ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «800.000-850.000 ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ 2019 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΠΤΩΣΗ 5%-9% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2018- ΕΝΩ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ 2020 ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ 2018».

Τις εύστοχες και έγκυρες απόψεις και εκτιμήσεις του για το πώς διαμορφώθηκε ο εισερχόμενος ρωσικός τουρισμός στην Ελλάδα το 2019 και τις επιδόσεις που θα πιάσει η τουριστική κίνηση από το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της υφηλίου στη χώρα μας το 2020 καταθέτει αντίστοιχα στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης.

«Από την αρχή της σεζόν του 2019, γνωρίζαμε όλοι μας τη μείωση κατά 14% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από Ρωσία για Ελλάδα. Λόγω κυρίως της αύξησης που καταγράφει στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών η Αθήνα, η μείωση του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού στη χώρα μας τη σεζόν του 2019 διαμορφώνεται τελικά στο 5%-9%, σε σχέση με το 2018», δηλώνει ξεκάθαρα ο κ. Χαριτίδης.Η εικόνα ίσως περιέχει: πισίνα, ουρανός, πίνακας και υπαίθριες δραστηριότητες

Σχολιάζοντας προ λίγων ημερών δημοσίευμα στην καθημερινή ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα RATA News το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι 611,8 εκατ. Ρώσοι ταξιδιώτες προτίμησαν για τις διακοπές τους το 2019 την Ελλάδα- καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 9% σε σχέση με το 2018- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πολυβραβευμένου Έλληνα tour operator επισημαίνει κατηγορηματικά ότι «ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκαν το 2019 την Ελλάδα ξεπερνά τελικά τα 800.000 άτομα».Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Και τούτο διότι όπως αποσαφηνίζει «το συγκεκριμένο δημοσίευμα λαμβάνει υπόψη του στοιχεία από την Υπηρεσία Συνόρων FSB της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα οποία δεν καταγράφουν τον τελικό προορισμό των ταξιδιωτών. Έτσι, δεν συμπεριλαμβάνουν τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που κατέφτασαν τη θερινή περίοδο του 2019 στην Ελλάδα είτε από άλλες, τρίτες χώρες, είτε με κρουαζιέρα ή ακόμα επιλέγοντας και τον οδικό τουρισμό για να γνωρίσουν την όμορφη χώρα μας».Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Παρόλο που οι απόψεις του απηχούν- όπως είναι γνωστό- την πραγματικότητα- εντούτοις ο κ. Χαριτίδης θέλοντας να κατασταθεί ευρύτατα σαφέστατη η έγκυρη πεποίθησή του για τον αριθμό των πλέον των 800.000 Ρώσων τουριστών που επέλεξαν την Ελλάδα ως προορισμό των διακοπών τους το 2019 επισημαίνει ότι «αθροίζοντας τον αριθμό των αφίξεων των Ρώσων τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αεροδρομίων του Ηρακλείου (269.931), της Κέρκυρας (46.419), της Θεσσαλονίκης (139.000), της Ρόδου (110.000), του Άραξου (13.403), έχουμε περισσότερα από 578.000 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι Ρώσοι ταξιδιώτες στην Αθήνα- που καταγράφει ραγδαία αύξηση- στην Κω, στη Ζάκυνθο, στην Καλαμάτα κλπ».

Αποτέλεσμα εικόνας για Turkey country

Leader στην κατάταξη με τους δημοφιλείς προορισμούς των Ρώσων τουριστών η Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία, σύμφωνα με τη ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα RATA News, πρωταγωνιστεί για ακόμα μία χρονιά στην προσέλκυση ρωσικού εισερχόμενου τουρισμού στην επικράτειά της. Για την ακρίβεια και όπως επισημαίνεται η γειτονική χώρα αποτελεί κατά παράδοση leader στην κατάταξη με τους δημοφιλείς για τους Ρώσους ταξιδιώτες προορισμούς. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 5,318 εκατ. ταξίδια από τη Ρωσία, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε σχέση με το 2018. Πέραν τούτων, η Τουρκία απορρόφησε ποσοστό της τάξεως του 46,6% από την αύξηση που κατέγραψαν τα ταξίδια των Ρώσων τουριστών στο εξωτερικό το 2019 (1 εκα. 760 χιλιάδες περισσότερα από το 2018).

