Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ, ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ

Επί ουδενί ο τίτλος δεν είναι υπερβολικός για να περιγράψει την ασίγαστη αγάπη, το αέναο μεράκι, το αξιοθαύμαστο πάθος με τα οποία μιλάει για τα ελληνικό τουρισμό αλλά και την ακατάπαυστη αφοσίωση και τη διαρκή θέλησή του για επιτυχία με τα οποία έχει, μεταξύ άλλων, «οπλίσει» τη φαρέτρα του, ο καταγόμενος από το Κιλκίς ξενοδόχος που ρισκάρει και επενδύει στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Η ασυνήθιστη ταχύτητα, η αμεσότητα και η σαφήνεια που χρησιμοποιεί για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει σχέση με τη ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και του ιδιόκτητου ξενοδοχείου του Be My Guest Athens Hotel, μου προκαλεί εύλογα εντύπωση αλλά όπως ο ίδιος εξηγεί «πώς να μην απαντήσω σε ερώτηση που έχει σχέση με αυτό που αγαπώ και ασχολούμαι;»

Μια αγάπη η οποία παρόλο που προέκυψε ανεπάντεχα, εντούτοις πιθανότατα «καλλιεργήθηκε» από τα χρόνια που εργαζόταν ως ναυαγοσώστης σε καλοκαιρινά camp και ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και των Δωδεκανήσων. Κατέχοντας πτυχίο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ανθρώπινη Απόδοση & Υγεία από το Α.Π.Θ. και ασκώντας καθήκοντα διαιτητή ποδοσφαίρου στην Football League 2 την περίοδο 2005-2012, αποφασίζει να μετακομίσει στην Ολλανδία. Μια απόφαση που λήφθηκε το 2012 και έμελλε να αλλάξει «τον ρου της ιστορίας της ζωής του».

Και τούτο διότι όπως εξηγεί στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο κ. Νίκος Ανθρακίδης «μετακομίζοντας στην Ολλανδία όπου διέμεινα περίπου 5 χρόνια είχα την τύχη να εργαστώ στη μεγαλύτερη εταιρία on line κρατήσεων παγκοσμίως, την Booking.com, στα κεντρικά της γραφεία στο Άμστερνταμ. Αυτό θα έλεγα πως ήταν το βάπτισμα του πυρός για οτιδήποτε ακολούθησε στην πορεία». Εργαζόμενος στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Booking.com και ερχόμενος σε επαφή με Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες αλλά και Έλληνες ξενοδόχους, ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του για αρκετά χρόνια. Για το λόγο αυτό αποφασίζει να εντρυφήσει περισσότερο στον παγκόσμιο ξενοδοχειακό κλάδο, παρακολουθώντας μαθήματα για το δεύτερο μεταπτυχιακό του, αυτή τη φορά με αντικείμενο στο International Hospitality Management του Πανεπιστημίου Brighton της Αγγλίας. Με στόχο όπως εξηγεί ο ίδιος «να μπω στο χώρο με περισσότερες περγαμηνές και να διεκδικήσω υψηλότερες θέσεις. Δράττοντας την ευκαιρία να αναφέρω το πόσο ευέλικτοι ήταν οι προϊστάμενοί μου στην Booking.com που μου επέτρεψαν να αλλάξω τη σύμβασή μου σε part time προκειμένου να βρίσκομαι και στο πανεπιστήμιο κάποιες μέρες».

Έχοντας καταλήξει στην απόφαση ότι θα δημιουργήσει στο εγγύς μέλλον το δικό του ξενοδοχείο-«όσο μεγάλη και να είναι η πολυεθνική στην οποία εργάζεσαι, όσο καλή και υψηλά αμειβόμενη θέση να έχεις, προσωπικά πιστεύω πως  το καλύτερο για έναν δημιουργικό άνθρωπο είναι να είναι ο ίδιος «αφεντικό» στην εταιρία του» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά- παραιτείται από την Booking.com. Ξεκινά την εργασία του στο τμήμα εξυπηρέτησης στη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Citizenm.com, προκειμένου να έχει πολύτιμες εμπειρίες από την καθημερινή λειτουργία του ξενοδοχείου.

