TUI: ΜΕΙΩΣΗ 98,5% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ- ΝΕΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Τα έσοδα του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI δεν καλύπτουν πλέον ούτε το λειτουργικό του κόστος. Ο κύκλος εργασιών τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο έπεσε κατά 98,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση της μεγαλύτερης τουριστικής επιχείρησης του κόσμου σχεδόν όλες οι προσφορές αυτού του τριμήνου είχαν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι απώλειες ανήλθαν στο 1,4 δις ευρώ. Από ενημερωτικό δελτίο της TUI για επενδυτές προκύπτει ότι οι πωλήσεις του ομίλου την καλοκαιρινή σεζόν 2020 κυμαίνονται στο 16% της αρχικής συνολικής προσφοράς. Ο όμιλος σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό του κατά 8.000 άτομα, προπαντός στο εξωτερικό και να περικόψει τα έξοδα του ετησίως κατά 300 εκ. ευρώ.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις η TUI είχε λάβει τον Απρίλιο δάνειο ύψους 1,8 δις ευρώ από τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW. Σε αυτό το δάνειο προστίθενται τώρα νέα κεφάλαια ύψους 1,05 δις ευρώ. Εκτός αυτού το κρατικό Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας που συστάθηκε πρόσφατα διαθέτει στην TUI 150 εκ. ευρώ έναντι 9% μετατρέψιμων ομολόγων. Κατά αυτό τον τρόπο το κράτος θα είναι σε θέση -όπως και στην περίπτωση της Lufthansa- να γίνει ανά πάσα στιγμή μέτοχος της TUI. Το σκεπτικό αυτής της ρύθμισης είναι να αποφευχθεί η εξαγορά σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων σε τιμή ευκαιρίας από ξένους επενδυτές.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Παρά το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο η ΤUI ελπίζει σε μια καλυτέρευση της κατάστασης τους επόμενους μήνες. Η αισιοδοξία βασίζεται στην πορεία των κρατήσεων: Από τα μέσα Ιουνίου που ξεκινήσε ξανά με τις ταξιδιωτικές δραστηριότητες έγιναν 1,7 εκ. νέες κρατήσεις. Επίσης, τον Ιούλιο πέταξαν με την TUI γύρω στους 500.000 πελάτες εντός της Ευρώπης. Δημοφιλέστεροι προορισμοί ήταν πέρα από τις ισπανικές Βαλεαρίδες τα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουνίου ως τις αρχές Αυγούστου έχουν πετάξει σύμφωνα με τον επικεφαλής της Tuifly Όλιβερ Λάκμαν πάνω από 50.000 τουρίστες με την αεροπορική εταιρεία στη Μαγιόρκα και 41.000 στο Ηράκλειο. Την τρίτη θέση μοιράζονται το ισπανικό νησί Φουερτεβεντούρα, η Κώς και η Ρόδος.

Πάντως, αν δεν πρoέκυπτε η πανδημία Covid-19 η Ελλάδα θα σημείωνε, σε ό,τι αφορά την TUI, χρονιά ρεκόρ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου στην έδρα του ομίλου στο Ανόβερο Βαγγέλη Γεωργίου, οι κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς ως τον Ιανουάριο είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

 

 

Πηγή: DW

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.