ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΙΑΝΑΚΗΣ: «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ-EUROGITES ΔΥΝΑΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ- ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Στην άκρως σημαντική δήλωση αυτή προβαίνει στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Business Travel blog o Έλληνας Α΄Αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου, EUROGITES, κ. Νίκος Ασημιανάκης.

Vovousa. Ioannina. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Η δήλωση αυτή ή για την ακρίβεια ακρίβεια «η καθοδήγηση που αφειδώς μπορεί να παρέχει η EUROGITES για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού υπαίθρου- αγροτουρισμού, του τομέα δηλαδή που για περισσότερο από μία δεκαετία βρίσκεται σε τέλμα και προσπαθεί ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια να βρει τον βηματισμό για την ανάπτυξή του, μέσω του μη κερδοσκοπικού φορέα, Αγροξενία, ευχής έργον θα είναι να τύχει της απαιτούμενης προσοχής και ανταπόκρισης από την Ελληνική Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία του κλάδου, του Τουρισμού και του Αγροτικής Ανάπτυξης», τονίζει χωρίς περιστροφές ο Α’ Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της EUROGITES ο οποίος ασχολείται ακατάπαυστα με τα δρώμενα και τις εξελίξεις του πολλά υποσχόμενου κλάδου στην Ελλάδα, ως Ειδικός Σύμβουλος της Αγροξενία.

Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι «η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρισμού Υπαίθρου, EUROGITES δεν επιλύει εθνικά θέματα», εντούτοις και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «μπορεί να συμβάλλει και να επηρεάσει προς την επίλυση εθνικών θεμάτων χάρη στην άριστη τεχνογνωσία, την πλούσια εμπειρία, το δυναμικό της lobbying κλπ».

Mt. Refuge Mellisourgoi

Για το λόγο αυτό κρίνει ότι η για πρώτη φορά στα χρονικά μοναδική θέση που έχει από τον Δεκέμβριο του 2020 η Ελλάδα, ο ελληνικός τουρισμός και δη ο ελληνικός τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμός στο Δ.Σ. της EUROGITES-περίοδος κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι ο κ. Νίκος Ασημιανάκης ανέλαβε καθήκοντα Α΄ Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της EUROGITES είναι εξαιρετική ευαίσθητη.

Καλαρρύτες Ιωαννίνων

Ωστόσο και όπως ο ίδιος σπεύδει να σημειώσει «η συμμετοχή της Ελλάδας, του ελληνικού τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού στο διοικητικό συμβούλιο της EUROGITES είναι μια μοναδική και δυναμική ευκαιρία- πρόσκληση- πρόκληση για την Ελλάδα».

Mount Smolikas. Grevena county. Macedonia. Greece. Europe. George Detsis.

Και τούτο διότι όπως εξηγεί «η χώρα μας και ο «πολυχειμαζόμενος» τουρισμός υπαίθρου και ο αγροτουρισμός έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στα δρώμενα και στις εξελίξεις του τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και όχι μόνο και να έχουν την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη γνώση- καθοδήγηση για τη στρατηγική την οποία καλούνται να υιοθετήσουν για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, μεσούσης της κρίσης που έχει επέλθει και στον κλάδο λόγω της πανδημίας του COVID-19».

Papigo village. Ioannina county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Για την ακρίβεια στην παρούσα φάση εκπονείται από την EUROGITES η στρατηγική την οποία θα συστήνει και συνάμα θα παροτρύνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρισμού Υπαίθρου να υιοθετήσουν τα μέλη της και δη οι Μεσογειακές χώρες που είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. 

Katarraktis village. 15/08 panygiri. Arta county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

  «Ουσιαστικά η στρατηγική θα δίνει την κατεύθυνση, το δρόμο που θα πρέπει να βαδίσουμε για την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου- αγροτουρισμού σε αυτή τη δυσχερή εποχή της πανδημίας», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Ασημιανάκης.

Agia Paraskevi beach. Thesprotia. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Η συγκεκριμένη στρατηγική που επρόκειτο να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020, συνεχώς τροποποιείται και «αναβαθμίζεται»,  στοχεύοντας στην πλήρη εναρμόνισή της με τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της πανδημίας. Ωστόσο εντός των επόμενων μηνών θα ολοκληρωθεί και θα παρέχει προς τα μέλη της Μεσογείου της EUROGITES άκρως πολύτιμες κατευθύνσεις και σημαντικές συνέργειες όπως ενδεικτικά αυτή με τις εταιρίες αερομεταφορών (δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το κύριο ποσοστό των τουριστών που επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό υπαίθρου- αγροτουρισμό είναι αερομεταφερόμενος).


