ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «H TEZ TOUR  ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 2019 ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΑΥΞΗΣΗ 9% ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 13% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ».  

Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης. Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι «η Tez Tour Ελλάδας που αποτελεί θυγατρική εταιρία του παγκόσμιου ταξιδιωτικού ομίλου Tez Tour, είναι ελληνική εταιρία, διαθέτοντας  κεντρικά γραφεία στη χώρα μας και το κυριότερο έχοντας- από την εκκίνηση της δράσης της- θέσει ως στρατηγική και πρώτη της προτεραιότητα την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα από τη Ρωσία και από τις υπόλοιπες, τις περισσότερες από δέκα ξένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και προσελκύσει ταξιδιώτες σε ελληνικούς προορισμούς».

Στρατηγικός στόχος που επετεύχθη και τη φετινή τουριστική χρονιά καθώς όπως αποκαλύπτει ο κ. Χαριτίδης «σε αντίθεση με άλλους Ρώσους tour operators κυρίως τουρκικών συμφερόντων, εμείς τηρήσαμε ευλαβικά και κατά γράμμα την στρατηγική που είχαμε θέσει για τη σεζόν του 2019 και δεν μειώσαμε το πτητικό μας πρόγραμμα. Για την ακρίβεια και παρόλο την πτώση που παρατηρήθηκε στη ζήτηση, δεν μειώσαμε τον αριθμό των αεροπορικών θέσεων που είχαμε για το φετινό καλοκαίρι ζητήσει και κλείσει. Η πτώση που παρατηρήθηκε στην προτίμηση των Ρώσων ταξιδιωτών για Ελλάδα το 2019, δεν μας προέτρεψε στο να αλλάξουμε την στρατηγική μας αλλά συνεχίσαμε επαγρυπνώντας, την πολιτική ανάπτυξής μας. Γεγονός που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της Tez Tour Ελλάδας καθώς πέραν της αύξησης τόσο των αφίξεων του συνολικού αριθμού των ξένων τουριστών που φέραμε στην Ελλάδα όσο και του τζίρου, οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών, με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του Έλληνα tour operator, προσαυξήθηκαν κατά 11%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 15% από τη δράση μας με τη συγκεκριμένη αγορά το 2019 σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

Καταλυτικό ρόλο στην εντυπωσιακή φετινή αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Tez Tour Ελλάδας διαδραματίζει «το καλύτερο πρόγραμμα της εταιρίας μας. Φέρνουμε στην Ελλάδα μαζικό μεν τουρισμό, καλύτερους δε ταξιδιώτες σε ότι αφορά στην εισοδηματικό τους επίπεδο, την ποιότητα κλπ. Οι πελάτες μας από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, επιλέγουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχεία της χώρα μας, με αποτέλεσμα η Tez Tour Ελλάδας να διαθέτει την πρωτοκαθεδρία στην κατάταξη με τους συνεργαζόμενους tour operators με τις ξενοδοχειακές μονάδες αυτές», επισημαίνει χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του για την κατάκτηση της θέσης αυτής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί διεξοδικά στη στρατηγική συνεργασία την οποία διαθέτει η εταιρία, στην οποία προΐσταται, με την Aegean Airlines. Για την ακρίβεια τονίζει ότι «το 80% του προγράμματος μας πραγματοποιείται με πτήσεις της Aegean Airlines, ενώ από την Αγία Πετρούπολη πετάμε αποκλειστικά με την ελληνική αεροπορική εταιρία». Και με νόημα προσθέτει ότι «δεν πάμε και δεν διεισδύουμε σε επαρχιακές πόλεις της Ρωσίας, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση και για αυτό κρίνεται ως ζημιογόνα η όποια διείσδυσή μας σε αυτούς τους προορισμούς».

«Στα ενδότερα» της Tez Tour Ελλάδας με τις επιδόσεις της το 2019

Συνεχίζοντας να είναι το ίδιο αποκαλυπτικός ο κ. Χαριτίδης επισημαίνει ότι η Tez Tour Ελλάδας έφερε συνολικά 133.000 ξένους τουρίστες για να απολαύσουν τη μοναδικότητα της χώρας μας-«πραγματικά η Ελλάδα είναι στον κόσμο μοναδική», πιστεύει ακράδαντα το πολυταξιδεμένο επιτελικό στέλεχος του ελληνικού τουρισμού- εκ των οποίων οι περίπου 80.000 ήταν Ρώσοι ταξιδιώτες. Μια αγορά που αντιπροσωπεύει, όπως εύκολα συνάγεται από τα προαναφερθέντα στοιχεία, πλέον του 50% των συνολικών εργασιών του Έλληνα tour operator.

