ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ: «ΣΤΟΧΕΥΩ ΚΑΙ ΦΕΡΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

Με τη λιτή αλλά άκρως περιεκτική πρόταση αυτή ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours κ. Χρήστος Παναρέτου αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog τη στρατηγική την οποία υιοθετεί απαρέγκλιτα το τουριστικό του γραφείο τα 21 χρόνια αδιάλειπτης δράσης του στον ελληνικό τουρισμό. Μια στρατηγική η οποία αποτελεί στην ουσία τη φιλοσοφία του ιδιοκτήτη του Yalos Tours τα 35 χρόνια ενασχόλησής του με τον ελληνικό τουρισμό και αναπόφευκτα την «μεταλαμπάδευσε» στο τουριστικό του γραφείο.

Επειδή «κάθε αρχή και δύσκολη» έτσι και όταν ξεκίνησε τη δράση του το Yalos Tours, οι προσπάθειες τόσο για την ανάδειξη της Ελλάδας στη Γαλλία όσο και για την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού τουριστικού γραφείου στις τάξεις των γαλλικών ταξιδιωτικών γραφείων – στοχεύοντας στη σύναψη συνεργασιών με τους τελευταίους- ήταν συνεχείς, κοπιαστικές και επίμονες. Με το πέρασμα όμως των ετών και συνεχίζοντας αδιάκοπα αυτήν την προσπάθεια εν έτη 2019, το Yalos Tours «κεφαλαιοποιεί» πλέον σήμερα τους κόπους, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες τις οποίες εξακολουθεί και αναλαμβάνει για την προβολή της Ελλάδας στις γαλλόφωνες αγορές. Έχοντας συνάψει συνεργασία με περισσότερα από 3.500 γαλλόφωνα τουριστικά γραφεία, «το Yalos Tours απολαμβάνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των γαλλικών  τουριστικών γραφείων λόγω της αγαστούς και μακροχρόνιας συνεργασίας μας αλλά και λόγω της ικανοποίησης των πελατών τους για τις a la carte υπηρεσίες που επιζητούν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα και τις οποίες μεριμνούμε να τις παρέχουμε άριστα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παναρέτου.

Σπεσιαλίστας στις a la carte υπηρεσίες προς τους Γάλλους ταξιδιώτες το Yalos Tours

Υψηλής ποιότητας a la carte υπηρεσίες περιελάμβανε το τουριστικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει το καλοκαίρι του 2019 το Yalos Tours για διακεκριμένο group των Γάλλων ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά αποσαφηνίζει ο κ. Παναρέτου «επρόκειτο για 50 άτομα που αποτελούν τους χορηγούς της Κομεντί Φρανσέζ (Comédie-Française), του πιο παλιού, εν ενεργεία θιάσου στον κόσμο (έτος ίδρυσης: 1680) και ενός από τους πιο διάσημους στον κόσμο.

Οι χορηγοί της Κομεντί Φρανσέζ επισκέφτηκαν τη χώρα μας για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα που παρουσίασαν επί δύο ημέρες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου οι ηθοποιοί του γαλλικού θιάσου υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του διάσημου Βέλγου σκηνοθέτη Ίβο βαν Χόβε  δύο έργων του Ευριπίδη σε μια ενιαία παράσταση (Ηλέκτρα-Ορέστης). Επί δύο μέρες και σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει το Yalos Tours περιηγήθηκαν σε τοποθεσίες  της Πελοποννήσου- που αναφέρονται στα δύο έργα του Ευριπίδη- προκειμένου να έχουν ιδίαν αντίληψη για τις περιοχές, γεύτηκαν την τοπική, με ελληνικές γεύσεις, γαστρονομία σε γνωστές ταβέρνες των περιοχών, μυήθηκαν στα ήθη και στα έθιμα κλπ. Τις υπόλοιπες ισάριθμες μέρες απόλαυσαν το μοναδικό θέαμα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, δηλώνοντας, δεν σας κρύβω, εκστασιασμένοι από αυτή την αίσθηση».

Το 2020 θα επισκεφτούν ταξιδιώτες από γαλλόφωνες αγορές την Ελλάδα,  αποκτώντας ιδίαν αντίληψη για τις a la carte υπηρεσίες του Yalos Tours  

Αντίστοιχης εμβέλειας θα είναι οι υπηρεσίες τις οποίες ζήτησαν να έχουν γαλλικά τουριστικά πρακτορεία για λογαριασμό ταξιδιωτών από τη χώρα της Μασσαλιώτιδας στην Ελλάδα το 2020. Ζήτηση η οποία παρουσιάστηκε στα δύο workshops τα οποία πραγματοποιήθηκαν το μήνα Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς σε ισάριθμες πόλεις της Γαλλίας και συμμετείχε το Yalos Tours.