Τις άκρως καίριες πτυχές θα είναι σε θέση, όπως τονίζει ο κ. Ασημιανάκης να αναδείξει προς κάθε ενδιαφερόμενο και δη στους επικεφαλής των δύο υπουργείων που άπτονται του τομέα δράσης του ελληνικού τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, του Τουρισμού και του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Aoos lake. Ioannina. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Η σπουδαιότητα της μοναδικής ευκαιρίας- πρόκλησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο Δ.Σ. της EUROGITES

Δράττοντας της ευκαιρίας ο Α΄Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της EUROGITES δεν φείδεται λόγων για να καταδείξει τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου. Συγκεκριμένα και όπως αποσαφηνίζει και συστήνει «θα πρέπει οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον ελληνικό τουρισμό υπαίθρου Κράτος φορείς και επιχειρηματίες να αντιληφθούμε την καίρια και σημαντική θέση αυτή. Η EUROGITES που έχει ευρωπαϊκή εμβέλεια σε όλη τη γεωγραφική έκταση της Ευρώπης, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια συνεχούς δράσης και αδιάλειπτης συμμετοχής στη διαμόρφωση του αγροτουριστικού προϊόντος όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαθώς έχει μέλη και από άλλα κράτη, από όλη τη γεωγραφική Ευρώπη.

Με έδρα το Στρασβούργο, σχεδιάζει και διαμορφώνει πολιτικές για τον τουρισμό υπαίθρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζει τα standards και έχει συνεχή συνεργασία με καίριες δομές της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας όπως ενδεικτικά το NET, το ENOS, το ATTA κλπ., διατηρεί αγαστή συνεργασία τόσο με το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, εκπροσωπεί τη <<Συνεργατική Οικονομία>> και συμμετέχει συνεχώς, δραστήρια και καινοτόμα σε δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική και την τουριστική ανάπτυξη (Ομάδα Πολιτικού Διαλόγου σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη και την ENRD).

Kokkorou bridge near Kipi village. Ioannina county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Διαθέτει ισχυρό lobbying με βραχίονες τόσο την Ευρώπη όσο και εκτός Γηραιάς ηπείρου όπως στην Ασία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία κ.ά. Επιπλέον, στους βασικούς πυλώνες της δράσης της συγκαταλέγεται τόσο η ανταλλαγή- σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα- της τεχνογνωσίας μεταξύ των μελών της EUROGITES όσο και η προώθηση του ευρωπαϊκού τουρισμού υπαίθρου συνολικά και όχι μεμονωμένα προκειμένου και η τελευταία γωνιά της Ευρώπης να αποκτήσει γνώση και αντίληψη για αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό».

Να σημειωθεί ότι η EUROGITES έχει περισσότερα από 400.000 μέλη, διαθέτει 4 εκατομμύρια κλίνες και διαμορφώνει το 15%του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Kipinas monastery near Kalarites village. Ioannina county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική χρονιά

Απαντώντας στο καίριο ερώτημα ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για την τουριστική κίνηση στον τουρισμό υπαίθρου- αγροτουρισμό την τρέχουσα τουριστική χρονιά ο κ. Ασημιανάκης λιτά μεν άκρως περιεκτικά δε λέει ότι κανείς δεν μπορεί να προβεί στις όποιες προβλέψεις με σιγουριά.

«Οι Άγγλοι θέλουν να ταξιδέψουν και προς τη χώρας μας όπως και οι Γερμανοί, σύμφωνα με έρευνα της DER- Tour. Κατά πόσο η επιθυμία αυτή θα μετουσιωθεί σε πράξη στο άμεσο μέλλον είναι το μέγα ζητούμενο», αναφέρει ο Α΄ Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της EUROGITES και Ειδικός Σύμβουλος της Αγροξενία.

Fabrica Houses Vamos

Ωστόσο και όπως συμπληρώνει «ο τουρισμός υπαίθρου- αγροτουρισμός ανταποκρίνεται, ας μου επιτραπεί η χρήση της λέξης, καλύτερα στις νέες τάσεις, λόγω της πανδημίας, της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς. Ταξιδιώτες που δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν ξένους προορισμούς, προτίμησαν για τις διακοπές τους την επίσκεψή τους σε αγροτουριστική επιχείρηση- μονάδα της χώρας τους. Αυστριακοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και άλλες εθνικότητες- σε μικρότερο ποσοστό οι Έλληνες- απέκτησαν αυτή τη μοναδική εμπειρία και επιζητούν να την επαναλάβουν. Γεγονός που όχι μόνο μας χαροποιεί αλλά μας οπλίζει με δύναμη, κουράγιο θέληση και αγάπη για να συνεχίσουμε το έργο μας στην EUROGITES».

Το μοναδικό αγροτουριστικό προϊόν της Ελλάδας

Ασχολούμενος αδιάλειπτα με τον ελληνικό τουρισμό υπαίθρου-αγροτουρισμό για περισσότερο από μια δεκαετία, η αγάπη, το μεράκι και το πάθος του για τη συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή τουρισμού διαφαίνεται από την ασταμάτητη ροή του λόγου του όταν αρχίζει να μιλά και να παρουσιάζει προς τον κάθε ενδιαφερόμενο τον κλάδο αυτό.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ο ίδιος αναφέροντας κατά λέξη: «η λέξη αγροτουρισμός περικλείει όλο φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρονται από ένα αγρόκτημα που στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο επισκέπτης σε μια αγροτουριστική επιχείρηση- μονάδα έχει ένα προσωπικό καλωσόρισμα, μια εγκάρδια οικογενειακή υποδοχή, μια αυθεντική εμπειρία της ελληνικής υπαίθρου, της αγροτικής κουλτούρας, της τοπικής παράδοσης, του νόστιμου σπιτικού παραδοσιακού φαγητού με τοπικά προϊόντα και όχι απαραίτητα σε πολυτελή καταλύματα.