Οι αφίξεις των ξένων τουριστών της Tez Tour Ελλάδας στους ελληνικούς προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιείται διαμορφώθηκαν αναλυτικά έως εξής τη φετινή τουριστική περίοδο:

  • περισσότεροι κατά 18% ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν το 2019 τη Ρόδο με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της Tez TourΕλλάδας, σε σχέση με πέρυσι. Η επίδοση των Ρώσων πελατών της Tez Tour Ελλάδας στη συγκεκριμένο νησί της Δωδεκανήσου ενισχύθηκε φέτος κατά 28%, των Λευκορώσων κατά 2,5%, ενώ για πρώτη φορά το 2019  o τουριστικός οργανισμός προσέλκυσε Ουκρανούς ταξιδιώτες στο νησί των ιπποτών. Στον αντίποδα, σημειώθηκε μείωση των Λετονών και των Λιθουανών ταξιδιωτών- πελατών της Tez Tour κατά 50% και κατά 10% αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα «Διαγόρας» οι αφίξεις των ταξιδιωτών από τη μεγαλύτερη, σε έκταση χώρα της υφηλίου (Ρωσία) καταγράφουν μείωση της τάξεως του 3,76%  την περίοδο Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

  • ενισχυμένος κατά 8,5% είναι ο αριθμός των ξένων ταξιδιωτών που γνώρισαν και μυήθηκαν στην κρητική φιλοξενία, επιλέγοντας τουριστικό πρόγραμμα της Tez Tour Ελλάδας τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο πελατολόγιο της Tez Tour Ελλάδας στην έδρα της, στην Κρήτη όλες οι εθνικότητες κατέγραψαν αύξηση, πλην της Λιθουανίας, της Μολδαβίας και της Εσθονίας. Συγκεκριμένα η αύξηση της τουριστικής κίνησης των Ρώσων τουριστών διαμορφώθηκε στο 9%, των Λευκορώσων στο 21%, των Ουκρανών στο 27%, των Λετονών στο 6%, των Ρουμάνων στο 14% και των Βούλγαρων στο 54%. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης αφίχθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους λιγότεροι: Ρώσοι (13,44%), Λευκορώσοι (21,47%), Βούλγαροι (23,39%), Εσθονοί (17,16%), Λετονοί (9,30%), Λιθουανοί (33,87%) κλπ., ενώ αντιθέτως εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι Ουκρανοί (81,66%) και οι Ρουμάνοι (41,85%).

  • στο αεροδρόμιο του Αράξου κατέφτασαν το φετινό καλοκαίρι περισσότεροι κατά 7,6% ξένοι ταξιδιώτες- πελάτες της Tez Tour Ελλάδας για να ανακαλύψουν τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Ελλάδας, διαμένοντας στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της Aldemar Hotels & Resorts και της Grecotel Hotels &Resorts με τις οποίες ο Έλληνας tour operator διατηρεί μακροχρόνια και αγαστή συνεργασία. Οι αφίξεις των Ρώσων, των Ουκρανών και των Λετονών ενισχύθηκαν τη φετινή σεζόν κατά 10%, 9,5%, 12% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως κάμψη κατέγραψαν οι Λιθουανοί (7%) και οι Εσθονοί (5%). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου του Αράξου σε κατιούσα πορεία κινήθηκαν το φετινό πεντάμηνο Μαΐου- Σεπτεμβρίου οι αφίξεις των Λευκορώσων (16,57%), των Εσθονών (9,65%), των Λιθουανών (10,88%), ενώ στον αντίποδα αύξηση κατά 39,78%, 8,68%, 8,29% ενέγραψαν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και οι Λετονοί ταξιδιώτες αντίστοιχα.

  • περισσότεροι κατά 30% ξένοι ταξιδιώτες αποδέχτηκαν τη φετινή πρόταση- πρόσκληση της Tez Tour Ελλάδας και επέλεξαν για τις τους διακοπές την Κέρκυρα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην αποτύπωση αυτής της αύξησης στα αποτελέσματα της εταιρίας συνέβαλλαν οι Ρώσοι και οι Εσθονοί ταξιδιώτες καθώς αυξήθηκαν κατά 32,5% και κατά 14% αντίστοιχα την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 σε σχέση με το περασμένη χρονιά. Δοθείσας της ευκαιρίας να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα «Ιωάννης Καποδίστριας», σε αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι αφίξεις των ταξιδιωτών από τις δύο προαναφερθείσες χώρες το πεντάμηνο Μαΐου- Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς (-12,29% οι Ρώσοι, -39,11% οι Εσθονοί).

