ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ: «Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ MERMAID TRAVEL ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ, ΤΗ ΘΑΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ»

Από μικρή ηλικία «μυήθηκε» στην κουλτούρα της φιλοξενίας καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θάσο, ενώ από τα εφηβικά της χρόνια επιζητούσε να εργαστεί σε διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις  στο σμαραγδένιο νησί του Θρακικού Πελάγους. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της και αναζητά θέση εργασίας στον τομέα που η ίδια θεωρούσε ως δεδομένο ότι θα απασχοληθεί, δηλαδή στον τουρισμό. Η εκκίνηση για την ενασχόλησή της με την τουριστική αγορά της Θάσου «δόθηκε» από την Tui Hellas που εκείνη την περίοδο αναζητούσε εργαζόμενους για το υποκατάστημά της στο νησί των Σειρήνων. «Η πρώτη κουβέντα που μου είπε μια κυρία η οποία εργαζόταν τότε στο υποκατάστημα ήταν η εξής: «τον τουρισμό ή θα τον ερωτευτείς και δεν θα σκεφθείς ποτέ να τον εγκαταλείψεις ή θα φύγεις μέσα στο πρώτο δίμηνο», αναπολεί στην αποκαλυπτική συνέντευξή της στο Business Travel blog η managing director του Mermaid Travel κυρία Μαρία Πολυμέρου. Μια άποψη την οποία η ίδια όχι μόνο επικροτεί αλλά ασπάζεται πλήρως, για την ακρίβεια έχει γίνει το motto της ζωής της, καθώς εξακολουθεί αδιάλειπτα επί 15 χρόνια να ασχολείται με την τουριστική αγορά της Θάσου, έχοντας ως κίνητρο και συνάμα ως δέλεαρ τη αγάπη της τόσο για τον τόπο καταγωγής της όσο και για τον ελληνικό τουρισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους δύο καίριους παράγοντες χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχτηκε μαζί με τον σύζυγό της κ. Νίκο Λαμπαδάριο την πρόταση της Tui να αναλάβουν την εκπροσώπησή της στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς η ελληνική θυγατρική του ταξιδιωτικού ομίλου είχε αποφασίσει την αναστολή των λειτουργιών του υποκαταστήματός της στη Θάσο. Έτσι, ξεκίνησε την εκκίνηση των εργασιών του το ιδιόκτητο τουριστικό γραφείο Mermaid Travel το οποίο συμπληρώνει 6 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Και τούτο χωρίς υπερβολή καθώς και όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή της στο Business Travel blog  η κυρία Πολυμέρου «το Mermaid Travel έφερε το φετινό καλοκαίρι 17.000 ξένους τουρίστες στη Θάσο (Βρετανοί, Γερμανοί, Αυστριακοί, Βέλγοι και Τσέχοι), ενώ το 2020 το νησί μας θα υποδεχτεί 5.000 νέους ταξιδιώτες από την Ολλανδία και την Ιταλία καθώς το τουριστικό μας γραφείο έχει συνάψει συνεργασίες με την Tui Ολλανδίας και τον ιταλικό ταξιδιωτικό οργανισμό Francorosso». Ωστόσο και όπως η ίδια δεν διστάζει να παραδεχτεί ο αριθμός των 5000 νέων ταξιδιωτών στη Θάσο το 2020 δεν θα μπορέσει να καλύψει και να ισοσκελίσει, τουλάχιστον την επόμενη τουριστική χρονιά, τη μείωση που θα παρατηρηθεί στην τουριστική αγορά του δημοφιλούς νησιώτικου προορισμού λόγω της χρεοκοπίας του Thomas Cook, με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του οποίου περίπου 8.000 ταξιδιώτες επισκέπτονταν τη Θάσο.

Πέραν τούτων, η managing director του Mermaid Travel που αποφάσισε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές να συμμετέχει στα κοινά και να βάλλει το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ως η πλέον μοναδική εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Θάσου και ως μέλος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών (Ε.Ν.Α.), αναδεικνύει τον αντίκτυπο από την κατάρρευση του Thomas Cook στην τουριστική αγορά της Θάσου και αναφέρει τις εκτιμήσεις της για το πώς θα διαμορφωθεί η φετινή σεζόν στον τόπο της.

