Γράφει ο Βασίλειος Δασκαλόπουλος *
Φτάνοντας στα σύνορα Αρκαδίας Λακωνίας, μετά τη Μεγαλόπολη, έξω από το παλιό κεφαλοχώρι Λεοντάρι τα μάτια σου απολαμβάνουν την αγέρωχη ομορφιά του Ταΰγετου. Γεμίζεις το δισάκι σου νερό, λίγο πιο κάτω, από τις πηγές του Ευρώτα και συνεχίζεις νότια, μέσα από τις διόδους που πολύ σοφά έχει αφήσει ανοιχτές το βουνό της Ταϋγέτης γι΄ αυτούς που θέλουν να το ζήσουν, για όσους θέλουν να συνεχίσουν την περιπλάνησή τους προς τη θάλασσα. Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Γεωργίτσι, Μυστράς και Σπάρτη η διαδρομή ανάμεσα σε μοναδική φύση και εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες ιστορίας από την εποχή του Ομήρου.Συνεχίζεις για Λακωνική Μάνη. Όσο πλησιάζεις προς Γύθειο βλέπεις τα γαλανά νερά του Λακωνικού Κόλπου δίπλα στο βαθύ μπλε του Αιγαίου. Πλέον κοιτάς από ψηλά γιατί ο δρόμος προς Αρεόπολη αρχίζει και ανηφορίζει. Πρέπει να αναρριχηθείς και να ξανακατέβεις τη ράχη του τελευταίου μέρους του Ταΰγετου, που ακουμπάει στο πιο νότιο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης υπογράφοντας τον γεωγραφικό του επίλογο με τον Γερολιμένα και το Πόρτο Κάγιο στο ακρωτήρι Ταίναρο.
Αρεόπολη. Λιτή, λιγομίλητη αρχόντισσα με παράδοση, με πλούσια κληρονομιά αφήγησης. Στέκεται αγέρωχη, στέκεται ψηλά σαν μπαλκόνι στη θάλασσα του Αιγαίου. Το ελέγχει. Ταυτόχρονα η Μανιάτισσα Αρεόπολη σε θωρεί αγέρωχα και σου χαμογελά. Σε καλωσορίζει στην πλατεία και τα σοκάκια της με τον καυτό καλοκαιρινό αέρα και το αλάτι που κουβαλάει μαζί του. Πετρόχτιστα σπίτια και εκκλησίες των 17ου και 18ου αιώνα. Πλατεία Αθανάτων, Αγία Τριάδα και Αη Γιάννης ο Πρόδρομος των Μαυρομιχαλαίων. Ξεχωρίζει το πανύψηλο καμπαναριό από το 1836 αλλά και το μαγαζί που διαθέτει τα πάντα. Από σπαθιά και σημαίες μέχρι είδη καθημερινής χρήσης, t-shirts, ιστορικά βιβλία για τη Λακωνική Μάνη γραμμένα από ντόπιους μέχρι Κλασικά Εικονογραφημένα.
Λιμένι είναι το …λιμάνι της Αρεόπολης. Είναι η παλιά έξοδος προς τον υπόλοιπο κόσμο και η είσοδός της για τα εμπορικά καράβια. Στο μικρό παραλιακό δρόμο μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα μέρος του Τελωνείου της εποχής της Τουρκοκρατίας εκεί δίπλα στον Πύργο Μαυρομιχάλη, που είναι χτισμένος πάνω στο νερό. Ένα πανέμορφο παραδοσιακό ανακαινισμένο κτίσμα μέσα στο γαλαζοπράσινο νερό του κολπίσκου που διαφεντεύει το Λιμένι και οι ιδιοκτήτες του θα σας φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Το δε παράθυρο του δωματίου σας ή το μπαλκόνι σας είναι κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Σαν να είστε σε καμπίνα πλοίου που ταξιδεύει.
Τα νερά πεντακάθαρα, ο βυθός γαλαζοπράσινος, το ψάρι ολόφρεσκο και το σερβίρει φημισμένη ταβέρνα της περιοχής που βρίσκεται κι αυτή πάνω στο νερό. Η απογευματινή πεζοπορία με κατεύθυνση το Οίτυλο πάντα ήσυχη και ενδιαφέρουσα, όπως και η δυνατότητα να επισκεφτείς το Σπήλαιο Διρού για μία πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία, αν θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό εκτός από κολύμπι, διάβασμα, περπάτημα, ποδήλατο.Αρεόπολη και Λιμένι αποτελούν κορυφαίους τόπους επίσκεψης, διαμονής και ξεκούρασης, αν σου αρέσει η πολυτέλεια του λιτού. Αν σου αρέσει η σύγκρουση χρωμάτων, όπως το καφέ του βουνού με το γκρί της πέτρας, το βαθύ μπλέ του πελάγου με το τουρκουάζ του κολπίσκου, το λευκό με το χρυσαφί του ήλιου και το κόκκινο της μπουκαμβίλιας με το ξεθωριασμένο πορτοκαλί των βράχων.
Αν σου αρέσει να ξεχνιέσαι με το «Άνεμοι Πολέμου» του Στ. Πρέσφιλντ, το «Ερασιτέχνης Επαναστάτης» του Απ. Δοξιάδη, το κλασικό «Μάνη» του Πάτρικ Λη Φέρμορ, τη συνοδεία Κλασικών Εικονογραφημένων από το «πολυμάγαζο» της Αρεόπολης και να χάνεσαι μέσα σε ένα ονειρικό φυσικό περιβάλλον τότε αυτός είναι ο δικός σου τόπος έστω για μερικές μέρες το χρόνο κάθε καλοκαίρι. Αξία ζωής!
* Ο Βασίλειος Δασκαλόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής
Να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες που συνόδεψαν το εκπληκτικό νοερό ταξίδι του κ. Βασίλειου Δασκαλόπουλου στη Λακωνική Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη και στο Λιμένι παραχωρήθηκαν από τον ίδιο κατά αποκλειστικότητα στην ενότητα «Η Ελλάδα χωρίς περιορισμούς» και εμπλούτισαν με εικόνες την εξαιρετική του γραφή.
#greeksummer #is #a #state #of #mind
#endless #greeksummer