Με την πρόταση αυτή ο αντιπρόεδρος στην Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ) και πρόεδρος της Αποστολής της ΕΗΜΑ στην Ελλάδα και στην Κύπρο κ. Πάνος Αλμυράντης αναδεικνύει στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Business Travel blog το σημαντικότερο στόχο της Ένωσης στη Γηραιά ήπειρο και κατ’ επέκταση στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά επισημαίνει ο κ. Αλμυράντης «ο σημαντικότερος στόχος της ΕΗΜΑ είναι να φτάσουμε την αναγνωρισιμότητά της σε επίπεδα που ο ιδιοκτήτης να θεωρεί το μέλος τον καταλληλότερο για την κάλυψη της θέσης ως Διευθυντή με γνώμονα τον επαγγελματισμό, την εμπειρία, την γνώση και αντίληψη, το ευρωπαϊκό εκτόπισμα και τη δικτύωσή του-τους με τους καλύτερους των καλύτερων».
Και σπεύδει να επισημάνει ότι «για την εδραίωση της ΕΗΜΑ στο μυαλό των ξενοδόχων έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες και υλοποιούνται πληθώρα καινοτόμων δράσεων». Σταχυολογώντας ορισμένες από αυτές τις ενέργειες- τις οποίες αναλύει διεξοδικά και στο σύνολό τους στη συνέντευξή του ο κ. Αλμυράντης- στις ποικίλες δράσεις της ΕΗΜΑ περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
- η αξιολόγηση των μελλοντικών εξελίξεων στον ξενοδοχειακό κλάδο σε σχέση με την ευρύτερη τουριστική οικονομία που επιτυγχάνεται στην ετήσια συνάντηση, τις εθνικές συναντήσεις κλπ.
- η ηλεκτρονική πλατφόρμα εσωτερικής επικοινωνίας του Συλλόγου «ΕΗΜΑ Talk» όπου τα περισσότερα από 400 μέλη μοιράζονται νέες ιδέες και πληροφορίες, ανταλλάσσουν απόψεις για καίρια ζητήματα όπως για παράδειγμα «έγινε πριν από 3 χρόνια καθώς χρειαστήκαμε πληροφόρηση για το πώς διαχειρίζεται η κάθε χώρα ξεχωριστά τα πνευματικά δικαιώματα. Πληροφόρηση που μεταφέραμε σε ελληνικούς φορείς», δηλώνει αποκαλυπτικά ο κ. Αλμυράντης.
- η σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με ξενοδοχειακές σχολές, οινοπαραγωγούς και εταιρίες επιμόρφωσης, για την ανταλλαγή πληροφόρησης και απόψεων σε πρώτο χρόνο και την άμεση εφαρμογή τους
- η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και υποτροφίες γενικού διευθυντή από τα καλύτερα πανεπιστήμια ξενοδοχειακών σπουδών παγκοσμίως, της Ελβετικής Ecole hôtelière de Lausanne, και του Αμερικανικού Cornell κλπ.
Συμμετέχοντας ενεργά στα δρώμενα και στις εξελίξεις της ΕΗΜΑ από το 2009- χρονιά που απέκτησε την ταυτότητα μέλους της Ένωσης-ο γενικός διευθυντής του Daios Cove Luxury Hotel & Villas που συγκαταλέγεται στην εκλεκτή ομάδα γενικών διευθυντών ξενοδοχείων της χώρας μας τον οποίο οι συνάδελφοί του και όχι μόνο θεωρούν επιτυχημένο και για το λόγο αυτό άλλωστε του αποδίδουν τα εύσημα- ο κ. Αλμυράντης δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την ανάληψη της Προεδρίας της Αποστολής της ΕΗΜΑ για την Ελλάδα και για την Κύπρο εδώ και έξι μήνες. Ένας ενθουσιασμός που πηγάζει από τη αέναη του γνώση για τη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα της Ένωσης στα δρώμενα και στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής και κατ΄επέκταση τουριστικής αγοράς και τη μετάδοση αυτών των καίριων πτυχών στην ελληνική και στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία. «Τι πιο όμορφο από το αναλάβω την καθοδήγηση της Ελληνικής και Κυπριακής αποστολής και να συμβάλλω στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συναδέλφων μέσω δράσεων, συνεργασιών και σωστών επαφών;» αναφέρει χωρίς να κρύβει τη χαρά του για αυτή τον τιμητικό τίτλο τον οποίο του απέδωσαν οι συνάδελφοί του- μέλη της ΕΗΜΑ.