«Σε workshop ενός εξειδικευμένου τουριστικού γραφείου που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στη Λυών συμμετείχαν  συνεργάτες του από 24 χώρες- μεταξύ των οποίων και το Yalos Tours- και 350 εκπρόσωποι, ιδιοκτήτες εταιρών της περιοχής. Προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής σε διάφορους διαγωνισμούς και κληρώσεις- όπως ενδεικτικά δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια κλπ.- καλούνταν να επισκεφτούν 4 διαφορετικά stands όπου οι ξένοι συνεργάτες του γαλλικού τουριστικού γραφείου, τους παρουσιάζαμε τον προορισμό τον οποίο αντιπροσωπεύουμε, τις δυνατότητες του, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα κλπ. Εκεί δέχτηκα, αιτήματα για τη δημιουργία τουριστικών προγραμμάτων για λογαριασμό 12-14 groups μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η διοργάνωση συνεδρίου στην Αθήνα, πολυήμεροι γύροι στην Πελοπόννησο κλπ. Δεν θα πρέπει να παραλείψω ότι με τη διοργάνωση του συγκεκριμένου workshop, διαπιστώνοντας ανταπόκριση και δεχόμενοι αιτήματα για διάφορα τουριστικά προγράμματα, οι τουριστικοί πράκτορες από τις 24 χώρες που συμμετείχαμε νιώσαμε ότι είχαμε επί τόπου κατευθείαν δουλειά. Ήταν σίγουρα μια έξυπνη μέθοδος, ένας πρωτοποριακός τρόπος προσέγγισης και μια άξια πρωτοβουλία που θα έχει άμεση απόδοση καθώς υπάρχει η δέσμευση ότι οι δουλειές που συζητήθηκαν και τα αιτήματα που δεχτήκαμε, θα είναι αποκλειστικά δικά μας», αποκαλύπτει ο κ. Παναρέτου.

Χωρίς φειδώ λόγων σπεύδει να επισημάνει ότι «τρεις μέρες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 συμμετείχαμε στο workshop του δικτύου ανεξάρτητων τουριστικών γραφείων TourCom το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών γραφείων από 70 ξένες χώρες που θεωρούνται σπεσιαλίστες στην προσέλκυση γαλλικού εισερχόμενου στο κράτος τους, τουρισμού. Εκεί, το Yalos Tours- που διαθέτει συνεργασία με την TourCom από το 2004 ως DMC γραφείο incoming γαλλικού τουρισμού στην Ελλάδα- πρόβαλε τη χώρα μας, τη γαστρονομία της, τον εναλλακτικό τουρισμό κ.ά. και δέχτηκε άκρως ενδιαφέροντα αιτήματα από τα γαλλικά ταξιδιωτικά γραφεία για λογαριασμό τουριστών από την εν λόγω χώρα στην Ελλάδα το 2020.

Από δεξιά προς αριστερά:
ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours κ. Χρήστος Παναρέτου, ο ιδιοκτήτης του δικτύου ανεξαρτήτων τουριστικών γραφείων TourCom κ. κ. Richard Vainopoulos και ο φίλος της Ελλάδας κ. Daniel Fechting

Μεταξύ αυτών ενδεικτικά να αναφέρω: η διοργάνωση γάμου στη Σαντορίνη, η επίσκεψη σε δημοφιλείς και κυρίως αναδυόμενους  νησιώτικους προορισμούς της χώρας μας, οι πολυήμεροι γύροι, city breaks στην Αθήνα κλπ. Δοθείσας της ευκαιρίας να αναφέρω ότι ο πρόεδρος της TourCom κ. Richard Vainopoulos που γεννήθηκε και μεγάλωσε, είναι χαμηλών τόνων, παθιασμένος με τα ταξίδια και έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα».

Θετικά μηνύματα από τη διεθνή τουριστική έκθεση IFTM Top Resa 2019 στο Παρίσι

Παράλληλα, το Yalos Tours συμμετείχε και στη διεθνή τουριστική έκθεση «IFTM Top Resa 2019» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (1-4 Οκτωβρίου 2019). Τα μηνύματα που δέχτηκε από τις επαφές που είχε με γάλλους τουριστικούς πράκτορες στη γαλλική πρωτεύουσα καταθέτει ο κ. Παναρέτου δηλώνοντας αποκλειστικά στο Business travel blog ότι «το κλίμα για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα είναι θετικό για τους Γάλλους ταξιδιώτες.

