ΘΩΜΑΣ ΚΡΑΜΠΟΚΟΥΚΗΣ: «ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

Με την πρόταση αυτή ο Digital Hotel Strategist της Nelios κ. Θωμάς Κραμποκούκης αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η διαδικτυακή παρουσία του ξενοδοχείου στις τάξεις των ταξιδιωτών της υφηλίου αλλά και τη νέα αντίληψη που διέπει τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των τελευταίων, όταν περιηγούνται ηλεκτρονικά προκειμένου να εντοπίσουν το προσφιλές, για τους ίδιους, ξενοδοχειακό κατάλυμα και να προβούν, μέσω της ιστοσελίδας του, σε απευθείας κράτηση.

Λόγω ακριβώς αυτής της νέας αντίληψης- συνήθειας των τουριστών ο κ. Κραμποκούκης πιστεύει ακράδαντα ότι «ο εν δυνάμει επισκέπτης του ξενοδοχείου, δεν ενδιαφέρεται να δει μόνο φωτογραφίες και κείμενα περιηγούμενος στην ιστοσελίδα της μονάδας». Αντιθέτως επιζητά να έχει όσο το δυνατόν πιο σφαιρική άποψη για το ξενοδοχείο της προτίμησής του προτού ακόμα το επισκεφτεί,  ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό ο Digital Hotel Strategist της Nelios επισημαίνει χωρίς φειδώ λόγων ότι «η παρουσία ενός ξενοδοχείου στο διαδίκτυο δεν αφορά μόνο στην ιστοσελίδα. Αφορά στην παρουσία του στη Booking, στο TripAdvisor, στη Trivago, στη Google, στα social media, στα λοιπά media κ.λπ. Μέσα από τη παρουσίαση αυτή, δημιουργείται και η αντίστοιχη προσδοκία στον εν δυνάμει επισκέπτη». Χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του αναφέρει ότι «είναι λυπηρό να υπάρχουν όμορφα ξενοδοχεία, με δυναμική, που να μη δημιουργούν τις αντίστοιχες προσδοκίες στους διαδικτυακούς χρήστες».

Πέραν τούτων απερίφραστα δηλώνει ότι «η διαδικτυακή παρουσία του ξενοδοχείου είναι μια επένδυση με μετρήσιμο impact και αυξάνει τις κρατήσεις. Σε κάποια ξενοδοχεία, η επένδυση στην online παρουσία τους, μπορεί να φέρει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με την επένδυση για την πλήρη ανακαίνιση ενός ή δύο δωματίων».

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο κ. Κραμποκούκης ορμώμενος τόσο από τις αδιάλειπτες σπουδές του όσο και από αντικείμενο της δουλειάς το οποίο, για λογαριασμό της επιτυχημένης Nelios, εστιάζεται στη Θεσσαλία εμβαθύνει, για την ακρίβεια μας «μυεί» στη στρατηγική την οποία καλούνται να υιοθετήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια. «Παρόλο που το κάθε ξενοδοχείο αντιμετωπίζει λόγω της περιοχής δράσης του, διαφορετικές προκλήσεις και συνεπώς απαιτείται διαφορετική στρατηγική, εντούτοις υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία όλα τα ξενοδοχεία εστιάζουν την προσοχή τους», τονίζει σχετικά ο Digital Hotel Strategist της Nelios. Χωρίς φειδώ λόγων αναλύει τους βασικούς άξονες αυτής της κοινής στρατηγικής την οποία θα πρέπει να ενστερνιστούν οι Έλληνες ξενοδόχοι σε ειδυλλιακούς μεν, παρθένους δε, από τουριστική κίνηση, προορισμούς της χώρας μας.

