ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ MIKRO PAPIGO 1700 HOTEL & SPA ΕΛΣΑΣ ΕΞΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ «DREAM BIG»

Πολυπράγμων, μαχητική, δραστήρια, δυναμική και τολμηρή. Με ρηξικέλευθη έμπνευση, ασίγαστο μεράκι, άσβεστη αγάπη και γνήσιο πάθος για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και δη του ηπειρωτικού τουριστικού προϊόντος στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά. Επίθετα και λέξεις που επί ουδενί δεν πρέπει να λογίζονται ως υπερβολικά αλλά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα… για την ακρίβεια περιγράφουν την καθημερινότητά της και το πολυσχιδές της έργο για την ανάδειξη τόσο της πλούσιας σε φυσικό και όχι μόνο κάλλος Ηπείρου όσο και της πρωτοποριακής και πολυβραβευμένης στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά μονάδας Mirko Papigo 1700 Hotel & Spa στην υφήλιο.

Πέραν των αξιοζήλευτων χαρακτηριστικών της γνωρισμάτων στη δουλειά της, διαθέτει και πλούσιες πανεπιστημιακές σπουδές στον τουρισμό. Έχει σπουδάσει International Tourism Management στο Πανεπιστήμιο Surrey του Λονδίνου, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση και στον Διεθνή Τουρισμό στην Γαλλία ( MBA Hoteland Tourism Management). Έχει διδάξει στο Κολλέγιο BDE – Institut Supérieur de Tourisme στις Κάννες, ενώ έχει εργαστεί στη Γαλλία. Παράλληλα, έχει σπουδάσει ιMotion Graphics & Animation στο Akto Art & Design College των Αθηνών. Έχει κάνει τρισδιάστατα ψηφιακά γραφικά για επώνυμα προϊόντα σε επιτυχημένα σποτ τηλεοπτικών διαφημίσεων και μικρές παραγωγές παιδικών ταινιών 3D Animation. Είναι ενεργό μέλος του World Tourism Organization και συμμετέχει στα International Conferences on Tourism Statistics, στα International Conferences on Sustainable Tourism, ενώ ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου στην Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου.

Παρόλο που συνειδητά αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και προτιμά να «μιλά» η δουλειά και το έργο της στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων, εντούτοις και μεταξύ άλλων με ευπροσηγορία, προσήνεια και καταδεχτικότητα η επιχειρηματίας του ελληνικού τουρισμού και ιδιοκτήτρια του Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa κυρία Έλσα Εξάρχου αποδέχτηκε την πρόταση του Business Travel blog να φιλοξενήσει συνέντευξή της.

Αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και τα βιώματα που είχε από παιδική ηλικία για τον ελληνικό τουρισμό σε δύο προορισμούς, στη Ζάκυνθο- έλκει την καταγωγή της και από το συγκεκριμένο νησί της Επτανήσου- και στο Πάπιγκο- όπου οι πρόγονοί της που έβλεπαν πολύ μπροστά από την εποχή τους δημιούργησαν το 1965 έναν μικρό ξενώνα- αποσαφηνίζει για ποιο λόγο επέλεξε να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο. Λιτά μεν, περιεκτικά δε τονίζει ότι «συνεχίζω την οικογενειακή ιστορία στα πάτρια εδάφη, με μια πιο φρέσκια φυσικά ματιά. Ήταν αναπόφευκτη συνέχεια».

Με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στην τοπική κουλτούρα, στον πολιτισμό, στην παράδοση και στην αυθεντικότητα ξεκίνησε το καινοτόμο, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, έργο της αναγέννησης της ξενοδοχειακής μονάδας στο Μικρό Πάπιγκο. Ένα έργο που αποπερατώθηκε σε 10 χρόνια και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές της UNESCO καθώς το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa  που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου- Αώου- αποτελεί από το 1968 Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ. Στην αποκαλυπτική συνέντευξή της στο Business Travel blog η κυρία Εξάρχου εξηγεί γιατί απαιτήθηκαν 10 χρόνια για τη λειτουργία του πολυβραβευμένου στη διεθνή τουριστική αγορά ξενοδοχείου, αναλύει τη στρατηγική που ακολουθήθηκε στα στάδια κατασκευής του και χωρίς φειδώ λόγων αναφέρει τις δυσκολίες που συνάντησε σε αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια. Μεταξύ αυτών «τα κόστη που διαμορφώθηκαν σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με περιοχές που δεν έχουν έντονα υψομετρικά και διαθέτουν άμεση πρόσβαση», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Με νόημα όμως συμπληρώνει «ότι το τελικό απoτέλεσμα δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση».

