ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΙΑΒΟΓΛΟΥ: «ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ, Ή Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ PROFIT MANAGER, ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ»

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη που συντελείται στη διεθνή τουριστική σκηνή, με την αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων ώστε τα ξενοδοχεία να εγγράψουν καλύτερα αποτελέσματα στο ενεργητικό τους και να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog o Business Development Manager της OTA Insight για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Βασίλειος Ριαβόγλου. Μια εξέλιξη που όχι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά από όσους δραστηριοποιούνται με την ελληνική ξενοδοχία (ξενοδόχοι, γενικοί διευθυντές, επιτελικά στελέχη κλπ.) η οποία όπως είναι γνωστό απαρτίζεται κυρίως από μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που «πολύ συχνά δεν διαθέτουν τμήμα το οποίο ασχολείται με το revenue», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ριαβόγλου. Χωρίς φειδώ λόγων επισημαίνει ότι «στο σύγχρονο τουριστικό περιβάλλον αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων η βελτιστοποίηση των λειτουργιών και η χρήση βασικών τεχνολογικών εργαλείων όπως: μηχανή κρατήσεων, channel manager, pms, ένα καλό και λειτουργικό website και φυσικά rate shopper και business intelligence tools όπως το Rate & το Revenue Insight».  Και τούτο διότι όπως ο ίδιος αποσαφηνίζει «είναι τέτοιο το μέγεθος του ανταγωνισμού, κυρίως εσωτερικά στον ίδιο τον προορισμό της Ελλάδος, αλλά και των ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ισπανία και η Τουρκία, που ενδείκνυται οι ξενοδόχοι να εξοπλιστούν και να επενδύσουν στα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και επαγγελματισμό αυτές τις προκλήσεις, παραμένοντας βιώσιμοι και επικερδείς».

Την κατάλληλη και ενδεδειγμένη λύση στο να καταστούν τα ελληνικά ξενοδοχεία βιώσιμα και επικερδή στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον του τομέα δράσης τους, δίνει η εταιρία OTA Insight η οποία είναι πλέον ευρέως αναγνωρίσιμη ως ηγέτης στις ξενοδοχειακές εφαρμογές business intelligence. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται από τη συνεργασία της με περισσότερα από 45.000 ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο, εάν και έχει συμπληρώσει μόλις 7 χρόνια δράσης στην παγκόσμια ξενοδοχειακή αγορά.

Στο αξιόλογο και άκρως ενδιαφέρον ιστορικό σύστασης της OTA Insight «μυεί» το Business Travel blog ο κ. Ριαβόγλου, αποσαφηνίζοντας το λόγο που παρακίνησε τους 3 ιδρυτές της, Τζίνο ‘Ενγκελς, Άντριαν Κόπενς και Ματίας Γκέρομς να αναπτύξουν μια τεχνολογική λύση οποία καθοδηγεί τους ξενοδόχους σε σωστές αποφάσεις.

Πέραν τούτων, ο Business Development Manager της OTA Insight για την Ελλάδα και την Κύπρο εξηγεί γιατί η εταιρία επέκτεινε τη δράση της στην Ελλάδα, λέγοντας σχετικά ότι «η OTA Insight πάντα εξέταζε τις δυνατότητες ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα η οποία διαθέτει ένα από τα κορυφαία τουριστικά προϊόντα στον κόσμο». Η συνεργασία της ΟΤΑ Insight με δημοφιλείς ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως ενδεικτικά η Grecotel, η Louis Hotels ξεκίνησε από το 2016, ενώ  «παρόλο που στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχει ομολογουμένως περιορισμένη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, μας εμπιστεύονται περισσότερα από 150 ξενοδοχεία που είναι και τα πιο διακεκριμένα σε αυτές τις δύο αγορές», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο κ. Ριαβόγλου.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του το επιτελικό στέλεχος της ΟΤΑ Insight αναλύει τα εργαλεία τα οποία διαθέτει στην γκάμα της η εταιρία, με το πιο διαδεδομένο να είναι το Rate Insight αλλά και τα νέα όπως το  Revenue Insight και το Parity Insight. Επιπλέον, αποσαφηνίζει τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της OTA Insight και χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του αναφέρεται διεξοδικά στο πώς ο managing director sales & Finance της Santikos Collection Hotels & Resorts κ. Κωνσταντίνος Σαντίκος έλαβε υπεραξία από το Rate Insight.

