικό: στην αρχή της Περεστρόικα έγινε ένα πείραμα για να διαπιστωθεί κατά ποσό οι Σοβιετικοί πιστεύουν στον τύπο. Έδειχναν από απόκομμα εφημερίδας την εικόνα ενός εξωτικού ζώου που π.χ. έμοιαζε με χελώνα ( δηλαδή ένα πολύ αργό και δυσκίνητο ζώο). Η περιγραφή της εικόνας καταδείκνυε ότι αυτό το ζώο είναι πολύ γρήγορο και ξέρει να σκαρφαλώνει στα δέντρα όπως η μαϊμού. Κατόπιν, ρώταγαν τον κόσμο εάν η πληροφορία αυτή είναι σωστή και η συντριπτική πλειοψηφία έλεγε πως συμφωνεί με την περιγραφή. Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν αυτό το ζώο να μπορεί να είναι γρήγορο η απάντηση ήταν: «μα αφού το λέει η εφημερίδα»…  Κάτι τέτοιο βλέπω και τώρα δυστυχώς να συμβαίνει. Ο κόσμος που είναι εκτός τουρισμού, διαβάζει αυτά τα διθυραμβικά σχόλια και νομίζει ότι όλοι στον τουρισμό θησαυρίζουν και σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Μείωση των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα που δεν θα ξεπεράσει το 10%, εάν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο»

Απαντώντας στο ερώτημα και εάν δεχτούμε πως η πρώτη ένδειξη για την πορείας της σεζόν είναι οι λεγόμενες χρονοθυρίδες που ζητάνε οι αεροπορικές από τα αεροδρόμιο και αυτές το 2019 είναι μειωμένες κατά 14% σε σχέση με το 2018. Έχουν ζητηθεί 164,849 λιγότερες θέσεις. Βέβαια, τα requested slot πάντα έχουν μια  απόκλιση από τις πραγματικές αφίξεις, γιατί οι αεροπορικές συχνά ζητάνε περισσότερα slot από αυτά που τελικά πραγματοποιούν. Αλλά είναι μια σοβαρή ένδειξη της πορείας της σεζόν. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μια συνολική μείωση που δεν θα ξεπεράσει το 10% εάν δεν θα έχουμε κάτι απρόοπτο. Η πτώση θα αφορά κυρίως στα δημοφιλή νησιά, ενώ η Αθήνα θα συνεχίσει να καταγράφει σημαντική αύξηση.

Αύξηση των Ρώσων στην Αθήνα για city breaks και στη Θεσσαλονίκη

Για ποιους λόγους η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα των Ρώσων τουριστών;

Η Αθήνα πηγαίνει καλά γιατί έχουν μπει αρκετές πτήσεις προς την ελληνική πρωτεύουσα και το αεροπορικό εισιτήριο διαμορφώνεται σε πολύ προσιτή τιμή. Αρκετοί Ρώσοι ταξιδιώτες επιλέγουν την Αθήνα για city breaks. Εκτός της ελληνικής πρωτεύουσας και η Θεσσαλονίκη δείχνει πώς θα παρουσιάσει ελαφρά αυξημένη κίνηση από τους Ρώσους τουρίστες.

Μείωση 21% στο Ηράκλειο, 27% στην Κέρκυρα- Αύξηση 11% στη Ρόδο το Μάιο του 2019

Επισημάνετε πριν ότι πτώση της τουριστικής κίνησης των Ρώσων τουριστών τη φετινή σεζόν θα αφορά κυρίως στα δημοφιλή νησιά. Σε ποιους ελληνικούς προορισμούς αναφέρεσθε;