Το συγκρότημα ιστορικών κτιρίων που συνθέτουν το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa αποτελείται από 8 ιστορικά κτίρια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα- για αυτό άλλωστε υπάρχει ο αριθμός 1700 στον διακριτικό του τίτλο-,εκτός από ένα του 16ου αιώνα. Διαθέτει 18 δωμάτια και σουίτες (συνολικής δυναμικότητας 70 ατόμων) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έναν μοναδικό σχεδιασμένο χώρο wellness, το The Mountain Spa καθώς και το βραβευμένο εστιατόριο Veranda at 1700 Greek Organic  Herbs Cuisine, το οποίο τροφοδοτείται από τους οργανικούς κήπους του θέρετρου που βρίσκονται μέσα στο Γεωπάρκο του Βίκου-Αώου.

To Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa που λειτουργεί όλον τον χρόνο, έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία σε επτά κατηγορίες και «για το τρέχον έτος 2019 προτάθηκε από τα World Luxury Hotel Awards ως το καλύτερο ξενοδοχείο στο είδος του για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό», σημειώνει η κυρία Εξάρχου χωρίς να κρύβει την ευτυχία της για αυτή την υποψηφιότητα.

Χωρίς φειδώ λόγων αναλύει τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των επισκεπτών στη μονάδα και απαντώντας στην ερώτηση για το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του ξενοδοχείου, με νόημα λέει «επενδυτικά συνεχίζουμε και χωρίς χρονικό deadline».

Επιχειρώντας έναν απολογισμό μεταξύ του ονείρου, του στόχου που είχε όταν ξεκίνησε την πρωτοφανή ενέργεια για αναγέννηση του ξενοδοχείου και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής και της σημερινής του λειτουργίας του υπογραμμίζει ότι «η δημιουργία της επιχείρησης ξεκίνησε ως φυσική ανάγκη εξέλιξης για μένα από την μια και το πως θα ήθελα να ζω οικογενειακά από την άλλη. Ήθελα, παρότι λατρεύω την Αθήνα, τα παιδιά μας (σημείωση: είναι παντρεμένη με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη) να μεγαλώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερο αυθεντικό φυσικό περιβάλλον»

«Όλη μου η ζωή, από μικρό παιδί ήταν συνυφασμένη με τον τουρισμό»

Για ποιους λόγους επιλέξατε να ακολουθήσετε πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στον τουρισμό; Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση αλλά και στην τωρινή ενασχόλησή σας με τον τουρισμό διαδραμάτισε η παράδοση χρόνων της οικογένειάς σας με τον τουρισμό και δη τη ξενοδοχειακή αγορά στο Πάπιγκο του νομού Ιωαννίνων;

Όλη μου η ζωή, από μικρό παιδί ήταν συνυφασμένη με τον τουρισμό. Οικογενειακή παράδοση. Ζάκυνθος και Πάπιγκο η ίδια ιστορία, άκρως αντίθετο «προϊόν» βέβαια, αλλά οι ίδιες επιρροές. Ελληνική φιλοξενία όπως την βλέπουμε στις Vintage καρτ ποσταλ του ΕΟΤ, όπου περικλείεται σε μια εικόνα η επιτομή του ελληνικού καλοκαιριού. Απλότητα, εγκαρδιότητα, ένα γιαλός, ένα γεφύρι, ο ελληνικός ήλιος.  Μεγαλώνοντας μέσα σε ένα περιβάλλον με τέτοιες εικόνες μόνο αυτή την  κατεύθυνση μπορούσα να πάρω. Όλα με αγάπη γίνονται, ή τουλάχιστον πρέπει να γίνονται στην ζωή. Σπουδές στην Αγγλία και εργασία στην Γαλλία, με βλέψη πάντα στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

«Το ίδιο το ξενοδοχείο είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα»

Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν στη σύσταση και λειτουργία της ξενοδοχειακής επιχειρήσεις Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa;