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, στέκεται, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις στις προτιμήσεις των Ρώσων ταξιδιωτών το 2019 ήταν ενδεικτικά:

  • το πλασάρισμα της Ιταλίας στη δεύτερη θέση της προτίμησής τους (αύξηση 20%, 966,9 χιλιάδες ταξίδια) χωρίς να παρατηρηθούν τα φαινόμενα του ντάμπινγκ στις τιμές και των μαζικών ειδικών προσφορών

Αποτέλεσμα εικόνας για hainan island china

  • στην τρίτη από την έκτη θέση «σκαρφάλωσε» η Κίνα με το μεγαλύτερο νησί της χώρας που φέρει το όνομα Χαϊνάν να αποτελεί τον κύριο λόγο προσέλκυσης Ρώσων ταξιδιωτών στην ασιατική χώρα. Με αποτέλεσμα; Να αποτελούν την πρώτη εθνικότητα εισερχόμενου τουρισμού στο παραδεισένιο νησί της Κίνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Germany

  • βελτιώνοντας την επίδοσή της η Γερμανία βρέθηκε από την έβδομη στην έκτη θέση. Αποτελεί το μοναδικό κράτος που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των Ρώσων ταξιδιωτών για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Επιπλέον, στο ρωσικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι το 2019 ο εξερχόμενος ρωσικός τουρισμός παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 11%, σε σύγκριση με το 2018. Οι Ρώσοι τουρίστες πραγματοποίησαν 17,952 εκατ. ταξίδια, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά τους συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η επιδίωξή τους για να μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών τους, η επιλογή φθηνότερων ξενοδοχείων κλπ. Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, τηλέφωνο, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

«Η τουριστική κίνηση των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα το 2020 θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2018»

Τη λιτή μεν, άκρως περιεκτική δε πρόταση αυτή επιλέγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης για να απαντήσει στο καίριο στο πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση των Ρώσων ταξιδιωτών τη φετινή τουριστική σεζόν.Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, παραλία, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «στην παρούσα φάση η ζήτηση και οι προκρατήσεις καταγράφουν σημαντική αύξηση. Είναι γεγονός ότι υπάρχει καλύτερο κλίμα που οδηγεί σε αντίστοιχη πορεία και τις πωλήσεις». Γεγονός όμως που επί ουδενί δεν προτρέπει σε πανηγυρισμούς και εφησυχασμό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, δέντρο, ουρανός, φυτό, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Και τούτο διότι όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας «με βάση τον προγραμματισμό όλων των tour operators που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα – εκ των οποίων τα 2/3 έχουν διατηρήσει το ίδιο πρόγραμμα και το 1/3 το έχει αυξήσει για το 2020- οι Ρώσοι τουρίστες που θα επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές τη χώρα μας θα είναι ίδιος με αυτόν του 2018».Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Επιδιώκοντας να γίνει πιο αναλυτικός και διεισδυτικός συμπληρώνει με νόημα ότι «ήδη οι αεροπορικές θέσεις είναι προγραμματισμένες. Επιπλέον και το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες σε ότι αφορά στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στα αεροδρόμια, στα slots κλπ. που αποτρέπουν την εισροή μεγαλύτερου κύματος Ρώσων τουριστών στη χώρα».Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ωκεανός, ουρανός, παραλία, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Aύξηση 34% του φετινού προγράμματος της Tez Tour Ελλάδας

Ωστόσο και λόγω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει η Tez Tour Ελλάδας συνάψει με την ρωσική αεροπορική εταιρίας S7 (που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία στη Ρωσία- μετά την Aeroflot) για το Ηράκλειο, ο πολυβραβευμένος Έλληνας tour operator έχει κατά 34% αυξήσει φέτος το πρόγραμμά του σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δράττοντας της ευκαιρίας ο επικεφαλής της Tez Tour Ελλάδας δεν παραλείπει να εξάρει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι tour operators και το Γραφείο του ΕΟΤ Ρωσίας για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, πισίνα, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

Επιπλέον, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την απουσία κινήτρων, πρωτοβουλιών κλπ. από την Κυβέρνηση, τα αεροδρόμια κ.ά. ή ακόμα και για τη μην κατορθωτή έως σήμερα ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ώστε ο διαχρονικός στόχος για την προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών στη χώρα μας και δη ποιοτικού τουρισμού να κατασταθεί δυνατός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.