Με την περιεκτική πρόταση αυτή ο πρώην Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της εταιρίας Wise Ram SA κ. Σπύρος Πέγκας αποσαφηνίζει τους λόγους που τον προέτρεψαν να λάβει την καινοτόμα ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε ξεκινήσει να «τρέχει» στο διαδίκτυο καμπάνια προβολής για τον τόπο από όπου κατάγεται και στον οποίο ζει και εργάζεται, τη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τους στόχους αυτής της ευφάνταστης και πρωτοποριακής ενέργειας- δράσης. Μιας δράσης η οποία άρχισε να «μετουσιώνεται» σε πράξη από τις 13 Απριλίου του τρέχοντος έτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνοδεύεται από τα δυνατά hashtags #Re_think #re_load #re_visit_Thessaloniki.
Το ιστορικό «γέννησης», δημιουργίας και εν τέλει υλοποίησης αυτής της διαδικτυακής διαφημιστικής προβολής της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο εμπνευστής της κ. Πέγκας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «με παρακίνησαν τα τηλεφωνήματα που δεχόμουν και οι παροτρύνσεις από τρίτους που γνωρίζανε τη μέχρι πέρυσι ιδιότητά μου. Εξηγούσα, ότι πια δεν έχω εμπλοκή με το δήμο και της φορείς της πόλης, αλλά ο κόσμος είχε μια προσδοκία. Έτσι και σκέφτηκα να κινητοποιηθώ ιδιωτικά».
Πέραν τούτου και όπως δεν διστάζει να παραδεχτεί ο ιθύνων νους της διαδικτυακής καμπάνιας για τη νύμφη του Θερμαϊκού «στεναχωριόμουν με την αδράνεια -που μετά την υγειονομική κρίση έγινε σιωπή- που δείχνουμε ως περιοχή, ως προορισμός. Οι εθνικές πολιτικές και επιλογές στον τουρισμό είναι σοβαρές και προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν μπορούν να φροντίσουν τους πάντες. Ούτε θα προλάβουν να καλύψουν όλες τις απώλειες που έχουν προκληθεί».
Για το λόγο αυτό και όπως συστήνει ο κ. Πέγκας «χρειάζεται τοπική κινητοποίηση και πρωτοβουλία, να μην περιμένουμε τη βοήθεια από το κεντρικό κράτος μόνο, γιατί αυτή ή δεν θα φτάσει ποτέ ή θα έρθει στην καλύτερη των περιπτώσεων με σημαντική καθυστέρηση».
Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητός και σαφής αναφέρει ότι «εάν περιμέναμε για παράδειγμα ως δήμος Θεσσαλονίκης από τις κεντρικές αρχές να μας τοποθετήσουν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, θα περιμέναμε ακόμα. Η δική μας κινητοποίηση, η δημιουργία μιας σημαντικής τοπικής συμμαχίας που εξέφραζε δυνατά τη βούληση για εξωστρέφεια «ανάγκασε» την κεντρική διοίκηση να «τρέξει» μαζί μας τον προορισμό Θεσσαλονίκη διεθνώς. Και είναι λογικό αυτό. Και η κεντρική αρχή χρειάζεται ένα σήμα από έναν προορισμό ότι θέλει να εξελιχθεί για να διαθέσει ενέργεια και κονδύλια».
Ωστόσο και προτού θέσει σε πράξη και εφαρμογή την ρηξικέλευθη ιδέα του, κατέστησε γνώστες σε αυτήν δύο άτομα. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog «επικοινώνησα με τον Αλέξανδρο Θάνο, Τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος είδε θετικά την όλη προσπάθεια και με τον Γιώργο Μπαζμαδέλη, πρώην συνεργάτη στο τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος διαθέτει και όλο το αρχείο του υλικού γύρω από τη Θεσσαλονίκη το οποίο είχε δημιουργηθεί και είναι ελεύθερο δικαιωμάτων. Αποφασίσαμε μη-θεσμικά, ιδιωτικά να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, να τη μεταδώσουμε σε φίλους και συνεργάτες και να δημιουργήσουμε ένα κύμα συμμετοχής με την ελπίδα ότι θα προκύψει μια γενικότερη κινητοποίηση και ένα αποτύπωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελος του προορισμού Θεσσαλονίκη».
Όσο για τη μέχρι στιγμή ανταπόκριση στην καμπάνια «προς το παρόν συναντάμε πολύ ενθουσιασμό και συμμετοχή (και λίγη γκρίνια) και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορεί όλο αυτό να είναι ένα όμορφο, συμμετοχικό εγχείρημα προβολής της Θεσσαλονίκης», καταλήγει με νόημα ο κ. Πέγκας.
Οι έξι θεματικές ενότητες της καμπάνιας που θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου
Η καμπάνια με τα hashtags Re_think #re_load #re_visit_Thessaloniki ξεκίνησε, όπως προαναφέρθηκε, στις 13 Απριλίου και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, Instagram, linkedin). Αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες, μια για κάθε εβδομάδα. Από τους λογαριασμούς του Αλέξανδρου Θάνου, του Σπύρου Πέγκα και του Γιώργου Μπαζμαδέλη «ανεβαίνουν» προς τέρψη των φίλων και των επισκεπτών της μαγευτικής πόλης, οι φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενες από λέξεις που επεξηγούν ποια τοποθεσία απεικονίζεται στο κλικ.
Οι προτεινόμενες θεματικές εβδομάδες είναι οι ακόλουθες:
1η Εβδομάδα, 13 -19 Απριλίου: αφιερωμένη γενικά στη Θεσσαλονίκη και στα μνημεία της ως τη Βυζαντινή Εποχή, Μέγα Αλέξανδρο, τα μνημεία UNESCO, τα ρωμαϊκά μνημεία και τις βυζαντινές εκκλησίες μας,
2η Εβδομάδα, 20 – 26 Απριλίου: ανάδειξη της γαστρονομίας και κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς να αναρτήσουν τοπικά πιάτα που μαγειρεύουν, εξηγώντας και τι ακριβώς είναι
3η Εβδομάδα, 27 Απριλίου – 3 Μαΐου: προβολή της παραλίας και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα τη πόλης
4η Εβδομάδα, 4 – 10 Μαΐου : παρουσίαση του νεανικού χαρακτήρα της πόλης, της δημιουργικής κοινότητας με δραστηριότητες στην πόλη, στη θάλασσα, στο βουνό, Σέιχ Σου, ποδηλατάδα, εικόνες από τα μπαλκόνια για τις γειτονιές κλπ,
5η Εβδομάδα, 11 – 17 Μάιου: ανάδειξη του συνεδριακού MICE τουρισμού, με τις υποδομές, ΔΕΘ, τα καλά ξενοδοχεία της πόλης, καταλύματα κάθε είδους ,
6η Εβδομάδα, 18 – 24 Μάιου : φωτογραφίες που θα απεικονίζουν μέρη και τοποθεσίες Περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 60΄ λεπτών, τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Οι εν λόγω φωτογραφίες δύνανται να κοινοποιούνται από όλους τους ενδιαφερομένους, ενώ απευθύνεται κάλεσμα ώστε οι Θεσσαλονικείς να αναρτούν τις δικές τους φωτογραφίες ή ακόμα και τα βίντεο, εναρμονισμένα όμως πάντα με το περιεχόμενο έκαστης θεματικής ενότητας.