Στην τρίτη θέση της προτίμησης των Γάλλων τουριστών βρίσκεται η Ελλάδα

Η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση της προτίμησής τους. Παρόλο που άνοιξαν, για την ακρίβεια έκαναν τη φετινή τουριστική χρονιά δυναμική επιστροφή προσφιλείς για τους Γάλλους τουρίστες προορισμοί όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, εντούτοις η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές της προτίμησής τους. Εκτιμώ ότι φετινός εισερχόμενος στη χώρα μας γαλλικός τουρισμός θα καταγράψει μια μικρή μείωση ή θα κλείσει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2020

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι Γάλλοι τουρίστες αποτελούν μια σταθερή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό που δεν τον «εγκατέλειψε» τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours εκτιμά ότι την ίδια σταθερότητα θα επιδείξουν και το 2020. Ο ίδιος όπως άλλωστε και οι άλλοι τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο γαλλικό τουρισμό στην Ελλάδα είναι συγκρατημένοι αισιόδοξοι για την επόμενη τουριστική σεζόν. Συγκρατημένη αισιοδοξία που πηγάζει από την ανακοινωθείσα πριν από λίγες μέρες απόφαση της αεροπορικής εταιρίας Volotea για την εγκαινίαση τεσσάρων νέων δρομολογίων που θα συνδέουν την επόμενη τουριστική χρονιά την Αθήνα με τη Μασσαλία, τη Λιόν, το Σπλιτ, το Κάλιαρι (με τις αεροπορικές θέσεις της ελληνικής πρωτεύουσας να αυξάνονται και διαμορφώνονται στον αριθμό 580.000- αύξηση 11% το 2020 της χωρητικότητάς της) και την πραγματοποίηση δρομολογίων από την Αθήνα προς 14 ελληνικούς προορισμούς (τέσσερα δρομολόγια εσωτερικού (Σαντορίνη, Μύκονος, Ηράκλειο και Ρόδος).

Οι επιπτώσεις από τη χρεοκοπία του Thomas Cook στη γαλλική τουριστική αγορά

Ωστόσο το ενδιαφέρον των συζητήσεων στη διεθνή τουριστική έκθεση «IFTM Top Resa 2019» η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος Οκτώβρη στο Παρίσι επικεντρώθηκε και στην κατάρρευση του Thomas Cook και στις επιπτώσεις της στη γαλλική τουριστική- ταξιδιωτική αγορά. Συγκεκριμένα και όπως αναλύει ο κ. Παναρέτου «η χρεοκοπία του Thomas Cook αλλά και το κλείσιμο των τριών αεροπορικών εταιριών XL Airways, Aigle Azur, και Adria Airways έχει προβληματίσει τους δραστηριοποιούμενους στην τουριστική αγοράς της Γαλλίας «παίκτες» αλλά και τους Γάλλους ταξιδιώτες που εκτιμώ ότι θα γίνουν πιο διστακτικοί και πιο «ψαγμένοι» στις επιλογές τους.

Οι Γάλλοι τουρίστες που είχαν κλείσει το πρόγραμμα των διακοπών τους με την Thomas Cook France στο εξωτερικό δεν έμειναν απροστάτευτοι όταν γνωστοποιήθηκε στη διεθνή τουριστική κοινότητα η αναστολή των εργασιών του ταξιδιωτικού οργανισμού. Τα γαλλικά ταξιδιωτικά γραφεία δεν τους εγκατέλειψαν, αλλά βρήκαν λύσεις για τον επαναπατρισμό τους στη χώρα, την πραγματοποίηση του ταξιδιού της είτε με άλλον tour operator είτε σε άλλες ημερομηνίες. Παράλληλα και κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης στο Παρίσι έγιναν συζητήσεις ενδεικτικά για τη σύσταση ειδικού ταμείου το οποίο θα συμβάλλει στο να καλύπτει τα έξοδα για τον επαναπατρισμό των τουριστών στη Γαλλία, στο να μην χάνουν οι τελευταίοι και όχι μόνο τα χρήματά τους κλπ. Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι νόμοι στη Γαλλία είναι αυστηροί στον καίριο τομέα της πώλησης εισιτηρίου στους ταξιδιώτες της χώρας.

