Ποιοι λόγοι παρακινούν τους Έλληνες ξενοδόχους να επισκεφτούν έναν ξένο και δη μακρινό προορισμό; Για επαγγελματικούς ή για λόγους αναψυχής; Ή ακόμα για σκοπούς bleirure όπως συνηθίζεται πλέον να αποκαλείται στην παγκόσμια τουριστική σκακιέρα; Επιδιώκοντας δηλαδή να συνδυάσουν τη δουλειά τους με τη ψυχαγωγία, τη «μύησή» τους στην τοπική φιλοσοφία και κουλτούρα, στον τρόπο ζωής κλπ. του τόπου της επίσκεψής τους; Πώς και με ποιον τρόπο επιδιώκουν να γνωρίσουν τη φιλοσοφία που ενστερνίζονται οι κάτοικοι στη ξένη χώρα την οποία επισκέπτονται; «Απαρνιούνται» για λίγο το «ξενοδοχειακό μικρόβιο» ή εξακολουθεί αυτό και παραμένει σθεναρό και τους προτρέπει να παρατηρούν εξονυχιστικά, να εξετάζουν ενδελεχώς τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν προκειμένου να αποτυπώσουν τις τάσεις στη φιλοξενία, στη διακόσμηση και όχι μόνο που επικρατούν στον ξενοδοχειακό κλάδο του ξένου κράτους; Ποιες από τις τάσεις αυτές θα φροντίσουν να «μεταλαμπαδεύσουν» στη δική τους μονάδα στην Ελλάδα;
Και στην περίπτωση που αποφάσισαν να ταξιδέψουν προς το ξένο, μακρινό από την Ελλάδα, κράτος προκειμένου να επισκεφτούν και τη διεθνή τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται εκεί και στην οποία συμμετέχει και με δικό της περίπτερο η χώρα μας, ποια είναι η εντύπωσή τους τόσο από την ελληνική παρουσία στη διεθνή τουριστική έκθεση όσο και από τα περίπτερα άλλων ξένων κρατών;
Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει στην αποκαλυπτική του συνέντευξή στο Business Travel blog ο ξενοδόχος- ιδιοκτήτης του Be My Guest Athens κ. Νίκος Ανθρακίδης ο οποίος επί 12 μέρες βρέθηκε και ξεναγήθηκε στην Ασία. Επιδιώκοντας από την αρχή να γίνει ξεκάθαρος και σαφής δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «το ταξίδι στην Ασία δεν είναι ποτέ ένα απλό και ταξίδι ρουτίνας. Αν σκεφτείς ότι χρειάζεσαι περισσότερες από 13 ώρες προκειμένου να φτάσεις στον προορισμό σου, πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα από όλες τις απόψεις, προτού ξεκινήσεις».
Ο ξενοδόχος που έχει εδώ 2.5 χρόνια θέσει σε λειτουργία τη μονάδα με τον ελκυστικό διακριτικό τίτλο Be My Guest Athens στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δεν διστάζει να αποκαλύψει στη συνέντευξή του στο Business Travel ότι το ταξίδι στην Ασία αποτελούσε, για τον ίδιο όνειρο ζωής. Σπεύδει να υπογραμμίσει ότι έλαβε την απόφαση για να ταξιδέψει για 12 μέρες στην Ασία για λόγους bleisure, συνδυάζοντας δηλαδή τη δουλειά με την αναψυχή. Έτσι και προκειμένου να αποκομίσει ίδια αντίληψη για τη διεθνή τουριστική έκθεση ITB ASIA 2019 η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτώβρη του τρέχοντος έτους, επισκέφτηκε το Sands Expo & Convention Center, Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ασιατική τουριστική έκθεση. Αποκτώντας ιδίαν γνώση, καταθέτει τις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή της Ελλάδας και άλλων κρατών στη διεθνή τουριστική έκθεση, τις εξελιγμένες τεχνολογικές παρεμβάσεις της κλπ.
Με προβληματισμό ωστόσο επισημαίνει ότι «μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, που στις περισσότερες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κόσμο στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν που βρίσκεται η Ελλάδα. Οπότε αναγκαστικά και εγώ περιέγραφα μονίμως ότι είναι μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, το πιο όμορφο σημείο του κόσμου!»
Πέραν τούτων και παραμένοντας «σθεναρό το ξενοδοχειακό μικρόβιο» στο DNA του, αναλύει τα στοιχεία- τους παράγοντες που εξετάζει όταν επισκέπτεται μονάδες σε ξένες κράτη και με νόημα σημειώνει ότι τα ξενοδοχεία στη μεγαλύτερη, σε έκταση, ήπειρο της υφηλίου, έχουν έντονο το ασιατικό στοιχείο στη λειτουργία, στη διακόσμησή τους κλπ. Στην ερώτηση που αναπόφευκτα δέχθηκε για τα ποια στοιχεία που υιοθετούν τα ασιατικά ξενοδοχεία, καλούμαστε στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε ή τουλάχιστον θα «μεταλαμπαδέψει» στο Be My Guest Athens, ο κ. Ανθρακίδης απαντά χωρίς να κρύβει την περηφάνειά του ότι «η ελληνική φιλοξενία και εξυπηρέτηση στον τουριστικό κλάδο είναι υποδειγματική». Για αυτό άλλωστε καταλήγει με την εξής παραίνεση: «η ελληνική κουλτούρα θα πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο και για άλλες χώρες.
