Με τη λιτή μεν, άκρως δε περιεκτική πρόταση αυτή ο φωτογράφος κ. Ανδρέας Σφυρίδης που διαθέτει πολυετή και πολύτιμη εμπειρία στην αποτύπωση στο φωτογραφικό του φακό ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μας και όχι μόνο, αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog τη βασική αιτία που παρακίνησε την πρωτοπόρο και δυναμική πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ξενοδοχειακής αλυσίδας Xenios Gate κυρία Δέσποινα Κοθάλη να του αναθέσει τη φωτογράφηση της Θάσου.
Μια ανάθεση που είναι ουσιαστικά «απαύγασμα» τόσο της μακροχρόνιας και αγαστούς συνεργασίας τους, καθώς ο κ. Σφυρίδης υποστηρίζει τη διαφημιστική προβολή των τριών ξενοδοχείων της –και του τέταρτου που είναι υπό ανέγερση στο νησί των Σειρήνων- όσο και της έλλειψης, για την ακρίβεια «του μεγάλου κενού που παρατηρείται στην προβολή της Θάσου με μέτριες έως αδιάφορες εικόνες έως σήμερα», σύμφωνα με τον φωτογράφο.
Για την ακρίβεια πρόκειται για μια καινοτόμα, αξιοθαύμαστη και πρωτοποριακή ενέργεια για τα ελληνικά τουριστικά δεδομένα, το να αναθέτει δηλαδή μία ξενοδόχος στον exclusivity των μονάδων της φωτογράφο τη δημιουργία φωτογραφικού υλικού, με στόχο τη διαφημιστική προβολή και ανάδειξη του καταπράσινου νησιού! Διαθέτοντας μάλιστα για την υλοποίηση αυτού του έργου, ίδια κεφάλαια! Όπως όμως επισημαίνει ο κ. Σφυρίδης «η κυρία Δέσποινα Κοθάλη είναι πολύ απαιτητική και αναγνωρίζει ότι η ξενοδοχειακή φωτογράφηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε της επένδυση, καθώς αποτελεί για την ίδια μια φυσική συνέχεια». Σπεύδει να συμπληρώσει ότι καταλυτικός παράγοντας στη λήψη της απόφασης της ξενοδόχου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project διαδραμάτισε «η εμπειρία που απέκτησα από το “Halkidiki – The 4Seasons Project” (δημιουργία image bank με χαρακτηριστικά τοπία από όλη τη Χαλκιδική), καθότι όπως λέει και η κυρία Κοθάλη: «η πρωτότυπη ματιά του Αντρέα Σφυρίδη, η δημιουργικότητα στη σκέψη του και το ακούραστο πάθος για τη φωτογραφία» είναι αυτά που της διασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοση της επένδυσή της για το συγκεκριμένο project».
Οι πρώτες συζητήσεις για τη φωτογράφηση της Θάσου- φωτογραφικό υλικό που θα αξιοποιηθεί από την Xenios Gate για τη διαφημιστική της προβολή στους απανταχού ταξιδιώτες της υφηλίου- είχαν, όπως αποκαλύπτει ο κ. Σφυρίδης, από το 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κάθε project φωτογράφησης είναι διαφορετικό και απαιτείται πολύ προσεκτική και ιδιαίτερη προσέγγιση, σε συνεργασία της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της βορειοελλαδικής ξενοδοχειακής αλυσίδας, του γενικού διευθυντή της Xenios Gate κ. Γιώργου Βαλσαμίδη με τον φωτογράφο τέθηκε επί τάπητος και συμφωνήθηκε μια μακροσκελής λίστα φωτογράφησης η οποία βασίστηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτει η Θάσος και την καθιστούν μοναδική και ιδιαίτερη.
Το φθινόπωρο του 2018 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στα μέρη της λίστας προκειμένου να έχουν μια πρώτη εκτίμηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί αλλά και για τις δυσκολίες που ενδεχομένως μπορούν να ανακύψουν στη φωτογράφηση. Και τούτο διότι όπως εξηγεί σχετικά ο κ. Σφυρίδης «η Θάσος είναι επίσης και ορεινό νησί. Διαθέτει μια μοναδική ενδοχώρα. Είναι ένα από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Σαν μια μικρή Κρήτη. Αυτό θέλει μεγάλη προσοχή έτσι ώστε οι τελικές εικόνες να μην αδικούν σε ποιότητα, ποικιλία και ποσότητα, τόσο τις ορεινές περιοχές, όσο και τις παραθαλάσσιες».
Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 και η φωτογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί ως το χειμώνα του 2020 καλών εχόντων των πραγμάτων. Και δη των καιρικών συνθηκών «που δεν έρχονται κατά παραγγελία. Ειδικά φέτος εξαιτίας της πολύ «υγρής» άνοιξης αλλά και του καλοκαιριού, έχει πάει πίσω σε αρκετούς «στόχους» που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να είχαν φωτογραφηθεί», λέει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του ο κ. Σφυρίδης.
Πέραν τούτων ο σπεσιαλίστας στον τουριστικό- ξενοδοχειακό κλάδο φωτογράφος μας μυεί στα ενδότερα της δουλειάς του, αποκαλύπτοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που υιοθετεί στη φωτογράφηση της Θάσου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ενδεικτικά: α) στοχεύει με τις φωτογραφίες του να διεγείρει τις αισθήσεις του απομακρυσμένου επισκέπτη και να του δημιουργήσει συναισθηματική δέσμευση, που μπορεί να μετατραπεί σ’ επίσκεψη στο νησί, β) επιδιώκει οι λήψεις του να πείσουν, τον δυνητικά επισκέπτη να οραματιστεί τον εαυτό του ήδη στο νησί και να πάρει μια πρώτη αίσθηση της εμπειρίας που αναμένεται να ζήσει κατά την παραμονή του, γ) η ανάδειξη και προβολή των κρυμμένων θησαυρών της Θάσου, δ) η ύπαρξη του ανθρώπινου στοιχείου μέσα από δραστηριότητες στις εικόνες του project «γιατί από πλευράς ζήτησης, ο τουρισμός έχει ξεκινήσει σταδιακά αλλά σταθερά, ν’ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το κλασικό μοντέλο του 3S (Sea, Sun, Sand) Θάλασσα-Ήλιος-Άμμος (Απεικόνιση, Περιγραφή, Καταγραφή) και πηγαίνει όλο και περισσότερο προς το να: «είναι μέρος του τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων» αναφέρει χωρίς φειδώ λόγων ο φωτογράφος.
Ουσιαστικά και όπως καταλήγει ο κ. Σφυρίδης «οι φωτογραφίες του project θα είναι εστιασμένες σε όλα αντιπροσωπευτικά στοιχεία που συνθέτουν το νησί και σε συνδυασμό με υψηλή αισθητική σκοπεύουν να αποδώσουν την υπεραξία του νησιού. Θα μεταφέρουν την ατμόσφαιρα, τη ζωή, το περιβάλλον και τα συναισθήματα που θα βιώσει ο δυνητικός επισκέπτης που αναζητά την custom & authentic experience που μπορεί να ζήσει στη Θάσο (προϊόντα, παροχές, δραστηριότητες, γαστρονομία, παράδοση & πολιτισμός κ.α.).
Το νέο project φωτογράφησης αφορά στη δημιουργία φωτογραφικού υλικού με σκοπό τη διαφημιστική προβολή και ανάδειξη της Θάσου
Ποιο είναι το νέο και συνάμα διαφορετικό project που έχετε αναλάβει καθώς για περισσότερα από 10 χρόνια ασχολείσθε ακατάπαυστα με τη φωτογράφηση ξενοδοχειακών μονάδων της Ελλάδας και όχι μόνο;
Ναι, είναι αλήθεια ότι μετά το 2008, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης που έχω πάνω στη τουριστική βιομηχανία, τα projects που αναλαμβάνω αφορούν κυρίως τουριστικά καταλύματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Όμως, η βιομηχανία του τουρισμού έχει και άλλους τομείς που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο φωτογραφήσεις ξενοδοχείων resorts κλπ.
Για παράδειγμα η προβολή και η ανάδειξη της γαστρονομίας, της γευσιγνωσίας, των δραστηριοτήτων, καθώς και των φυσικών κάλλων, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του τουρισμού που προσφέρει ένας προορισμός. Και η Θάσος είναι προορισμός.
Το νέο Project που ήδη έχει ξεκινήσει να τρέχει, αφορά το νησί της Θάσου. Πρόκειται για τη δημιουργία φωτογραφικού υλικού με σκοπό τη διαφημιστική προβολή και ανάδειξη του νησιού.