Παρόλο την άνετη και στρωμένη ζωή στην Ολλανδία αποφασίζει μαζί με τη σύζυγό του να επιστρέψουν το 2016 στην Ελλάδα της κρίσης. Κάνει αίτηση για να εργαστεί στα γραφεία της Expedia.com στην Αθήνα. Οι λόγοι που τον παρακινούν σε αυτήν την απόφαση είναι, όπως σχετικά εξηγεί o ίδιος «δύο. Πρώτον, γιατί γυρνώντας στην Ελλάδα, προτού ανοίξω το δικό μου ξενοδοχείο, έπρεπε να έχω μια καλή δουλειά ώστε να αυτοχρηματοδοτούμαι. Δεύτερον, ξέροντας τον τρόπο που δουλεύει η Booking.com, καλό θα ήταν να δω και τον τρόπο που δουλεύει ο υπόλοιπος ανταγωνισμός και να εμπλουτίσω περισσότερο τις γνώσεις μου στο επιχειρηματικό και λειτουργικό κομμάτι του ξενοδοχείου, στην πελατοκεντρική αντίληψη κλπ.».

Προκειμένου όμως να αφοσιωθεί εξ’ ολοκλήρου στο νέο του εγχείρημα, στο ιδιόκτητο ξενοδοχείο Be My Guest Athens Hotel που εδρεύει και λειτουργεί στο Θησείο, παραιτείται από την Expedia. Με πολύ προσωπική δουλειά τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, κυρίας Μαρίνας Παπαγεωργίου που ως πολιτικός μηχανικός είχε την κύρια ευθύνη της μελέτης, της κατασκευής και επίβλεψης του project κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης αλλά και των οικογενειών τους (με αποτέλεσμα το κόστος της επένδυσης να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της αγοράς), το ξενοδοχείο Be My Guest Athens υποδέχεται τους πρώτους του πελάτες.

Η άκρως ασυνήθιστη και ιδιαιτέρως ελκυστική διακριτική επωνυμία του ξενοδοχείου «μετουσιώνεται» σε πράξη τόσο όσον αφορά στις υπηρεσίες του Be My Guest Athens όσο και στη φιλοσοφία του προς τους πελάτες του. Και τούτο διότι όπως χαρακτηριστικά αποσαφηνίζει ο ξενοδόχος «σκόπιμα δεν τους αποκαλούμε πελάτες αλλά είναι για εμάς στην πράξη, επισκέπτες, καθώς προσπαθούμε πάντα να τους κοιτάμε στα μάτια και όχι στην τσέπη».

Παράλληλα, ο κ. Ανθρακίδης στη συνέντευξή του στο Business Travel blog επισημαίνει ότι ο δείκτης της μέσης πληρότητας του Be My Guest Athens θα διαμορφωθεί στο 85%-87% το 2019. Και με νόημα σημειώνει ότι «η κερδοφορία μας μετά και τις αποσβέσεις της επένδυσης, καθώς βρισκόμαστε στον τρίτο πλέον χρόνο λειτουργίας, κινείται σταθερά ανοδικά, γεγονός που καθιστά την επένδυση μας βιώσιμη».

Πέραν τούτων, εξηγεί για ποιους λόγους επεκτάθηκε στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης – διαθέτοντας 4 διαμερίσματα γύρω από την περιοχή της Ακρόπολης- και χωρίς περιστροφές δηλώνει ότι «πρώτα από όλα για να συνυπάρξουν αυτοί οι δύο κλάδοι, θα πρέπει να «παίξουμε» Fair Play».

Επιπλέον αποκαλύπτει το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Be My Athens Hotel, την επέκτασή του στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τη διείσδυσή του σε συναφείς με τον ελληνικό τουρισμό, δραστηριότητες με την παροχή prive και tailor made υπηρεσιών προς τόσο τους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και των ταξιδιωτών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας που υιοθετεί ως ξενοδόχος και ως άνθρωπος ο κ. Ανθρακίδης συνίσταται στο ότι «το  μεγαλύτερο ρίσκο για τον καθένα μας με οτιδήποτε και αν ασχολείται, είναι «το να μην πάρει το ρίσκο»!

«Το καλύτερο για έναν δημιουργικό άνθρωπο είναι να είναι ο ίδιος «αφεντικό» στην εταιρία του»

Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν να ασχοληθείτε με τον ελληνικό τουρισμό και δη τη ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας; Ποιο ήταν και εξακολουθεί να λειτουργεί ως δέλεαρ για εσάς;
Η εργασιακή ενασχόληση μου με τον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα ως υπεύθυνος ασφαλείας στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, (ναυαγοσώστης) και ως γυμναστής σε Χαλκιδική και Δωδεκάνησα ξεκίνησε από το 2010.

