ΠΑΝΟΣ ΑΛΜΥΡΑΝΤΗΣ: «Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ- ΟΠΩΣ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥ THOMAS COOK-ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΤΟ ΟΡΘΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ TOUR OPERATORS ΚΑΙ ON LINE TRAVEL AGENCIES ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ»

Τη στρατηγική αυτή παρακινεί ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΗΜΑ στην Ελλάδα και αντιπρόεδρος της ΕΗΜΑ (European Hotel Managers Association) κ. Πάνος Αλμυράντης να υιοθετήσουν ξενοδόχοι και γενικοί διευθυντές ξενοδοχείων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης προκειμένου δυσχερή –και για αρκετούς «εφιαλτικά»- γεγονότα που σημειώνονται στην ταξιδιωτική αγορά της Γηραιάς ηπείρου- όπως η κατάρρευση του ταξιδιωτικού δεινοσαύρου Thomas Cook (με την εκκίνηση της δράσης του να ανάγεται στον 19ο αιώνα)- να μην διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη λειτουργία και στη βιωσιμότητα των μονάδων. Και τούτο διότι όπως ο ίδιος με σαφήνεια υπογραμμίζει «μετά από καταρρεύσεις κολοσσών τα τελευταία 12 χρόνια, είναι ξεκάθαρο πώς η εξάρτηση από ένα ή δύο πηγές, λογίζεται ως κοντόφθαλμη πολιτική και ισοδυναμεί με δυνητική καταστροφή, όταν το μοντέλο αποτύχει, όπως στην περίπτωση του Thomas Cook».

Ανεπιστρεπτί έχει παρέλθει η εποχή, όπως χωρίς φειδώ λόγων επισημαίνει ο κ. Αλμυράντης στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στο Business Travel blog, «που πηγαίναμε κάθε εβδομάδα σε γραφεία των τοπικών πρακτόρων για να μας δώσουν λίστες  κρατήσεων. Όπως άλλωστε πέρασαν οι καιροί που ένας ταξιδιωτικός πράκτορας σε μία χώρα δουλεύει αποκλειστικά με έναν μόνο Tour Operator».

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται στην παγκόσμια τουριστική-ταξιδιωτική σκακιέρα ο επιτυχημένος –σύμφωνα με απόψεις του συνόλου της ελληνικής και όχι μόνο τουριστικής αγοράς- γενικός διευθυντής του Daios Cove Luxury Resort & Villas δεν διστάζει να σχολιάσει δηκτικά «το σύνηθες σενάριο που υπαγορεύει στους ξενοδόχους να υπογράφουν συμβόλαια και να νομίζουν ότι έχουν κάνει το καθήκον  τους για την ερχόμενη χρονιά». Γεγονός που έχει ως απευκταία συνέπεια «να  πέφτουμε σε λήθαργο και να βρισκόμαστε σε αναμονή κινήσεων των Tour Operators, ευελπιστώντας στην επιτυχία», προσθέτει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της ΕΗΜΑ.

Ωστόσο, η γνώση και η εμπειρία που έχουν συλλέξει οι δραστηριοποιούμενοι στην παγκόσμια τουριστική αγορά και όχι μόνο από το κανόνι που έριξαν διεθνείς κολοσσοί (π.χ. η επενδυτική Τράπεζα Lehman Brothers το 2008, ο Thomas Cook κλπ.) θα πρέπει, όπως λέει απερίφραστα ο κ. Αλμυράντης να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων ευκαιριών και τον ασπασμό κουλτούρας πολυσυλλεκτικότητας τόσο σε διαφορετικές αγορές όσο και σε δίκτυα πωλήσεων.

Πέραν τούτων, ο αντιπρόεδρος της ΕΗΜΑ αναδεικνύει τις δυσάρεστες εξελίξεις που θα συντελεστούν στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά από τη χρεοκοπία του Thomas Cook αλλά και τις νέες συνήθειες που θα υιοθετήσουν οι ταξιδιώτες προκειμένου να αποφύγουν την επανάληψη δυσάρεστων φαινομένων, όπως αυτά που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς. Μεταξύ αυτών και όπως σχετικά αποσαφηνίζει ο κ. Αλμυράντης «αναμένουμε από τους πελάτες να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την κράτηση στο μέλλον και να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι θα συμβεί, εάν ο Tour Operator της επιλογής τους καταρρεύσει».