«Ένα από τα κίνητρα του να εργάζεσαι στον τουρισμό, είναι τα ταξίδια που κάνεις άλλοτε εκπαιδευτικά, άλλοτε για αναψυχή, μόνο και μόνο για να πάρεις κάποιες ιδέες»
Πώς αποφάσισες να ταξιδέψεις στην Ασία και να επισκεφτείς τη διεθνή τουριστική έκθεση ITB ASIA 2019 η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στο Sands Expo & Convention Center, Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη;
Το ταξίδι στην Ασία για μένα ήταν όνειρο ζωής. Ήθελα πάντα να επισκεφτώ τα μέρη εκεί, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα ως τώρα να το κάνω. Παρότι ταξιδεύω συχνά, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους θα έλεγα ότι το «παράκανα» με τα ταξίδια στην Ευρώπη. Επισκέφτηκα αρκετές χώρες πολλές φορές, κάποιες μάλιστα περισσότερες από 5 φορές. Συνεπώς ήταν η σειρά ενός μακρινού ταξιδιού αυτή τη φορά. Μου αρέσει πάντα να συνδυάζω business and leisure ή όπως αλλιώς συνηθίζεται πλέον να αποκαλείται ο σκοπός ταξιδιού bleisure. Ένα από τα κίνητρα του να εργάζεσαι στον τουρισμό, είναι τα ταξίδια που κάνεις άλλοτε εκπαιδευτικά, άλλοτε για αναψυχή, μόνο και μόνο για να πάρεις κάποιες ιδέες.
Ήθελα να βιώσω τη φιλοξενία ενός εντελώς διαφορετικού λαού, με διαφορετικά τοπία, έθιμα, διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής.
Η παρουσία μου στην έκθεση ήταν μία από τις «αφορμές» που έψαχνα για να επισκεφτώ τη Σιγκαπούρη. Μετά από παρουσία σε πολλές διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ήθελα να ζήσω την εμπειρία μιας διεθνούς έκθεσης στο εξωτερικό.
«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, που στις περισσότερες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κόσμο στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν που βρίσκεται η Ελλάδα. Οπότε αναγκαστικά και εγώ περιέγραφα μονίμως ότι είναι μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, το πιο όμορφο σημείο του κόσμου!»
Ποια ήταν η εντύπωση που αποκόμισες από την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB ASIA 2019;
Η ελληνική εκπροσώπηση είναι πάντα παρούσα σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Καθώς ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας, θα έλεγα πως επιβάλλεται να προβάλλεται με κάθε τρόπο και μέσο το εθνικό μας τουριστικό προϊόν. Ίσως θα έπρεπε να δοθεί ακόμη περισσότερη βαρύτητα, όχι μόνο στις ευρωπαϊκές εκθέσεις που έχουμε πάντα ισχυρή εκπροσώπηση από τους φορείς και τους αξιωματούχους του Ελληνικού τουρισμού, αλλά και στις Ασιατικές διεθνείς εκθέσεις.
Μη ξεχνάμε πως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και άλλες μεγάλες χώρες της Ασίας, είναι αστείρευτες πηγές εισερχόμενου τουρισμού για κάθε χώρα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, που στις περισσότερες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κόσμο στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν που βρίσκεται η Ελλάδα. Οπότε αναγκαστικά και εγώ περιέγραφα μονίμως ότι είναι μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, το πιο όμορφο σημείο του κόσμου!
Οι εξελιγμένες τεχνολογικές παρεμβάσεις στην ITB ASIA 2019
Η συγκεκριμένη έκθεση ITB ASIA ήταν μεγαλειώδης, με εξελιγμένες τεχνολογικές και σχεδιαστικές παρεμβάσεις. Αναφέρω απλά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της εγγραφής, μέσω κινητού τηλεφώνου, ζητούταν να βγάλεις selfie φωτογραφία. Στην κεντρική είσοδο της έκθεσης, μόλις πλησίασα τον γκισέ και το control για να εισέλθω, η συγκεκριμένη φωτογραφία που τράβηξα από το κινητό μου κάποιες ώρες πριν, εμφανίστηκε στην οθόνη με μήνυμα καλωσορίσματος και κατευθείαν άνοιξαν οι μπάρες εισόδου. Αυτό φαντάζει εντυπωσιακό, αλλά για την Σιγκαπούρη είναι κάτι πολύ απλό και «τετριμμένο».
