Στη δήλωση αυτή προβαίνει στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του deluxe ξενοδοχειακού συγκροτήματος Daios Cove Luxury Resort & Villas και πρόεδρος της αποστολής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (EHMA) για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Παναγιώτης Αλμυράντης. Μια δήλωση που ουσιαστικά αποτελεί ένα μόνο μέρος της απάντησης που δίνει στο καίριο ερώτημα «ποιες είναι οι διαπιστώσεις-αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η ΕΗΜΑ για την πολιτική την οποία υιοθετούν οι tour operators σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς αυτήν την περίοδο αλλά και τη νέα χρονιά;».
Ένα ερώτημα το οποίο όχι μόνο εμφανώς προβληματίζει αλλά και ανησυχεί ιδιαιτέρως τους δραστηριοποιούμενους στην ελληνική και όχι μόνο ξενοδοχειακή αγορά «παίκτες». Και τούτο διότι όπως σχετικά αποσαφηνίζει ο κ. Αλμυράντης «η ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων από τις «άγριες διαθέσεις» των tour operators τονίστηκε σε όλες τις χώρες όπου η ΕΗΜΑ έχει παρουσία, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε αντιμέτωποι με επιθετικότητα, που δυνητικά αποτελεί απειλή για την βιωσιμότητά πολλών».
Δηλώνοντας ξεκάθαρα και αδιάλειπτα την ανάγκη πολυσυλλεκτικότητας αγορών και ανάπτυξης εναλλακτικών δικτύων «προκειμένου να αλλάξει συνολικά το «στρεβλό» μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο και καθοδηγούμενο από έσοδα», ο πρόεδρος της αποστολής της ΕΗΜΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο αναδεικνύει την ειδοποιό διαφορά που παρατηρείται στη σχέση των tour operators μεταξύ της Ελλάδας και ευρωπαϊκών και μη προορισμών».
Συγκεκριμένα και χωρίς φειδώ λόγων αποσαφηνίζει ότι «ενώ στην Ελλάδα ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου να μεσολαβήσει, με δεδομένες τις επαφές που έχει με tour operators ώστε να αλλάξει η επιθετική τακτική και να στηριχθεί ο κλάδος, υπάρχουν πάρα πολλοί ευρωπαϊκοί και μη τουριστικοί προορισμοί που έχουν πετύχει την απεξάρτηση τους από το μοντέλο των tour operators».
Ωστόσο και όπως σπεύδει να υπογραμμίσει «στην παρούσα φάση όμως αποτελεί κοινό στόχο όλων η σύγκλιση απόψεων ώστε να υλοποιηθούν τα τουριστικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν για το 2020 στο λίγο αυτό καιρό που απομένει στην τουριστική περίοδο». Λιτά μεν άκρως περιεκτικά δε, υποστηρίζει αφειδώς ότι «καθώς τα ελληνικά τουριστικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν εξαιρετικά πολύτιμα, οι ξενοδόχοι πρέπει να διατηρήσουν τις τιμές των συμβολαίων στο σημερινό προβάδισμα».
Πέραν τούτων, στην πάντα πολυσήμαντη συνέντευξή του, ο κ. Αλμυράντης ο οποίος ασκεί παράλληλα καθήκοντα και Αντιπρόεδρου στην ΕΗΜΑ, τονίζει τις πολυσχιδείς δράσεις στις οποίες προβαίνει αέναα η ΕΗΜΑ προκειμένου να γίνει από όλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατανοητό ότι «τα ξενοδοχεία είναι εντάσεως εργασίας και πως οι εργαζόμενοι αποτελούν το νερό που ποτίζει το δέντρο της φιλοξενίας». Επιμένοντας σθεναρά στο συγκεκριμένο φλέγον θέμα σπεύδει να προσθέσει ότι «σε επιστολή μου στον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Απριλίου, εστίασα μεταξύ άλλων θεμάτων στο καίριο θέμα των εποχικών υπαλλήλων, ζητώντας επιδότηση της εργασίας».
