ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΖΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ»

Τον τίτλο αυτό έφερε ανάρτηση του Έλληνα Πρέσβη στον Καναδά κ. Δημήτρη Αζεμόπουλου στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media όπου και πριν από λίγες μέρες ανέδειξε την άκρως πρωτοποριακή, αξιοθαύμαστη, αξιοσέβαστη και πρωτόγνωρη πρωτοβουλία του. Μια πρωτοβουλία η οποία είχε την πλήρη αποδοχή από το Πανεπιστήμιο της Οττάβας. Συγκεκριμένα και όπως ο κ. Πρέσβης εξηγεί:

Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της εδώ αποστολής μου: αυτή που έζησα χθες στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας. Είναι πράγματι τόσο όμορφο, τόσο συγκλονιστικά όμορφο, να βλέπω κάτι που ξεκίνησε με δική μου πρόταση και πρωτοβουλία να παίρνει σάρκα και οστά και να ανοίγει δρόμους πρωτόγνωρους για τη νέα γενιά. Γιατί το Πανεπιστήμιο της Οττάβας, αποδεχόμενο τη πρόταση που είχα κάνει στην Ομάδα των Πρέσβεων της Γαλλοφωνίας, άνοιξε χθες τις πόρτες του σε όλους τους εδώ συναδέλφους μου που συμμετέχουν στην Ομάδα αυτή. Μια μεγάλη και ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο, για την πρωτεύουσα του Καναδά, για όλα τα άλλα πανεπιστήμια στη καναδική επικράτεια.

Είναι η πρώτη φορά που ένα Πανεπιστήμιο στον Καναδά ανοίγει επίσημα έναν διάλογο και μια συνεργασία με εδώ Πρέσβεις και τους υποδέχεται μαζικά στους χώρους του. Μεταξύ των αποφάσεων που πήραμε ομόφωνα χθες ήταν η πραγματοποίηση μιας εμβληματικής εκδήλωσης τον επόμενο Μάρτιο μέσα στo campus του Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή των 44.000 φοιτητών του και των εδώ Πρεσβειών μας, με στόχο την ανάδειξη των αξιών εκείνων που θεμελιώνουν την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη συναδέλφωση των λαών. Είναι σημαντικό για τη νέα γενιά στο πρόσωπο των Πρέσβεων να μη βλέπουν μόνο ανθρώπους που βρίσκονται εδώ για να προωθήσουν αποκλειστικά τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά λειτουργούς της ειρήνης που θέλουν να μοιραστούν αξίες και ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο.

Ακόμα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή σε τακτά χρονικά διαστήματα συζητήσεων σε μορφή πάνελ με τη συμμετοχή Πρέσβεων γύρω από επιλεγμένες θεματικές μείζονος ενδιαφέροντος για τη κοινωνία και τους φοιτητές ειδικότερα.

Τέλος, κοινή ήταν η απόφαση για κινητοποίηση εκατέρωθεν προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας του Πανεπιστημίου με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς και ιδρύματα στις χώρες μας. Απώτερος σκοπός είναι η με κάθε τρόπο διευκόλυνση στην επικοινωνία και συνεργασία του Πανεπιστημίου, του 7ου σημαντικότερου στον Καναδά, με αξιόλογους νέους επιστήμονες που αναζητούν γέφυρες πάνω στις οποίες θα μπορέσουν να πατήσουν γερά, στη προσπάθειά τους να κτίσουν ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Η Ελλάδα σε όλο αυτό το καινούργιο και καινοτόμο σκηνικό αυτονόητα είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει μια ιδιαίτερη παρουσία και συμβολή. Κάτι που θα γίνει πλήρως αντιληπτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις.

Ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να εκφράσω σήμερα την απόλυτη ικανοποίηση μου, μια ικανοποίηση που με γεμίζει έμπνευση για τα επόμενα βήματά μου.

Ευγνώμων στο Πανεπιστήμιο αλλά και στους εδώ συναδέλφους Πρέσβεις που μαζικά στήριξαν τη φωνή μου για άσκηση μιας αποτελεσματικής και άκρως επικοινωνιακής μορφής Δημόσιας Διπλωματίας που πιστεύει, ενισχύει και θεσμοθετεί έναν εποικοδομητικό, στοχευμένο και αποτελεσματικό διάλογο με τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα του πολυπολιτισμικού Καναδά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.