Όχι μόνο δεν παραλείπει αλλά σθεναρά υποστηρίζει ότι με τη « τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, ξενοδοχείων και ιδιωτικού τομέα θα εδραιωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κάθε περιοχής, θα υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία και θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό brand»

Οι σαφείς, τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις του κ. Κραμποκούκη στα καίρια ζητήματα της απόκτησης αναγνωρισιμότητας, ταυτότητας και ελκυστικότητας πανέμορφων περιοχών της Ελλάδας που επιδιώκουν να προσελκύσουν τουρίστες στην περιοχή τους, πηγάζουν τόσο από τη δουλειά του στην Nelios όσο και από τη συνεχή του μέριμνα- αγάπη για εμπλουτισμό των γνώσεών του στον τουρισμό. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιμένει ακατάπαυστα να εμπλουτίζει τις γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα, αναφέρει σχετικά ότι «όσο ανεβαίνει το επίπεδο της εκπαίδευσης, προφανώς αλλάζει το επίπεδο της γνώσης, αλλά κυρίως αλλάζει ο τρόπος σκέψης και κατ’ επέκταση ο βαθμός ωριμότητας. Επιπλέον, ο τουρισμός είναι απίστευτα γοητευτικός και συνεχώς μεταβάλλεται! Από παιδί θυμάμαι ότι μεταξύ άλλων μου άρεσε η γεωγραφία, τα μαθηματικά, τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία, ο σχεδιασμός πόλεων. Πλέον, υπάρχει ένας συνδυασμός αυτών. Προσεγγίζω τον τουρισμό ως επισκέπτης, ως εργαζόμενος στον κλάδο και ως ερευνητής. Η κάθε ιδιότητα ανατροφοδοτεί την άλλη και αυτό είναι απίστευτα ενδιαφέρον».

Photo credits: Θωμάς Κραμποκούκης Λίμνη Πλαστήρα

Κατέχοντας τον τίτλο του Υποψήφιου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ειδίκευση στον τουρισμό, δεν διστάζει να πει ότι νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος που βιώνει τις πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός τουρισμός, τόσο επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά. Ο κλάδος άλλωστε του τουρισμού: α) συνδυάζει την αγάπη του για τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία, τις επαφές με νέους ανθρώπους, τις εμπειρίες και β) αξιοποιεί εργαλεία management και marketing τα οποία συνεχώς εξελίσσονται.

Για τους λόγους ενδεικτικά αυτούς, αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να ξεκινήσει το επαγγελματικό του ταξίδι στον ελληνικό τουρισμό. Αποκτώντας γνωριμία με τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη της εταιρίας SWOT, πληροφορήθηκε ότι το ξενοδοχείο Kazarma, στη Λίμνη Πλαστήρα, αναζητά άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά. Έτσι, γνώρισε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. Δημήτρη Γαλαγάλα και ξεκίνησε η πορεία του στον κλάδο. Εργαζόμενος στη μονάδα Kazarma « έμαθα πολλά», υπογραμμίζει με νόημα. Κατόπιν ήρθε η πρόκληση της ξενοδοχειακής αλυσίδας Acrotel Hotels and Resorts που εδρεύει και λειτουργεί στη Χαλκιδική. «Επαγγελματική πρόταση- πρόκληση που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη μου», αποκαλύπτει.

Κάποιους μήνες αργότερα, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υποψήφιος διδάκτορας. «Δεδομένου του ότι με την γυναίκα μου περιμέναμε νέο μέλος στην οικογένειά μας, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας στην Καρδίτσα και από αυτή τη μετάβαση προέκυψε μια νέα πρόκληση από τον κ. Δημήτρη Σερίφη και την Nelios. Μια ομάδα που την θαυμάζω από φοιτητής και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έγινα μέλος της!», δηλώνει φανερά ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος ο Digital Hotel Strategist της Nelios.