Βέβαια θα πρέπει σας αναφέρω ότι τη διετία 2007 – 2009 ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής μου είχε αναθέσει ένα παρόμοιο project με τον τίτλο: “Halkidiki – The 4seasons Project” και αφορούσε στη δημιουργία image bank με χαρακτηριστικά τοπία από όλη τη Χαλκιδική.
Στο project αυτό δόθηκε τιμητική διάκριση στο φωτογράφο και τους συντελεστές του, από την επιτροπή των Tourism Awards το 2014.
Είμαι δε πολύ χαρούμενος που οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις εικόνες του project μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι αντέχουν στο χρόνο.
« Η κυρία Δέσποινα Κοθάλη είναι πολύ απαιτητική και αναγνωρίζει ότι η ξενοδοχειακή φωτογράφηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε της επένδυση, καθώς αποτελεί για την ίδια μια φυσική συνέχεια»
Ποιοι λόγοι παρακίνησαν την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της δυνατής ξενοδοχειακής αλυσίδας Xenios Gate, κυρία Δέσποινα Κοθάλη να σας αναθέσει τη φωτογράφηση και την αποτύπωση στο φωτογραφικό σας φακό της Θάσου;
Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία του marketing, βασίζεται στη δύναμη που διαθέτει η εικόνα, το να τραβήξει την προσοχή όλο και περισσότερων επισκεπτών, μέσα σ’ ελάχιστο χρόνο. Για αυτό και μέρος της δαπάνης της προβολής και ανάδειξης ενός προορισμού είναι και η φωτογράφησή του. Η κυρία Δέσποινα Κοθάλη δραστηριοποιείται στο νησί της Θάσου εδώ και πολλά χρόνια, με τρία ξενοδοχεία και άλλο ένα υπό ανέγερση. Υποστηρίζω τη διαφημιστική προβολή των μονάδων της και έχουμε μια εξαιρετική μακροχρόνια συνεργασία. Είναι πολύ απαιτητική και αναγνωρίζει ότι η ξενοδοχειακή φωτογράφηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε της επένδυση, καθώς αποτελεί για την ίδια μια φυσική συνέχεια.
Το project θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υφίσταται η προβολή της Θάσου με μέτριες έως αδιάφορες εικόνες
Αυτή ακριβώς είναι μια από τις αιτίες που μου ανέθεσε τη φωτογράφηση της Θάσου. Αποτελεί επένδυση τόσο για την ίδια, όσο και για το νησί. Αυτό το project θα έρθει να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υφίσταται η προβολή της Θάσου με μέτριες έως αδιάφορες εικόνες.
Επίσης, η εμπειρία που απέκτησα από το “Halkidiki – The 4Seasons Project”, ήταν ακόμα ένας καταλυτικός παράγοντας καθότι όπως λέει και η ίδια: «η πρωτότυπη ματιά του Αντρέα Σφυρίδη, η δημιουργικότητα στη σκέψη του και το ακούραστο πάθος για τη φωτογραφία» είναι αυτά που της διασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοση της επένδυσή της για το συγκεκριμένο project.
«Οι λήψεις που θα πραγματοποιηθούν έχουν ως στόχο να πείσουν, τον δυνητικά επισκέπτη να οραματιστεί τον εαυτό του ήδη στη Θάσο και να πάρει μια πρώτη αίσθηση της εμπειρίας που αναμένεται να ζήσει κατά την παραμονή του»
Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη φωτογράφηση; Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στο συγκεκριμένο project;
Κάθε project είναι διαφορετικό και χρειάζεται μια πολύ προσεκτική και ιδιαίτερη προσέγγιση. Οφείλεις να αφιερώσεις πολύ χρόνο πριν τη φωτογράφηση, εξερευνώντας και καταγράφοντας τα targets που πρέπει να καλυφθούν. Να καθορίσεις ποιες ώρες, μέρες και εποχές είναι οι καλύτερες που αναδεικνύουν το κάθε μέρος στο οποίο θα λάβει χώρα η φωτογράφηση.
Σε συνεργασία με την κυρία Κοθάλη και το γενικό διευθυντή της Xenios Gate κ. Γιώργο Βαλσαμίδη, καταρτήθηκε μια μακροσκελής λίστα φωτογράφησης η οποία βασίστηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτει η Θάσος και την κάνουν μοναδική και ιδιαίτερη. Ο ολοκληρωμένος και λεπτομερής προγραμματισμός που έγινε, με βοήθησε να κατανοήσω τις ανάγκες του νησιού σε εικόνες και κατά συνέπεια είναι αυτό που πρόκειται να μας εξασφαλίσει ένα άρτιο και πλήρως αξιοποιήσιμο φωτογραφικό υλικό για τον όμιλο της XENIOS GATE.
Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, το φθινόπωρο του 2018, έλαβε χώρα μια ξενάγηση στα μέρη που είχαμε καταγράψει από τη λίστα για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτηθεί και των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν. Το νησί είναι επίσης και ορεινό. Διαθέτει μια μοναδική ενδοχώρα. Είναι ένα από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Σαν μια μικρή Κρήτη. Αυτό θέλει μεγάλη προσοχή έτσι ώστε οι τελικές εικόνες να μην αδικούν σε ποιότητα, ποικιλία και ποσότητα, τόσο τις ορεινές περιοχές, όσο και τις παραθαλάσσιες.
Η στρατηγική που αποφάσισα να ακολουθήσω είναι να επιχειρήσω με τις φωτογραφίες μου να διεγείρω τις αισθήσεις του απομακρυσμένου επισκέπτη και να του δημιουργήσω συναισθηματική δέσμευση, που μπορεί να μετατραπεί σ’ επίσκεψη στο νησί.
Οι λήψεις που θα πραγματοποιηθούν έχουν ως στόχο να πείσουν, τον δυνητικά επισκέπτη να οραματιστεί τον εαυτό του ήδη στο νησί και να πάρει μια πρώτη αίσθηση της εμπειρίας που αναμένεται να ζήσει κατά την παραμονή του.
Η φωτογράφηση της Θάσου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 και καλώς εχόντων των πραγμάτων και καιρού επιτρέποντος θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020
Ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του συγκεκριμένου project;
Το project της φωτογράφησης της Θάσου είχαμε αρχίσει να το συζητάμε ήδη από το 2017. Η φωτογράφηση έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2018 και ευελπιστώ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το χειμώνα του 2020. Όμως οι ιδανικές καιρικές συνθήκες δεν έρχονται κατά παραγγελία. Ειδικά φέτος εξ’ αιτίας της πολύ «υγρής» άνοιξης αλλά και του καλοκαιριού, έχει πάει πίσω σε αρκετούς «στόχους» που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να είχαν φωτογραφηθεί.
Ευελπιστώ κατά τη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου να μπορέσω να καλύψω αυτή την καθυστέρηση και ελπίζω η επόμενη άνοιξη να μας φερθεί πιο ευγενικά…
Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικά θέματα στο project που δεν έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η διαδικασία της απόσταξης παραγωγής τσίπουρου.
Βέβαια, ιδανικά θα ήταν να είχε ήδη ολοκληρωθεί έτσι ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και να ενσωματωθεί στη διαφημιστική καμπάνια για το 2019-2020, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου κλείνονται τα όλα τα μεγάλα συμβόλαια με τους Tour Operators, και λαμβάνουν χώρα όλες σχεδόν οι τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως. (ΙΤΒ, WTM, κ.α.)
«Βασικό στοιχείο των εικόνων του project θα είναι η ύπαρξη του ανθρώπινου στοιχείου μέσα από δραστηριότητες, γιατί από πλευράς ζήτησης, ο τουρισμός έχει ξεκινήσει σταδιακά αλλά σταθερά, ν’ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το κλασικό μοντέλο του 3S (Sea, Sun, Sand) και πηγαίνει όλο και περισσότερο προς το να: «είναι μέρος του τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων»
Τι ακριβώς θέλετε να προσδώσετε στη συγκεκριμένη φωτογράφηση;
Οι διεθνείς τάσεις που πλέον κυριαρχούν και εξελίσσονται στη βιομηχανία της φιλοξενίας, έχουν ξεφύγει από το στερεότυπο της καταγραφής και αποτύπωσης (δες πως είναι εκεί) και τείνουν όλο και περισσότερο προς την αναζήτηση εμπειριών και συναισθηματικών δεσμεύσεων (δες πως θα περάσεις εκεί).
Αυτό που χρειάζεται η Θάσος είναι η ανάδειξη και προβολή των κρυμμένων θησαυρών της, όπως άλλωστε όλη η Ελλάδα. Η αυθεντικότητα, η παράδοση και η μοναδικότητα του νησιού είναι μερικά από τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στη τουριστική της καμπάνια, αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο ποιότητας εικόνων, καθώς και απουσία σύγχρονης αισθητικής και προσέγγισης.
