ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ: «ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΞΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΘΑ «ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ» ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΤΟΣ»

Την ίδια αποφασιστική, έγκαιρη και υπεύθυνη θέση που τήρησε η Ελλάδα για την επιτυχή- όπως αποδεικνύεται σήμερα- αντιμετώπιση του κορονοϊού- που όπως είναι γνωστό τοις πάσοι, απέσπασε εύσημα και διθυραμβικά σχόλια στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα και όχι μόνο, καλούνται να επιδείξουν όλοι την επόμενη μέρα και δη όσοι ασχολούνται με τον άκρως εξωγενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours κ. Χρήστος Παναρέτου «λαμβάνοντας υπόψη τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη λειτουργία των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων από 1η Ιουνίου και των εποχιακών μονάδων μέσα στον Ιούλιο, του προς διαβούλευση υγειονομικού πρωτοκόλλου που λόγω COVID-19 θα διέπει τη λειτουργία τους, θα πρέπει ο καθένας από εμάς που ασχολούμαστε με τον τουριστικό κλάδο της χώρας μας να βάλλει το δικό του λιθαράκι στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, σε συνέργειες και με τη βοήθεια του Κράτους, για να ανοίξουμε τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα έτσι ώστε να δείξουμε στην παγκόσμια τουριστική- ταξιδιωτική αγορά ότι προσαρμοζόμαστε οργανωμένα στις νέες συνθήκες και στις απαιτήσεις του καιρού της πανδημίας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν τις επόμενες χρονιές για την υγεία και την προστασία των Ελλήνων και των φιλοξενούμενών μας».

Έχοντας βεβαίως εις γνώση του ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι ζημιογόνος, με νόημα επισημαίνει ότι «κερδίζοντας ένα μερίδιο από την πίτα του ευρωπαϊκού τουρισμού, θα μπορέσουμε να καλύψουμε έστω και σε μικρό ποσοστό τη φετινή μας χασούρα και τα χρήματα αυτά θα τα διαθέσουμε προς την κάλυψη κάποιων υποχρεώσεων, εξόδων μας. Με το άνοιγμα της φετινής χρονιάς και με όσους από εμάς αποφασίσουμε να λειτουργήσουμε θα είναι ας μου επιτραπεί χρήση της λέξης, η «πρόβα»  μας για το 2021».

Παράλληλα, προτρέπει στην όσο το δυνατόν πιο άμεση διαμόρφωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος της εποχής του ιού, καθώς αυτό θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και να προβληθεί, όπως είναι ευλόγως κατανοητό, στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά. «Θα πρέπει έγκαιρα και ξεκάθαρα να ενημερώσουμε τους εν δυνάμει επισκέπτες μας πώς θα λειτουργήσουμε τη φετινή χρονιά έτσι ώστε να αποσπάσουμε άμεσα τις αντιδράσεις τους και προτού ακόμα κανονίσουν πώς και ποιον προορισμό θα επιλέξουν για τις διακοπές αλλά και το κυριότερο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους», προτρέπει ο κ. Παναρέτου.

Όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται σε πολλούς ότι εν μέσω πανδημίας, υπάρχει κόσμος που σκέφτεται το πώς θα περάσει τις φετινές του διακοπές του-οι μισοί άλλωστε Έλληνες σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours τονίζει χαρακτηριστικά ότι «οι διακοπές είναι μέσα στο DNA της Γαλλίδας και του Γάλλου. Εάν δεν φύγουν από τον τόπο κατοικίας και δεν επισκεφτούν κάποιον άλλο προορισμό για να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από τις καθημερινές τους έγνοιες κλπ., τότε η καθημερινότητά τους θα είναι πολύ δύσκολη και πιεστική».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καραντίνα στη Γαλλία λήγει σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου 2020  και επέρχεται η φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα είναι καθοριστική- όπως άλλωστε και στην Ελλάδα- αλλά και το γεγονός ότι τα σύνορα της Ευρώπης θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, συνάγεται η διαπίστωση ότι οι Γάλλοι δεν θα επισκεφτούν προορισμούς της Ασίας, την Αμερική κλπ. Άρα σε ποιους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα θελήσουν να ταξιδέψουν φέτος οι ταξιδιώτες από τη δυτικοευρωπαϊκή χώρα;

Την απάντηση δίνει ο κ. Παναρέτου αποκαλύπτοντας σχετικά ότι «κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες μου, Γάλλους τουριστικούς πράκτορες, τους απεύθυνα την ερώτηση «ποιους προορισμούς εντός ευρωπαϊκών συνόρων θα προτιμήσουν για τις φετινές τους διακοπές οι συμπατριώτες σας;», έλαβα την απάντηση ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμησή τους».   