Παράλληλα, αποκαλύπτει το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Mermaid Travel για τα επόμενα δύο χρόνια- μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη του αγαπημένου της τομέα, της κρουαζιέρας- και απερίφραστα δηλώνει ότι «θέτουμε στόχους και προσπαθούμε βήμα βήμα να τους υλοποιούμε. Για αυτό συνηθίζουμε να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια».

«Τον τουρισμό ή θα τον ερωτευτείς και δεν θα σκεφθείς ποτέ να τον εγκαταλείψεις ή θα φύγεις μέσα στο πρώτο δίμηνο»

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον ελληνικό τουρισμό και δη στη Θάσο;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θάσο και έτσι ο τουρισμός δεν μου ήταν άγνωστος τομέας. Από την εφηβεία, μου άρεσε να απασχολούμαι σε διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί. Όταν λοιπόν επέστρεψα στη Θάσο το 2004, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το θεώρησα δεδομένο πως η εργασία που θα αναζητούσα θα ήταν σε κάποια τουριστική επιχείρηση. Την περίοδο εκείνη υπήρχε αγγελία εργασίας της TUI HELLAS για το υποκατάστημα της Θάσου. Αυτή ήταν στην ουσία η αφετηρία για τη σοβαρή ενασχόλησή μου με τον τουριστικό κλάδο.

Η πρώτη κουβέντα που μου είπε μια κυρία  η οποία εργαζόταν τότε στο υποκατάστημα ήταν η εξής: « τον τουρισμό ή θα τον ερωτευτείς και δεν θα σκεφθείς ποτέ να τον εγκαταλείψεις ή θα φύγεις μέσα στο πρώτο δίμηνο». Έπειτα από 15 χρόνια συνεχίζω ακόμα και ασχολούμαι με τον τουρισμό.

Στο ερώτημά σας γιατί στη Θάσο, η απάντηση είναι πολύ απλή για μένα. Η Θάσος είναι ο τόπος μου. Εδώ ήθελα να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά. Όσο καλύτερα αποδίδει το γραφείο μας, όπως επίσης και τα υπόλοιπα τουριστικά γραφεία, τόσο περισσότερο θα εξελίσσεται και η περιοχή τουριστικά.

Η αγάπη μου για το αντικείμενο της δουλειάς μου και για τον τόπο μου αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο ενασχόλησής μου με τον τουριστικό κλάδο.

Έξι χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας συμπλήρωσε το Mermaid Travel

Πότε αποφασίσατε τη σύσταση του ιδιόκτητου τουριστικού γραφείου Mermaid Travel στη Θάσο και ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν να προσδώσετε τον συγκεκριμένο διακριτικό τίτλο στην τουριστικής σας επιχείρηση;

Το 2012 λήφθηκε η απόφαση από την Tui Hellas να κλείσει το υποκατάστημά της στη Θάσο στο οποίο εργαζόμασταν τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου Νίκος Λαμπαδάριος. Η Tui μας πρότεινε να αναλάβουμε την εκπροσώπησή της στη Θάσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Φυσικά αποδεχθήκαμε την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, δημιουργήσαμε το τουριστικό γραφείο Mermaid Travel.

Γιατί επιλέχθηκε ο διακριτικός τίτλος Mermaid Travel

Γιατί επιλέξαμε τον συγκεκριμένο διακριτικό τίτλο; Όταν ανοίξαμε το τουριστικό γραφείο η μεγάλη μας κόρη, που ήταν τότε 2 χρονών, είχε αδυναμία στην Άριελ τη μικρή γοργόνα. Επιδιώκοντας να συσχετίζουμε την ονομασία του γραφείου με το παιδί μας, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουμε το όνομά της, γεννήθηκε το Mermaid Travel. Το τουριστικό γραφείο ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, τα business groups και τη διοργάνωση info group- fam trips.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στa 6 χρόνια λειτουργία του Mermaid Travel

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στα 6 χρόνια λειτουργίας του Mermaid Travel;

Μου είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσω κάποια γεγονότα ως σταθμούς του Mermaid Travel καθώς κάθε χρονιά, κάθε ενδεικτικά συμμετοχή μας σε τουριστική έκθεση αποτελούν μια νέα πρόκληση για εμάς.

Ωστόσο, εάν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο γεγονός που μας έδωσε και μας «γέμισε» ικανοποίηση, το πρώτο θα ήταν η έναρξη της συνεργασίας μας με την Tui Βελγίου- που συνάφθηκε πριν από 2 έτη- και το δεύτερο γεγονός είναι η φετινή συνεργασία μας με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Francorosso της Ιταλίας.

