Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σε προορισμούς της υφηλίου αυξήθηκαν κατά 4% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2019, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Η ανάπτυξη του τουρισμού συνεχίζει να ξεπερνά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μαρτυρώντας το τεράστιο δυναμικό της για την παροχή ευκαιριών ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τις προκλήσεις της αειφορίας, επισημαίνεται χαρακτηριστικά
Το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους οι προορισμοί της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς δέχτηκαν 1,1 δισεκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών. (αύξηση 43 εκατομμυρίων σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018).
Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η άνοδος του εμπορίου, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τον Brexit, επηρέασαν τον διεθνή τουρισμό, ο οποίος παρουσίασε έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης κατά τη θερινή περίοδο αιχμής στο βόρειο ημισφαίριο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).
Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, κ.Zurab Pololikashvili δήλωσε: «καθώς οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας συναντώνται στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Μαδρίτη για να βρουν συγκεκριμένες λύσεις στην κλιματική κατάσταση, η απελευθέρωση αυτού του τελευταίου Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού δείχνει την αυξανόμενη δύναμη του τουρισμού, να προωθήσει το πρόγραμμα αειφορίας. Καθώς οι τουριστικοί αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ευκαιρίες για τουρισμό μπορούν να αυξηθούν, όπως και οι ευθύνες του τομέα μας σε ανθρώπους και πλανήτες».
Ο τουρισμός είναι πλέον η τρίτος μεγαλύτερος τομέας εξαγωγών στον κόσμο
Δημιουργώντας έσοδα ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2018, ο διεθνής τουρισμός παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας εξαγωγών, μετά τα καύσιμα (2,4 τρισεκατομμύρια USD) και τα χημικά προϊόντα (2,2 τρισεκατομμύρια USD).
Ο διεθνής τουρισμός αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών και το 7% των συνολικών εξαγωγών. Σε ορισμένες περιοχές αυτές οι αναλογίες υπερβαίνουν τον παγκόσμιο μέσο όρο, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των εξαγωγών υπηρεσιών και περίπου το 9% των συνολικών εξαγωγών. Γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της ενσωμάτωσης του τουρισμού στις εθνικές εξαγωγικές πολιτικές για τη διεύρυνση των εσόδων, τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.
Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιδόσεις των δέκα κορυφαίων στην προτίμηση των ταξιδιωτών της υφηλίου, προορισμών στις τουριστικές εισπράξεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Αναλυτικά, η Αυστραλία (+ 9%), η Ιαπωνία (+ 8%) και η Ιταλία (+ 7%) κατέγραψαν την υψηλότερη απόδοση στο καίριο ζήτημα των τουριστικών εσόδων. Η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ σημείωσαν πτώση. Οι μεσογειακοί προορισμοί ήταν μεταξύ των νικητών με τις ισχυρότερες επιδόσεις όσον αφορά στα κέρδη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση στις αφίξεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 διαδραμάτισε η Μέση Ανατολή (+ 9%), ακολουθούμενη από την Ασία και τον Ειρηνικό και την Αφρική (+ 5%), την Ευρώπη (+ 3%) και την Αμερική (+ 2).
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρώπης επιβραδύνθηκε κατά 3% τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, από το διπλάσιο εκείνου του ρυθμού πέρυσι, αντανακλώντας τη βραδύτερη ζήτηση κατά τη διάρκεια της αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου στην πιο επισκέψιμη περιοχή του κόσμου. Την περίοδο που οι προορισμοί στη Νότια Μεσόγειο (+ 5%) και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+ 4%) πρωτοστατούσαν στην αύξηση, ενώ ο μέσος όρος της περιοχής «έπεσε» από τις επιδόσεις στη Βόρεια και στη Δυτική Ευρώπη (+ 1%).
Επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ασία και τον Ειρηνικό (+ 5%) ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς . Πρωταγωνίστρια στην αύξηση της τουριστικής κίνησης ήταν η Νότια Ασία (+ 8%), ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική (+ 6%) και τη Βορειοανατολική Ασία (+ 5%), ενώ η Ωκεανία παρουσίασε αύξηση 2%.
Τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία για την Αφρική (+ 5%) επιβεβαιώνουν τη δυναμική τουριστική αύξηση στη Βόρεια Αφρική (+ 10%), ενώ οι αφίξεις στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν κατά 1%.
Η αύξηση κατά 2% στην Αμερική αντικατοπτρίζει μια μικτή περιφερειακή εικόνα. Ενώ πολλοί νησιώτικοι προορισμοί στην Καραϊβική (+ 8%) εδραιώνουν την ανάκαμψή τους μετά τους τυφώνες το 2017, οι αφίξεις στη Νότια Αμερική μειώθηκαν κατά 3%, εν μέρει λόγω της μείωσης των εξερχόμενων ταξιδιών της Αργεντινής, που έπληξαν τους γειτονικούς προορισμούς. Τόσο η Βόρεια Αμερική όσο και η Κεντρική Αμερική αυξήθηκαν κατά 2%.
Οι μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού – μικτά αποτελέσματα μεταξύ των κορυφαίων top spenders
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (+ 6%) οδήγησαν σε αύξηση των διεθνών δαπανών στον τομέα του τουρισμού σε απόλυτους όρους, με την υποστήριξη ενός ισχυρού δολαρίου. Η Ινδία και ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν επίσης έντονες επιδόσεις, αν και η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πιο άνιση από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Γαλλία (+ 10%) ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων δέκα εξερχόμενων αγορών στον κόσμο, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για διεθνή ταξίδια για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Ισπανία (+ 10%), η Ιταλία (+ 9%) και οι Κάτω Χώρες (+ 7%) σημείωσαν έντονη ανάπτυξη, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 3%) και τη Ρωσία (+ 2%).
Ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή ανέφεραν μείωση των τουριστικών δαπανών κατά την περίοδο αυτή, αντανακλώντας την πρόσφατη και συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα.
Η Κίνα, η κορυφαία αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, είδε τις εξερχόμενες εκδρομές να αυξάνονται κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.