Χωρίς φειδώ λόγων ο Πρόεδρος της Ελληνικής και της Κυπριακής Αποστολής της ΕΗΜΑ, αναλύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog για ποιους λόγους αποφάσισε να διεκδικήσει αυτόν τον τιμητικό τίτλο και αναλύει τους στόχους του. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η αύξηση των μελών της ΕΗΜΑ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ένας στόχος που ήδη επιτυγχάνεται καθώς και όπως δεν διστάζει να παραδεχτεί ο πρόεδρος «με χαροποιεί η έντονη δραστηριότητα των τελευταίων έξι μηνών, προσελκύοντας συναδέλφους και ανεβάζοντας τα μέλη της αποστολή κατά 30%. Αυτό δείχνει ότι οι κινήσεις που έγιναν αποτυπώνουν τη σωστή προσέγγιση αλλά και τη δίψα των συναδέλφων για συνέργειες».
Πέραν τούτων ο κ. Αλμυράντης επισημαίνει ότι θεωρεί υποχρέωση ως Προέδρου της Ελληνικής και της Κυπριακής Αποστολής της ΕΗΜΑ το κάλεσμα προς τους Έλληνες και τους Κύπριους ξενοδόχους στα τεκταινόμενα της Ένωσης. Σπεύδει να προσθέσει ότι «θεωρώ και καθήκον των ξενοδόχων τη βοήθεια ως προς την ανάπτυξη του γενικού τους διευθυντή».
Δεν παραλείπει και μας μυεί στην άκρως ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα φιλοσοφία που υιοθετεί ως επιτυχημένος γενικός διευθυντής του Daios Cove Luxury Hotel & Villas αναφέροντας επιγραμματικά ότι «ο γενικός διευθυντής δεν λογίζεται ως επάγγελμα αλλά ως τρόπος ζωής».
Παράλληλα, τονίζει ότι ο θησαυρός γνώσεων των μελών του ΕΗΜΑ αναδεικνύει πώς η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας δείξει νέους ορίζοντες και απαντώντας στην ερώτηση πώς σκιαγραφεί την αγορά εργασίας των γενικών διευθυντών ξενοδοχείων στη χώρα μας, λέει με νόημα ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα φαινόμενα αποδόμησής τους ρόλου τους.
«Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ανέλαβα την καθοδήγηση της Ελληνικής και Κυπριακής Αποστολής της ΕΗΜΑ»
Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν ώστε να δηλώσετε δυναμικά παρόν στα δρώμενα και στις εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ) και να αναδειχθείτε πρόεδρος του EHMA για την αποστολή Ελλάδας και Κύπρου;
Πριν από έξι μήνες αλλάζοντας σκυτάλη και περνώντας από την απόλυτα επιτυχημένη Προεδρία του κ. Στέφανου Στεφάνου σε μια νέα εποχή για την EHMA, η μόνη υπόσχεση που έδωσα ήταν για σκληρή δουλειά και αίσθημα ευθύνης για την συνέχεια, με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης και επιμόρφωσης των μελών μας. Η ΕΗΜΑ έχει ένα απίστευτο πλούτο γνώσεων με μέλη από την Ευρώπη σε εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας όπως την Ritz Carlton, Four Seasons, Kempinski, Jumeirah, Marriott αλλά και θρυλικά ανεξάρτητα ξενοδοχεία σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Επιτυγχάνοντας τη δικτύωση των Ελλήνων και Κυπρίων συναδέλφων με Διευθυντές της Ευρώπης, δείχνουμε εξωστρέφεια και μέσω των συναντήσεων μας συμφωνούμε σε μηχανισμούς υποστήριξης όπως για παράδειγμα την εργασία στελεχών και υπαλλήλων μας με αμοιβή σε ευρωπαϊκά ξενοδοχεία τον χειμώνα που τα δικά μας εποχιακά ξενοδοχεία είναι κλειστά. Ή την ανταλλαγή απόψεων όπως χρειαστήκαμε πριν από 3 χρόνια ως προς το πώς διαχειρίζεται η κάθε χώρα ξεχωριστά τα πνευματικά δικαιώματα. Πληροφόρηση που μεταφέραμε σε Ελληνικούς φορείς.