Δράττοντας της ευκαιρίας να σημειώσω ότι στα 6 χρόνια λειτουργίας του γραφείου, έχουμε επιτύχει στο να διαθέτουμε συνεργασία με 3 ξένα τουριστικά γραφεία εκ των οποίων τα 2 – Tui Βελγίου και το ιταλικό Francorosso- δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν απευθείας πτήσεις με το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας και δεν διέθεταν πρόγραμμα στη Θάσο.

17.000 ξένους τουρίστες έφερε φέτος στη Θάσο το Mermaid Travel  

Πόσοι ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος τη Θάσο με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του Mermaid Τravel;

Τη φετινή τουριστική χρονιά ήρθαν, μέσω του γραφείου μας, 17.000 ξένοι τουρίστες στη Θάσο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο (14.000 ταξιδιώτες) και ακολουθούν ταξιδιώτες από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Τσεχία (730 Τσέχοι τουρίστες στη Θάσο φέτος μέσω της συνεργασίας μας με το τουριστικό γραφείο Venus Trade & Tours (VTT). Οι 17.000 ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν φέτος τη Θάσο με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του γραφείου μας επέλεξαν για τη διαμονή τους στο πανέμορφο νησί μας όλες τις κατηγορίες των τουριστικών-ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Οι Άγγλοι ταξιδιώτες στη Θάσο είναι μέσης οικονομικής κατάστασης όπως άλλωστε και οι Τσέχοι τουρίστες. Οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Βέλγοι ταξιδιώτες είναι υψηλότερου οικονομικού βαλαντίου επιλέγοντας για τη διαμονή τους ξενοδοχεία από τριών έως πέντε αστέρων στη Θάσο.

Με τη συνεργασία του Mermaid Travel με την Tui Ολλανδίας και τον ιταλικό ταξιδιωτικό οργανισμό Francorosso θα επισκεφτούν 5.000 ξένοι ταξιδιώτες τη Θάσο το 2020

Πώς διαμορφώθηκε η φετινή τουριστική κίνηση στο Mermaid Τravel;

Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για το Mermaid Travel. Είχαμε περίπου τα ίδια νούμερα αφίξεων με την περσινή χρονιά, με μικρές αυξομειώσεις στις χώρες προέλευσης, αλλά στο σύνολο στα ίδια επίπεδα.

Ως πολύ θετικό γεγονός που σημειώθηκε το 2019  ήταν οι συμφωνίες συνεργασίας με την Tui Ολλανδίας και τον ιταλικό ταξιδιωτικό οργανισμό Francorosso που θα μετουσιωθούν σε πράξη την τουριστική σεζόν του 2020. Με τη σύναψη αυτών των δύο συνεργασιών θα φέρουμε 5.000 Ολλανδούς και Ιταλούς τουρίστες στη Θάσο. Η πτήση της Tui Ολλανδίας θα πραγματοποιείται από το τέλος Απριλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, μία φορά την εβδομάδα. Διπλάσιες στον αριθμό πτήσεις θα πραγματοποιεί το Francorosso (από Μιλάνο και Γένοβα) από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου της επόμενης σεζόν.

Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Mermaid Travel

Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Mermaid Travel για τα επόμενα δύο χρόνια;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντα για εμάς το «άνοιγμα» νέων αγορών. Αδιάλειπτα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στις παραδοσιακές αγορές στις οποίες η Θάσος είναι γνωστή αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για νέες αγορές στο νησί. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο για να πείσουμε τον εκάστοτε Tour Operator να ξεκινήσει πρόγραμμα σε ένα νέο προορισμό αλλά συνεχή εργασία προκειμένου ο στόχος μας να στεφθεί με επιτυχία. Οι άμεσοι συνεργάτες μας, οι ξενοδόχοι, μας έχουνε στηρίξει σε κάθε νέο εγχείρημα.

Παράλληλα, στοχεύουμε στο να επιτύχουμε αύξηση των αφίξεων από τα ξένα τουριστικά γραφεία με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη

Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον αγαπημένο και άκρως ελκυστικό τομέα της κρουαζιέρας. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε αρκετές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Καβάλα και στη Θάσο. Για τη ακρίβεια και εάν δεν με απατά η μνήμη μου, υποδεχόμασταν 35 κρουαζιερόπλοια στην περιοχή, με ανάλογα τη δυναμικότητάς τους, 1800 έως 3.500 επιβάτες έκαστο, ενώ το Mermaid Travel είχε συνεργασία με 15 κρουαζιερόπλοια.