Συνεχίζω την οικογενειακή ιστορία στα πάτρια εδάφη, με μια πιο φρέσκια φυσικά ματιά.  Ήταν αναπόφευκτη συνέχεια. Το Πάπιγκο για μένα ήταν και είναι η ναυαρχίδα του σοβαρού ορεινού τουρισμού. Οι πρόγονοι μου έκαναν την αρχή στον τομέα της φιλοξενίας, το σημερινό Bed & Breakfast στα Ζαγοροχώρια. Καλλιεργημένοι άνθρωποι, με παιδεία, έβλεπαν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Το Mikro Papigo 1700 αναγέννησε την μια πλευρά του χωριού στο οποίο δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκίνητων, είναι ένας πρότυπος ορεινός ιστορικός οικισμός, φέρει τις προδιαγραφές της Unesco και παράλληλα δημιουργήθηκε με τους  πιο εξελιγμένους τρόπους κατασκευής και διακόσμησης.

Το ίδιο το ξενοδοχείο είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Ξεκινάει από την εσωτερική πλευρά του χώρου στάθμευσης πίσω από την εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών και ανεβαίνει σε επίπεδα, καταλαμβάνοντας μια πλαγιά, μέχρι πάνω, στο δάσος. Με ιδιωτική πρωτοβουλία έγινε η αναστήλωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς – αναπαλαίωση της αριστερής πλευράς του ίδιου το χωριού του μικρού Πάπιγκου, στολίδι της Unesco . Αποπερατώθηκε σε 10 χρόνια. Αποτελείται από 8 ιστορικά κτίρια που αυθεντικά απλώνονται παντού στον χώρο και διαθέτει 18 δωμάτια και σουίτες, όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Χρονολογούνται από τον 17ο , εκτός από ένα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Στα λιθόστρωτα καλντερίμια που διέπουν τον ιστορικό οικισμό – ξενοδοχείο, δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Ορισμένα του σημεία μάλιστα είναι τόσο παλιά, που «ανάγονται» πολλούς αιώνες πίσω. Για αυτό τον λόγο δεν έγινε καμία μείωση των υψομετρικών σε αυτά τα σημεία, ώστε να μην θυσιαστεί η αυθεντικότητα για λίγα μέτρα «άνεσης». Όπως και στις αποστάσεις των κτιρίων τηρείται η αυθεντική μέτρηση.

Στο μεγαλύτερο και πιο ογκώδες αρχοντικό, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την μέση του ξενοδοχείου, βρίσκεται ο χώρος υποδοχής , πάντα στην φιλοσοφία ενός «σπιτιού», χώρου οικείου & ζεστού, απέχοντας κατά πολύ από την κλασσική έννοια της reception των ξενοδοχείων όπως τα έχετε συνηθίσει. Συνεχίζουμε σε άλλα 2 επίπεδα ακόμα και μετά είναι το δάσος.

«Το Πάπιγκο έχει ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη στα μάτια μου που δεν αντέχω να βλέπω σε άλλα χωριά ανά την Ελλάδα τα καλντερίμια να στρώνονται με άσφαλτο και οι «μπίμτσες» να γίνονται γκαράζ»

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε στην «αναγέννηση» του Πάπιγκου, της περιοχής των Ζαγοροχωρίων με τη λειτουργία του Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa;

Δυσκολίες άπειρες. Τα υλικά και η μεταφορά τους καταρχήν. Ακόμα και ολάκερα παλιά σπίτια πεσμένα αγοράζαμε μόνο και μόνο για να βρούμε παρόμοια αυθεντική μαύρη ζαγορίσια πέτρα. Αντιλαμβάνεστε πως όλες οι εργασίες έγιναν αποκλειστικά με τα χέρια. Κάθε μέρα 1 τετραγωνικό, πέτρα πέτρα. Λίγοι άνθρωποι κατέχουν την παλιά αυτή τέχνη και να μεταφέρουν τα υλικά με τα χέρια. Έπειτα φέραμε από την Ιταλία ειδικό ερπυστριοφόρο (εμοιαζε με τανκς) που μετέφερε ένα κυβικό μέτρο μέχρι την αρχή του οικισμού. Μετά το πέρας των εργασιών  το δώσαμε σε ένα φίλο που έχτιζε ξενοδοχείο στην Οία. Τέτοια τεχνογνωσία μέσα σε παραδοσιακό οικισμό δεν κατείχε άλλος στην Ελλάδα.