Παράλληλα και απαντώντας το ερώτημα το πώς θα πρέπει, κατά τη δική του κρίση να γίνει επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού λέει μεταξύ άλλων με νόημα ότι «η αδιάκοπη και σκληρή δουλειά των τελευταίων εβδομάδων από φορείς, στελέχη και επιχειρηματίες αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα συνεχή τουριστικό αγώνα με παρεμφερή ομοψυχία αυτής που επιδείξαμε τους τελευταίους μήνες ώστε να συνεχιστεί την επόμενη τριετία το πλάνο θα μας επιτρέψει την επιστροφή στις στατιστικές αναλογίες και στους οικονομικούς δείκτες του 2019»
Χωρίς περιστροφές ο γενικός διευθυντής του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Daios Cove Luxury Resort & Villas αναλύει βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής με την οποία ευθυγραμμίζονται, λόγω της υιοθέτησης υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα ξενοδοχεία στη Γηραιά ήπειρο και σκιαγραφεί το περιβάλλον της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς εν μέσω πανδημίας.
Καταλήγει μεταφέροντας την αισιοδοξία του για το μέλλον του παγκόσμιου τουρισμού – κατ΄επέκταση και του ελληνικού- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τόσο οι διακοπές, όσο και η ανάγκη για επαγγελματικές επαφές και ταξίδια που τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα θα υπάρχουν πάντοτε και όπως και οι προηγούμενες κρίσεις έτσι και αυτή θα ξεπεραστεί»
Σκιαγράφηση του τοπίου της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς εν μέσω πανδημίας
Πώς διαμορφώνεται το περιβάλλον στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά εν μέσω πανδημίας;
Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς όσον αφορά τις αφίξεις και έχει πληγεί ιδιαίτερα σε όλους ανεξαιρέτως τους περιορισμούς. Στα μέσα Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για να ανοίξει τα εσωτερικά της σύνορα, να πυροδοτήσει με ασφάλεια τον τομέα της φιλοξενίας και να αναζωογονήσει σιδηροδρομικές, οδικές, αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις που έχουν στραγγαλιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Τα σύνορα της Γαλλίας έχουν κλείσει για επισκέπτες εκτός ΕΕ τους τελευταίους δύο μήνες – με την ΕΕ να προτείνει πρόσφατα παράταση της απαγόρευσης έως τις 15 Ιουνίου 2020. Από τώρα έως τουλάχιστον 24 Ιουλίου, όποιος εισέρχεται στη χώρα, με εξαίρεση της ΕΕ, θα υπόκειται σε υποχρεωτική απομόνωση 14 ημερών κορωνοϊού. Ωστόσο, ενδέχεται να δοθεί στα ξενοδοχεία άδεια να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους τις επόμενες εβδομάδες.
Η εφαρμογή της καραντίνας στην Ισπανίας αποδείχθηκε από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, αλλά δεδομένης της δημοτικότητάς της ως προορισμού, με ρεκόρ 84 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2019, ξεκίνησε η χαλάρωση των περιορισμών.
Η Ιταλία είναι ένας από τους προορισμούς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με την «πολύ μεγάλη περίοδο καραντίνας » που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, αλλά η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες της ΕΕ θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα από τις 3 Ιουνίου σε έναν «υπολογιζόμενο κίνδυνο», για να κινηθεί ξανά η τουριστική βιομηχανία της χώρας.Η Γερμανία κατάφερε να περιορίσει τους αριθμούς θανάτου του κορωνοϊού λόγω σημαντικών δοκιμών και ανίχνευσης επαφών και ο στόχος σύμφωνα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι από τις 15 Ιουνίου οι συνοριακοί έλεγχοι στην κοινότητα Σένγκεν να εξαλειφθούν πλήρως.
Η κοντινή Αυστρία σχεδιάζει μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με τα ξενοδοχεία να ανοίγουν ξανά από τις 29 Μαΐου.
Η Ολλανδία είχε ένα σχετικά «έξυπνο κλείδωμα» από τις 15 Μαρτίου, κλείνοντας την εκπαίδευση, τη φιλοξενία και τον τομέα των μουσείων, αλλά τα ταξίδια αναψυχής αποθαρρύνθηκαν. Η χώρα ξεκίνησε σταδιακά να ανοίγει από τις 11 Μαΐου.Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να θέτει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις, έχει περιορίσει την επανεκκίνηση του διεθνούς τουρισμού. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, τα ξενοδοχεία είναι πιθανό να ανοίξουν στις αρχές Ιουλίου, οπότε αναμένεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικεντρωθεί στα εγχώρια ταξίδια πριν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.