Όμως πέραν των καταγραφικών λήψεων (παραλίες, θάλασσες, περιβάλλον, φύση, αρχαιολογικοί χώροι, φυσικά κάλλη κλπ), ένα ακόμα στοιχείο που θα συνοδεύει τις εικόνες του project, θα είναι η ύπαρξη του ανθρώπινου στοιχείου μέσα από δραστηριότητες, γιατί από πλευράς ζήτησης, ο τουρισμός έχει ξεκινήσει σταδιακά αλλά σταθερά, ν’ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το κλασικό μοντέλο του 3S (Sea, Sun, Sand) Θάλασσα-Ήλιος-Άμμος (Απεικόνιση, Περιγραφή, Καταγραφή) και πηγαίνει όλο και περισσότερο προς το να: «είναι μέρος του τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων».
«Οι φωτογραφίες του project θα είναι εστιασμένες σε όλα αντιπροσωπευτικά στοιχεία που συνθέτουν το νησί και σε συνδυασμό με υψηλή αισθητική σκοπεύουν να αποδώσουν την υπεραξία του νησιού»
Για παράδειγμα η Google, ενέταξε πρόσφατα το νησί με χάρτη ανάμεσα στους αγαπημένους γαστρονομικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, με brand name το λάδι και τις ελιές. Εγώ θα πρόσθετα και το μέλι. Δεν αρκεί πλέον να προβάλεις ένα σκέτο τοπικό παραδοσιακό προϊόν και να μην περιέχει η εικόνα στιγμιότυπα από τον τόπο της καλλιέργειας, τη διαδικασία της παραγωγής, μέχρι τη μεταποίηση και την κατανάλωση του, μέσα σε στιγμές μοναδικής απολαυστικής εμπειρίας, που μόνο στο νησί της Θάσου μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης.
Πήρα το μέλι σαν ένα απλό παράδειγμα οπτικής προβολής και ανάδειξης. Οι φωτογραφίες του project θα είναι εστιασμένες σε όλα αντιπροσωπευτικά στοιχεία που συνθέτουν το νησί και σε συνδυασμό με υψηλή αισθητική σκοπεύουν να αποδώσουν την υπεραξία του νησιού.
«Με το concept της φωτογράφησης και τη δημιουργία θεατρικών μικρών σκηνικών (φυσικών ή τεχνητών) πετυχαίνουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα που επικεντρώνεται στην ανάδειξη στοιχείων που υπάρχουν ή μπορεί να βρει κάποιος στον προορισμό (προϊόντα, παροχές, δραστηριότητες, γαστρονομία, παράδοση & πολιτισμός κ.ά»
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι παραγόμενες εικόνες οφείλουν να συνδεθούν και να ταυτοποιηθούν με το νησί, καθώς επίσης και να αποδώσουν την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα που θα βιώσει ο δυνητικός επισκέπτης, ο οποίος σήμερα πλέον, δεν είναι απλά κάποιος που μένει στο νησί, αλλά πολύ περισσότερο, ένας επισκέπτης που αναζητεί κατά τη διάρκεια της διαμονής του, να έρθει πιο κοντά και να ταυτιστεί με την ντόπια κοινωνία, τη ξεχωριστή custom & authentic experience, που μπορεί να ζήσει μόνο στη Θάσο.
Η αύξηση επισκεψιμότητας σε έναν προορισμό γίνεται αποκλειστικά μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες οφείλουν να προβάλλουν αυθεντικές, βιωματικές, μοναδικές και απολαυστικές εμπειρίες μέσα από μικρές ιστορίες. Στην ουσία είναι αυτές οι εικόνες που ταυτοποιούν τον δυνητικό επισκέπτη με το περιβάλλον, τη ζωή και την ατμόσφαιρα του νησιού και του δημιουργούν συναισθηματική δέσμευση. Τα story tellings είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάδειξη ενός προορισμού, γιατί με το concept της φωτογράφησης και τη δημιουργία θεατρικών μικρών σκηνικών (φυσικών ή τεχνητών) πετυχαίνουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα που επικεντρώνεται στην ανάδειξη στοιχείων που υπάρχουν ή μπορεί να βρει κάποιος στον προορισμό (προϊόντα, παροχές, δραστηριότητες, γαστρονομία, παράδοση & πολιτισμός κ.α.).
Όμως εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολικά «στημένες» λήψεις καθώς και η απεικόνιση στοιχείων ή εμπειριών, που δεν μπορεί τελικά να παρέχει ή να διαθέτει το ίδιο το νησί.