Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα τα οποία αποτυπώνονται πλέον στην καθημερινότητα, στη ζωή όλων μας αλλά και έχοντας εγκαίρως προετοιμαστεί για τις αλλαγές τις οποίες «επιτάσσει» η πανδημία του κορωνοϊού στις διακοπές και στα ταξίδια της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς, η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει ήδη εκπονήσει την προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, τουριστική της στρατηγική.
Συγκεκριμένα και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) κ. Αθανάσιος Τσώνης «από τις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού υπέβαλε στο υπουργείο Τουρισμού ένα πραγματικό μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σχεδιασμό δράσεων έκτακτων συνθηκών με άξονες: α) την υγειονομική διασφάλιση, β) την ολιστική προβολή της περιοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και γ) τη συμπληρωματικότητα- παραλληλότητα. Άμεσος στόχος μας οφείλει να είναι η εξασφάλιση επαρκών και αναγκαίων όρων επιλέξιμης επισκεψιμότητας στην Περιφέρειά μας.
Γεγονός που επιτυγχάνεται με: 1) την εξασφάλιση βιώσιμης ισορροπίας υγείας-οικονομίας-τουριστικής εμπειρίας, 2) την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών-πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για επιλεξιμότητα όπως : α) το γεωγραφικό ανάγλυφο με πολλαπλές εναλλαγές τοπίου θάλασσας, ορεινού όγκου, δασικότητας, με ταχύτατη προσβασιμότητα και συνδυασμό επιλογών, β) αποτελούμε τη Νοτιο-Ανατολική Είσοδο-Έξοδο της Ευρώπης και Ευρ. Ασίας, γ)οι πολλαπλές οδικές συνδέσεις με γειτονικές χώρες και δ)η καλή οδική, εναέρια και θαλάσσια σύνδεση με το εσωτερικό της χώρας, αλλά και αεροπορικώς με το εξωτερικό, 3) τη στοχευμένη στρατηγική επιλεξιμότητάς μας, από χώρες που πληρούν δύο καίριες προϋποθέσεις: α) χαμηλό δείκτη κρουσμάτων και νοσηρότητας και β) υψηλή αγοραστική δύναμη. Αυτό καθιστά αυτομάτως χώρες άσκησης της πολιτικής μας τη συνορεύουσα Βουλγαρία, την εγγύτατη Ρουμανία- εφόσον «πέσει» το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις δύο χώρες- και με προσοχή περιοχές όλης της Ανατολικής Θράκης. Αντιστοίχως θεωρούμε προτεραιότητα την προσέγγιση μας με μακρινές χώρες υψηλού εισοδήματος και χαμηλού Κορωνο-ίχνους, όπως ενδεικτικά ορισμένες αραβικές χώρες, κάποια ευρωπαϊκά κράτη κ.ά.».
Χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του που η εν λόγω στρατηγική έτυχε θερμής υποδοχής από το υπουργείο Τουρισμού και διανεμήθηκε ως υπόδειγμα προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας, ο κ. Τσώνης αποσαφηνίζει ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για:
- την εφαρμογή πολιτικών για τη διεύρυνση και την ενίσχυση παράλληλων (και όχι όπως συνηθίζεται να λέγεται εναλλακτικών) μορφών τουρισμού, τόσο για το μόνιμο τουριστικό εμπλουτισμό μας, όσο και την επιτακτική, τώρα, μετακύλιση της επισκεψιμότητας στη φθινοπωρινή, ίσως και χειμερινή περίοδο,
- την αξιοποίηση-ένταξη στον τουριστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό όλου του δυναμικού της Περιφέρειας, όπως εντόπια παραγωγή και τροφοδοσία, βιομηχανίες, το Πανεπιστήμιο με την έρευνα και τις τεχνολογικές εφαρμογές, τα Επιμελητήρια, οι Ενώσεις και τα Σωματεία,
- την έναρξη διερεύνησης και στοχοθέτηση επιλογών για την καθολική αναβάθμιση της τουριστικότητας στην Περιφέρεια Α-ΜΘ, στη βάση του τρίπτυχου: «Νέες Δομές-Ποιότητα-εκτόξευση Επισκεψιμότητας.