Το κίνητρο που οδήγησε τους τρεις ιθύνοντες νόες της OTA Insight να αναπτύξουν μια τεχνολογική λύση που θα καθοδηγεί τους ξενοδόχους στις σωστές αποφάσεις

Πότε ξεκίνησε τη δράση της OTA Insight; Ποιοι είναι οι ιθύνοντες νόες της εταιρείας και ποιοι λόγοι τους παρακίνησαν στη σύσταση της επιχείρησης;

H OTA Insight ξεκίνησε το 2012 ως νεοφυής, startup εταιρεία από τους 3 ιδρυτές της, τους Τζίνο ‘Ενγκελς, Άντριαν Κόπενς και Ματίας Γκέρομς με αποστολή να βοηθήσει τους ξενοδόχους να μετουσιώσουν τα δεδομένα (data) του ξενοδοχειακού περιβάλλοντος σε κατανοητή εικόνα την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν. Έκτοτε η εταιρεία έχει λάβει σειρά παγκόσμιων διακρίσεων και βρίσκεται ανάμεσα στις 10 “One to Watch” εταιρείες βάση του Sunday Times Tech Track 100. Η OTA Insight είναι πλέον ευρέως αναγνωρίσιμη ως ηγέτης στις ξενοδοχειακές εφαρμογές business intelligence.

Η εργασιακή εμπειρία των ιδρυτών ήταν κυρίως σε πολυεθνικές εταιρείες στα τμήματα εφαρμοσμένης πληροφορικής, οικονομικών και πωλήσεων. Η ιδέα τους να δημιουργήσουν την πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Όντας κάτοικοι Λονδίνου ήθελαν να καλέσουν τους συγγενείς τους στους Ολυμπιακούς αγώνες και ψάχνοντας διαμονή για αυτούς παρατήρησαν ανεξήγητα λάθος κινήσεις τιμολογιακής πολιτικής από τα ξενοδοχεία. Από τη μία παρατηρούσαν με τα στοιχεία που συνέλεξαν ότι η ζήτηση ανεβαίνει και από την άλλη τα ξενοδοχεία να ρίχνουν την τιμή τους φοβούμενα ότι θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα πληρότητας. Αυτό τους οδήγησε να αναπτύξουν μια τεχνολογική λύση η οποία καθοδηγεί τους ξενοδόχους σε σωστές αποφάσεις.

Συνεργασία της ΟΤΑ Insight με περισσότερα από 45.000 ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο και με 150 διακεκριμένες μονάδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Ποιοι λόγοι παρακίνησαν στο να διαθέτει η OTA Insight παράρτημα ή θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα; Πότε ξεκίνησε η δράση της στη χώρα μας και πόσοι είναι μέχρι στιγμής οι πελάτες σας; 

Τα κεντρικά-εμπορικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Λονδίνο, ενώ η OTA Insight διατηρεί τα τεχνολογικά της γραφεία στη Γάνδη του Βελγίου από όπου είναι και η καταγωγή των ιδρυτών. Η επέκταση της εταιρείας, το λεγόμενο scaling, οδήγησε στη δημιουργία γραφείων στο Ντάλας και το Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών, το Βερολίνο και το Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, το Σίδνεϊ και τη Σιγκαπούρη. Η OTA Insight πάντα εξέταζε τις δυνατότητες ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα η οποία διαθέτει ένα από τα κορυφαία τουριστικά προϊόντα στον κόσμο. Η συνεργασία της OTA Insight με διακεκριμένες ξενοδοχειακές εταιρείες όπως η Grecotel και Louis Hotels έχει ξεκινήσει ακόμη από το 2016.

Πλέον η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερα από 45,000 ξενοδοχεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα και την Κύπρο όπου ομολογουμένως υπάρχει ακόμη περιορισμένη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, μας εμπιστεύονται περισσότερα 150 ξενοδοχεία τα οποία είναι και τα πιο διακεκριμένα σε αυτές τις χώρες.