Κατόπιν ωρίμου συζητήσεως με τον κ. Στεφάνου έναν πραγματικό μέντορα και gentleman των ξενοδοχείων, κρίναμε από κοινού ότι η διεκδίκηση μέσω ψηφοφορίας από τα μέλη μας, με στόχο την στήριξη προς το πρόσωπό μου, θα αποτελούσε εύρυθμη συνέχεια στο μέχρι στιγμής έργο που έχει γίνει. Ο τρόπος εκλογής είναι η δήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων και η μετέπειτα ψηφοφορία των μελών.
Ο υπέροχος τομέας της φιλοξενίας εξελίσσεται καθημερινά και το καθημερινό κίνητρο του κάθε Διευθυντή είναι να είναι κοντά στην ομάδα του, ανταμείβοντας τους όταν κάνουν κάτι ξεχωριστό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται περιέργεια, ηθική, ακεραιότητα και πάνω από όλα διαρκής ανάπτυξη των γνώσεων του. Τι πιο όμορφο λοιπόν από το αναλάβω την καθοδήγηση της Ελληνικής και Κυπριακής αποστολής και να συμβάλλω στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συναδέλφων μέσω δράσεων, συνεργασιών και σωστών επαφών.
Οι στόχοι για την αποστολή της ΕΗΜΑ Ελλάδας και Κύπρου
Ποιοι είναι συγκεκριμένα οι στόχοι σας ως προέδρου της ΕΗΜΑ για την αποστολή Ελλάδας και Κύπρου;
Έχω επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση των στελεχών η οποία κατά τη γνώμη μου στηρίζεται στη διαρκή ενημέρωση και παρακολούθηση των διεθνών τάσεων. Όταν ο Διευθυντής ξενοδοχείου ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αυτόματα θα μεταφέρει την γνώση στην ομάδα του και εν τέλει θα ωφεληθεί η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου. Η ΕΗΜΑ μέσα από τις διεθνείς δράσεις της, δίνει αυτή την δυνατότητα. Επομένως στόχους αποτελούν η ενδυνάμωση του portfolio του μέλους, η ενίσχυση της γνώσης του μέσω συνεργασιών με φορείς, εταιρείες και τουριστικές σχολές και η ανάπτυξη των απαιτούμενων μηχανισμών ώστε το κάθε μέλος να είναι εντός του πλαισίου διεθνών αλλαγών για να μπορεί να τις εφαρμόζει.
Τα μέλη της Ελληνικής και της Κυπριακής Αποστολής της ΕΗΜΑ αυξήθηκαν κατά 30% τους τελευταίους έξι μήνες
Σήμερα η ΕΗΜΑ Απαρτίζεται από 425 μέλη σε 25 χώρες, που όλοι είναι Γενικοί Διευθυντές φημισμένων Ξενοδοχείων. Όταν ανέλαβα η Ελληνική και Κυπριακή αποστολή αριθμούσε 30 μέλη τα οποία έγιναν 35 μέσα σε 4 μήνες και στην επόμενη συνάντηση μας στις 6 Ιουλίου στην Βιέννη θα ενταχθούν έξι νέα μέλη. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι η έντονη δραστηριότητα των τελευταίων έξι μηνών προσέλκυσε συναδέλφους ανεβάζοντας τα μέλη της αποστολή κατά 30%. Αυτό δείχνει ότι οι κινήσεις που έγιναν αποτυπώνουν τη σωστή προσέγγιση αλλά και τη δίψα των συναδέλφων για συνέργειες.