Δυστυχώς επειδή αποτελούσαμε είτε τον τελευταίο είτε τον πρώτο σταθμό πριν ή μετά την Κωνσταντινούπολη όταν οι εταιρίες έβγαλαν από το πρόγραμμά τους τη συγκεκριμένη πόλη λόγω των βομβιστικών επιθέσεων, τότε σταμάτησαν οι αφίξεις τους στην περιοχή μας. Ωστόσο, φέτος αρχίσαμε, έστω και δειλά, να έχουμε κάποιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Βάση του προγράμματος τους, το 2020 ο τομέας της κρουαζιέρας θα διαμορφωθεί την επόμενη τουριστική χρονιά σε καλύτερα επίπεδα στην περιοχή μας και το Mermaid Travel έχει ήδη συνάψει συνεργασία με τις εν λόγω εταιρίες. Έτσι και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πελάτες της κρουαζιέρας απολαμβάνουν την περιήγηση και το ταξίδι τους σε νέους προορισμούς, στο πρόγραμμα εκδρομών που τους προτείνουμε, έχουμε συμπεριλάβει εξορμήσεις και σε άλλους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπως ενδεικτικά ο νομός Δράμας και ο νομός Ξάνθης.

Τελειωτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν το κίνητρό σου είναι η αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς σου και τον τόπο σου, τότε μόνο θετικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι το Mermaid Travel είναι ακόμα «νήπιο», είναι εξάλλου μόνο 6 ετών. Θέτουμε στόχους και προσπαθούμε βήμα βήμα να τους υλοποιούμε. Για αυτό συνηθίζουμε να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια.

Μικρή πτώση της τουριστικής κίνησης στη Θάσο το 2019

Πώς εκτιμάτε ότι διαμορφώθηκε η φετινή τουριστική χρονιά στη Θάσο;

Οι πρώτοι μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο στη Θάσο. Ευτυχώς οι μήνες Ιούλιος- Σεπτέμβριος πήγαν πολύ καλά οπότε και ισορρόπησαν λίγο τη φετινή τουριστική χρονιά. Δυστυχώς το τέλος της σεζόν μας επιφύλασσε ένα δυσάρεστο γεγονός, την οικονομική κατάρρευση του Thomas Cook.

Οι συνέπειες από τη χρεοκοπία του Thomas Cook στην τουριστική αγορά της Θάσου

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της χρεοκοπίας του Thomas Cook στην τουριστική αγορά της Θάσου;

Η χρεωκοπία ενός τόσου μεγάλου οργανισμού σίγουρα προκαλεί ανησυχία. Τη Θάσο επέλεξαν για τις φετινές τους διακοπές τουρίστες- πελάτες της Thomas Cook Αγγλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από την οικονομική κατάρρευση τουριστικών οργανισμών είναι οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν με τους επιχειρηματίες στους προορισμούς στους οποίους μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν. Ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί ότι πρόβλημα εστιάζεται στους ξενοδόχους που συνεργάζονταν με την εταιρία. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο, είμαστε σε μια αλυσίδα. Δεν μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος. Οι ξενοδόχοι που θα πληρωθούν, καλούνται να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά και να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για τη σεζόν που τελειώνει. Δεν είναι λογικό πώς το πρόβλημα θα μεταφερθεί και σε άλλες επιχειρήσεις;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αφίξεις των υπολοίπων tour operators θα παραμείνουν το 2020, τουλάχιστον στα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν τη φετινή χρονιά, την επόμενη σεζόν θα υπάρχει σίγουρα μείωση της τουριστικής κίνησης στη Θάσο λόγω της αναστολής λειτουργίας του Thomas Cook. Η εν λόγω εταιρία έφερνε περίπου 8.000 ξένους τουρίστες στη Θάσο. Ακόμα και με τη συνεργασία των δύο νέων τουριστικών γραφείων από την Ολλανδία και την Ιταλία που προανέφερα δεν θα μπορέσει, τουλάχιστον την επόμενη τουριστική χρονιά, να καλυφθεί η διαφορά.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.