Ταυτόχρονα και έχοντας στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους του των παραρτημάτων της ΕΗΜΑ στην Ευρώπη και για το καίριο θέμα της χρεοκοπίας του Thomas Cook δηλώνει με νόημα ότι «παρακολουθούν στενά και εργάζονται καθημερινά ώστε να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις άμεσες ανάγκες -κινήσεις που θα βοηθήσουν τα ξενοδοχεία. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών και κυβερνήσεων και επικεντρώνονται σε ενίσχυση των δαπανών προβολής και θέσπιση ειδικών μέτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού». Δράττοντας την ευκαιρία αποκαλύπτει πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε μεσογειακούς και όχι μόνο προορισμούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργεί στις χώρες αυτές λόγω της αναστολής των λειτουργιών του Thomas Cook.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ανάγκη για γρήγορη αντίδραση ώστε να ανακάμψουμε το 2020» και λιτά μεν αλλά άκρως περιεκτικά καταθέτει ότι «στο DNA της ΕΗΜΑ είναι να μάχεται για την καθημερινή ανάπτυξη».

Δέουσας όμως προσοχής αξίζει η βαρύνουσα άποψή του με την οποία ο κ. Αλμυράντης συστήνει «τη τη δημιουργία επιλεγμένων εμπειριών για τους τουρίστες στην Ελλάδα με τις οποίες θα αναδείξουμε ότι αναζητούμε νέα μοντέλα εκτός του παραδοσιακού tour operator» όσο και στην πολιτική τουριστικής ανάπτυξης την οποία καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα «αρκεί να «διαβάσουμε» τα μηνύματα της διεθνούς τουριστικής-ταξιδιωτικής αγοράς για να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας»

Αποτέλεσμα εικόνας για thomas cook

Οι εξελίξεις από τη χρεοκοπία του Thomas Cook στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά

Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι εξελίξεις που θα συντελεστούν στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά από την κατάρρευση του Thomas Cook;

Αναμφισβήτητα, δημιουργείται σοβαρό θέμα ταμειακών ροών στα ξενοδοχεία που δεν θα πληρωθούν για πραγματοποιηθείσες κρατήσεις τριών μηνών και παράλληλα κλείσιμο μονάδων νωρίτερα λόγω απώλειας των κρατήσεων Οκτωβρίου. Αυτό θα διαταράξει τοπικές οικονομίες, ιδιαιτέρως σε νησιωτικούς προορισμούς, καθώς προμηθευτές θα πληρωθούν με καθυστερήσεις και υπάλληλοι θα απολέσουν μέρος από τη σεζόν που θα μπορούσαν να εργαστούν λόγω του κλεισίματος. Μέρος αυτής της αλυσίδας  εκτός των ξενοδοχοϋπαλλήλων  είναι τα γραφεία τουρισμού της Μεσογείου, εστιατόρια, μπαρ, μεταφορές αυτοκινήτων, δραστηριότητες αναψυχής και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.

Πώς θα δράσουν οι ταξιδιώτες προκειμένου να αποφύγουν την επανάληψη δυσχερών φαινομένων όπως η κατάρρευση του Τhomas Cook

Ένας άλλος άμεσος αντίκτυπος φαίνεται να είναι μια αναφερθείσα άνοδος των τιμών από κάποιους από τους άλλους μεγάλους Tour Operators. Παρόλο που αυτό είναι αναπόφευκτο στο περιβάλλον προσφοράς και ζήτησης, οι πελάτες αναμφισβήτητα δυσαρεστούνται.  Αυτό μας κάνει να αναμένουμε από τους πελάτες να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την κράτηση στο μέλλον και να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι θα συμβεί εάν ο Tour Operator της επιλογής τους καταρρεύσει.  Πιθανώς λοιπόν να υπάρξει αύξηση των πελατών που θα κάνουν απευθείας κράτηση με τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία στο διαδίκτυο, μέσω των ιστοτόπων τους, ώστε να αποφύγουν την επανάληψη της κατάστασης του Thomas Cook.

«Έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ανάγκη για γρήγορη αντίδραση ώστε να ανακάμψουμε το 2020»

Ποια εικόνα σας μεταφέρουν συνάδελφοί σας και πρόεδροι των παραρτημάτων της ΕΗΜΑ στην Ισπανία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία κλπ. από το γεγονός της αναστολής των λειτουργιών του Thomas Cook και τον αντίκτυπο της στις εν λόγω αγορές; Και πώς έχουν δράσει, ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση του καίριου αυτού ζητήματος στις ξένες χώρες; 

Απόρροια της οποιασδήποτε κρίσης είναι το αρχικό σοκ το οποίο όταν συνδέεται με χρεωκοπία δημιουργεί εύφορο έδαφος για αναπτύξεις θεωριών. Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες αυτής της κατάστασης σε μια προσπάθεια όλων να ερμηνεύσουν το γιατί. Υπάρχουν αρκετές κριτικές για την Βρετανική κυβέρνηση που δεν επιχείρησε να παρέμβει, και να σώσει τον Thomas Cook, κάτι όμως που θα δημιουργούσε ένα τεράστιο προηγούμενο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για την αποφυγή χρεωκοπίας κατά τα τελευταία 3 χρόνια.   Αντίστοιχα είναι τα ερωτηματικά και στην Γερμανία. Μπορεί σε Αγγλία και Γερμανία να προβλήθηκε  η μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού των ταξιδιωτών αλλά αυτή είναι μία συγκεκριμένη κίνηση του παρόντος.  Έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ανάγκη για γρήγορη αντίδραση ώστε να ανακάμψουμε το 2020. Ανάκαμψη σημαίνει εμφάνιση άλλων Tour Operators που να μπορούν να στηρίξουν τις αεροπορικές συνδέσεις και να αντικαταστήσουν την απώλεια που προκύπτει στην Μεσόγειο από τα συμβόλαια που το δίκτυο της Thomas Cook είχε υπογράψει.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της αναστολής των λειτουργιών του Thomas Cook  

Οι συνάδελφοι των παραρτημάτων της ΕΗΜΑ ανά την Ευρώπη παρακολουθούν στενά και εργάζονται καθημερινά ώστε να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις άμεσες ανάγκες -κινήσεις που θα βοηθήσουν τα ξενοδοχεία. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών και κυβερνήσεων και επικεντρώνονται σε ενίσχυση των δαπανών προβολής και θέσπιση ειδικών μέτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ανάλογα με την χώρα, ενώ η Ισπανία θα εφαρμόσει  ένα σχέδιο ύψους 300 εκατ. €, που περιλαμβάνει αερομεταφορές, εξασφάλιση αεροπορικών θέσεων, και ρευστότητα των επιχειρήσεων. H κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει βάλει στην άκρη 150 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν, με κάθε εταιρεία να έχει δικαίωμα να λάβει ως και 1,5 εκατ. ευρώ πίστωση. Στη Γερμανία οι ειδικοί προβλέπουν την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών για τους προσεχείς μήνες καθώς η πτώχευση του Thomas Cook είναι το 2ο σημαντικότερο γεγονός μετά το κλείσιμο της Air Berlin στον τουριστικό τομέα μέσα σε 3 χρόνια. Ενδέχεται να υπάρξει τάση μείωσης των ταξιδιών προς εξωτερικό και αύξηση του εσωτερικού τους τουρισμού.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση που υπαγορεύει πιο επιθετικές πωλήσεις και διαρκή παρουσία των ξενοδοχείων σε διεθνείς εκθέσεις και ταξίδια πωλήσεων στο εξωτερικό.

Στο DNA της EHMA είναι να μάχεται για την καθημερινή ανάπτυξη

Ποια είναι η επίσημη θέση της ΕΗΜΑ για τη χρεοκοπία του Thomas Cook;

Η θέση που όλοι οφείλουμε να πάρουμε είναι η επίδειξη ψυχραιμίας σε συνδυασμό με δημιουργικότητα. Είναι στο DNA της ΕΗΜΑ να μάχεται για την καθημερινή ανάπτυξη, ενώ όταν ερωτάται ένας διευθυντής ξενοδοχείου δεν αναφέρεται στην θέση του ως επάγγελμα αλλά ως τρόπο ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο ο τρόπος ζωής όλων μας άλλαξε την 15η Σεπτεμβρίου του 2008 που η επενδυτική Τράπεζα Lehman Brothers υπέβαλε αίτηση πτώχευσης με περιουσιακά στοιχεία 639 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρέη ύψους 619 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κόσμος υπέστη σοκ, άρχισε να αντιλαμβάνεται μετά από σχεδόν 6 μήνες την μεγάλη αλλαγή, για να βιώσει την κρίση η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Ευρώπη.