Με περισσή διάθεση, πολύ όρεξη για δουλειά και στοχοπροσήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ δεν φείδεται λόγων και αναλύει τους τρεις άξονες του της τουριστικής στρατηγικής της Περιφέρειας, ξεκινώντας από την υγειονομική διασφάλιση που είναι «το α και ω και από εδώ και πέρα θα αποτελεί από μόνη της ένα τουριστικό προϊόν», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Και αναφέρει διεξοδικά ότι «οι προτάσεις μας για την υλοποίηση της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της υγείας, της οικονομίας και της τουριστικής εμπειρίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, είναι συγκεκριμένα:
- Η συνεχής καταγραφή των υγειονομικών και αντιστοίχως των τουριστικών τάσεων σε όλες τις αγορές της Ευρώπης και παγκοσμίως
- Η συνεχής παρακολούθηση και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανονισμών της χώρας, με ταυτόχρονη καταγραφή των υγειονομικών δεδομένων και του κανονιστικού πλαισίου των αναφερόμενων χωρών ειδικής στόχευσης
- Η εξειδικευμένη και σε πραγματικό χρόνο αλληλεπίδραση με Δομές και Υπηρεσίες στις οδικές, θαλάσσιες, «εναέριες» Πύλες εισόδου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς και σε όλα τα σημεία κίνησης και μεταφοράς, όπως αναχωρήσεις, μετεπιβιβάσεις, Αποβιβάσεις και Αφίξεις έως και τον τουριστικό προορισμό.
- Η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση και συνέργεια με όλες τις σταθερές τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία, διαμερίσματα, δωμάτια, campings, ξενώνες κλπ,
- Η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση και ο έλεγχος των υπαίθριων τουριστικών μονάδων (παράλια μπαρς, ξαπλώστρες, καντίνες)
- Η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση και καταγραφή σε πολυσύχναστους τουριστικούς πεζοδρόμους (κυρίως Θάσος, Καβάλα, Ξάνθη)
- Η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση και ο έλεγχος σε καταστήματα εστίασης, καφέ και ψυχαγωγίας.
- Η εξασφάλιση-προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για όλα τα παραπάνω, όπως: σταθεροί θερμοανιχνευτές σε πύλες εισόδου και σταθερές τουριστικές μονάδες (είσοδο και διαδρόμους ξενοδοχείων), Θερμοανιχνευτές χειρός-Θερμόμετρα σε όλα τα ΜΜΜεταφοράς και στα παράκτια καταστήματα (μπαρ-ξαπλώστρες). Εφόσον ξεκινήσει η διάθεσή τους, χρήση Διαγνωστικών Τεστς, Χρήση «πολύγλωσσων» Drones κ.α.
- Η υποχρέωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων για παροχή έως δύο κλινών ειδικής φροντίδας (ΚΕΦ), για παραμονή και υγειονομική-ιατρική παρακολούθηση μετά από ανίχνευση της παραμικρής συμπτωματολογίας, έως την πιθανότητα διακομιδής τους σε νοσοκομεία (ή για παραμονή τους σε καραντίνα).
- Η διάθεση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειάς μας 1-2 κινητών-τροχοφόρων μονάδων (βανάκια) με Γιατρό και Νοσηλευτ-ή,-τρια, για 24ωρη παρακολούθηση και παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας παντού, όπου χρειαστεί (σταθερές ή υπαίθριες τουριστικές μονάδες, καταστήματα κ.α.)
- Οι διευκολύνσεις σε Δήμους, Υπηρεσίες και εθελοντικά Σωματεία για έκτακτες συνθήκες.