Πριν από μερικές  μέρες λάβαμε τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου του Ηρακλείου το οποίο πάντα είναι ένα από τα πρώτα αεροδρόμια της χώρας που στέλνει αμέσως τα στοιχεία της επιβατικής του κίνησης. Έτσι και σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία για το μήνα Μάιο η Ρωσία είναι κάτω 21% και ο αριθμός των Ρώσων που ήρθαν στο Ηράκλειο ήταν 31,757 άτομα. Σε αντίθεση με τη Ρόδο που για το μήνα Μάιο κινήθηκε αυξητικά και κατέγραψε άνοδο 11% στις αφίξεις (13262 άτομα)παρόλο που ειδικά το νησί των ιπποτών σημείωνε τα τελευταία χρόνια συνεχή μείωση στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών. Η Κέρκυρα παρουσίασε το Μάιο της τρέχουσας χρονιάς μεγάλη πτώση της τάξεως περίπου του 27% μετά από πολύ καιρό. Επί τη ευκαιρία να θυμίσω ότι η Κέρκυρα ήταν πέρυσι ένα από τα λίγα νησιά που κατέγραψαν αύξηση των Ρώσων ταξιδιωτών. Η φετινή ωστόσο εξέλιξη δεν γνωρίζω εάν οφείλεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί του Ιονίου με το καίριο ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Περίπου 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες θα υποδεχτεί φέτος η Τουρκία- Μικρό το μερίδιο της Ελλάδας

Δημοσιεύματα στον ρωσικό τύπο υποστηρίζουν ότι το 70% με 80% του συνόλου των πωλήσεων των οργανωμένων θερινών διακοπών των Ρώσων τουριστών θα κατευθυνθεί φέτος προς δύο προορισμούς, την Τουρκία και τη Ρωσία, περίπου το 10% στην Ελλάδα και στην Κύπρο και το άλλο 10% σε ευρωπαϊκούς παραθαλάσσιους προορισμούς (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία). Ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα;

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα μόλις το 13% των Ρώσων έχουνε σκοπό να πάνε για διακοπές στα παράλια (Ρωσία και εξωτερικό ) και από αυτούς περίπου το 40% θα πάει Τουρκία, μετά ακολουθεί η Ρωσία και μετά τα χάος. Ουσιαστικά η Ελλάδα παραμένει στο τοπ 5 καλοκαιρινών προορισμών των Ρώσων αλλά το μερίδιό της παραμένει μικρό και διαμορφώνεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Κύπρου και της Τυνησίας.  Επιπλέον και πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα επιτρέψει πάλι τα ταξίδια στην Τουρκία και στη  Ταϊλάνδη σε εργαζομένους στα σώματα ασφάλειας που αριθμούν περίπου τους +3.000.000 πελάτες. Γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης των Ρώσων στην Τουρκία ( οι Τούρκοι περιμένουν φέτος περίπου 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες) και θα επηρεάσει πιο πολύ τα ταξίδια εσωτερικού γιατί οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έχουν αρκετά υψηλό εισόδημα αλλά δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Για το λόγο άλλωστε αυτό έκαναν διακοπές στον Ρωσικό Νότο. Με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία και στην Ταϊλάνδη, άρα θα μειωθούν τα εσωτερικά ταξίδια.     

Λιγότεροι Ρώσοι θα κάνουν φέτος διακοπές

Ποιο ήταν το σκηνικό το οποίο διαμορφώθηκε την περίοδο των προκρατήσεων στις οποίες προέβησαν οι Ρώσοι τουρίστες για το φετινό καλοκαίρι; 

Βασικά οι παρακρατήσεις ξεκίνησαν πολύ καλά από τον Μάρτιο του 2019, πάλι κατέγραψαν πτώση και τώρα βρίσκονται στο ίδιο περίπου επίπεδο με το 2018 (μικρή μείωση) συνολικά. Σε άλλους tour operators είναι ελαφρώς πάνω τα νούμερα, σε άλλους κάτω. Το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων συνεχώς πέφτει και πριν από λίγες μέρες διάβαζα μια έρευνα ( https://www.newsru.com/finance/28may2019/snova_ekonom.html) στην οποία διαπιστωνόταν ότι οι Ρώσοι θα κάνουν οικονομία ειδικά στα ταξίδια  (29%) και είναι το πρώτο έξοδο το οποίο θα περικόψουν. Μόλις το 17% των Ρώσων δηλώνουν πως δεν κάνουν οικονομία, ενώ το 2018 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 24%. Γεγονός σημαίνει ότι λιγότεροι Ρώσοι θα κάνουν φέτος διακοπές και για αυτό επιμένω και λέω ότι τα ξενοδοχεία που θέλουν να έχουν καλό ποσοστό της ρωσικής αγοράς στο δείκτης της πελατείας τους, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τις ίδιες τιμές με την  Δ. Ευρώπη, να μην πω και πιο χαμηλές αφού το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων είναι χαμηλότερο από αυτό των Δυτικοευρωπαίων

Οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί των Ρώσων τουριστών

Ποιες είναι προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2019; (διανυκτερεύσεις, κατηγορία ξενοδοχείου, δημοφιλείς και αναδυόμενοι στην προτίμησή τους ελληνικοί προορισμοί, εκδρομές κλπ.)

Δεν αλλάζει φέτος κάτι και η Κρήτη εξακολουθεί και παραμένει η ναυαρχίδα και ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους ταξιδιώτες, Ακολουθούν η Χαλκιδική και η Ρόδος. Η Αθήνα όμως έχει εντυπωσιακή αύξηση. Σε αντίθεση με την Κέρκυρα που καταγράφει μείωση- ενώ πέρυσι είχε αύξηση- και στα περισσότερα νησιά παρατηρούμε μια μικρή πτώση των αφίξεων. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση των Ρώσων για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία 3* και 4* παρόλο που και τα 5* έχουν καλή ζήτηση. Να σημειώσω ότι ποσοστό πλέον του 65% των Ρώσων ταξιδιωτών προτιμούν τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία.  Επίσης αυξάνονται τα ταξίδια για long weekend  άρα ουσιαστικά ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων πέφτει.

 «Εάν οι προσφορές των last minute κρατήσεων είναι μεγαλύτερες των early bookings, δυσαρεστούνται όσοι είχαν κλείσει νωρίς τις διακοπές τους

Οι Ρώσοι τουρίστες εξακολουθούν και παραμένουν last minute τουρίστες; Και ποια στρατηγική καλούνται να υιοθετήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι προκειμένου να προσελκύσουν την περίοδο των last minute κρατήσεων περισσότερους Ρώσους ταξιδιώτες στις μονάδες τους;

Ναι, και ειδικά φέτος έχει παραγίνει το κακό καθώς το 2019 λαμβάνουμε πολλές προσφορές από τα ξενοδοχεία. Μια εξέλιξη που από την μία πλευρά τονώνει την κίνηση της τελευταίας στιγμής και καθίσταται πολύ αναγκαία, από την άλλη όμως πλευρά δυσαρεστεί τους Ρώσους ταξιδιώτες που είχαν κλείσει το πρόγραμμα των διακοπών τους με τα early bookings. Ουσιαστικά είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, από την μια πρέπει να γίνουν προσφορές από την άλλη εάν οι προσφορές είναι μεγαλύτερες του Early Booking, δυσαρεστεί αυτούς που είχαν κλείσει νωρίς και δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν του χρόνου. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα.    «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την αύξηση κατά 10% της τουριστικής κίνησης της Tez Tour Ελλάδας φέτος,  με τη βοήθεια των συνεργατών μας

Πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στην Tez Tour Ελλάδας το 2019;

Το 2018 είχαμε  πρόγραμμα για την Ελλάδα από 9 χώρες, ενώ φέτος θα υποδεχτούμε πτήσεις και από την Αρμενία οπότε θα φτάσουμε στις 10 χώρες. Όσον αφορά στην κίνηση όπως έχω πει επανειλημμένως για μας η Ελλάδα ήταν και θα είναι στρατηγικός προορισμός και για αυτό παρόλο που το 2019 είναι δύσκολη τουριστική χρονιά, είχαμε προγραμματίσει μια αύξηση θέσεων της τάξεως 10% σε σχέση με το 2018. Ωστόσο προς το παρόν δεν ξέρω εάν ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Ναι μεν έχουμε μια μικρή συνολική αύξηση των προκρατήσεων αλλά είναι λίγο πιο κάτω από τον προγραμματισμό. Θα προσπαθήσουμε όμως να πετύχουμε το στόχο μας με τη βοήθεια των συνεργατών μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.