Επιπλέον, δυνατές εταιρίες που έχουν στήσει δίκτυο ανεξαρτήτων τουριστικών γραφείων στη Γαλλία- με τη συμμετοχή πολλών μελών- εκτιμούν ότι οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν την ασφάλεια του κλεισίματος των διακοπών τους απευθυνόμενοι σε ταξιδιωτικό γραφείο και όχι την απρόσωπη συναλλαγή μέσω διαδικτύου που δεν τους παρέχει καμία προστασία όταν σημειώνονται τέτοια δυσάρεστα συμβάντα όπως η χρεοκοπία της εταιρίας. Για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα επισκεφτούν τουριστικό γραφείο για τις διακοπές τους.Αποτέλεσμα εικόνας για Thomas Cook France

Δράττοντας της ευκαιρίας να επισημάνω ότι η Γαλλία δεν αποτελούσε μία από τις βασικές αγορές του Thomas Cook που διέθετε τόσο ιδιόκτητα όσο και franchising γραφεία στη συγκεκριμένη χώρα, με το συνολικό τους αριθμό να υπερβαίνει τα 400. Ορισμένα από τα γραφεία αυτά δεν έχουν μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» αλλά ήδη έχουν ενταχθεί σε δίκτυο ανεξάρτητων ταξιδιωτικών γραφείων της χώρας. Με την ένταξή τους σε ένα τέτοιο δίκτυο απολαμβάνουν τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις με τις αεροπορικές εταιρίες, τους tour operators, τη διοργάνωση fam trips κλπ.».Αποτέλεσμα εικόνας για Thomas Cook France

Πέραν τούτων, ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours θεωρεί ότι οι όποιες παρενέργειες και επιπτώσεις από την κατάρρευση τουριστικών οργανισμών θα σημειωθούν στη γαλλική αγορά έως την περίοδο των Χριστουγέννων και αυτή θα βρει κατόπιν το ρυθμό της. Ένας ρυθμός που ενδεχομένως να εναρμονίζεται και με τα κελεύσματα της σύναψης συνεργασιών και συμμαχιών στη Γαλλία και όχι μόνο, λέει με νόημα.

Το 2019 στο Yalos ToursFam trip Γάλλων τουριστικών πρακτόρων στη Βόρεια Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες

Παρόλο τη μείωση της κίνησης των Γάλλων τουριστών που σημειώθηκε στις αρχές της φετινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, εντούτοις ο επιδόσεις του σπεσιαλίστα για τις a la carte υπηρεσίες που παρέχει στους ταξιδιώτες από το κράτος με την Αψίδα του Θριάμβου που επισκέπτονται τη χώρα μας κυμάνθηκαν το 2019 στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2018 «που ήταν μια εξαιρετική χρονιά», αναφέρει φειδωλά ο κ. Παναρέτου.

Photo credits: Yalos Tours

Οι προσπάθειες για την προβολή της Ελλάδας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων προς τις γαλλόφωνες αγορές είναι συνεχείς. Έτσι, τους επόμενους δύο μήνες το Yalos Tours θα πραγματοποιήσει fam trip στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου τουριστικοί πράκτορες από τη Γαλλία και όχι μόνο να ξεναγηθούν, να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν γνωστούς και κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής. «Προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική έχουν αρχίσει και ζητούνται από τις γαλλόφωνες αγορές», αναφέρει ο κ. Παναρέτου, εξηγώντας τον λόγο που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας για τη διοργάνωση του fam trip. Παράλληλα με νόημα συμπληρώνει ότι «η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας, της Χαλκιδικής και άλλων προορισμών στη Γαλλία και όχι μόνο θέλει πολύ προσπάθεια και ευχής έργον θα είναι να έχουμε την αρωγή, τη συμπαράσταση της Πολιτείας, του υπουργείου Τουρισμού για την υλοποίηση τέτοιων ενεργειών προκειμένου να προβληθεί ο τόπος, η γαστρονομία, ο πολιτισμός, ο εναλλακτικός μας τουρισμός κλπ.».

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Yalos Tours Γάλλοι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ευρείας κυκλοφορίας στη χώρα τους επισκέφτηκαν το φετινό καλοκαίρι δημοφιλείς και αναδυόμενους προορισμούς της Ελλάδας όπως η Προ του Άθω περιοχή, η Αμφίπολη, η Καβάλα, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, η Ξάνθη, η Καλαμάτα, το Ξυλόκαστρο κλπ.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.