Aristi village. Ioannina county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Η Ελλάδα πραγματικά βρίθει από περιοχές στις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να αποκομίσουν την αυθεντική και μοναδική εμπειρία του αγροτουρισμού. Επειδή η καθεμία είναι ξεχωριστή δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάποιες ενδεικτικά περιοχές. Είναι όμως γεγονός ότι στους μεγάλους ορεινούς όγκους της Ελλάδας κρύβονται απερίγραπτου φυσικού κάλλους και μοναδικής ομορφιάς τοποθεσίες που αφειδώς προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία στους ταξιδιώτες τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε «δένονται» με την περιοχή και θέλουν εκ νέου να την επισκεφτούν.

Η Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιταλία, την Πορτογαλία κλπ. δεν έχει μεγάλα αγροκτήματα όπου για παράδειγμα σε έκταση 30.000 στρεμμάτων θα δεις την ίδια εικόνα με μηλιές, πάπιες, λίμνη, λόφο κ.ο.κ. Στην περίπτωση της χώρας μας το μεγάλο αγρόκτημα αντικαθίσταται από το χωριό στο οποίο ο επισκέπτης αποκτά μια συνολική εικόνα για την ομορφιά, την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου. Επιπλέον και λόγω της ανεπανάληπτης γεωγραφικής ιδιομορφίας της Ελλάδας, κάθε χωριό έχει τα δικά του χρώματα, αρώματα, γεύσεις, κουλτούρα και παράδοση. Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία της Ελλάδας. Το απίστευτο και καταπληκτικό αγροτουριστικό προϊόν που διαθέτει η χώρα μας δεν έχει ακόμα προσεγγίσει ένα θεμιτό και σοβαρό επίπεδο ανάπτυξης. Και τούτο διότι δεν στηρίζεται από την Ελληνικής Πολιτεία, το Ελληνικό Κράτος».

Τα αιτήματα της Αγροξενία προς την Ελληνική Κυβέρνηση

Από τις απόψεις αυτές του Α΄Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της Eurogites και Eιδικού Eυμβούλου της Αγροξενία αναπόφευκτα προκύπτει η ερώτηση τι αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση για τον τομέα δράσης και ενασχόλησής του. Την απάντηση δίνει ο κ. Ασημιανάκης αποσαφηνίζοντας αναλυτικά: «η συμμετοχή στο Δ.Σ. της EUROGITES συνέπεσε μοναδικά συγκυριακά με την ανάληψη, λόγω ανασχηματισμού τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς, καθηκόντων Υφυπουργού Τουρισμού στην κυρία Σοφία Ζαχαράκη που είναι αρμόδια για τις Eιδικές Mορφές Tουρισμού, όπως ο τουρισμός υπαίθρου- αγροτουρισμός.

Traditional musicians at revel. Napoleon Zagklis tavern. Kalarites village. Ioannina county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Η Αγροξενία, ο μη κερδοσκοπικός φορέας για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού υπαίθρου- αγροτουρισμού, επιδιώκει τη στήριξη και τη διαμόρφωση συνεργειών με τα δύο υπουργεία στα οποία υπάγεται, του Τουρισμού και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Θέλουμε τη στήριξή τους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας τα οποία είναι μικρές μεμονωμένες επιχειρήσεις. Στοχεύοντας στην ήπια εναλλακτική μορφή βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτουρισμού, ζητάμε να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού υπαίθρου-αγροτουρισμού, στην προώθηση και στην προβολή του.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι αυτές που κρατάνε ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο, δίνουν εργασία, συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινωνικότητα, στη διατήρηση της παράδοσης και στη δημιουργία μικρών μεν άκρως όμορφων δε επιχειρήσεων.

Sarakatsani festival. Gyftokambos. Ioannina county. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis.

Επιδιώκοντας να δώσουμε ακόμα περισσότερο ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, θέλουμε στήριξη, ενίσχυση από την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου οι εφικτοί και το κυριότερο οι ρεαλιστικοί στόχοι της Αγροξενία να υλοποιηθούν.
Ζητάμε παράλληλα και στη «συστράτευση» της ελληνικής κοινωνίας καθώς ο αγροτουρισμός αποτελεί ένα κομμάτι από εμάς. Ο επισκέπτης σε επιχείρηση του τουρισμού υπαίθρου, στα πολυλειτουργικά αγροκτήματα αποκτά μια ξεχωριστή εμπειρία από την Ελλάδα μας, από εμάς τους ίδιους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.