Στην Booking.com, το καλύτερο «σχολείο» για κάποιον που θέλει να εντρυφήσει στον παγκόσμιο τουρισμό, εργάστηκα στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών. Εξυπηρετούσα Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες αλλά και Έλληνες ξενοδόχους. Συνεπώς, ο ελληνικός τουρισμός ήταν μέρος της καθημερινότητας μου για αρκετά χρόνια.
Η Αθήνα ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος μου προορισμός, καθώς μια απλή βόλτα στον πεζόδρομο γύρω από την Ακρόπολη με γοήτευε ιδιαίτερα.
Απολαμβάνω να υποδέχομαι ξένους τουρίστες στο ξενοδοχείο μου, να περνάνε καλά και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο και τα social media, λειτουργώντας ως πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού στις χώρες τους.
Όσο μεγάλη και να είναι η πολυεθνική στην οποία εργάζεσαι, όσο καλή και υψηλά αμειβόμενη θέση να έχεις, προσωπικά πιστεύω πως  το καλύτερο για έναν δημιουργικό άνθρωπο είναι να είναι ο ίδιος «αφεντικό» στην εταιρία του. Αυτό θα έλεγα πως αποτέλεσε το κίνητρο μου.

«Η εργασία μου στην Booking.com, στην Citizenm.com και στην Expedia.com, μου έμαθαν πολλά, μου άλλαξαν και τρόπο σκέψης»

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να εργασθείτε σε κορυφαίους τουριστικούς οργανισμούς όπως η Booking, η Expedia κλπ; Έναν τομέα τελείως διαφορετικό από το αντικείμενο των σπουδών σας αφού και όπως μου επισημάνατε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία έχετε σπουδάσει γυμναστής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Ποιες οι εντυπώσεις σας από την εργασία σας σε αυτές τις εταιρίες;  

Στην Booking.com όπως προανέφερα βρέθηκα τυχαία. Γνώριζα την εταιρεία, αλλά δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσα να εργαστώ στα κεντρικά της γραφεία στο Άμστερνταμ. Καθώς εργαζόμουν στην Booking.com, αποφάσισα να κάνω στροφή στην καριέρα μου, να αφήσω στην άκρη τη «στολή» του γυμναστή και να κάνω ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο International Hospitality Management, ώστε να μπω στο χώρο με περισσότερες περγαμηνές και να διεκδικήσω υψηλότερες θέσεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω το πόσο ευέλικτοι ήταν οι προϊστάμενοι μου στην Booking.com, που μου επέτρεψαν να αλλάξω τη σύμβαση μου σε part-time, αφού μπήκα στο μεταπτυχιακό, όποιες μέρες και ώρες με βολεύει, προκειμένου να βρίσκομαι και στο πανεπιστήμιο κάποιες μέρες.

Μετά την Booking.com, και αφού παραιτήθηκα, εργάστηκα στη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Citizenm.com, στο τμήμα υποστήριξης. Εκεί, διαχειριζόμουν κρατήσεις πληρωμές, πωλήσεις, τεχνικά και πληροφορικά θέματα αλλά και εξυπηρέτηση πελατών τηλεφωνικά, γραπτά, μέσω social media, emails, chat κτλ. Λίγο από όλα δηλαδή. Καθώς ήδη είχα αποφασίσει ότι θα κάνω δικό μου ξενοδοχείο κάποια στιγμή στο μέλλον, έπρεπε να πάρω εμπειρίες  μέσα από την καθημερινή λειτουργία ενός ξενοδοχείου.

Στην Expedia.com στα γραφεία της Αθήνας, αποφάσισα να κάνω αίτηση να εργαστώ το 2016 για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί γυρνώντας στην Ελλάδα, προτού ανοίξω το δικό μου ξενοδοχείο, έπρεπε να έχω μια καλή δουλειά ώστε να αυτοχρηματοδοτούμαι. Δεύτερον, ξέροντας τον τρόπο που δουλεύει η Booking.com, καλό θα ήταν να δω και τον τρόπο που δουλεύει ο υπόλοιπος ανταγωνισμός. Η Expedia παρότι κατέχει μικρότερο κομμάτι της πίτας του παγκόσμιου τουρισμού, διαφοροποιείται λίγο στο προϊόν, καθώς παρέχει πακέτο διαμονής με αεροπορικό εισιτήριο. Τα πράγματα με το ξενοδοχείο προχωρούσαν αρκετά γρήγορα, και ένιωθα πως έπρεπε να αφοσιωθώ εξ’ ολοκλήρου στο καινούριο μου project. Παραιτήθηκα και από την Expedia προκειμένου να έχω περισσότερο focus στο νέο μου εγχείρημα.