Οι συνεργασίες και οι συνέργειες με γνωστούς οινοπαραγωγούς, τουριστική σχολή, ειδικούς στη γαστρονομία, στην εστίαση, στη διαχείριση εστιατορίων και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Ενδεικτικά αναφέρω νέες συνεργασίες σε τομείς επιμόρφωσης και σπουδών όπως με την Welcome Global, μία δημιουργική ομάδα, που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ως «Ταξίδια στις γνώσεις και στις εμπειρίες», και την Ελβετική Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων & Τουρισμού, Alpine Center, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1987 και τα τελευταία 32 χρόνια έχει προσελκύσει σπουδαστές από πάνω από 70 χώρες. Την συνεργασία με την Oenophorum, μια ομάδα ειδικών στο κρασί και τη γαστρονομία, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της υψηλής εστίασης, τεχνογνωσία στο κρασί, τα ποτά και τη διαχείριση εστιατορίων. Και βέβαια τις συμφωνίες για ανάπτυξη και εδραίωση των γνώσεων των μελών μας με γνωστούς οινοπαραγωγούς της χώρας μας όπως τα κτήματα Άλφα, Γεροβασιλείου και Λαζαρίδη.
«Βασικός άξονας όλων των συνεργασιών είναι η παραδοχή της ανάγκης να πατάξουμε τον φόβο της αλλαγής και να καταλάβουμε ότι το μόνο σίγουρο είναι οι διαρκείς αλλαγές τις οποίες όσο καλύτερα αντιλαμβανόμαστε άλλο τόσο και θα τις προλαμβάνουμε»
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας είχατε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι θα κινηθείτε με γνώμονα τη δημιουργικότητα, την αμεσότητα, ενώ θα επιδιώξετε την εξωστρέφεια και τη συνεργασία με όλες τις πλευρές με μοναδικό στόχο την ενίσχυση και την προσφορά στους ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τον τουρισμό. Μπορείτε να μας αναδείξετε αναλυτικά αυτή τη στρατηγική σας;
Πιστεύω ότι στην χώρα μας υπάρχουν ακόμη ετεροχρονισμένα στερεότυπα ως προς την έννοια της φιλοξενίας και συνεχίζουν να λειτουργούν μοντέλα που θεωρούν αυτονόητη την επιτυχία κάθε χρόνο. Χωρίς να διεκδικώ δάφνες προφήτη, αντρώθηκα ξενοδοχειακά σε ένα περιβάλλον όπου η πώληση σε συνδυασμό με την κερδοφορία κρίνουν την τύχη ενός ξενοδοχείου. Για να επιτευχθεί η πώληση χρειάζεται εξωστρέφεια, ενώ επιτυχία θεωρείται η οικονομική υγεία. Επομένως έχουμε ανάγκη διαρκούς δημιουργίας «εμπειριών» που θα προσελκύσουν πελάτες υψηλού οικονομικού βαλαντίου. Για να δημιουργήσουμε εμπειρία πρέπει τα στελέχη να συμμετέχουν σε δημιουργικές πλατφόρμες προβληματισμού και σχεδιασμού του τουριστικού μας προϊόντος. Να αντιλαμβάνονται τι εστί ψηφιακή στρατηγική και να την υποστηρίζουν στα ξενοδοχεία τους. Να δραστηριοποιούνται στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που συνδυάζει θεωρητική και τεχνική γνώση. Για αυτούς τους λόγους έχουμε συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με ξενοδοχειακές σχολές, οινοπαραγωγούς και εταιρίες επιμόρφωσης, ώστε να ανταλλάσουμε πληροφόρηση και απόψεις σε πρώτο χρόνο και να τις εφαρμόζουμε άμεσα.