«Η διαδικτυακή παρουσία του ξενοδοχείου είναι μια επένδυση με μετρήσιμο impact και αυξάνει τις κρατήσεις»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τομέας ευθύνης σας ως Digital Hotel Strategist της Nelios επικεντρώνεται στη Θεσσαλία, πόσο εξοικειωμένες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις με τη digital στρατηγική, το digital περιβάλλον, το digital marketing; Και πώς προσπαθείτε και τους πείθετε ώστε να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία σας;

Το γεγονός ότι στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, οι επιχειρήσεις αρκεστήκανε στον εγχώριο τουρισμό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, επιβάλλει την αναθεώρηση της κατάστασης. Τη περίοδο 2010 – 2018, οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών τουριστών αυξήθηκαν κατά 72% στη περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι αλλοδαποί τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας προέρχονται από πολλές χώρες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε ως Nelios έρχονται κρατήσεις από 130 χώρες. Από ανθρώπους που είναι online. Συνεπώς η ίδια η αγορά θα οδηγήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες digital marketing. Σύμφωνα με τις συντηρητικές προβλέψεις της Euromonitor International, οι online ξενοδοχειακές πωλήσεις του 2024 θα αντιπροσωπεύουν το 52% των συνολικών πωλήσεων, ενώ οι πωλήσεις μέσω κινητού θα αντιστοιχούν στο 25%.

Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να τονίσω ότι η παρουσία ενός ξενοδοχείου στο διαδίκτυο δεν αφορά μόνο στην ιστοσελίδα. Αφορά στην παρουσία του στη Booking, στο TripAdvisor, στη Trivago, στη Google, στα social media, στα λοιπά media κ.λπ. Μέσα από τη παρουσίαση αυτή, δημιουργείται και η αντίστοιχη προσδοκία στον εν δυνάμει επισκέπτη. Είναι λυπηρό να υπάρχουν όμορφα ξενοδοχεία, με δυναμική, που να μη δημιουργούν τις αντίστοιχες προσδοκίες στους διαδικτυακούς χρήστες. Το διαδίκτυο είναι η βιτρίνα του ξενοδοχείου και ο χρήστης δεν ενδιαφέρεται να δει μόνο φωτογραφίες και κείμενα. Ο εν δυνάμει επισκέπτης, πλέον, προσπαθεί μέσω του διαδικτύου να αντιληφθεί το επίπεδο φιλοξενίας και οργάνωσης, το ενδιαφέρον και το πάθος για τη δουλειά των ανθρώπων που θα πάει να τους αφήσει τα χρήματά του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι οι άμεσες κρατήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, πέραν του digital, απαιτείται μια αξιόπιστη και σοβαρή μηχανή κρατήσεων. Ο διαδικτυακός χρήστης, αναζητά αυτό που θέλει και κάνει απευθείας την κράτηση, όπως συμβαίνει με τις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων. Εάν ο χρήστης δε βρει αυτό που ψάχνει, θα το αναζητήσει αλλού και η κράτηση θα χαθεί.

Η διαδικτυακή παρουσία είναι μια επένδυση με μετρήσιμο impact και αυξάνει τις κρατήσεις. Σε κάποια ξενοδοχεία, η επένδυση στην online παρουσία τους, μπορεί να φέρει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με την επένδυση για την πλήρη ανακαίνιση ενός ή δύο δωματίων. Τέλος, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η χρήση του digital marketing συνεχώς θα αυξάνει.

«Με τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, ξενοδοχείων και ιδιωτικού τομέα θα εδραιωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κάθε περιοχής, θα υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία και θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό brand» 

Ποιες είναι  οι πρώτες ενέργειες που θα πρέπει και από ποιους να γίνουν ώστε ελκυστικοί προορισμοί στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη χώρα που δεν είναι τόσο γνωστοί, να αναδειχθούν και να κερδίσουν την προτίμηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων τουριστών; 

Συνεργασίες! Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται λόγος στη χώρα μας για Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού (DMO – Destination Management Organization). Ιδανικό θα ήταν να συνεργαστούν: τοπική αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια, ξενοδοχεία και σημαντικές ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου. Έτσι θα μπορέσει να εδραιωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κάθε περιοχής, θα υπάρξουν οφέλη για τη τοπική κοινωνία και θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό brand.

Photo credits: Θωμάς Κραμποκούκης Καρυά, Αργιθέας στα σύνορα με Άρτα. Μόνιμοι κάτοικοι: 0 !!!