Οι εντυπώσεις και από τις 3 εταιρίες ήταν εξαιρετικές. Πέρα από το ότι έμαθα πολλά, μου άλλαξαν και τον τρόπο σκέψης. Ειδικά στο επιχειρηματικό και λειτουργικό κομμάτι ενός ξενοδοχειακού οργανισμού, τις εσωτερικές διαδικασίες, την πελατοκεντρική αντίληψη κτλ. Είναι σα να λέμε ότι αν θέλεις να γίνεις πετυχημένος Διευθυντής, πρέπει να περάσεις πρώτα από όλα τα πόστα μιας εταιρίας, ώστε να έχεις ξεκάθαρη γνώση και αντίληψη του πως λειτουργούν.

Οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία το ξενοδοχείο Be My Guest Athens

Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν να διεισδύσετε στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και να θέσετε σε λειτουργία το ιδιόκτητο ξενοδοχείο σας Be My Gust Athens;

Μου άρεσε πάντα να φιλοξενώ φίλους, συμφοιτητές και συναδέλφους. Μου άρεσε να γνωρίζω νέους πολιτισμούς, κουλτούρες και τρόπους σκέψης. Η απόφαση πάρθηκε αφού είχα μπει στον χώρο, είδα πως δουλεύει το ξενοδοχειακό κομμάτι από όλες τις πλευρές καθώς μέχρι τότε ήξερα μόνο την μια πλευρά, εξίσου σημαντική, αυτή του επισκέπτη-πελάτη. Το επιχειρείν ανέκαθεν με γοήτευε αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν το πρωτεύον όνειρο ζωής για εμένα να ανοίξω το δικό μου ξενοδοχείο. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, πριν μετακομίσω και εργαστώ στην Ολλανδία. Αντιθέτως, σκεφτόμουν να ανοίξω δικό μου γυμναστήριο.

Με προσωπική δουλειά τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του αλλά και των οικογενειών τους, το Be My Guest Athens ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2017, με το κόστος της επένδυσης να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, για τα δεδομένα της αγοράς

Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το ξενοδοχείο; Γιατί επιλέξατε την περιοχή του Θησείου ως έδρα του Be My Guest Athens Hotel; Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για την κατασκευή του; Ποιο το ύψος της επένδυσης; 

Το Be My Guest Athens, υποδέχτηκε τους πρώτους πελάτες του τον Ιούλιο του 2017. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε καθώς το Θησείο είναι μια ήσυχη γειτονιά, καθαρή και σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη. Επίσης, είναι πολύ βολική η μετακίνηση καθώς όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και η αγορά είναι προσβάσιμοι με τα πόδια. Χρειάστηκαν περίπου 4.5 μήνες για να αλλάξει χρήση το ακίνητο και να μετατραπεί από κτίριο γραφείων σε ξενοδοχείο. Το ύψος επένδυσης υπήρξε αρκετά χαμηλό για τα δεδομένα της αγοράς δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των εργασιών έγινε με προσωπική εργασία και δεν αναθέσαμε το έργο σε κατασκευαστική εταιρία ή εργολάβο. Επιστρατεύσαμε τις οικογένειες μας για βοήθεια για μήνες ολόκληρους, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι η σύζυγος και εταίρος της εταιρίας μας, Μαρία Παπαγεωργίου, είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, οπότε είχε την κύρια ευθύνη της μελέτης, κατασκευής και επίβλεψης του project κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.

Μια περιγραφή του ξενοδοχείου 

Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητος 37 κλινών. Αποτελείται από 14 δωμάτια εκ των οποίων 7 δίκλινα, 5 τρίκλινα και 2 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου με μέγιστη χωρητικότητα 4 άτομα. Έχει σάλα πρωινού, μεγάλο roof-garden με χώρο αναψυχής για καφέ και ποτό με θέα το Αστεροσκοπείο και πλευρική θέα στην Ακρόπολη, ενώ δύναται να προσφέρει σνακς στους επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την πρόταση «Έλα να σε φιλοξενήσω στο χώρο μου»  απευθύνει στους απανταχού ταξιδιώτες της υφηλίου το Be My Guest Athens 