Βασικός άξονας όλων των συνεργασιών είναι η παραδοχή της ανάγκης να πατάξουμε τον φόβο της αλλαγής και να καταλάβουμε ότι το μόνο σίγουρο είναι οι διαρκείς αλλαγές τις οποίες όσο καλύτερα αντιλαμβανόμαστε άλλο τόσο και θα τις προλαμβάνουμε. Παράλληλα είναι σημαντική η μετάδοση της δικής μας εμπειρίας προς τους αυριανούς επαγγελματίες. Επισκέψεις δικές μας σε σχολές και αξιολόγηση διαφόρων εργασιών των σπουδαστών και ομιλίες μας σε σχέση με τον προσανατολισμό τους μέσα στο ξενοδοχειακό περιβάλλον , και ανταλλαγή απόψεων με προμηθευτές και οινοπαραγωγούς τους βοηθά να λαμβάνουν άμεση πληροφόρηση των αναγκών των πελατών που θα τους βοηθήσουν στην παραγωγή τους.
Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε νέες εκφράσεις και ιδέες που μπορούν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια μας για παρουσία μέσα στις εξελίξεις.
Πώς ο γενικός διευθυντής ξενοδοχείου της Ελλάδας γίνεται μέλος της ΕΗΜΑ
Έχοντας ιδίαν γνώση για το αμείωτο, το τελευταίο διάστημα, ενδιαφέρον γενικών διευθυντών ξενοδοχείων της Ελλάδας να αποκτήσουν την ταυτότητα του μέλους της ΕΗΜΑ, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου το επιτελικό στέλεχος της ελληνικής ξενοδοχίας να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γενικών Διευθυντών;
Η EHMA είναι μια ένωση ανθρώπων, όχι ξενοδοχείων. Για να γίνει μέλος του Συνδέσμου, ο υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας στον κλάδο και πρέπει να έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή ενός ξενοδοχείου πολυτελείας ή πρώτης κατηγορίας με διεθνή φήμη καθώς επίσης και σπουδές σε τουριστική σχολή / πανεπιστήμιο. Οι υποψήφιοι προτείνονται από δύο ενεργά μέλη του Συνδέσμου και εγκρίνονται από τον Πρόεδρο της αντίστοιχης αποστολής. Ουσιαστικά τα δύο ενεργά μέλη δίνουν συστάσεις για τον υποψήφιο αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους την /τον προτείνουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου παρότι μιλούμε για δύο χώρες, χρειάζονται δύο συστάσεις ακόμη και αν είναι συνδυαστικές (ένας συνάδελφος από Ελλάδα και ένας από την Κύπρο). Το τελικό στάδιο προϋποθέτει την παρουσίαση του βιογραφικού του υποψηφίου στο συμβούλιο των Προέδρων των Ευρωπαϊκών αποστολών. Οι συγκεκριμένες συναντήσεις γίνονται τρεις φορές τον χρόνο. Επομένως οι συνάδελφοι που επιθυμούν να ενταχθούν ως μέλη έχουν την δυνατότητα να το κάνουν κάθε 4 μήνες.
Οι υποχρεώσεις του γενικού διευθυντή ξενοδοχείου- μέλους της ΕΗΜΑ και η πληθώρα των ωφελειών- πλεονεκτημάτων που εισπράττει από τη συμμετοχή του στην Ένωση
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του διευθυντή ξενοδοχείου- μέλους του ΕΗΜΑ και οι «ωφέλειες» που «εισπράττει» από αυτή τη συμμετοχή;
Η Ένωση αποτελεί ένα φόρουμ για την αξιολόγηση των μελλοντικών εξελίξεων στον κλάδο σε σχέση με την ευρύτερη τουριστική οικονομία. Αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικές ενέργειες όπως την ετήσια συνάντηση η οποία γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης (η προσεχής είναι το διάστημα 20 – 22 Μαρτίου του 2020 στο Lugano της Ελβετίας) και περίπου 2 – 3 εθνικές συναντήσεις μία εκ των οποίων γίνεται πριν τα Χριστούγεννα σε εορταστικό κλίμα. Άλλες οφέλειες είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα εσωτερικής επικοινωνίας του Συλλόγου « EHMA Talk», όπου τα μέλη μοιράζονται νέες ιδέες και πληροφορίες, τα ενημερωτικά δελτία τύπου και άρθρα καθώς και την επίσημη τριμηνιαία δημοσίευση της EHMA σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Hotel Management International» (HMI). Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με ξενοδοχειακές σχολές, ενώσεις και εμπειρογνώμονες που βοηθούν στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και Υποτροφίες Γενικού Διευθυντή από τα καλύτερα πανεπιστήμια ξενοδοχειακών σπουδών παγκοσμίως, της Ελβετικής ecole hôtelière de lausanne, και του Αμερικανικού Cornell. Το ετήσιο κόστος για πρόσβαση σε όλα αυτά είναι μόνο 1 ευρώ την ημέρα!
