ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΞΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (2012-2018)

Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας Citizen Literacy το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το ECI (European Communication Institute) δημοσιεύουν Μελέτη Αd Hoc ομάδας Ερευνητών για την ξένη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης (2012-2018).

Στην αναζήτηση ενός “νέου” σημείου ισορροπίας, μετά από την κρίση του 2012-2018 φαίνεται να βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με ενδιαφέρον στοιχείο την ανατομία της ξένης επιχειρηματικότητας, όπως καταγράφει η μελέτη, στηριζόμενη σε στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν κατά κύριο λόγο στην περίοδο 2012-2018.

Η κατακόρυφη αύξηση στις συστάσεις  νέων επιχειρήσεων από αλλοεθνείς στην Ελλάδα το 2018, ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξής τους στην Ελλάδα της κρίσης και οι υπηκοότητες των νέων επιχειρηματιών είναι τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Στην έρευνα φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

«Η έρευνα έχει σημαντικά ευρήματα για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και αναδεικνύει μια κοινωνική πτυχή, η οποία σχετίζεται με τους αλλοδαπούς που στρέφονται στο επιχειρείν», σχολίασε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Η πλειοψηφία των επιχειρηματικών προσπαθειών που δημιουργούνται από αλλοδαπούς, βρίσκεται στην Αττική. Μάλιστα μεγάλο μέρος τους είναι μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο τους στηρίζει και είναι κοντά σε κάθε προσπάθεια άσκησης επιχειρηματικότητας, μικρής, μεσαίας ή και μεγαλύτερης» αναφέρει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει στεγανά και δεν πρέπει να έχει σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου. «Η προσπάθεια των αλλοδαπών να δημιουργήσουν επιχειρήσεις -ακόμα και αν αυτό γίνεται λόγω της δυσκολίας τους να βρουν εργασία- δημιουργεί κινητικότητα. Ωθεί στην εκκίνηση και άλλων επιχειρήσεων. Μας ενδιαφέρει ως χώρα και ως οικονομία να αναπτύσσεται το επιχειρείν, καθώς αυτό αποδίδει αξία στην κοινωνία, την οικονομία, την αγορά εργασίας».

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. πιστεύει ότι «η επιχειρηματικότητα τόσο των Ελλήνων όσο και των συνανθρώπων μας που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως νέα πατρίδα, αποτελεί πηγή τροφοδότησης της ευημερίας. Ενισχύει την πρόοδο των κοινωνιών και στηρίζει την ποιοτική και ποσοτική άνοδο των βασικών δεικτών της οικονομίας, στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.