Για ποιους λόγους επιλέξατε να φέρει το ξενοδοχείο σας το διακριτικό τίτλο Be My Guest; Και πώς αυτός ο τίτλος «μετουσιώνεται» σε πράξη στις υπηρεσίες και εν γένει στη φιλοσοφία του ξενοδοχείου;


Μετά από μήνες ατέλειωτου brainstorming και απόρριψης άλλων ονομάτων, το όνομα Be My Guest ήταν πρόταση της συζύγου μου, η οποία μου άρεσε και αποφασίστηκε αυτοστιγμεί. Το Athens προστέθηκε από εμένα καθώς προσδιορίζει την τοποθεσία, σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει κάποια επέκταση. Το όνομα αυτό όπως και το λογότυπο προφανώς κατοχυρώθηκε στις αντίστοιχες αρχές.
Αυτό που πάντα ήθελα, ήταν ο επισκέπτης να νιώθει σαν στο σπίτι του. Η φράση Be My Guest, παρότι στα αγγλικά ως κλισέ σημαίνει  «βεβαίως, παρακαλώ», η πραγματική μετάφραση είναι «γίνε ο επισκέπτης μου». «Έλα να σε φιλοξενήσω στο χώρο μου». Οι κριτικές παρεμπιπτόντως σε όλα τα online κανάλια (booking.com, Expedia, TripAdvisor, google) είναι εξαιρετικές ως σήμερα.

Το προφίλ των επισκεπτών στο Be My Guest Athens

Ποια είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των πελατών σας;

Ουσιαστικά πρόκειται για τους επισκέπτες μας. Σκόπιμα δεν τους αποκαλούμε πελάτες αλλά είναι για εμάς στην πράξη, επισκέπτες, καθώς προσπαθούμε πάντα να τους κοιτάμε στα μάτια και όχι στην τσέπη. Αυτό το εισπράττουν πάντοτε και μας το ανταποδίδουν τόσο προφορικά κατά τη διάρκεια της διαμονής όσο και γραπτά στο Tripadvisor και στην Booking.com. Προέρχονται από όλο τον κόσμο, ακόμη και από πολύ μικρές χώρες όπως ενδεικτικά το Ακουαδάρ, η Κόστα Ρίκα κλπ. Τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο, θα έλεγα πως το 90% των επισκεπτών μας, είναι ξένοι. Έχουμε χαρακτηριστεί και ως family hotel αλλά και ως ιδανικό ξενοδοχείο για ζευγάρια στο μήνα του μέλιτος από την γνωστή ιστοσελίδα Travelmyth. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλά νεόνυμφα ζευγάρια, διαμένουν σε μας 2-3 μέρες και στη συνέχεια επισκέπτονται Μύκονο και Σαντορίνη. Αυτό το τρίπτυχο είναι το πιο δημοφιλές από την ημέρα που ανοίξαμε.

Η μέση διάρκεια διαμονής των επισκεπτών μας στο Be My Guest Athens Hotel ανέρχεται στις 2,4-2,8 ημέρες.

 

«Η κερδοφορία μας μετά και τις αποσβέσεις της επένδυσης, καθώς βρισκόμαστε στον τρίτο πλέον χρόνο λειτουργίας, κινείται σταθερά ανοδικά, γεγονός που καθιστά την επένδυση μας βιώσιμη»

Πώς θα διαμορφωθεί ο δείκτης της μέσης πληρότητας το 2019 στο Be MY Guest Athens Hotel; Και θα είναι τα οικονομικά του αποτελέσματα; (τζίρος, κερδοφορία κλπ.)