«Τι σωστότερο, έχοντας πλέον εμπειρία από παρεμφερείς καταστάσεις, από το να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και να γίνουμε οπαδοί της πολυσυλλεκτικότητας τόσο σε διαφορετικές αγορές όσο και σε δίκτυα πωλήσεων»

Συνεχίσαμε όμως, μαχόμενοι, πιεσμένοι αλλά ταυτόχρονα πιο δημιουργικοί σαν συνέπεια της κρίσης. Ακούω λοιπόν πολλούς να παραλληλίζουν την περίπτωση Thomas Cook με την Lehman Brothers. Τι σωστότερο, έχοντας πλέον εμπειρία από παρεμφερείς καταστάσεις, από το να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και να γίνουμε οπαδοί της πολυσυλλεκτικότητας τόσο σε διαφορετικές αγορές όσο και σε δίκτυα πωλήσεων.

«Η μόνη προστασία μας είναι ο πλουραλισμός σε συνεργασίες, η αποφυγή γιγάντωσης συγκεκριμένων Tour Operators και το ορθά μοιρασμένο ποσοστό της πίτας των πωλήσεων μεταξύ παραδοσιακών Tour Operators, Online Travel Agencies, απευθείας προσέγγιση ταξιδιωτικών συμβούλων και αύξηση των απευθείας κρατήσεων με ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης»

Λαμβάνοντας υπόψη τα καθήκοντά σας, ως προέδρου του παραρτήματος της ΕΗΜΑ στην Ελλάδα αλλά και ως αντιπροέδρου της ΕΗΜΑ και με βάση τη τεχνογνωσία και την εμπειρία σας, σε ποια στρατηγική θα πρέπει να στραφούν οι γενικοί διευθυντές των ξενοδοχείων της χώρας μας προκειμένου τέτοια συμβάντα όπως η κατάρρευση του Thomas Cook να μην διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία και ενδεχομένως στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων; 

Η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στηρίζεται στην οικονομική τους υγεία που είναι αποτέλεσμα των πωλήσεων. Στη στροφή του τελευταίου τριμήνου του 2019 και μετά από καταρρεύσεις κολοσσών τα τελευταία 12 χρόνια, είναι ξεκάθαρο πως η εξάρτηση από ένα ή δύο πηγές, λογίζεται ως κοντόφθαλμη πολιτική και ισοδυναμεί με δυνητική καταστροφή όταν το μοντέλο αποτύχει όπως στην περίπτωση του Thomas Cook. Αντίστοιχη κατάσταση μπορεί να προκύψει  στο μέλλον αν γιγαντωθούν νέοι Tour Operators.

Με ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθήσαμε όλοι το θρίλερ με την αεροπορική Condor, την οποία διέσωσε την τελευταία στιγμή η Γερμανική κυβέρνηση, δίνοντας δάνειο ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανάγνωση αυτής της κίνησης είναι ότι μετά από τις πτωχεύσεις Air Berlin & Germania θα «ορφάνευε» η σύνδεση με charter. Επομένως οι αεροπορικές συνδέσεις είναι η προϋπόθεση για ανάπτυξη, με τους Tour Operators να δέχονται πίεση για τα πακέτα οργανωμένων διακοπών σε σχέση με τα δυναμικά πακέτα Online Travel Agencies, όπου οι ταξιδιώτες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να επιλέξουν διαφορετικές πτήσεις και ξενοδοχεία Η μόνη προστασία μας λοιπόν είναι ο πλουραλισμός σε συνεργασίες, η αποφυγή γιγάντωσης συγκεκριμένων Tour Operators και το ορθά μοιρασμένο ποσοστό της πίτας των πωλήσεων μεταξύ παραδοσιακών Tour Operators, Online Travel Agencies, απευθείας προσέγγιση ταξιδιωτικών συμβούλων και αύξηση των απευθείας κρατήσεων με ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη δημιουργία επιλεγμένων εμπειριών για τους τουρίστες στην Ελλάδα θα δείξουμε ότι αναζητούμε νέα μοντέλα εκτός του παραδοσιακού tour operator