Σε ότι αφορά στον δεύτερο άξονα της νέας στην εποχή του κορωνοϊού τουριστικής στρατηγικής της ΠΑΜΘ «η ολιστική προβολή της περιοχής μας ξεκίνησε με την εκπόνηση καμπάνιας σε ΜΜΕ των Αθηνών ώστε να προβάλλουμε την Περιφέρεια στη χώρα μας στοχεύοντας στο να ενισχύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό», εξηγεί σχετικά ο κ. Τσώνης. Σπεύδει να συμπληρώσει ότι «εφόσον το ιικό φορτίο πέσει στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα την προσπάθεια προβολής της Περιφέρειάς μας σε αυτές τις χώρες». Παράλληλα, στην πολυπαραγοντική προβολή-αναγνωρισιμότητα της ΠΑΜΘ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό εντάσσεται και η δράση για αναπροσαρμογή και δραστική αναβάθμιση του ολιστικού οπτικο-ηχητικού υλικού για πολυεπίπεδη χρήση στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας, με μεταφράσεις του υλικού σε 6 τουλάχιστον γλώσσες (μεταξύ των οποίων και τα αραβικά).
Πέραν τούτων και όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Business travel blog ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ στον άμεσο σχεδιασμό εντάσσεται «η ενοποίηση της παράκτιας ζώνης της Περιφέρειάς μας. Προσπαθούμε δηλαδή να ενοποιήσουμε όλο το παράκτιο μέτωπο των περίπου 80 χιλιομέτρων όχι μόνο από τη στεριά αλλά και από τη θάλασσα. Να υπάρχει δηλαδή διασύνδεση από το ένα λιμάνι στο άλλο της περιφέρειας στα οποία θα μεταφέρονται οι επισκέπτες με ημερομόπλοια. Παράλληλα, στον συγκεκριμένο άξονα της τουριστικής μας στρατηγικής θα εντάξουμε – πέραν από τα ξενοδοχεία – και κατοικίες ιδιωτών ώστε να επιτύχουμε αύξηση κλινών και στοχεύοντας στην προσέλκυση νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων, θα διασφαλίζεται το μέγα ζητούμενο της εποχής, η υγειονομική διασφάλιση. Δεν θα επικρατεί συγχρωτισμός καθώς έχουμε μια τεράστια παραλιακή ζώνη 80 χιλιομέτρων, όπως προείπα, που παραμένει ανεκμετάλλευτη και ήγγικεν η ώρα για να την αξιοποιήσουμε». Επιδιώκοντας να γίνει ξεκάθαρος και σαφής δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «με την ένταξη στη δράση μας σπιτιών ιδιωτών όχι μόνο δεν παρακάμπτουμε τα ξενοδοχεία αλλά τα ενισχύουμε καθώς ο επισκέπτης που θα διαμένει σε μια κατοικία θα επιδιώξει για να απολαύσει το γεύμα του, να διασκεδάσει κλπ. σε ξενοδοχεία της περιοχής».
Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στον άξονα «Ενιαίο Παράκτιο Μέτωπο»- «Συμπληρωματικότητα», οι δράσεις για την επίτευξή του συνίστανται:
- στην άμεση βολιδοσκόπηση για αξιοποίηση εκατοντάδων (εκ των χιλιάδων) θερινών κατοικιών κατά μήκος όλου του παράκτιου μετώπου της Περιφέρειας, που πληρούν βασικές προϋποθέσεις ασφαλούς τουριστικής χρήσης. Αυτό εξυπηρετεί τρεις στόχους: 1) αποφόρτιση της πίεσης σε ξενοδοχεία που δεν αντέχουν «συνωστισμό», 2) κατακράτηση πιθανής επισκεψιμότητας που μπορεί να απέφευγε επίσκεψη στην Περιφέρεια λόγω της αναγκαστικής αραίωσης των παρεχόμενων ξενοδοχειακών κλινών και 3) προσφορά ελκυστικότητας προορισμού, ο οποίος απαντά στις ανησυχίες του κόσμου από το εξωτερικό για υγειονομική επικινδυνότητα (300-500 κατοικίες, με 1500 έως 2000 επιπλέον κλίνες).