Ο δείκτης της μέσης πληρότητας για το 2019 για εμάς είναι πάνω κάτω στα επίπεδα του 2018, παρότι ο χειμώνας είχε μια σημαντική πτώση για τον κλάδο. Γενικά, σύμφωνα με τις μελέτες του ΣΕΤΕ αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ), οι πληρότητες του 2019, το RevPar και ADR κινούνται πτωτικά. Η τοποθεσία θα έλεγα πως εκτός του ότι είναι η πιο σημαντική παράμετρος που κοιτάει ο τουρίστας μαζί με την τιμή, είναι και ένα δίχτυ προστασίας για ένα κατάλυμα, σε περιόδους που δεν έχει υψηλές πληρότητες ένας προορισμός. Συγκεκριμένα για την Αθήνα, πρώτα τα καταλύματα μακριά από την Ακρόπολη θα παρουσιάσουν μια αξιοσημείωτη πτώση και μετά αυτά που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο. Όσα είναι πέριξ του ιερού βράχου της Ακρόπολης, εκτιμώ ότι θα συγκρατήσουν τις πληρότητες τους. Η μέση πληρότητα του δικού μας ξενοδοχείου παραμένει σε επίπεδα σταθερά και σχετικά πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ο δείκτης της μέσης πληρότητας του ξενοδοχείου θα διαμορφωθεί το 2019 στο 85%-87%. Ο τζίρος επίσης θα παραμείνει σταθερός καθώς οι τιμές μας είναι αρκετά φιλικές και πάντοτε σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε. Η κερδοφορία μας μετά και τις αποσβέσεις της επένδυσης, καθώς βρισκόμαστε στον τρίτο πλέον χρόνο λειτουργίας, κινείται σταθερά ανοδικά, γεγονός που καθιστά την επένδυση μας βιώσιμη.

Οι λόγοι της διείσδυσης και στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία μου αναφέρατε μεταξύ άλλων ότι παράλληλα δραστηριοποιείσθε και στην αγορά του Airbnb. Για ποιους λόγους επεκτείνατε τη δράση σας και στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Από τον δεύτερο κιόλας χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, αποφασίσαμε να μπούμε και στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι λόγοι ήταν δύο. Πρώτον γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια τάση που «ήρθε για να μείνει», άρα είναι καλό για μια εταιρεία να διευρύνει το portfolio της σε τομείς συναφούς δραστηριότητας. Ειδικά όταν έχεις ήδη δομημένο το πελατολόγιο, είναι εύκολο και για το προσωπικό σου να διαχειρίζεται εκτός από το ξενοδοχείο και τα διαμερίσματα (ρεσεψιονίστ, καμαριέρες,  επιτυγχάνοντας έτσι οικονομίες κλίμακας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες διαμονής για όλα τα βαλάντια. Ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει κάνει τον τουρισμό πιο ελκυστικό καθώς είναι αρκετά πιο οικονομικό πλέον να επιλέγεις διαμερίσματα για τη διαμονή σου από ένα κλασσικό ξενοδοχείο. Ειδικά για οικογένειες είναι σαφώς πιο οικονομικό να επιλέξουν να μείνουν σε ένα από τα διαμερίσματα μας από ότι στα family room του ξενοδοχείου. Καθώς ένα διαμέρισμα σε οικιστική ζώνη έχει εμφανώς χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, αντίστοιχα και η τιμή είναι χαμηλότερη. Γενικά μας αρέσει να δίνουμε λύσεις στους επισκέπτες μας. Έχουμε καταλύματα από 13 τ.μ. έως 72 τ.μ. με τιμές από 40 έως 220 ευρώ αντίστοιχα.

«Πρώτα όλα για να συνυπάρξουν ο ξενοδοχειακός κλάδος με τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης,  θα πρέπει να «παίξουμε» Fair Play

Δραστηριοποιείσθε επιχειρηματικά στον κλάδο τόσο τον ξενοδοχειακό όσο και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πώς οι δύο αυτοί κλάδοι μπορούν, σύμφωνα με την εκτίμηση και την εμπειρία σας, να συνυπάρξουν, να μην παρατηρούνται φαινόμενα «παρέμβασης» του ενός στην αγορά του άλλου κλπ. ώστε η «συνύπαρξη» αυτή να αποβεί προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας της χώρας μας; 

Πρώτα από όλα για να συνυπάρξουν αυτοί οι δύο κλάδοι, θα πρέπει να «παίξουμε» Fair Play. Δηλαδή, τα διαμερίσματα που επιχειρούν μέσω του μοντέλου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να είναι δηλωμένα στο μητρώο της ΑΑΔΕ, συνεπώς να πληρώνουν φόρους αλλά και να υπόκεινται στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και στους κανονισμούς ασφαλείας. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, οι ιδιοκτήτες των Airbnb έχουν τη δυνατότητα να «ισοπεδώνουν» τις τιμές (αφού δεν φορολογούνται και δεν έχουν διοικητικά κόστη) άρα να είναι μακράν πιο ανταγωνιστικοί από τους ξενοδόχους. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές των διαμερισμάτων που φιλοξενούν 4 άτομα να ανέρχονται στα 30 ευρώ!
Επιπλέον, θα πρέπει να μπουν και άλλοι περιορισμοί όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής. Ένα κακό διαμέρισμα που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής, κάνει κακό στο συνολικό τουριστικό μας προϊόν.