Η εξυπηρέτηση, η λειτουργία των τμημάτων των ξενοδοχείων, η υιοθέτηση της τοπικής κουλτούρας είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που εξετάζει όταν επισκέπτεται μονάδες σε ξένα κράτη- Έντονο το ασιατικό στοιχείο στα ξενοδοχεία της μεγαλύτερης, σε έκταση, ηπείρου της υφηλίου
Δραστηριοποιείσαι επιχειρηματικά στη ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Ποια ήταν και εξακολουθούν και είναι τα σημεία εκείνα, οι παράγοντες, οι πτυχές κλπ. στα οποία δίνεις σημασία και προσοχή όταν επισκέπτεσαι ξενοδοχειακές μονάδες σε άλλες χώρες;
Κοιτώ πάντα την εξυπηρέτηση, τη λειτουργία των τμημάτων ενός ξενοδοχείου και πως αντιμετωπίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή ως την τελευταία. Βέβαια η εμπειρία του επισκέπτη λένε πως ξεκινά από τη στιγμή που αποκτά επαφή με το ξενοδοχείο ηλεκτρονικά επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του και πραγματοποιεί την κράτησή του.
Ύστερα προσέχω ιδιαίτερα το πως συμβαδίζουν τα ξενοδοχεία με την τοπική κουλτούρα και τα έθιμα του κάθε λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της αλυσίδας citizenM.com στην οποία είχα την τύχη να εργαστώ κάποια χρόνια, στα κεντρικά της γραφεία στην Ολλανδία.
Φρόντισα να μείνω κάποιες από τις μέρες της διαμονής μου στη Μαλαισία, στο ολοκαίνουριο CitizenM Kuala Lumpur Bukit Bintang. Παρότι η εταιρεία φροντίζει να υπάρχει παντού το ίδιο concept, η ίδια διακόσμηση, δωμάτια «κλωνοποιημένα», με άλλα λόγια standard προϊόν όπως κάνουν η Macdonald’s, η IKEA, η Hard Rock Café, υπήρχε αρκετά έντονο το τοπικό ασιατικό στοιχείο. Στα διακοσμητικά στοιχεία, στα ήδη του πρωινού, ακόμα και στη αμφίεση του προσωπικού.
Τα στοιχεία που τον εντυπωσίασαν από τη ξενοδοχειακή αγορά της Ασίας
Τι σε εντυπωσίασε στη ξενοδοχειακή αγορά της Ασίας τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα;
Στη Σιγκαπούρη, με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμα και οι τετράστερες ξενοδοχειακές μονάδες, είχαν δωμάτια χωρίς παράθυρο. Το δωμάτιο αυτό το διαφήμιζαν κανονικά στο ίντερνετ, ενημερώνοντας ότι δεν διαθέτει παράθυρο. Επιπλέον, με εξέπληξε το γεγονός ότι το δωμάτιο αυτό δεν ήταν πιο οικονομικό από το αντίστοιχο με παράθυρο, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι δεν είναι ‘’προσόν’’ για ένα δωμάτιο να έχει παράθυρο!
Με εντυπωσίασε η ευγένεια του προσωπικού στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης. Κάποιες φορές βέβαια ένιωσα και αμήχανα, καθώς η ευγένεια ήταν υπερβολική. Θα αναφέρω ως παράδειγμα το pool bar του ξενοδοχείου W Kuala Lumpur, όπου ο υπεύθυνος καθαριότητας των WC, περίμενε να τον πλησιάσεις στον νιπτήρα για να σου πατήσει το κουμπί για να κατεβεί το σαπούνι. Στην συνέχεια σου έδινε στο χέρι τα πετσετάκια να σκουπίσεις τα χέρια σου! Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι το κάνουν για να αποκομίσουν tips. Ωστόσο, η συμπεριφορά τους φάνταζε πολύ οικεία και καλοσυνάτη χωρίς υστεροβουλία.
«Η ελληνική κουλτούρα θα πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο και για άλλες χώρες»
Ποια στοιχεία της ξενοδοχειακής κουλτούρας που υιοθετούν στην Ασία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ή θα «μεταλαμπαδέψεις» στο ξενοδοχείο Be My Guest Athens;
Θα έλεγα με ιδιαίτερη περηφάνια, πως η ελληνική φιλοξενία και εξυπηρέτηση στον τουριστικό κλάδο είναι υποδειγματική. Είναι μια άποψη που έχω αποκομίσει τα τελευταία 2.5 χρόνια που διατηρώ το ξενοδοχείο Be My Guest Athens στο κέντρο της Αθήνας. Οι τουρίστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο μου, μένουν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από την ευγένεια και εξυπηρέτηση του προσωπικού της εταιρείας μας, αλλά από το πόσο φιλικοί και εξυπηρετικοί είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει ο όρος “moment of truth” και σημαίνει, επεξηγείται ως η κάθε φορά που ένας πελάτης έρχεται σε αλληλεπίδραση με ένα από τα στελέχη-υπαλλήλους ενός παρόχου υπηρεσιών (εστιατορίου, ξενοδοχείου, supermarket, τουριστικού πρακτορείου κ.ο.κ.). Συνεπώς, ο τουρίστας που φεύγει με θετικές εντυπώσεις για την Ελλάδα, συνεπάγεται ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα “moments of truth” τον άφησαν αρκετά ικανοποιημένο.
Από ότι φαίνεται τα πάμε πολύ καλά σαν χώρα στον τομέα αυτό. Η ελληνική κουλτούρα θα πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο και για άλλες χώρες.