Για να εφαρμοστούν αυτά χρειάζεται να δημιουργήσουμε επιλεγμένες εμπειρίες επιδιώκοντας να μεταφέρουμε γνώσεις και να ενεργοποιήσουμε, εκεί που χρειάζεται, αλλαγή συμπεριφορών και τρόπου σκέψης του πακέτου διακοπών. Υπάρχουν προορισμοί- ξενοδοχεία  στην Ελλάδα που οργανώνουν γευστικά ταξίδια με εκρηκτικές γεύσεις και υφές γνωστών σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό με καινοτόμες δημιουργίες. Άλλοι που προσφέρουν ταλαντούχους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τη μουσική τους ξεδιπλώνοντας τις δημιουργικές πτυχές τους με φόντο τη θάλασσα του Αιγαίου. Ενώ η ευεξία των επισκεπτών στην χώρα μας πρέπει να αποτελέσει σημαντικό μέρος της φιλοσοφίας μας δημιουργώντας καταφύγια με αναγνωρισμένους ειδήμονες στον χώρο τους που θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.  Τέτοιες εμπειρίες θα ανοίξουν μία νέα βεντάλια παροχής στους επισκέπτες μας και θα δείξουν ότι αναζητούμε νέα μοντέλα εκτός του παραδοσιακού Tour Operator.

Η πολιτική τουριστικής ανάπτυξης την οποία καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα

Η ανακοινωθείσα πριν από λίγες μέρες διακοπή των λειτουργιών της Thomas Cook παρακινεί ορισμένους να πουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Ασπάζεσθε την άποψη αυτή; και ποια, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, θα πρέπει να είναι η πολιτική τουριστικής ανάπτυξης την οποία καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα;

Στο παρελθόν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία των ψηφιακών ουραγών της Ευρώπης, επισημαίνοντας την ανάγκη κατάρτισης ενός δομημένου σχεδίου δράσης, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μία συνολική ψηφιακή στρατηγική. Προσωπικά θα προσέθετα ότι ο ψηφιακός μας φόβος συνδέεται με αργή αντίδραση στην πώληση και μας οδηγεί σε υπερδιογκωμένες συνεργασίες με Tour Operators.

Δυστυχώς το σύνηθες σενάριο υπαγορεύει στους ξενοδόχους να υπογράφουν συμβόλαια και να νομίζουν ότι έχουν κάνει το καθήκον  τους για την ερχόμενη χρονιά. Έτσι πέφτουμε σε λήθαργο και βρισκόμαστε σε αναμονή κινήσεων των Tour Operators, ευελπιστώντας στην επιτυχία. Πέρασαν οι εποχές όπου πηγαίναμε κάθε εβδομάδα σε γραφεία των τοπικών πρακτορείων για να μας δώσουν λίστες κρατήσεων.  Όπως πέρασαν και οι καιροί που ένας ταξιδιωτικός πράκτορας σε μία χώρα δουλεύει αποκλειστικά με έναν μόνο Tour Operator. Τα μικρά γραφεία έχουν πρόσβαση παντού και θα κινηθούν τόσο με γνώμονα τις τιμές όσο και την ανθρώπινη σχέση. Βλέπουμε δίκτυα όπως το Virtuoso το οποίο στηρίζεται σε ανθρώπινες σχέσεις, τεχνολογία, τεχνογνωσία, εξωστρέφεια και πολυσυλλεκτικότητα. Ταυτόχρονα οι ίδιοι οι πράκτορες έχουν ανάγκη τα δίκτυα Β2Β που συχνά τα βλέπουν  ως ασφάλεια.  Πάνω από όλα όμως είναι η διαρκής αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Πλέον ότι είναι στο κινητό τηλέφωνο είναι κομμάτι της ζωής μας.  Σκεφτείτε πόσο γρήγορα και άμεσα μπορεί οποιοσδήποτε να κλείσει μία ταξιδιωτική εμπειρία που να περιλαμβάνει από το ταξί που θα φύγει από το σπίτι του στην χώρα του για το αεροδρόμιο μέχρι την στιγμή που θα επιστρέψει από τις  διακοπές του.

Επομένως αρκεί να «διαβάσουμε» όλα αυτά για να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της χώρας μας, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία που προσελκύουν άλλωστε τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς, και αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.