Στο εξωτερικό υπάρχουν σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων και ξενοδοχείων. Τα οφέλη από αυτές τις συνεργασίες έχουν αναγνωριστεί και στην Ελλάδα και κάποια μεγάλα ξενοδοχεία έχουν υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με Πανεπιστήμια. Αναλυτικότερα:

  • Σε επίπεδο ξενοδοχείου χρειάζεται να τεθούν συγκεκριμένοι μετρήσιμοι στόχοι και να προσδιοριστεί ο ρόλο και η θέση του στην αγορά. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο marketing, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει digital. Επιπρόσθετα του στόχου για άμεσες κρατήσεις, θα πρέπει να αναπτυχθούν σχήματα loyalty, βασισμένα αφενός στη προσωπική επαφή, αλλά κυρίως στα δεδομένα, ώστε η διαμονή του επισκέπτη να γίνει μοναδική εμπειρία.

    Photo credits: Θωμάς Κραμποκούκης

  • Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται η δημιουργία και ισχυροποίηση της ταυτότητας του προορισμού και η αύξηση της ζήτησης για τα ξενοδοχεία της. Ο ρόλος της οφείλει να είναι η δημιουργία ζήτησης για τα ξενοδοχεία. Πρακτικά λοιπόν, απαιτείται εκτός όλων των άλλων, η δυνατή σοβαρή διαδικτυακή παρουσία για να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του προορισμού. Επιπλέον, οι B2B συναντήσεις στις διεθνής εκθέσεις είναι χρήσιμο να γίνονται από άτομα των ξενοδοχείων, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Μια τέτοια αλλαγή, όσο απλή και αν ακούγεται, θα είχε μεγάλο αντίκτυπο, κυρίως για τους εργαζομένους των μικρότερων ξενοδοχείων καθώς μεταξύ άλλων θα προσδώσει σημαντική εμπειρία.

    Photo credits: Θωμάς Κραμποκούκης Παράλια Λάρισας Κόκκινο Νερό

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

H στρατηγική την οποία καλούνται να υιοθετήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στην ελληνική περιφέρεια

Ποια είναι η στρατηγική την οποία καλούνται να υιοθετήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια;

Κάθε ξενοδοχείο, ανάλογα με το που βρίσκεται και τη θέση του στην αγορά, αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις και συνεπώς απαιτείται διαφορετική στρατηγική. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία στα οποία όλα τα ξενοδοχεία εστιάζουν την προσοχή τους. Ενδεικτικά:

  • Μείγμα αγορών. Στη Θεσσαλία, υπάρχει πολύ εντονότερη ανισότητα στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών επισκεπτών. Ξενοδοχεία που δεν δούλευαν με αλλοδαπούς τουρίστες και ξενοδοχεία που βασιζόντουσαν αποκλειστικά σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, αναγκάζονται να αναθεωρήσουν και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
  • Εποχικότητα. Το φαινόμενο διαφέρει από προορισμό σε προορισμό, ακόμα και εντός της ίδιας περιφέρειας. Για παράδειγμα, οι Σποράδες που παραδοσιακά προσελκύουν αλλοδαπούς επισκέπτες, έχουν αυξημένη ζήτηση συγκεκριμένους μήνες, ενώ η Λίμνη Πλαστήρα, η οποία δουλεύει κυρίως με ημεδαπούς επισκέπτες, εμφανίζει ικανοποιητικότερα ποσοστά πληρότητας συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας (Παρασκευή, Σάββατο). Οι στόχοι και οι προκλήσεις των ξενοδόχων σε αυτές τις περιοχές διαφέρουν. Υπάρχει όμως ένας κοινός στόχος: ο περιορισμός του φαινομένου της εποχικότητας καθώς οι επιδράσεις της α) στο φυσικό, οικονομικό, πολιτιστικό, δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον, β) στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, γ) στις ενδιάμεσες επιχειρήσεις, είναι σημαντικότατες.
  • Άμεσες κρατήσεις. Τα πλεονεκτήματα από τις άμεσες πωλήσεις είναι πολλαπλά: α) κοστίζουν λιγότερο από τις κρατήσεις που γίνονται μέσω των Tour Operators και των Travel Agencies, β) οι πελάτες με απευθείας κρατήσεις αφήνουν περισσότερα χρήματα στα ξενοδοχεία καθώς είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εμπειρίες, γ) βοηθούν στην ανάπτυξη σχημάτων loyalty. Tα ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να μεταβούν σε ένα πιο ορθολογικό μείγμα καναλιών πώλησης.
  • Ανθρώπινο δυναμικό. Αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα και δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία ή συνολικά των τουριστικό κλάδο. Πολλά επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια θα αντικατασταθούν από τους υπολογιστές και η μετάβαση αυτή θα δημιουργήσει λιγότερες μεν, αποδοτικότερες δε, νέες θέσεις εργασίας. Στα ξενοδοχεία ήδη προστίθενται νέες ειδικότητες όπως προγραμματιστές, data analysts, revenue managers, content managers κ.λπ. Ακόμα και στα παραδοσιακά επαγγέλματα των ξενοδοχείων όμως, όπως μάγειρες, σερβιτόροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής κ.λπ. χρειάζονται άτομα που με την προσωπικότητά τους, με τα γνωστά ως soft skills, θα προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην παρεχόμενη υπηρεσία, η οποία είναι η εμπειρία και όχι απλώς η διαμονή.