«Ο στόχος είναι να κατασταθεί η EHMA η πρώτη πηγή που θα μιλήσει μία μεγάλη εταιρεία ή ένας ιδιώτης ξενοδόχος, όταν χρειάζεται να προσλάβει έναν ταλαντούχο και έμπειρο Γενικό Διευθυντή»
Ποια είναι η αντίδραση- αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ελληνικών ξενοδοχείων προς τους γενικούς διευθυντές που είναι μέλη της ΕΗΜΑ; Πώς στοχεύετε στο να κατασταθεί σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα της σπουδαιότητας της ΕΗΜΑ στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά;
Σέβομαι απεριόριστα τους Συλλόγους Διευθυντών σε όλη την χώρα και υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα σε κάποιες περιοχές συλλόγων με εξαιρετική δράση και σοβαρή παρουσία που επηρεάζουν εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο όπως υποδομές, αποφάσεις δημοτικών έργων υπέρ του τουρισμού κλπ. Οι στόχοι της EHMA διαφέρουν και επεκτάθηκαν με τον οργανισμό. Σήμερα, η Ένωση προωθεί την Ευρώπη στο σύνολό της μέσω των μελών της σε μεμονωμένες χώρες, ενθαρρύνοντας την κατάρτιση και την ανταλλαγή θέσεων εργασίας. Η οργάνωση έχει αναπτύξει μια σύγχρονη και προοδευτική προσέγγιση, προωθώντας μια επεκτατική προοπτική που προσαρμόζει την φημισμένη ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις απαιτήσεις της ταχέως μεταβαλλόμενης διεθνούς βιομηχανίας φιλοξενίας. Ο στόχος είναι να κατασταθεί η EHMA η πρώτη πηγή που θα μιλήσει μία μεγάλη εταιρεία ή ένας ιδιώτης ξενοδόχος, όταν χρειάζεται να προσλάβει έναν ταλαντούχο και έμπειρο Γενικό Διευθυντή. Οι δράσεις που ανέπτυξα στις προηγούμενες ερωτήσεις είναι αυτές που θα βοηθήσουν περισσότερο στην εδραίωση της EHMA στο μυαλό των ξενοδόχων.
Ο θησαυρός γνώσεων των μελών του ΕΗΜΑ αναδεικνύει πώς η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας δείξει νέους ορίζοντας
Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις επιφανών προσωπικοτήτων που υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο τείνει να καταρρεύσει, πώς καλείται να δράσει η ΕΗΜΑ και να προσδώσει νέα δυναμική στις τάξεις των μελών της;
Συχνά ακούμε απόψεις ορισμένων διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο, η Ευρώπη σαν σύνολο, σαν μεγάλη δύναμη τείνει να καταρρεύσει. Εγώ προσωπικά δεν ασπάζομαι τέτοιες απόψεις καθώς φλερτάραμε έντονα στην χώρα μας πριν 4 χρόνια με τον κίνδυνο της απομάκρυνσης από την Ευρώπη αλλά παραμείναμε τελικά εντός των θετικών εξελίξεων.