- στις συνδεόμενες παράκτιες υπηρεσίες εστίασης, ψυχαγωγίας και ξενάγησης επί οριοθετημένων πλωτών διαδρομών με πλωτά σκάφη, τμηματικά σε όλο το παράκτιο μέτωπο, με 2ωρες διαδρομές χαμηλής ταχύτητας πλεύσης και χρήση λιμένων ή προβλητών που διαθέτει κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ελλιμενισμένα τα Σκάφη, μπορούν να παρέχουν πρωινό και βραδινή διασκέδαση). Τα σκάφη θα μπορούσαν να ενοικιασθούν (υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες προσφοράς τουριστικών σκαφών) και να δημοπρατείται η χρήση τους, με προτεραιότητα στους παράκτιους καταστηματάρχες εστίασης και ψυχαγωγίας. Έτσι θα προσφέρεται επιπλέον συμπληρωματικό εισόδημα.
- στην ενοικίαση και επιταχυμένη δημοπράτηση μονάδων σύγχρονων θαλάσσιων σπορ σε όλο το παράκτιο μέτωπο.
Ταυτόχρονα, στον άξονα «Τουριστική Παραλληλότητα»- «Συμπληρωματικότητα» εντάσσεται η διεύρυνση, η κινητροδότηση και η ενίσχυση παράλληλων μορφών τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας όπως α)ο ορεινός και διασυνοριακός τουρισμός (περιπατητικός και ποδηλατικός Τουρισμός) β)ο δασικός τουρισμός (περιπατητικός & ποδηλατικός) γ)ο τουρισμός προστατευόμενων ζωνών δ)ο εναέριος τουρισμός με ολιγομελείς ξεναγήσεις, κυρίως με αερόστατα και υπερπτήσεις- ξενάγησης πάνω από το πανέμορφο φυσικό τοπίο και ιστορικο-μνημειακό πλούτο της Περιφέρειας. ε)ο ιστορικο-αρχαιολογικός τουρισμός με οργάνωση δρώμενων-παραστάσεων-αναβίωσης γεγονότων υψηλής παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας (τεράστια η δεξαμενή επιλογών από τον ελληνικό, αλλά και τον Πολιτισμό των ειδικά στοχευμένων χωρών προέλευσης των τουριστών). Αυτό συνδυάζεται μερικώς και με την επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση και Ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον Εθνικό Κορμό, στ)ο χειμερινός-χιονοδρομικός τουρισμός ζ)ο ιατρικός-συνεδριακός Τουρισμός η)ο ιαματικός τουρισμός ( με τις δέουσες προφυλάξεις), θ)ο τεχνολογικός-εκθεσιακός τουρισμός ι)ο αγροτικός, αγροτοδιατροφικός, γευσιγνωστικός Τουρισμός, κ)ο φεστιβαλικός Τουρισμός και λ)ο αθλητικός τουρισμός με αγώνες επίδειξης με συμμετοχή γνωστών αθλητών-προσωπικοτήτων.
Όλες οι προαναφερθείσες παράλληλες μορφές τουρισμού μπορούν να στοχοθετηθούν για έναρξη το αργότερο από το φθινόπωρο και να λειτουργούν συνδυαστικά, ενώ χρειάζεται βελτίωση ή κατασκευή υποδομών όπου κριθεί απαραίτητο (μονοπάτια, διάδρομοι, ξενώνες κλπ.), δηλώνει χωρίς περιστροφές ο κ. Τσώνης.Η συγκεκριμένη, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης χρειάζεται, όπως επιγραμματικά συστήνει και προτρέπει ο κ. Αντιπεριφειάρχης Τουρισμού «συστράτευση, οργάνωση, κεντρική υποστήριξη, οραματισμό και καλή δουλειά!». Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να δηλώσει ότι η τουριστική στρατηγική διακρίνεται για τον μακρόπνοο χρονικό της ορίζοντα καθώς απώτερος και κύριος στόχος είναι «η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με το ενιαίο μέτωπο αυτής τη μεγάλης ακτίνας των 80 χιλιομέτρων να κατασταθεί η Ριβέρα του Βορρά της Ελλάδας», δηλώνει λιτά μεν, άκρως περιεκτικά δε ο κ. Τσώνης.