Η Πορτογαλία έχει αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς και να προωθεί τον τουρισμό.
Οι ελβετικές συνοριακές διελεύσεις με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, άνοιξαν μέσα στο Μάιο.
Ως μία από τις μόνες χώρες της Ευρώπης που δεν εξέδωσε καραντίνα, η Σουηδία έχει λίγους περιορισμούς. Ωστόσο, τα σύνορά της εξακολουθούν να είναι κλειστά σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η Δανία σχεδιάζει να άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς κλειδώματος, έως τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Η Ισλανδία ετοιμάζεται τώρα να ανοίξει προσεκτικά τις πόρτες της στον κόσμο, με μόνο τρεις περιπτώσεις του ιού που διαγνώστηκαν τον Μάιο.
«Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να εκτιμήσουμε την συνεργατική και υποστηρικτική φύση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας αναδεικνύοντας με συνέργειες ότι πρέπει να λειτουργήσουμε, παρά να κρυφτούμε και να χάσουμε την δυναμική»
Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής την οποία υιοθετούν τα περισσότερα μέλη της ΕΗΜΑ σε ότι αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια της COVID-19 εποχής; Ποιοι είναι οι βασικότεροι προβληματισμοί σας επί του συγκεκριμένου θέματος;
Είναι βέβαιο ότι οι πελάτες θα επιστρέψουν πολύ διαφορετικοί από πριν και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Θα δούμε πιο συμπονετικές και ανθρωπιστικές απαιτήσεις. Θα βγουν κερδισμένες οι επιχειρήσεις που είναι πιο ανθρώπινες, ενώ οι ταξιδιώτες θα περιμένουν υψηλότερα πρότυπα και εφαρμογή κοινής στρατηγικής πρωτοκόλλων υγείας. Οι τελευταίοι μήνες ήταν σκληροί σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά είχαμε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για να εξετάσουμε τις υπάρχουσες πρακτικές και να πιέσουμε το μυαλό μας σε νέες ιδέες.
Στο ξεκίνημα θα υπάρξει ανάγκη να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι η αποστολή μας ήταν πάντα να φέρουμε ειλικρίνεια, ακεραιότητα και διαφάνεια στη διαδικασία κράτησης του ξενοδοχείου. Μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο, θα δούμε αυξημένη ζήτηση, οδηγώντας τα ξενοδοχεία σε προσαρμοσμένες πολιτικές που προσφέρουν ηρεμία και ευελιξία στα σχέδια διακοπών.
Η καθαριότητα θα ξεπεράσει την «τοποθεσία» δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ξενοδοχεία και θέρετρα και ενώ λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα για τον περαιτέρω καθαρισμό και την απολύμανση των εγκαταστάσεων μας, θα ακολουθηθούν νέες προσλαμβάνουσες όπως: Επανεξέταση ανέσεων δωματίου, η προσωπική υγιεινή, μερικός περιορισμός της προσωπικής επαφής μεταξύ του προσωπικού και των επισκεπτών όπου είναι δυνατόν, επιπλέον προφυλάξεις στην τραπεζαρία, στις πισίνες, στους χώρους γυμναστικής.Είναι σαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί κοινή παραδοχή και ευχή η ανάγκη για επανεκκίνηση. Η ΕΗΜΑ μέσω διαρκών επαφών με φορείς αλλά και με συμμετοχή στελεχών της σε συνέδρια εξ ‘αποστάσεως υπερθεματίζει την σπουδαιότητα άμεσης έναρξης του τουρισμού. Άλλωστε, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να εκτιμήσουμε την συνεργατική και υποστηρικτική φύση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας αναδεικνύοντας με συνέργειες ότι πρέπει να λειτουργήσουμε, παρά να κρυφτούμε και να χάσουμε την δυναμική.