Πώς περιοχές της χώρας μας θα γίνουν ελκυστικές όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους τους

Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, είχατε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι περιοχές της Ελλάδας δεν διαθέτουν καθόλου αναγνωσιμότητα ως τουριστικοί προορισμοί στις μηχανές αναζήτησης. Πώς και με ποιες ενέργειες θα μπορούσαν ελκυστικοί και «παρθένοι» από τουρισμό, ελληνικοί προορισμοί να αρχίσουν να γίνονται γνωστοί, προσελκύοντας ταξιδιώτες στην περιοχή τους;

Ο τουρισμός, ακόμα και στους παραδοσιακούς παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς, αλλάζει καθώς η ζήτηση επηρεάζεται και από την κάθε μορφής εμπειρία. Όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, “το μεγαλύτερο ταξίδι μας το κάνουμε με την ψυχή μας”. Η εμπειρία ξεκινάει από τον άνθρωπο και καταλήγει στον άνθρωπο. Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες στη χώρα, που για ποικίλους λόγους, δεν έχουν καταφέρει να γίνουν ελκυστικές ούτε για τους πολίτες τους. Πως θα γίνουν ελκυστικές για τους επισκέπτες; Πολλές φορές πριν σχεδιάσουμε κάτι, απαιτείται να δούμε ένα βήμα πίσω και για αυτό επιμένω στις στρατηγικές συνεργασίες τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα. Για να γίνω πιο κατανοητός να αναφέρω το εξής παράδειγμα: Έστω ότι υπάρχουν χρήματα για να επενδυθούν σε έναν ορεινό όγκο μιας φτωχής περιφερειακής ενότητας. Τι είναι πιο ωφέλιμο; Να γίνει μια τουριστική επένδυση που θα δημιουργήσει κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας, για λίγους μήνες το χρόνο ή να γίνει μια διαφορετικού είδους επένδυση, με μεγαλύτερη αλληλεπίδραση στην τοπική κοινωνία; Έχουμε πολλές όμορφες περιοχές, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πρωτίστως όμως οφείλουν να γίνουν βιώσιμες και γοητευτικές για εμάς.

«Η στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της κάθε ελληνικής περιοχής εξαρτάται από το σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η κάθε περιφερειακή ενότητα και από το ποιος είναι ο στόχος της»

