ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ

Ο πολυτάλαντος, «πολυμήχανος», πολύ έμπειρος, συνεχώς «ανήσυχος», καλόκαρδος και καλοσυνάτος, ευγενής πρώην γενικός διευθυντής τους ΕΟΤ κ. Κώστας Κατσιγιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media μας «μυεί» στην πλούσια εμπειρία, στον πλούτο των γνώσεων, στην αγάπη του για τον ελληνικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

«Κατά τη δεκαετία 1920-1929 συνέβησαν τα πιο δραματικά γεγονότα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με κορυφαίο βέβαια την καταστροφή της Σμύρνης. Όμως, ταυτόχρονα, είναι και η δεκαετία που ξεκίνησε να αναπτύσσεται, με αργά βήματα στην αρχή, ο ελληνικός τουρισμός.

Τρία είναι, κατά τη γνώμη μου τα σημαντικότερα τουριστικά γεγονότα της εποχής εκείνης που καθόρισαν τη συνέχεια των εξελίξεων (κατά χρονολογική σειρά) :- Η ίδρυση το 1919 της Υπηρεσίας Ξένων και Εκθέσεων (σε επίπεδο διεύθυνσης), του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επί Κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, με πρώτο προϊστάμενο τον Νικόλαο Λέκκα, νομικό από την Αχαϊα.- Η πρώτη λειτουργία του Οδοιπορικού Συνδέσμου (το 1921, ήτοι πριν από 100 ακριβώς χρόνια), πρώτου σημαντικού εκδρομικού συλλόγου της χώρας, ο οποίος το 1937 μετεξελίχθηκε στην “Ελληνική Περιηγητική Λέσχη”, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

– Η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (1929), πάλι επί Κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου. (Θα υπάρξουν μελλοντικά και πιο λεπτομερείς αναφορές).Με μέριμνα της Υπηρεσίας Ξένων και Εκθέσεων εκδόθηκαν κατά τη δεκαετία του ’20, οι πρώτες αφίσες του Δημοσίου Τομέα. Με τις αφίσες αυτές προβάλλονταν από τότε τρία εν δυνάμει συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, ο πολιτιστικός και ο ιαματικός τουρισμός.(στοιχεία αυτής της ανακοίνωσης έχουν ληφθεί από το βιβλίο μου με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμός – ταξίδι στο χρόνο).Οι δε αφίσες είναι από το αρχείο του καθηγητή Γερ. Ζαχαράτου»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.