Η ουσιαστική έννοια της Ευρώπης στηρίζεται στην δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς με ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, κοινή εμπορική πολιτική και επιδιώκει να αποτελέσει ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Ο χαρακτήρας της ΕΗΜΑ έχει σημαντικά δομικά στοιχεία της έννοιας της Ευρώπης και καλείται μέσα από τις διεργασίες της και την εμπειρία των μελών της να προσδώσει νέα δυναμική τουλάχιστον στις τάξεις των γενικών διευθυντών ξενοδοχειακών μονάδων. Η δυναμική μεταφράζεται σε 425 Διευθυντές επί ένα μέσο όρο 20 χρόνων επαγγελματικής εμπειρίας άρα 8500 χρόνια ξενοδοχειακών εμπειριών. Και το σημαντικότερο συνίσταται στο ότι πρόκειται για άτομα που προέρχονται από 21 διαφορετικές χώρες και που έχει εργαστεί ο κάθε ένας σε ένα μέσο όρο τουλάχιστον 4 άλλων χωρών. Μιλούμε λοιπόν για ένα «θησαυρό» γνώσεων. Να λοιπόν για άλλη μια φορά πως η έννοια της ενωμένης Ευρώπης μπορεί να μας ανοίξει νέους ορίζοντες.
«Θεωρώ υποχρέωση μου το «κάλεσμα» προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως προς τους Έλληνες και Κύπριους ξενοδόχους. Όπως θεωρώ και καθήκον των ξενοδόχων τη βοήθεια ως προς την ανάπτυξη του Γενικού τους Διευθυντή»
Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, αναδείξετε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή ιδιοκτήτων, ιθύνοντων νόων μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων, επιτελικών στελεχών πολυεθνικών ξενοδοχειακών αλυσίδων, δημοφιλών σε όλη τη Γηραιά ήπειρο τουριστικών σχολών κλπ. στις διαδικασίες της ετήσιας συνάντησης των μελών της ΕΗΜΑ. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να απευθύνετε πρόσκληση- πρόταση προς τους Έλληνες ξενοδόχους, επιτελικά στελέχη ελληνικών ξενοδοχειακών εταιριών, ιδιοκτήτες τουριστικών σχολών να εμπλακούν ενεργά στο παράρτημα της ΕΗΜΑ στην Ελλάδα και στην Κύπρο;
Τα τρία θεμελιώδη στοιχεία της ΕΗΜΑ είναι:
- Το δίκτυο 400+ μελών σε ολόκληρη την Ευρώπη,
- Η αντιπροσωπεία και υποστήριξη που έχουν τα μέλη καθώς ο Γενικός Διευθυντής το ξενοδοχείο του οποίου δεν εκπροσωπείται από κάποια διεθνή αλυσίδα και χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια έχει 400+ μέλη που θα τον υποστηρίξουν,
- Το Ετήσιο Συνέδριο που είναι ένα μεγάλο Φόρουμ Εκπαίδευσης, με εξαιρετικά «αποτελέσματα» για την ενδεχόμενη και σημαντική βελτίωση της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου.
Θεωρώ λοιπόν υποχρέωση μου το «κάλεσμα» προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως προς τους Έλληνες και Κύπριους ξενοδόχους. Όπως θεωρώ και καθήκον των ξενοδόχων τη βοήθεια ως προς την ανάπτυξη του Γενικού τους Διευθυντή. Η κάλυψη της ετήσιας συνδρομής και της συμμετοχής στην ετήσια συνάντηση της EHMA, δηλαδή ένα συνολικό ετήσιο κόστος 1500 €, αποτελεί ένα σταθερό μονοπάτι ως προς την επιμόρφωση των Διευθυντών. Και ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εταιρείες και ξενοδόχοι της Ευρώπης καλύπτουν πλήρως το κόστος το οποίο συμπεριλαμβάνουν στους ισολογισμούς τους στα έξοδα εκπαίδευσης, στην Ελλάδα και την Κύπρο ο Διευθυντής συνήθως το καλύπτει ο ίδιος. Ίσως λοιπόν η συμμετοχή ως guests των ξενοδόχων σε κάποιες συναντήσεις, ώστε να αφουγκραστούν το κλίμα και το υψηλό επίπεδο ομιλητών, να τους αποδείξει ότι με ένα ελάχιστο κόστος επιμορφώνουν τους διευθυντές τους. Στην τελευταία ετήσια συνάντηση τον Φεβρουάριο στο Παρίσι, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε ομιλίες ηγετικών μορφών όπως τον Πρόεδρο της Diversey Somer Gundogdou, που ανέλυσε επαναστατικές τεχνολογίες καθαρισμού και υγιεινής, τον Yves Givel Αντιπρόεδρο HR της Hyatt International που μίλησε για την συναισθηματική νοημοσύνη σε σχέση με τη βελτίωση της δημιουργικότητας και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τον Claus Meyer, συνιδρυτή του εστιατορίου Noma με έδρα την Κοπεγχάγη που κατάφερε να βάλει τη Δανία στο Ευρωπαϊκό γαστρονομικό χάρτη.