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ ιδιοκτητών γαλλικών τουριστικών πρακτορείων και του γενικού διευθυντή του Yalos Tours έγιναν με αφορμή ρεπορτάζ του γαλλικού καναλιού TF1 το οποίο προβλήθηκε πριν από μέρες και εκθείαζε τη σωστή, αποφασιστική και έγκαιρη θέση της Ελλάδας στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ρεπορτάζ που έπαιξε στο δελτίο ειδήσεων του γαλλικού καναλιού- το οποίο παρακολουθούν 15 εκατομμύρια τηλεθεατές, συμπεριελάμβανε και συνέντευξη του κ. Παναρέτου ο οποίος είχε μεταξύ άλλων δηλώσει ότι « η Ελλάδα μπορεί να ήταν το μαύρο πρόβατο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά τώρα με σοβαρότητα και σωστή διαχείριση τα κατάφερε. Η επιτυχία αυτή μπορεί να αποτελέσει συμβόλαιο εμπιστοσύνης για τους τουρίστες που θα θελήσουν να επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας».

Από δεξιά προς αριστερά:
ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours κ. Χρήστος Παναρέτου, ο ιδιοκτήτης του δικτύου ανεξαρτήτων τουριστικών γραφείων TourCom κ. κ. Richard Vainopoulos και ο φίλος της Ελλάδας κ. Daniel Fechting

Η ανάδειξη αυτών των σημαντικών και θετικών εξελίξεων στη χώρα μας δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Γάλλους τουριστικούς πράκτορες. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours σημειώνοντας σχετικά ότι «τους μετέφερα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς εκείνη την περίοδο καταγράφονταν πολλοί θάνατοι λόγω του κορονοϊου στη Γαλλία και με τα λόγια μου αναθάρρησαν, ενώ μίλησα για τον τουρισμό που εκείνη την περίοδο ήταν ξεγραμμένος από τις συζητήσεις, το μυαλό όλων. Απλά να μεταφέρω ότι ο πρόεδρος της Tourcom Richard Vainopoulos μεταξύ άλλων μου είπε ότι μόλις οι αεροπορικές εταιρίες ξεκινήσουν τις πτήσεις τους, είμαστε έτοιμοι για να πουλήσουμε Ελλάδα».

Αντίστοιχη μεγάλη απήχηση στις τάξεις των συνεργαζόμενων με το Yalos Tours γαλλικών τουριστικών πρακτορείων είχε η συνέντευξη του κ. Παναρέτου στην εφημερίδα Le Figaro όπου και μεταξύ άλλων ανέδειξε την σπουδαιότητα του ελληνικού τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας -διαμορφώνοντας πλέον του 20% του ΑΕΠ- και την ενεργό συμμετοχή περίπου 150 επαγγελμάτων από διάφορους κλάδους στον άκρως εξωγενή τομέα της Ελλάδας.

Οι κρατήσεις του Yalos Tours έχουν, κατά πλειοψηφικό ποσοστό, μεταφερθεί, λόγω του COVID-19, είτε σε μεταγενέστερους μήνες στη φετινή χρονιά είτε το 2021  

Σε ότι αφορά στην πελατεία του Yalos Tours που πρόκειται είτε για groups είτε για μεμονωμένους πελάτες που επιζητούν να γνωρίσουν την Ελλάδα με τις a la carte υπηρεσίες του ελληνικού τουριστικού γραφείου από τις γαλλόφωνες αγορές, το πλειοψηφικό ποσοστό των κρατήσεών τους μεταφέρθηκε, λόγω της πανδημίας και της αναπόφευκτης απόφασης του κλεισίματος των συνόρων των κρατών της υφηλίου, είτε σε μεταγενέστερους μήνες μέσα στη φετινή χρονιά είτε το 2021. «Είμαστε πάντα ευέλικτοι και λειτουργούμε ανάλογα με έκαστο πελάτη. Έτσι μεταξύ άλλων ένα group που ήταν να επισκεφτεί την Ελλάδα το φετινό Πάσχα, θα έρθει τελικά το φετινό Οκτώβριο, ενώ άλλο group που ήταν να γνωρίσει τον φετινό Μάη την Κέρκυρα, θα ταξιδέψει προς το νησί των Φαιάκων τον ίδιο ακριβώς μήνα το επόμενο έτος», δηλώνει σχετικά ο κ. Παναρέτου. Συμπληρώνει ταυτόχρονα «υπήρξαν και πελάτες που χάσαμε καθώς ακύρωσαν τις διακοπές τους, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που όλοι μας σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε».

Η δράση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ενδεχομένως να αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη του πλούτου της Ελλάδας και των ανταγωνιστικών συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, έναντι των ανταγωνιστριών της χωρών. «Διαθέτουμε πληθώρα δραστηριοτήτων με τις οποίες αποφεύγεται και ο συγχρωτισμός ατόμων όπως ενδεικτικά οι περιηγήσεις σε μονοπάτια, στο βουνό, ο οινοτουρισμός, η γαστρονομία κλπ. Ποιος αλήθεια μετά από κάποιους μήνες καραντίνας, δεν θα λαχταρήσει να τα δοκιμάσει;» καταλήγει με νόημα ο γενικός διευθυντής του Yalos Tours.

Δεν θα πρέπει να μην αναφερθεί ότι ο κ. Παναρέτου διεξάγει καθημερινά πολύωρες συζητήσεις με συνεργάτες του, Γάλλους τουριστικούς πράκτορες προκειμένου όπως τους ζητούν οι τελευταίοι να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα και το κυριότερο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ελληνικό τουρισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.