«Απόρροια της χρήσης των εργαλείων μας είναι τα κατανοητά συμπεράσματα που βοηθούν τους ξενοδόχους να λάβουν γρηγορότερες και εξυπνότερες αποφάσεις τιμολογιακής πολιτικής»

Μπορείτε να γίνετε πιο αναλυτικός και επεξηγηματικός στο τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο διακριτικός τίτλος της OTA Insight για το αντικείμενο ασχολιών της εταιρίας;  

Ο τίτλος της OTA Insight μπορεί να αποδοθεί ως η διορατικότητα ή ως η εσωτερική ματιά στην πληροφορία η οποία συλλέγεται από τα big data των ΟΤΑs.

Αυτό που ουσιαστικά κάνουν τα εργαλεία μας είναι να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τεράστιες σε όγκο πληροφορίες τιμολογιακής πολιτικής από τους μεγάλους OTAs: Booking.com, Expedia.com, τις επίσημες μηχανές κρατήσεων (booking engines) των ξενοδοχείων αλλά και τα Metasearch κανάλια όπως Trivago, Google Hotel Finder κτλ. και να τα μετουσιώνουν σε κατανοητή ανάλυση στους πίνακες ελέγχου. Απόρροια της χρήσης των εργαλείων μας είναι τα κατανοητά συμπεράσματα που βοηθούν τους ξενοδόχους να λάβουν γρηγορότερες και εξυπνότερες αποφάσεις τιμολογιακής πολιτικής.

Τα εργαλεία της OTA Insight

Ποια είναι τα εργαλεία τα οποία διαθέτει στη γκάμα της η OTA Insight για τους Έλληνες και όχι μόνο ξενοδόχους; 

Το πιο διαδεδομένο εργαλείο της ΟΤΑ Insight είναι το Rate Insight το οποίο είναι ένα πολύ προσιτό σε τιμή εργαλείο και συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες για την τιμολογιακή πολιτική ενός ξενοδοχείου και των ανταγωνιστών του σε πραγματικό χρόνο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ενημερώνει τους χρήστες για την αυξομείωση της ζήτησης στον προορισμό, τις εθνικές εορτές όλων των χωρών και τα events στον προορισμό, την ισοτιμία των τιμών σε διαφορετικά σημεία πώλησης ενός ξενοδοχείου (parity) αλλά και την κατάταξη ενός ξενοδοχείου στους μεγάλους OTAs.

Διαθέτοντας πολυάριθμη ομάδα προγραμματιστών και data scientists στα τεχνολογικά γραφεία μας στη Γάνδη έχουμε την δυνατότητα να βελτιώνουμε και να σχεδιάζουμε καινούρια in house εργαλεία όπως είναι το Revenue Insight και το Parity Insight τα οποία διευρύνουν τις δυνατότητες μας στο να προσφέρουμε λύσεις.


Αύξηση της κερδοφορίας των ξενοδοχείων με την αξιοποίηση των εργαλείων της
OTA Insight

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε επισημάνει ότι η OTA Insight βοηθά τα ξενοδοχεία στο να γλυτώνουν χρόνο και να καταγράφουν περισσότερα κέρδη. Μπορείτε να γίνετε πιο αναλυτικός σε ότι αφορά στη βοήθεια που παρέχετε προς τους ξενοδόχους στο να γλυτώνουν χρόνο και να αναδείξετε παραδείγματα στο πώς ξενοδόχοι αύξησαν την κερδοφορία τους αξιοποιώντας τα εργαλεία της OTA Insight;

Με ανανέωση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, υποστήριξη 24/7 από το τμήμα εξυπηρέτησης και εύκολους σε χρήση και παραμετροποίηση πίνακες ελέγχου, η πλατφόρμα της OTA Insight είναι συμβατή με άλλα σημαντικά εργαλεία όπως PMS (προγράμματα διαχείρισης ξενοδοχείου), κορυφαία RMS (συστήματα διαχείρισης δωματίων) και data benchmarking providers (παρόχους πληροφοριών συγκριτικής αξιολόγησης).