  • ο ελληνικός προορισμός στον οποίο δραστηριοποιείται η Tez Tour Ελλάδας και πιάνει αρνητικές επιδόσεις είναι η Χαλκιδική. Γεγονός που όχι μόνο παραδέχεται ο κ. Χαριτίδης αλλά επεξηγεί και το λόγο για αυτήν την επίδοση αναφέροντας σχετικά ότι «η Χαλκιδική δεν συγκαταλέγεται προς τον παρόν στους στρατηγικούς μας στόχους. Απλά και λόγω της στρατηγικής συνεργασίας μας με την Aegean Airlines κλείνουμε κάποιες αεροπορικές θέσεις στις πτήσεις της». Έτσι και λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση γιατί ο αριθμός των ξένων επισκεπτών- πελατών της Tez Tour Ελλάδας που προτίμησαν για τις φετινές τους διακοπές το δημοφιλή βορειοελλαδικό προορισμό είναι μειωμένος. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις των Ρώσων ταξιδιωτών σημείωσαν πτώση κατά 42% στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»  για την  Tez Tour  Ελλάδας την τρέχουσα χρονιά, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 
    Σε ότι αφορά στις αφίξεις των ταξιδιωτών που έλκουν την καταγωγή τους από χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η Tez Tour Ελλάδας (Ρωσία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ουκρανία, Ρουμανία), ήταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα στη νύμφη του Θερμαϊκού, το πρώτο πεντάμηνο του 2019 μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι Λευκορώσοι ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 13,30%.

Σχεδόν 800.000 Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα

Μικρή πτώση της τάξεως του 4%-5% θα παρουσιάζει ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν για τις φετινές τους διακοπές την Ελλάδα, σε σύγκριση με πέρυσι, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας. Επιδιώκοντας να καταστεί σαφής και συγκεκριμένος, λέει απερίφραστα ότι «γύρω στους 800.000 Ρώσοι τουρίστες θα επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός αφορά τόσο στους τουρίστες του touroperating οι οποίοι επισκέφτηκαν δημοφιλείς καλοκαιρινούς ελληνικούς προορισμούς όσο και τους ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει σημαντική αύξηση στις αφίξεις των Ρώσων ταξιδιωτών η οποία ισοσκελίζει και καλύπτει τις απώλειες της Κρήτης, της Κέρκυρα από τη ρωσική αγορά».

Οι δημοφιλείς ξένοι προορισμοί στην προτίμηση των Ρώσων ταξιδιωτών του ομίλου Tez Tour

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που καταγράφει μείωση του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού, ανταγωνίστριες χώρες ενίσχυσαν τη θέση τους στην προτίμηση των Ρώσων ταξιδιωτών του ομίλου Tez Tour. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά εξηγεί ο κ. Χαριτίδης «η τουριστική κίνηση των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ισπανία πραγματικά εκτινάχθηκε τη φετινή χρονιά και παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 20%. Περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες- πελάτες της Tez Tour κατέφτασαν φέτος στην Τουρκία (15%), στην Ιταλία (15%) και στην Κύπρο (5%). Αντιθέτως, λιγότερους υποδέχθηκαν τη φετινή χρονιά η Βουλγαρία, η Τυνησία κ.ά.».

Η στρατηγική της Tez Tour Ελλάδας για το 2020

Την αύξηση των αεροπορικών της θέσεων για ελληνικούς προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιείται έχει αποφασίσει για τη σεζόν του 2020 η Tez Tour Ελλάδας. «Η στρατηγική μας για το 2020 συνοψίζεται στη μικρή αύξηση των αεροπορικών μας θέσεων για την Κρήτη και τη Ρόδο, ενώ το ίδιο με φέτος πρόγραμμα θα ακολουθήσουμε το 2020 για την Κέρκυρα και την Πελοπόννησο και μικρή μείωση στην Χαλκιδική », δηλώνει αποκαλυπτικά ο κ. Χαριτίδης.

Υιοθετώντας τον ίδιο αποκαλυπτικό τόνο, προσθέτει ότι «το 2020 θα ανοίξουμε την αγορά του Καζακστάν από όπου θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν σας κρύβω ότι η συγκεκριμένη απόφαση εμπεριέχει ρίσκο καθώς ο ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά είναι έντονος, πραγματοποιούνται ήδη μεγάλα προγράμματα προς δημοφιλείς προορισμούς για τους Καζάκους όπως ενδεικτικά η Κίνα, η Τουρκία η Αίγυπτος και Ταϊλάνδη . Εκτιμώ όμως ότι η απόφασή μας θα είναι επιτυχημένη καθώς υπάρχει ζήτηση από τη συγκεκριμένη χώρα της Κεντρικής Ασίας». (σημείωση: Το Καζακστάν διαμορφώνει το 60% του ΑΕΠ της Κεντρικής Ασίας λόγω των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου!)