Οι σημαντικότερες δυσκολίες ενός νέου ξενοδόχου

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ως νέος ξενοδόχος που όχι μόνο δεν κατάγεται από την Αθήνα αλλά η οικογένειά του δεν διαθέτει δράση, παράδοση κλπ. στην ενασχόλησή της με τον ελληνικό τουρισμό; 

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, από το πουθενά να μετακομίσεις σε μια μεγάλη και «άγνωστη» πόλη όπως η Αθήνα και να επιχειρήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο χωρίς να προέρχεσαι από επιχειρηματική οικογένεια που είτε έχει, είτε δεν έχει παράδοση στον τουρισμό. Ωστόσο, θεωρώ πως τα βήματα που έκανα προτού ανοίξει το ξενοδοχείο τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με εφοδίασαν με γνώσεις και ιδέες συσσωρευμένες. Δεν είναι λίγες οι φορές που φίλοι και γνωστοί που είχαμε καιρό να ανταμώσουμε, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξέφρασαν την απορία τους πως έγινε όλο αυτό το εγχείρημα από το πουθενά. Επίσης, η χρηματοδότηση ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο. Ευτυχώς, επιτυγχάνοντας οικονομίες και λειτουργώντας με ίδια μέσα και προσωπική εργασία αλλά και με τραπεζικό δανεισμό, ξεπεράσαμε κι αυτό το εμπόδιο.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο για τον καθένα μας με οτιδήποτε και αν ασχολείται, είναι «το να μην πάρει το ρίσκο».

Τολμήσατε επιχειρηματικά και αποφασίσατε τη λειτουργία ξενοδοχείου σε μια εποχή που πολλούς τους αποτρέπει από τη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Τι επομένως θα συμβουλεύατε όσες και όσες θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον ελληνικό τουρισμό αλλά διστάζουν;  

Η αλήθεια είναι ότι ζούσα στην Ολλανδία με ένα αξιόλογο μισθό και εγώ και η σύζυγος μου. Το ρίσκο θεωρητικά ήταν διπλό. Μας έλεγαν τρελούς όταν ανακοινώναμε ότι αφήνουμε την στρωμένη ζωή στην Ολλανδία για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της κρίσης. Το να αφήσεις μια τέτοια ζωή και να γυρίσεις να επιχειρήσεις σε μια χώρα με ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, την περίοδο μάλιστα των capital controls, όντως μπορεί να θεωρηθεί ακροβασία. Ο χρόνος θα δείξει! Εκτιμώ ότι το εγχείρημα μας μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά και υπό προϋποθέσεις καλύτερα και από τις προσδοκίες μας καθώς επιτυγχάνουμε στόχους πληρότητας και ανάπτυξης πιο γρήγορα από το business plan που είχαμε εκπονήσει. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ρίσκο για τον καθένα μας με οτιδήποτε και αν ασχολείται, είναι «το να μην πάρει το ρίσκο». Με όπλο στη φαρέτρα μας το πάθος και τη θέληση για επιτυχία, το ρίσκο πάντα είναι μικρότερο.

Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Be My Guest Athens Hotel και της εταιρίας για τα επόμενα δύο χρόνια

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας σας για τα επόμενα δύο χρόνια; 

Η εταιρεία θα επεκταθεί στην απόκτηση νέων διαμερισμάτων γύρω από την περιοχή της Ακρόπολης αλλά και σε άλλες δραστηριότητες πέρα από τις υπηρεσίες διαμονής, σχετικές πάντα με τον τουρισμό. Επειδή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το σχέδιο διείσδυσής μας σε άλλες συναφείς με τον ελληνικό τουρισμό δραστηριότητες, δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένες πληροφορίες. Το μόνο που μπορώ μέχρι στιγμής να δηλώσω είναι ότι θα πρόκειται για δράσεις με τις οποίες θα στοχεύουμε στην παροχή  prive και tailor made υπηρεσιών προς τους επισκέπτες τόσο του ξενοδοχείου όσο και της ελληνικής πρωτεύουσας. Να σημειώσω επίσης ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα «τρέξει» επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης στο Be My Guest Athens Hotel, στοχεύοντας στην περαιτέρω βελτίωση του προϊόντος!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.