Γράφει η Δήμητρα Δολιανίτη *
Τα ταξίδια αποτελούν τον καμβά ενός πίνακα, πηγή έμπνευσης που κσλούμαστε να αποτυπώσουμε χρησιμοποιώντας παλέτα ποικίλων και έντονων χρωμάτων.
Για πολλούς ο προορισμός αποτελεί την κορωνίδα των επιλογών τους.
Ο πολιτισμός και γενικότερα η κουλτούρα που διαθέτει ένας τόπος η φιλοσοφία, ο τρόπος ζωής, η γαστρονομία και η νυχτερινή ζωή συνθέτουν το παζλ των εμπειριών ενός ταξιδιώτη.
Στην αντίθετη πλευρά του νομίσματος υπάρχουν εκείνοι που ωθούμενοι από τις επιθυμίες τους να εξερευνήσουν τα πέρατα της γης και χωρίς να αποτελεί ο προορισμός καθεαυτού σημείο αναφοράς, ταξιδεύουν για να βιώσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Εμπειρίες ζωής που αρκετές φορές επηρεάζουν τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων και τους μεταλαμπαδεύουν νέες ιδέες ή αξίες;
Το βαθύτερο νόημα ενός ταξιδιού είναι ένα. Η έμφυτη λαχτάρα ενός ανθρώπου να γνωρίσει και να μοιραστεί τον θησαυρό της σοφίας που απέκτησε με τον υπόλοιπο κόσμο. Απλόχερα και δίχως φόβο αλλά με πάθος.
Κάθε ταξίδι διαθέτει αρχή, μέση και τέλος. Είναι άδειες σελίδες ενός νέου βιβλίου που καλούμαστε να γεμίσουμε δίνοντας σάρκα και οστά στις εικόνες μας αλλά και σε όλα αυτά που θεωρήσαμε σημαντικά. Τα ασήμαντα θα καταλήξουν πιθανότατα στο χρονοντούλαπο του μυαλού μας.
Ως λοιπόν συγγραφείς ενός βιβλίου και επιθυμώντας να αποτυπώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των πλούτο των γνώσεων που αποκομίσαμε αλλά και να μοιραστούμε συναισθήματα χαράς επιλέγουμε τον τρόπο που θα τα αφηγηθούμε.
Το ταξίδι είναι απόλαυση, είναι στόχος. Στόχος άλλοτε επαγγελματικός και άλλοτε προσωπικός. Αποτελεί κομμάτι της ζωής μας καλύπτοντας ανάγκες. Ανάγκες κυρίως διασκέδασης και χαλάρωσης, όπως και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Είναι όμως μόνο αυτά? Προφανώς και όχι. Ως κοινωνικά όντα επιθυμούμε να ανήκουμε σε ομάδες. Να συμμετέχουμε ενεργά και όχι απλώς να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και φευγαλέες στιγμές. Δραστηριότητες με θέμα την ορειβασία, την φυσιολατρεία, την οικολογία αλά και άλλες κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αποτελούν ευκαιρίες για συζήτηση και περαιτέρω μελέτη. Δεν υπάρχουν επ’ ουδενί πεδία ανταγωνισμού, φιλονικιών και προβλημάτων αλλά ένα πεδίο ευγενούς άμιλλας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα και βαθύτερα έννοιες που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε να αφουγκραστούμε αλλά κυρίως να αντιληφθούμε τον περιβάλλοντα χώρο και την ποικιλομορφία του.
Τα ταξίδια λοιπόν ανοίγουν διάπλατα ένα παράθυρο στην ψυχή μας. Μας προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και να ακούσουμε τις επιθυμίες της καρδιάς μας. Σε κάθε τι αληθινό πέφτει και ένα προσωπείο.
Υπό την ευρύτερη έννοια του όρου θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι τα ταξίδια οδήγησαν στην αλματώδη ανάπτυξη όχι μόνο προορισμών αλλά και στη δημιουργία τάσεων. Οι τάσεις ορίζουν τις επιθυμίες ή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο? Βασίζονται σε επιθυμίες ή γεννούν επιθυμίες?
Στην μοντέρνα εποχή τείνουν πολλοί να πιστεύουν ότι οι τάσεις γεννώνται με στόχο να δημιουργηθούν νέες επιθυμίες.
Να εμφυσήσουν με άλλα λόγια κάτι νέο και διαφορετικό που θα προσελκύσει ομάδες ατόμων με διαφορετική γεωγραφική προέλευση, χαρακτηριστικά γνωρίσματα και βιώματα με στόχο την συμμετοχή και σύμπραξή τους στην προώθηση αυτών των τάσεων.
Γενική παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι τα ταξίδια όπως ακριβώς και οι άνθρωποι έχουν κοινή πορεία. Υπάρχει αλληλεξάρτηση. Συνδέονται μεταξύ τους χαράσσοντας κοινή πορεία.