ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΗΤΣΗΣ: «ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ»

Ο τουρισμός αναπτύσσεται *

Ο τουρισμός παρουσιάζει δραματική ανάπτυξη. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των αναχωρήσεων διεθνών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο έχει διπλασιαστεί από τα 600 εκατ. στο 1,3 δισεκατομμύριο. Η ανάπτυξη αυτή φαίνεται να συνεχίζει, ανυψώνοντας την τουριστική βιομηχανία διαρκώς σε νέα ύψη.

Οι μεσογειακοί προορισμοί πρωταγωνιστούν, με την Ελλάδα να σπάει όλα τα ρεκόρ, καταγράφοντας 33 εκατ. επισκέπτες το 2018. Στη χώρα μας, ο τουρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ. Η σταθερή απόδοση της χώρας στον τουρισμό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον επενδύσεων στη χώρα μας.

Οι προκλήσεις για τη χώρα μας

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, καθιστώντας τώρα σημαντικότερη από ποτέ μια ενοποιημένη, συντονισμένη και στοχευμένη πρόταση προς όλους τους εμπλεκόμενους και τα διεθνή κοινά. Όταν το 35% των αφίξεων στην Ελλάδα προέρχεται από 4 χώρες και 5 ελληνικοί προορισμοί φιλοξενούν το 87% της ζήτησης, η Ελλάδα ως destination brand και οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουμε δύο κεντρικές προκλήσεις: την κατοχύρωση της θέσης μας σε μια ώριμη αγορά και την εξερεύνηση νέων αναπτυσσόμενων περιοχών, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και εμπειριών για τον επισκέπτη.

 

Το νέο πρόσωπο του τουρισμού

Τα direct κανάλια κρατήσεων ολοένα και αυξάνονται, όπως και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο πελάτης μας πλέον έχει τις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες και δεν ακολουθεί μαζικά πρότυπα.

Οι ταξιδιώτες επιλέγουν νέους προορισμούς και αναζητούν νέες μοναδικές εμπειρίες ζωής. Οι Millennials θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τους φίλους τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο πολιτισμός είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους κινητήριους παράγοντες για τουριστικά ταξίδια στον κόσμο, ενώ το μοντέλο ήλιος-θάλασσα φθίνει.

Οι ταξιδιώτες ψάχνουν για αυθεντικές εμπειρίες που βασίζονται στον τοπικό πλούτο και στην πολιτιστική κληρονομιά. Ο σύγχρονος επισκέπτης εντρυφεί στην τοπική κουλτούρα όταν επισκέπτεται έναν προορισμό, θέλει να κάνει αυτό που κάνουν οι ντόπιοι και να φάνε όπου τρώνε οι ντόπιοι. Τα εστιατόρια πάντα θεωρούνταν προορισμοί, όμως σήμερα τα γαστρονομικά ταξίδια στοχεύουν στην εξερεύνηση της κουλτούρας ενός τόπου μέσω της κουζίνας.

Ο οικολογικός και εκπαιδευτικός τουρισμός είναι σε άνοδο. Η αύξηση της οικολογικής συνείδησης έχει οδηγήσει τους ταξιδιώτες να επιλέγουν παρθένους προορισμούς, όπου θα μπορούν να απολαύσουν το περιβάλλον και τις τοπικές παραδόσεις.

Η αναζήτηση της ποιότητας ως αντίβαρο στο σύγχρονο τρόπο ζωής είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας τάσης για διακοπές Fitness, ευεξίας και πνευματικής αναψυχής μέσα από την αναζήτηση ήρεμων και απομακρυσμένων προορισμών.

Τέλος, οι συμβατικές πολυτελείς ανέσεις έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε αποκλειστικές, σωματικές και πνευματικές προκλήσεις και τη δημιουργία νέων πολυτελών ταξιδιωτικών προσφορών με κυρίαρχα στοιχεία τη μη προβλεψιμότητα, την ακραία αυθεντικότητα, τον ενθουσιασμό και τις εξατομικευμένες εμπειρίες. Πρόσφατες μελέτες συμπεραίνουν ότι οι εμπειρίες, όχι τα πράγματα, κάνουν πλέον τους ανθρώπους πιο χαρούμενους.

 

Ενιαία τουριστική κουλτούρα

Πώς θα ανταποκριθούμε σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται όσο αναπτύσσεται; Οι εξελίξεις που προαναφέρθηκαν στην ουσία ευνοούν έναν αυθεντικό προορισμό με γενναιόδωρους και φιλόξενους ανθρώπους όπως η Ελλάδα.

Σε κεντρικό επίπεδο, μας λείπει μια ενιαία τουριστική κουλτούρα που θα αποθαρρύνει τη μαζική αντίληψη και θα χτίζει νέες εξατομικευμένες εμπειρίες. Που δεν θα αρκείται στη φυσική ομορφιά ως το μοναδικό προϊόν αυτού του τόπου, αλλά θα την αξιοποιεί ως το πιο ιδανικό σκηνικό για την απόλαυση νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί να έρθει κανείς κοντύτερα στο Θεό; Θα φανταζόσασταν κάπου αλλού ένα ρομαντικό γάμο; Ποιος τόπος διαθέτει φυσική ομορφιά και υποδομές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού;

Σε επίπεδο ξενοδοχειακών μονάδων, πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε στις τοπικές κοινωνίες και στη δύναμή τους να γεννούν μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες. Να αναπτύξουμε το δικό μας κομμάτι Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να δείξουμε στο σύγχρονο επισκέπτη μας που έχει ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και περιβαλλοντική συνείδηση ότι ενδιαφερόμαστε για τη βιωσιμότητα και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είμαστε πλέον υπόλογοι για τον αντίκτυπο της δράσης μας στο φυσικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής. Εκτός από τις ίδιες τις ρίζες μας, έχουμε σύμμαχό μας την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας προσφέρει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη ολιστικών εμπειριών.

Η ευκαιρία μας στην αριστεία

Ας αναζητήσουμε λοιπόν νέες προοπτικές ανάπτυξης, ας δημιουργήσουμε νέα brands, ας φτιάξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες για αυτή τη νέα εποχή που είναι ήδη εδώ. Ο τουρισμός είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες μας να αριστεύσουμε, ατομικά και συλλογικά.

 

*Άρθρο του διευθύνοντος συμβούλου της Mitsis Hotels και νέου μέλους του  Δ.Σ της Marketing Greece κ. Σταύρου Μήτση στο blog της Marketing Greece

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.