Η ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ NYU PROVOST KATHERINE ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!- ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ISTORIMA!!!

Σε ανάρτησή σας στο προσωπικό της λογαριασμό στα social media η δημοσιογράφος κυρία Σοφία Παπαϊωάννου, ανέφερε σχετικά: «Ηταν πριν τέσσερα χρόνια που ξεκινήσαμε με μία ιδέα. Η ιστορικός και NYU Provost Katherine Fleming κι εγώ, σκεφτήκαμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να σωθούν οι ιστορίες της Ελλάδας. Να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο αρχείο προφορικών ιστοριών, ανοιχτό και προσιτό σε όλους.
Η ιδέα μεγάλωσε, πήρε μία μορφή που δεν είχαμε τολμήσει να ονειρευτούμε και γίνεται πραγματικότητα χάρη στην ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την πρωτοβουλία του ΙΣΝ για Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων.

Σήμερα έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε επίσημα την έναρξη του έργου μας.

Τα επόμενα 4 χρόνια θα βρεθούμε σε κάθε γωνιά, πόλη, χωριό και νησί της Ελλάδας. Πάνω από 1500 νέοι, που αναζητούν απασχόληση,θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν σε κανόνες προφορικής ιστορίας και σε τεχνικές συνέντευξης και να γίνουν ερευνητές στο Istorima παραμένοντας στον τόπο τους.
Οι πρώτοι ερευνητές ήδη ξεκίνησαν.

Έλα κι εσύ στην ομάδα μας για να φτιάξουμε μαζί ένα μεγάλο αρχείο προφορικών ιστοριών.

Το Istorima είσαι εσύ, είμαστε εμείς, είναι οι ιστορίες μας που δεν θέλουμε να χαθούν. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει μία ιστορία».

Πόσο συχνά θυμόμαστε μία ιστορία, που όταν ο αφηγητής έχει πια χαθεί, μετανιώνουμε που δεν την καταγράψαμε;

Προσφέροντας δημιουργική και ουσιαστική απασχόληση σε νέους, το Istorima, καλεί όλες και όλους να λάβουν μέρος για να βοηθήσουν το παρελθόν -το δικό μας παρελθόν- να διασωθεί.
Το Istorima είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός εκτενούς Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας. Το Istorima, υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων, η οποία έχει σαν στόχο την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών και που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για τη νέα γενιά της Ελλάδας.
Με ιδρύτριες την ιστορικό και NYU Provost Katherine Fleming και τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου, το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 νέους ερευνητές, για τα επόμενα 4 χρόνια, που θα απλώνονται σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.
Οι ερευνητές του Istorima θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους και από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μην χαθούν οι ιστορίες της Ελλάδας.
Στη διάρκεια των 4 χρόνων της δωρεάς, το Istorima στοχεύει να καταγράψει οπτικοακουστικά πάνω από 50.000 ιστορίες. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται και θα καταγράφονται σε ένα Αρχείο προσβάσιμο στoυς ερευνητές και το ευρύ κοινό. Επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν σε video και podcast στην ιστοσελίδα www.istorima.org
Η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η φυγή των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό συνεχίζεται. Το Istorima παρέχει απασχόληση σε νέους για να παραμείνουν στην Ελλάδα και στοχεύει να συνδέσει πιο βαθιά τους νέους με τον τόπο και την ιστορία τους και να φέρει τον κόσμο πιο κοντά μέσα από την κοινή αφήγηση ιστοριών.
Η πρώτη πρόσκληση για δήλωση συμμετοχής έχει κοινοποιηθεί στο site www.istorima.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.