Υπάρχουν περιπτώσεις μελέτης όπως αυτή του κ. Κωνσταντίνου Σαντίκου  Managing Director of Sales & Finance της  Santikos Collection Hotels & Resorts όπου αναφέρονται μετρήσιμα συμπεράσματα και περιγράφεται από έναν πολύ διακεκριμένο ξενοδόχο ο τρόπος που λαμβάνει υπεραξία από το Rate Insight. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, πληκτρολογήστε

https://www.otainsight.com/company/customer-stories/santikos-collection

Τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της OTA Insight

Για ποιους λόγους οι Έλληνες ξενοδόχοι να προτιμήσουν την ΟΤΑ Insight και όχι κάποια άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο; 

Αυτή τη στιγμή έχουμε την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών αλυσίδων στον πλανήτη και ανάμεσα τους βρίσκονται και οι πιο διακεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Αυτό που κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει είναι η ποιότητα και η ταχύτητα των πληροφοριών που προσφέρει, η 24/7 υποστήριξη πελατών και η συνεχής εξέλιξη των υπηρεσιών μας. Όλες οι βελτιώσεις και λειτουργίες των εφαρμογών βασίζονται πάνω στα σχόλια και στο feedback των ξενοδόχων. 

«Η ΟΤA Insight δεν ασκεί η ίδια διαχείριση εσόδων (revenue management) αλλά παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους Revenue Managers για να τους οδηγήσει σε εξυπνότερες και πιο αποδοτικές αποφάσεις». 

Βασικός τομέας ασχολιών της ΟΤΑ Insight είναι το revenue management. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε μεγάλες πολυεθνικές κυρίως ξενοδοχειακές αλυσίδες επιτελικά στελέχη ασκούν καθήκοντα revenue management manager, πώς η OTA Insight λειτουργεί σε αυτήν την περίπτωση; 

Η ΟΤA Insight δεν ασκεί η ίδια διαχείριση εσόδων (Revenue Management), αλλά παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους Revenue Managers για να τους οδηγήσει σε εξυπνότερες και πιο αποδοτικές αποφάσεις.

Πώς οι ξενοδόχοι θα παραμείνουν βιώσιμοι και επικερδείς στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον του τομέα δράσης τους

Η OTA Insight απευθύνεται με τα ίδια εργαλεία, που διαθέτει στη γκάμα της σε όλες τις χώρες; Ποιες είναι μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις σας από την ελληνική τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, ως επικεφαλής της ανάπτυξης της ΟΤΑ Insight σε αυτές τις δύο αγορές; 

Ναι, η ΟΤΑ Insight απευθύνεται με τα ίδια εργαλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Γενικότερα, διεθνώς στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υπάρχει ακόμα πάρα πολύ περιορισμένη ενσωμάτωση τεχνολογικών εφαρμογών στις καθημερινές λειτουργίες, αλλά αυτά είναι κάτι το οποίο βλέπουμε να αλλάζει.

Στην Ελλάδα λόγω της ύπαρξης πολλών ξενοδοχειακών εταιρειών μικρής κλίμακας ή ακόμη μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, πολύ συχνά δεν υπάρχει τμήμα που ασχολείται με το Revenue. Με τη βοήθεια όμως των κατάλληλων εργαλείων ο προϊστάμενος πωλήσεων ή ακόμη και ο ίδιος ο διευθυντής ή και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μπορεί πλέον και γίνεται Profit Manager, ασκώντας πολιτική εσόδων, πετυχαίνοντας μεγαλύτερες πληρότητες και αυξάνοντας τόσο τη μέση τιμή όσο και τα έσοδα του ξενοδοχείου.

Στο σύγχρονο τουριστικό περιβάλλον αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων η βελτιστοποίηση των λειτουργιών και η χρήση βασικών τεχνολογικών εργαλείων όπως: μηχανή κρατήσεων, channel manager, pms, ένα καλό και λειτουργικό website και φυσικά rate shopper και business intelligence tools όπως το Rate & το Revenue Insight.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του ανταγωνισμού, κυρίως εσωτερικά στον ίδιο τον προορισμό της Ελλάδος, αλλά και των ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ισπανία και η Τουρκία, που ενδείκνυται οι ξενοδόχοι να εξοπλιστούν και να επενδύσουν στα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και επαγγελματισμό αυτές τις προκλήσεις παραμένοντας βιώσιμοι και επικερδείς.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.