«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι αυτή που ενορχήστρωσε και δούλεψε αγαστά για τη μετεξέλιξη του HACCP»
Σε ότι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ποια είναι η πολιτική την οποία έχουν ή θα υιοθετήσουν οι περισσότεροι γενικοί διευθυντές ξενοδοχείων- μέλη της EHMA; Ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και σας έχουν, ας μου επιτραπεί η χρήση της λέξης, εντυπωσιάσει;
Τα ξενοδοχεία είχαν πάντα ως νούμερο ένα προτεραιότητα την ευεξία, την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και των μελών της ομάδας. Ας μην ξεχνάμε το σύστημα σημείων ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) που αναπτύχθηκε από τη NASA για να διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων στις διαστημικές αποστολές τους την δεκαετία του ’60. Είναι όμως η ξενοδοχειακή βιομηχανία που ενορχήστρωσε και δούλεψε αγαστά την μετεξέλιξή του. Επομένως τα ξενοδοχεία λειτουργούν με προηγμένα συστήματα και έχουν τα μέσα, τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία για να συνεχίσουν σε αυτές τις γραμμές.Μιλώντας καθημερινά με αρκετούς συναδέρφους στην Ευρώπη, μου επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποίησαν την περίοδο της δίμηνης καραντίνας για να επεξεργαστούν υφιστάμενες διαδικασίες, αποκτώντας πλεονέκτημα στην επανέναρξη.
Τα άξια αναφοράς υγειονομικά πρωτόκολλα της Πορτογαλίας και των Βαλτικών χωρών
Άξιο αναφοράς είναι η εκπόνηση του προγράμματος πιστοποίησης υγιεινής για τη διάκριση των τουριστικών επιχειρήσεων «Clean & Safe» προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών που δημιούργησε η εθνική τουριστική αρχή της Πορτογαλίας Turismo de Portugal.Επιπλέον, έχουμε την περίπτωση των κρατών της Βαλτικής όπου η κάθε χώρα ξεκίνησε την άρση των περιορισμών για τους πολίτες του άλλου, από τις 15 Μαΐου δημιουργώντας τους πρώτους επίσημους «πράσινους διαδρόμους» ή «φυσαλίδων ταξιδιού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το νέο πρωτόκολλο συμφωνήθηκε, αφού τα τρία κράτη αποφάσισαν πως διαγράφοντας πολύ χαμηλά ποσοστά μόλυνσης του ιού και έχοντας εμπιστοσύνη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης του άλλου, έχουν την δυνατότητα επανέναρξης του τουρισμού τους. Πρότειναν ακόμη και στην Πολωνία και την Φινλανδία να συμμετάσχουν.
«Τα ξενοδοχεία είναι εντάσεως εργασίας και οι εργαζόμενοι αποτελούν το νερό που ποτίζει το δέντρο της φιλοξενίας»
Έχετε ως ΕΗΜΑ ασχοληθεί με το καίριο θέμα των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό – τουριστικό κλάδο; Και ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για την απασχόληση των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο- που έχει βαθύτατα πληγεί από την πανδημία- στην Ευρώπη;
H αποστολή και το όραμα της EHMA στηρίζεται στην διαφύλαξη της ηθικής του ξενοδοχειακού επαγγέλματος και στην εδραίωση της, ως νούμερο ένα πλατφόρμας συλλογικής νοημοσύνης, εκπαίδευσης, δικτύωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαίων διευθυντών ξενοδοχείων. Αυτές οι αρχές που στηρίζονται στον άνθρωπο, βρέθηκαν από το πρώτο λεπτό της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της ΕΗΜΑ. Σε επιστολή μου στον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Απριλίου, εστίασα μεταξύ άλλων θεμάτων στο καίριο θέμα των εποχικών υπαλλήλων, ζητώντας επιδότηση της εργασίας, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΗΜΑ κύριος Ezio Indiani σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε παρών στην επεξεργασία λύσεων και στρατηγικών για την επανέναρξη της βιομηχανίας φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη.
Απευθυνόμενοι μέσω του δικτύου μας σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγήσαμε τον τεράστιο αντίκτυπο της κρίσης για τους εργαζόμενους, την εφιαλτική πρόβλεψη της επόμενης τριετίας, εστιάσαμε στις χιλιάδες εταιρείες της φιλοξενίας που θα αντιμετωπίσουν θέμα επιβίωσης και στους εκατομμύρια εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους ή βρίσκονται σε προσωρινή ανεργία. Παράλληλα, συμμετείχαμε ως ομιλητές σε διεθνή Forum, αρθρογραφήσαμε, συντονίσαμε πάνελ, καλέσαμε τους συνεργάτες και σπόνσορες μας σε διεργασίες, ώστε να γίνει κατανοητό ότι τα ξενοδοχεία είναι εντάσεως εργασίας και πως οι εργαζόμενοι αποτελούν το νερό που ποτίζει το δέντρο της φιλοξενίας.