Στην αρχή είχαμε φέρει μουλαράδες από Λιτόχωρο μέχρι και ελικόπτερο άλλα δεν ήταν κατάλληλοι τρόποι και εν τέλει στραφήκαμε στις παραδοσιακές μεθόδους. Τα κόστη τριπλάσια σε σχέση με περιοχές που δεν έχουν έντονα υψομετρικά και διαθέτουν άμεση πρόσβαση. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν συγκρίνεται, σε καμία περίπτωση. Μου φαίνεται πολύ άσχημο να βλέπω παρκαρισμένα αυτοκίνητα πλάι σε πετρόχτιστες αυλές. Το Πάπιγκο έχει ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη στα μάτια μου που δεν αντέχω να βλέπω σε άλλα χωριά ανά την Ελλάδα τα καλντερίμια να στρώνονται με άσφαλτο και οι «μπίμτσες» να γίνονται γκαράζ. Οπτική ρύπανση – πολιτιστικό έγκλημα χωρίς επιστροφή. Είμαι πολύ αντίθετη σε αυτή την ισοπέδωση και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Για το 2019 το Mikro Papigo 1700 προτάθηκε από τα World Luxury Hotel Awards ως το καλύτερο ξενοδοχείο στο είδος του για τον Αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό

Ποιοι είναι οι κυριότεροι σταθμοί στη λειτουργία του Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa τα  χρόνια λειτουργίας του στην ελληνική ξενοδοχειακή-τουριστική αγορά; 

Έχουμε βραβευτεί σε επτά κατηγορίες και συνεχίζουμε. Για το τρέχον έτος 2019 το Mikro Papigo 1700 προτάθηκε από τα World Luxury Hotel Awards ως το καλύτερο ξενοδοχείο στο είδος του για τον Αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό. Και μόνο η υποψηφιότητα μας πάλι με κάνει  να αισθάνομαι ευτυχής. Μου αρκεί. Αναγνωρίζεται το μεράκι για την δημιουργία, για τον τόπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αυθεντικότητα, την καινοτομία, για τις καλύτερες – κατασκευαστικά- πρώτες ύλες και τον σχεδιασμό. Πάντα ως πρότυπος ιδιωτικός οικισμός με σεβασμό στον τόπο και έπειτα ως επιχείρηση. Τον Οκτώβριο θα ταξιδέψουμε στην Φιλανδία για τα αποτελέσματα. Εγγύς ο χρόνος.

Προφίλ επισκεπτών στο Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa

Ποια στοιχεία συνθέτουν το προφίλ των πελατών του ξενοδοχείου; (εθνικότητα, εισοδηματικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση κλπ.) 

Ο τόπος μας απευθύνεται στον ποιοτικό τουρίστα, τον απαιτητικό, αυτόν που ζητά εμπειρίες, δράση και γνώση. Προσφέρουμε διακοπές με νόημα κοντά στη φύση, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο της Ηπείρου

Στο Marketing προέχει η στοχοποιημένη πρακτική εφαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής. Επιβάλλεται η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και διαφορετικότητας του προϊόντος. Το προφίλ των τωρινών πελατών όπως και των δυνητικών πελατών του ξενοδοχείου είναι ξεκάθαρο. Medium & up εισοδηματικό επίπεδο. Δεν ήμαστε adults only. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θυσιάζουμε την ηρεμία και την ησυχία.  Ο ίδιος ο χώρος προδιαθέτει να μπει ο πελάτης στο mood αυτό χωρίς να διαταράσσει την zen ατμόσφαιρα και τους ρυθμούς ψυχικής γαλήνης που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην καθημερινή λειτουργία του. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και εκτιμάται από όλους. Εθνικότητες διαφορετικές που ποικίλουν ανά περίοδο. Σκανδιναβικές χώρες και όλες οι Ευρωπαϊκές επίπεδες χώρες ( χωρίς βουνά δηλαδή), Γαλλία, Γερμάνια, Ισραήλ, Αμερική, Αυστραλία, λίγοι και καλοί από Ρωσία. Και φυσικά Έλληνες. 365 μέρες τον χρόνο.

«Ότι αγαπώ και έχω δημιουργήσει δεν θα πάψει να εξελίσσεται».