Ωστόσο, άξονες της εν λόγω στρατηγικής έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται, στοχεύοντας ενδεικτικά στη μετακίνηση των τουριστών από το ένα λιμάνι στο άλλο της Περιφέρειας με ημερόπλοια από το 2021. Οι εν λόγω προτάσεις έχουν, όπως προαναφέρθηκε, κατατεθεί προς το Υπουργείο Τουρισμού και αναμένεται χρηματοδότηση από τα αρμόδια επί των συγκεκριμένων δράσεων υπουργεία αλλά και από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, έχει ήδη αναπτυχθεί συνέργεια με όλους τους παράκτιους δήμους της Περιφέρειας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν σε όλη την παράκτια ζώνη για το οποίο θα υπάρχει και αρραγές πλάνο τουριστικής προβολής του.Εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν
Σε ότι αφορά στην εικόνα που καταγράφει η τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης επισημαίνει ότι «η πληρότητα κινείται σε χαμηλά ποσοστά όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα και διαμορφώνεται στο 15%. Ενώ οι ενδείξεις ήταν, όταν άνοιξαν τα σύνορα στον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, πολύ ευοίωνες και προκρατήσεις άγγιζαν μέχρι και το 80%, με το που έκλεισαν – παρά τις προσπάθειές μας να παραμείνουν ανοιχτά αλλά οι οδηγίες των επιστημόνων και των λοιμοξιολόγων ήταν αντίθετες-η τουριστική κίνηση έπεσε. Είχαμε δουλέψει πολύ για την προσέλκυση του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές χώρες. Με το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας και την οδηγία που συστήνει στους Βούλγαρους και στους Ρουμάνους ταξιδιώτες στη χώρα μας να έχουν πραγματοποιήσει μοριακό τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα- το οποίο κοστίζει 70 ευρώ στο άτομο στη Ρουμανία, πρέπει να μεταφραστεί στα αγγλικά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει όλο το κόστος για τον εν δυνάμει επισκέπτη στην περιοχή μας- δεν έχουμε αυταπάτες ότι κάτι θα αλλάξει τη φετινή τουριστική χρονιά. Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε εσωτερικό τουρισμό αλλά αδιαμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει».
Αποτύπωση των ζημιών της πανδημίας και μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες που έχουν πληγεί
Ουσιαστικά και όπως δεν διστάζει να παραδεχτεί ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ «περιμένουμε να τελειώσει η φετινή σεζόν ώστε, στοχεύοντας να είμαστε πάντα δίπλα στους επαγγελματίες, να κάνουμε αποτύπωση της ζημιάς και κατόπιν να εξετάσουμε μέτρα έκτακτης στήριξης σε όσους έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση. Η πρώτη που επλήγη από την πανδημία του COVID-19 ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και έχουμε καταθέσει πρόταση προς το περιφερειακό ταμείο ακόμα και για την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών, των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Αναμένουμε να τελειώσει η τουριστική σεζόν για να προβούμε στην αναλυτική αποτύπωση της ζημιάς και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πολυσχιδών δράσεων της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και όχι μόνο ήταν και η χρηματοδότηση έκτακτης πτήσης της Aegean Airlines που θα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Διεθνής Αερολιμένας Μέγας Αλέξανδρος Καβάλας- Βουκουρέστι τη φετινή τουριστική χρονιά. Η συγκεκριμένη πτήση που θα γινόταν μία φορά την εβδομάδα από τα τέλη Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, τελικά και με απόφαση της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη ξένη χώρα, του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ COVID-19 που θα πρέπει να έχουν κάνει οι εν δυνάμει Ρουμάνοι επισκέπτες στην Ελλάδα το 2020 κλπ.
Επιπλέον, με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τη σχολή Ιατρικής πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια ενημέρωσης και εξοικείωσης των ξενοδόχων της περιοχής με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα επεκταθούν πιθανότατα και στον χώρο της εστίασης.