Ντάμπινγκ τιμών για την προσέλκυση Ουκρανών τουριστών το 2020

Πέραν τούτου και χωρίς περιστροφές προδιαθέτει για το σκηνικό της επόμενης τουριστικής χρονιάς λέγοντας σχετικά ότι «αναμένεται μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης των Ουκρανών ταξιδιωτών. Πρόκειται για μια άκρως πολλά υποσχόμενη αγορά – με 35 εκατ. κατοίκους εκ των οποίων οι περίπου 850.000 επισκέπτονται την Τουρκία για τις διακοπές τους, ενώ στην Ελλάδα μόνο 100.000-και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη ξένη χώρα δραστηριοποιούνται τοπικοί tour operators, προβλέπεται «μάχη» με κύριο χαρακτηριστικό το ντάμπινγκ τιμών».

«Το μερίδιο που κατέχουμε στην αγορά των συνεργαζόμενων ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων με tour operators που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από 14,3% καθώς το 75%-80% του συνολικού μας προγράμματος πραγματοποιείται από την πρωτεύουσα της Ρωσίας»

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρόσφατη έρευνα- δημοσκόπηση της εταιρίας BANKO, βάσει της οποίας η Tez Tour Ελλάδας αναρριχήθηκε από την τέταρτη στη δεύτερη θέση στην προτίμηση συνεργασίας των ταξιδιωτικών γραφείων της Μόσχας, κατέχοντας μερίδιο της τάξεως του 14,3%, λέει ότι «η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μόλις 503 ταξιδιωτικών γραφείων, ενώ ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων στον εν λόγω κλάδο εταιριών στη Ρωσία ξεπερνά τα 30.000 ταξιδιωτικά γραφεία. Το μερίδιό μας στην έρευνα προτίμησης των ταξιδιωτικών γραφείων της Μόσχας για συνεργασία με tour operators που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το 14,3% καθώς το 75%-80% του συνολικού μας προγράμματος πραγματοποιείται από την πρωτεύουσα της Ρωσίας».

Η πολυετής, καινοτόμα αλλά δυσχερής προσπάθεια του Δημήτρη Χαριτίδη να «ανοίξει» τις αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Πελοπόννησο

Προσμετρά χρόνια η πρωτοποριακή (ακόμα και σήμερα) αλλά δύσκολη, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, επαγγελματική προσπάθεια του κ. Δημήτρη Χαριτίδη για το «άνοιγμα», την προβολή και την προώθηση της Δυτικής Πελοποννήσου σε αρκετές χώρες της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. και της Ανατολικής Ευρώπης. Από τότε που εργαζόταν ως επιτελικό στέλεχος της Aldemar Hotels & Resorts πλέον αρμόδιο για αυτές τις αγορές, έως σήμερα επιδιώκει να εμπλουτίσει το πελατολόγιο του ελληνικού τουρισμού με ταξιδιώτες από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας κλπ. Επαγγελματικός όμως στόχος που δεν είναι εύκολα κατορθωτός. «Ενδεικτικά να αναφέρω ότι όταν πριν από τρία χρόνια θέλαμε να βάλουμε πτήση από την Ουκρανία προς το αεροδρόμιο του Αράξου, συνάντησα αμέτρητες δυσκολίες και απίστευτες δικαιολογίες για τα slots. Σε συζητήσεις που είχα με συναδέλφους μου από την Tez Tour Ισπανίας, Ιταλίας αλλά και άλλων χωρών, διαπίστωσα την άψογη συνεργασία που διατηρούν με τις εκεί περιφέρειες και τα κονδύλια που οι τελευταίες διαθέτουν για την προβολή των περιοχών τους. Πρόκειται για κονδύλι το οποίο δεν χαρίζεται αλλά διατίθεται για την υλοποίηση ενεργειών που στοχεύουν στην ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού στην περιοχή» λέει δηκτικά και χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του ο κ. Χαριτίδης. Απλά και μόνο να ειπωθεί ότι η Tez Tour Ελλάδας κατέχει μερίδιο της τάξεως το 22% στο σύνολο των αφίξεων που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο του Άραξου. «Μιας περιοχής αρκετά δύσκολης και όχι γνωστής στο ευρύτερο κοινό, με λίγες κλίνες και αρκετά προβληματικές υποδομές», καταλήγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.