«ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2019, ΣΕ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ή ΣΕ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2020»

Μεγάλη ύφεση αναμένεται στον ελληνικό τουρισμό το 2ο και 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου συγκεντρώνονται το 25% και 60% των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό αντιστοίχως, επισημαίνεται στο δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ. Με τις απώλειες, όπως σχετικά αναφέρεται, να είναι 100% το 2 τρίμηνο και 50% το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οδηγώντας σε «κατάρρευση» των τουριστικών εισπράξεων από 18 δις. ευρώ το 2019 σε 8 δις. ή σε 10 δις. ευρώ, με κάποια μετακύλιση του τουριστικού προϊόντος προς το φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα και όπως επισημαίνεται η αναστολή των προσλήψεων τον Μάρτιο του 2020 αφορά κατά ένα μεγάλο μέρος σε θέσεις εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό, με το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια να διαμορφώνεται σε -23,8 χιλ., έναντι +19,3 χιλ. τον Μάρτιο του 2019, και στους λοιπούς κλάδους σε -18,1 χιλ., έναντι +24,1 χιλ. τον Μάρτιο του 2019. Συνολικά, κατά το 1ο τρίμηνο του 2020 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά -34,4 χιλ., εκ των οποίων στον τουρισμό -20,5 χιλ., έναντι θετικού ισοζυγίου κατά 48,9 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, εκ των οποίων +15,3 χιλ. στον τουρισμό.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ οι δαπάνες των νοικοκυριών που θα επηρεασθούν περισσότερο είναι αυτές για εστιατόρια και ξενοδοχεία, για διακοπές και για διασκέδαση, με μέση επίπτωση στις αγορές επίπλων, ρούχων και αυτοκινήτων, και μάλλον χαμηλή επίπτωση στις δαπάνες υγείας και για ποτά και τρόφιμα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.