Διαφορετική στρατηγική καλείται να υιοθετήσει κάθε δήμος για παράδειγμα της Θεσσαλίας για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή του, σε σχέση π.χ. με της Δυτικής Μακεδονίας; Ή υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο γενικών κανόνων αυτής της στρατηγικής;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί. Εξαρτάται και από το σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η κάθε περιφερειακή ενότητα και από το ποιος είναι ο στόχος της. Για παράδειγμα, τα Μετέωρα έχουν σημαντικό αριθμό αλλοδαπών τουριστών, που όμως δε διανυκτερεύουν στην περιοχή. Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεών τους είναι στις 0,8 ημέρες. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες: α) σε τοπικό επίπεδο: αυξημένο λειτουργικό κόστος ξενοδοχείων, λίγα χρήματα στην αγορά, β) σε ευρύτερο επίπεδο: περιοχές όπως η Λίμνη Πλαστήρα ή τα ορεινά χωριά των Τρικάλων, δε μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να προσελκύσουν αλλοδαπούς τουρίστες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι μεταξύ Πλαταμώνα και παραλιακών χωριών της Λάρισας. Ο Πλαταμώνας έχει χτίσει ένα brand, κυρίως στην αγορά των Βαλκανίων και προσπαθεί να επιμηκύνει τη σεζόν, ενώ τα παράλια της Λάρισας δεν εκμεταλλεύτηκαν ποτέ αυτή την ευκαιρία. Ως συμπέρασμα, στον Πλαταμώνα υπάρχουν ακόμα κάποιοι αλλοδαποί τουρίστες, ενώ στα παράλια της Λάρισας, όχι. Σε επίπεδο πόλεων ο τουρισμός διαφέρει πολύ καθώς το target group είναι εντελώς διαφορετικό και η τουριστική ανάπτυξη θα συνδυαστεί με την αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Η ακαδημαϊκή γνώση δεν είναι θεωρητική και είναι επιτακτική ανάγκη να εισχωρήσει στην αγορά, προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι, αποδοτικότεροι και να προσαρμοζόμαστε ευκολότερα στις αλλαγές» 

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι οι ακαδημαϊκές σπουδές δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, είναι καθαρά θεωρητικές γνώσεις. Ενστερνίζεσθε ή καταρρίπτετε την άποψη αυτή;

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και απαιτούνται διαφορετικές δεξιότητες. Τα επαγγέλματα εξελίσσονται, απαιτούν προσαρμοστικότητα και έναν πιο σύνθετο τρόπο σκέψης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ πως τα παιδιά μας στα δημοτικά σχολεία είναι χρήσιμο να αναπτύσσουν soft skills όπως οι αξίες, η πίστη, η ανεξάρτητη σκέψη, η ομαδικότητα, η μέριμνα για τον διπλανό. Στα Πανεπιστήμια ο ρόλος είναι διαφορετικός. Πολλοί εργαζόμενοι χρειάζεται να είναι σαν τους ελβετικούς σουγιάδες, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στον τελικό προϊόν ή την υπηρεσία. Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος στο τμήμα marketing ενός ξενοδοχείου είναι καλό να μπορεί να αντιληφθεί πως δουλεύει και διοικείται το ξενοδοχείο, να μπορεί να διαβάζει νούμερα και να αξιοποιεί αριθμοδείκτες κ.λπ., να είναι καλός στις δημόσιες σχέσεις, να αφουγκράζεται την αγορά και να προβλέπει καταστάσεις, να δημιουργεί ευκαιρίες και πολλά ακόμα. Αυτά απαιτούν τα soft skills και κάποια πιο “ποιοτικά” χαρακτηριστικά που έρχονται από τις ακαδημαϊκές σπουδές.

Βλέποντας την εικόνα σε επίπεδο προορισμού και όχι ξενοδοχείου, η ακαδημαϊκή γνώση είναι επίσης απαραίτητη. Δε μπορεί να χαραχθεί πολιτική αν δεν υπάρχουν δεδομένα, έρευνα και μοντέλα. Για παράδειγμα, αν δε γίνει έρευνα, πως θα προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την ελκυστικότητα ενός προορισμού; Τον βαθμό επίδρασης του κάθε παράγοντα; Πως θα αξιολογηθούν οι ενέργειες και τα αποτελέσματα από πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε προορισμούς με παρόμοια ζητήματα; Η ακαδημαϊκή γνώση δεν είναι θεωρητική και είναι επιτακτική ανάγκη να εισχωρήσει στην αγορά, προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι, αποδοτικότεροι και να προσαρμοζόμαστε ευκολότερα στις αλλαγές.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.