«Η υγειονομική κρίση του COVID-19 απέδειξε για άλλη μια φορά, σε διάστημα μόλις έξι μηνών μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, την ανάγκη της Ελλάδας για νέα στρατηγική για τον τουρισμό που θα οδηγήσει στη μείωση της εξάρτησής του από τους διεθνείς tour operators»
Ποιες είναι οι διαπιστώσεις, ενδεχομένως και αποφάσεις στις οποίες καταλήξατε ως ΕΗΜΑ για την πολιτική την οποία υιοθετούν οι tour operators σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς αυτήν την περίοδο αλλά και για τη νέα χρονιά;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι Tour Operators, αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, είμαστε στο ίδιο άρμα. Έχει σημασία η σειρά που τα αναφέρω, γιατί οι ο Tour Operators πουλούν το πακέτο στον πελάτη, οι αεροπορικές τον μεταφέρουν στους προορισμούς και εμείς τον εξυπηρετούμε. Είναι συχνές οι αναφορές μου στην ανάγκη πολυσυλλεκτικότητας αγορών και ανάπτυξης εναλλακτικών δικτύων ενώ στον απόηχο της κατάρρευσης της Thomas Cook, οι Έλληνες ξενοδόχοι συζήτησαν τρόπους μείωσης της «εξάρτησής» τους από τους μεγάλους ξένους tour operators, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το «στρεβλό» μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
Η ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων από τις «άγριες διαθέσεις» των tour operators τονίστηκε σε όλες τις χώρες όπου η ΕΗΜΑ έχει παρουσία, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε αντιμέτωποι με επιθετικότητα, που δυνητικά αποτελεί απειλή για την βιωσιμότητά πολλών.
Η υγειονομική κρίση του COVID-19 απέδειξε για άλλη μια φορά, σε διάστημα μόλις έξι μηνών μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, την ανάγκη της Ελλάδας για νέα στρατηγική για τον τουρισμό που θα οδηγήσει στη μείωση της εξάρτησής του από τους διεθνείς tour operators, μετατρέποντας το τουριστικό μοντέλο «σε πιο βιώσιμο και καθοδηγούμενο από τα έσοδα».Ενώ στην Ελλάδα ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου να μεσολαβήσει, με δεδομένες τις επαφές που έχει με tour operators ώστε να αλλάξει η επιθετική τακτική και να στηριχθεί ο κλάδος, υπάρχουν πάρα πολλοί Ευρωπαϊκοί και μη τουριστικοί προορισμοί που έχουν πετύχει την απεξάρτηση τους από το μοντέλο των tour operators.
Στην παρούσα φάση όμως αποτελεί κοινό στόχο όλων η σύγκλιση απόψεων ώστε να υλοποιηθούν τα τουριστικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν για το 2020 στο λίγο αυτό καιρό που απομένει στην τουριστική περίοδο.
Το 2021 θα επηρεαστεί αναμφίβολα σημαντικά, σε σύγκριση με το 2019, αλλά καθώς τα ελληνικά τουριστικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν εξαιρετικά πολύτιμα, οι ξενοδόχοι πρέπει να διατηρήσουν τις τιμές των συμβολαίων στο σημερινό προβάδισμα.
«Η αδιάκοπη και σκληρή δουλειά των τελευταίων εβδομάδων από φορείς, στελέχη και επιχειρηματίες αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα συνεχή τουριστικό αγώνα με παρεμφερή ομοψυχία αυτής που επιδείξαμε τους τελευταίους μήνες ώστε να συνεχιστεί την επόμενη τριετία το πλάνο θα μας επιτρέψει την επιστροφή στις στατιστικές αναλογίες και στους οικονομικούς δείκτες του 2019»
Πώς θα πρέπει, κατά την πάντα σαφή, ειλικρινή και σεβαστή άποψή σας, να γίνει η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και της ατμομηχανής του, της ελληνικής ξενοδοχίας;
Ακούμε εδώ και έναν μήνα πολλούς επιχειρηματίες να συζητούν ότι παραμένοντας κλειστοί θα προφυλάξουν τις επιχειρήσεις τους. Ίσως είμαστε ακόμη επηρεασμένοι από την ξαφνική διακοπή πτήσεων, το κλείδωμα των ανθρώπων στο σπίτι και την διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Την τελευταία φορά που η Ευρώπη αντιμετώπισε μια τόσο μεγάλη αλλαγή ήταν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ακόμα και τότε, είχαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν και να αντιδράσουν στα πεδία της μάχης. Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι, είναι και οι κυβερνήσεις που δεν έχουν έσοδα.