«Ο γενικός διευθυντής δεν λογίζεται ως επάγγελμα αλλά ως τρόπος ζωής»
Πώς σκιαγραφείτε την ελληνική αγορά εργασίας των γενικών διευθυντών ξενοδοχείων στη χώρα μας;
Προσωπική μου άποψη είναι πως ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή δεν λογίζεται ως επάγγελμα αλλά ως τρόπος ζωής. Γρήγοροι ρυθμοί, ολοένα και περισσότερες ξαφνικές αλλαγές, κύρια ευθύνη η κερδοφορία, συμμετοχή στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τη χρηματοοικονομική απόδοση, την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ανάπτυξη στρατηγικής, επαφή με τους πελάτες, εμπνευστής για το προσωπικό και όλα αυτά μέσα στον ίδιο χώρο επί 24 ώρες. Ένα πλέγμα από δεξιότητες που χρειάζεται ηγετικές αρετές. Άρα ο Διευθυντής πρέπει να είναι ο ηγέτης που χρησιμοποιεί το νόημα, τις ιδέες και τις ιδέες των άλλων ανθρώπων, ενδυναμώνει την επιχειρησιακή στρατηγική, είναι αυθεντικός, δημιουργεί εμπιστοσύνη, είναι αποφασιστικός ενώ ταυτόχρονα πιστεύει στη δύναμη της πολυμορφίας και είναι σε θέση να εμπλέξει μέλη της ομάδας, αναπτύσσοντας εταιρική κουλτούρα, και λαμβάνοντας υπόψη του ταυτόχρονα τους κινδύνους. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι που διαθέτουν όλα τα ανωτέρω και εδώ και 10 περίπου χρόνια καθοδηγούν τα ξενοδοχεία τους. Για πολλούς επιχειρηματίες η κρίση λειτούργησε ως κίνητρο εξέλιξης, κόντρα στο ρεύμα και τις αντιξοότητες και σήμερα είμαστε παράδειγμα προς μίμηση, με ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων, προσέλκυση διεθνών αλυσίδων και πλάνα περαιτέρω ανάπτυξης. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι σε όλα αυτά πολύτιμοι υποστηρικτές υπήρξαν και θα είναι πάντοτε οι Διευθυντές που ηγούνται και με τον τρόπο τους βοηθούν στην συμβολή του τομέα μας στο ΑΕΠ.
Τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα φαινόμενα αποδόμησης του ρόλου του γενικού διευθυντή
Ενώ λοιπόν στην Ευρώπη η θέση του Γενικού Διευθυντή είναι η πατρική και επιτελική φιγούρα που κινεί τα νήματα και λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη, στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάστηκαν φαινόμενα αποδόμησης αυτού του ρόλου. Ο σημαντικότερος στόχος της ΕΗΜΑ είναι να φτάσουμε την αναγνωρισιμότητα της σε επίπεδα που ο ιδιοκτήτης να θεωρεί το μέλος τον καταλληλότερο για την κάλυψη της θέσης ως Διευθυντή με γνώμονα τον επαγγελματισμό, την εμπειρία, την γνώση και αντίληψη, το ευρωπαϊκό εκτόπισμα και τη δικτύωσή του-τους με τους καλύτερους των καλύτερων.