Επιχειρώντας μια αναδρομή στα χρόνια που ξεκινούσατε την πραγματοποίηση του επαγγελματικού σας στόχου για τη δημιουργία του ξενοδοχείου, και επιχειρώντας έναν απολογισμό για τη δράση, τη λειτουργία του κλπ., το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa ανταποκρίνεται πλήρως στα όνειρα, στις επιδιώξεις σας; 

Η δημιουργία της επιχείρησης ξεκίνησε ως φυσική ανάγκη εξέλιξης για μένα από την μια και το πως θα ήθελα να ζω οικογενειακά από την άλλη. Ήθελα, παρότι λατρεύω την Αθήνα, τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερο αυθεντικό φυσικό περιβάλλον. Δεδομένο ήταν ότι θα γυρνούσα κάποια στιγμή στην Ήπειρο, από όπου έχω τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις, ως επισκέπτης γιορτών και καλοκαιριού. Όλη μου η ζωή από παιδί ήταν συνυφασμένη με τον τουρισμό, όπως προανέφερα.

Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση, θεωρώ ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά ίσως λίγο γρηγορότερα από ότι προσδοκούσα. Η ανταπόκριση του target group που απευθυνόμαστε ήταν εξαρχής άμεση και θετική. Όσον αφορά τα όνειρα και τις επιδιώξεις ….θα δανειστώ μια φράση από το global icon, τον  αείμνηστο Simon Peres και ένα καινούργιο  project με το παγκόσμιο ίδρυμα Peres Center for Peace and Innovation το οποίο «τρέχω» τώρα. « Dream Big ». Είναι μια ανθρώπινη διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, ότι αγαπώ και έχω δημιουργήσει δεν θα πάψει να εξελίσσεται. Και το Mikro Papigo 1700 παρομοίως. Πρώτα από όλα υγεία.

Οι επιτυχίες, οι βραβεύσεις και ο τρόπος λειτουργίας του Mikro Papigo 1700 οδήγησαν στη μείωση της εποχικότητας

Οι συνεχείς διεθνείς βραβεύσεις του ξενοδοχείου σας, συμβάλλουν και πώς στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής στη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα; Πώς ο ρόλος του αυτός θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο;

Οι επιτυχίες και οι βραβεύσεις ήταν η αναπόφευκτη συνέχεια εμπειρίας, εξειδίκευσης.

Είναι γεγονός ότι η φιλοσοφία μας και κατ’ επέκταση ο τρόπος λειτουργίας μας ώθησε- σε τοπικό επίπεδο στο Ζαγόρι και σε ό,τι έχει άμεση σχέση και επηρεάζεται σε επίπεδο συνεργασιών στην Ήπειρο σαφώς- σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, τη μείωση της εποχικότητας. Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος σε ευρεία κλίμακα, θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη η οποία θα συμπεριλαμβάνει πρόνοια δαπανών για ευρεία και εκτεταμένη στήριξη της δημιουργίας υποδομών κατάλληλων για προϊόντα του τουρισμού, πολιτισμού, τεχνολογίας, καινοτομίας. Εκτός περιόδου αιχμής.

Το τρίπτυχο Ελλάδα, ήλιος, νησιά δεν αρκεί όταν μιλάμε για εξωστρέφεια τουριστικού προϊόντος. Αυτό το οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα είναι πολυδιάστατο και ποικιλόμορφο

Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa τα επόμενα δύο έτη; 

Επενδυτικά συνεχίζουμε και χωρίς χρονικό deadline. Ο τουρισμός και τα ξενοδοχείο γενικότερα είναι project ατέλειωτο. Αγγίζει την τεχνολογία, την καινοτομία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα. Το δικό μου το κομμάτι ως σκέψη καταρχάς και στόχος αξιοποιεί ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα τονώνει την καινοτομία την αυθεντικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ηπειρώτικου τουριστικού κλάδου.

Δεν ήμαστε απλά ένα ξενοδοχείο. Αισθάνομαι ότι πρεσβεύουμε πολλά περισσότερα στην ηπειρωτική χώρα. Το τρίπτυχο Ελλάδα, ήλιος, νησιά δεν αρκεί όταν μιλάμε για εξωστρέφεια τουριστικού προϊόντος. Αυτό το οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα είναι πολυδιάστατο και ποικιλόμορφο. Δημιουργούμε νέες τάσεις, ακολουθούμε άλλες. Οι εποχές άλλαξαν, αλλάξαμε και εμείς ή το αντίθετο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.