Ένα ξενοδοχείο εισπράττει χρήματα από επισκέπτες που διαχειρίζονται ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι οποίοι χρησιμοποιούν αεροπλάνα για να έρθουν από τις χώρες τους, αυτοκίνητα για να μετακινηθούν, δειπνούν σε εστιατόρια των τοπικών κοινοτήτων, απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως θαλάσσια σπορ, επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κλπ.
Επομένως, όλοι μας εισπράττουμε από αυτούς και οι κυβερνήσεις από όλους εμάς. Διαπρέψαμε στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά παράλληλα έχοντας την τύχη να συμμετέχω σε διαφορετικές ομάδες σκέψεις του τουρισμού, θα σας πω με σαφήνεια και ειλικρίνεια, κάτι που γνωρίζουν «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ», δηλαδή την αδιάκοπη και σκληρή δουλειά των τελευταίων εβδομάδων από φορείς, στελέχη, επιχειρηματίες. Αυτό το κλίμα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα συνεχή τουριστικό αγώνα με παρεμφερή ομοψυχία αυτής που επιδείξαμε τους τελευταίους μήνες ώστε να συνεχιστεί την επόμενη τριετία το πλάνο θα μας επιτρέψει την επιστροφή στις στατιστικές αναλογίες και οικονομικούς δείκτες του 2019.
«Τόσο οι διακοπές, όσο και η ανάγκη για επαγγελματικές επαφές και ταξίδια που τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα θα υπάρχουν πάντοτε και όπως και οι προηγούμενες κρίσεις έτσι και αυτή θα ξεπεραστεί»
Πώς καλείται να λειτουργήσει ο ευρωπαϊκός και κατ’ επέκταση ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος λαμβάνοντας υπόψη τους νέους όρους και κανόνες τους οποίους προσδίδει στην καθημερινότητα όλων μας ο ιός;
Ο έρωτας μου με τα ξενοδοχεία γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1991 όταν πέρασα το κατώφλι της ξενοδοχειακής σχολής που φοίτησα. Στα 30 χρόνια «σχέσης», διαπίστωσα ότι κάθε πέντε χρόνια υπάρχει μία Παγκόσμια κρίση. Δύο πόλεμοι στον Περσικό κόλπο, Δίδυμοι Πύργοι, κατάρρευση της Lehman Brothers, Ελληνικά μνημόνια, κατάρρευση της Thomas Cook και τώρα Covid- 19.Βλέποντας τα πράγματα πρακτικά, μια ξενοδοχειακή μονάδα σχεδιάζεται, μελετάται, χτίζεται και λειτουργεί βάση ενός business plan, του οποίου κύρια παράμετρος είναι η εξυπηρέτηση πελατών μέσω της προσωπικής επαφής. Η θεμελιώδης αυτή αρχή θα δυσκολέψει το έργο μας με την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων αλλά κάπου εδώ έρχεται η λέξη Διακοπές. Μια λέξη αγαπημένη που ανακαλεί γλυκές αναμνήσεις από τη σχολική ηλικία και μας γεμίζει προσμονές. Μια ανάγκη του ανθρώπου να διακόψει τις μονότονες, πιεστικές και επίπονες συνθήκες, να απενεργοποιήσει τη συνήθη συμπεριφορά του και να δημιουργήσει μια συνέχεια στην καθημερινότητά του.
Τόσο οι διακοπές, όσο και η ανάγκη για επαγγελματικές επαφές και ταξίδια που τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα θα υπάρχουν πάντοτε και όπως και οι προηγούμενες κρίσεις έτσι και αυτή θα ξεπεραστεί. Στη φαρέτρα όλων μας πρέπει να είναι η επικοινωνία, οι συνέργειες, ο αναλυτικός άξονας των αριθμών που είναι απαραίτητος για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ο σεβασμός στην επιθυμία του πελάτη για τη δημιουργία ξεχωριστών εμπειριών.