ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚAI CHARTER ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ  ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ»

Στη λήψη της απόφασης αυτής συστήνει να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος κ. Δημήτρης Χαριτίδης, ο οποίος με νόημα συμπληρώνει ότι «οι ενέργειες για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, με τα απαραίτητα πρωτόκολλα, θα πρέπει να γίνουν άμεσα και προτού την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Ρωσία στα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους».

Και τούτο διότι όπως σχετικά αποσαφηνίζει ο κ. Χαριτίδης «πρόκειται για συμφωνία που απαιτεί και από τις δύο χώρες την εμπλοκή πολλών υπουργείων όπως του Εξωτερικών, του Μεταφορών, του Τουρισμού αλλά και της  Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας και Ευημερίας των πολιτών- Rospotrebnadzor-  από τη ρωσική πλευρά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπηρεσία που έχει περισσότερες και διευρυμένες αρμοδιότητες σε σχέση με το αντίστοιχο δικό μας υπουργείο και υπάγεται απευθείας στην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κυρία Tatyana Golikova. Η ρωσική κυβέρνηση ακούει πιστά τις συμβουλές- οδηγίες της υπηρεσίας αυτής  που είναι και αυτή η οποία χαρτογραφεί, καθορίζει και κατατάσσει τις ξένες χώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, σε πράσινο, κόκκινο κ.ο.κ. χρώμα».

Πέραν τούτων, στην άμεση εκκίνηση των συζητήσεων αυτών για την άρση των περιορισμών στα αεροδρόμια των δύο κρατών υπαγορεύει, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tez Tour Ελλάδος και «η μεγάλη γραφειοκρατία που απαιτείται για την κατάληξη τέτοιων συμφωνιών στη Ρωσία».

Στην επίσπευση όλων αυτών των διαδικασιών επιτάσσουν και άλλοι καίριοι παράγοντες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται σύμφωνα με τον κ. Χαριτίδη:

  • η ενημέρωση του ρωσικού ταξιδιωτικού κοινού το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια και από τα πλέον επίσημα χείλη- έχοντας υπογραφεί η διακριτική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών με βάση ειδικά πρωτόκολλα- ότι επιλέγοντας για τις φετινές του διακοπές την Ελλάδα δεν τίθεται κανένας περιορισμός, καραντίνα κ.λ.π. Γνωρίζοντας οι Ρώσοι ταξιδιώτες επακριβώς την τουριστική στρατηγική της Ελλάδας για το φετινό καλοκαίρι θα αρχίσει να καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης των ιδίων προς τη χώρα μας.«Δεν αρκεί να ενημερωθεί μόνο ο τουριστικός πράκτορας ότι η Ελλάδα ανοίγει στις 14 Μαΐου. Θα πρέπει να το γνωρίζει και το ρωσικό ταξιδιωτικό κοινό το οποίο δέχεται πληθώρα πληροφοριών που πιστέψτέ με δεν βοηθάνε καθόλου στη δημιουργία ζήτησης από τη Ρωσία προς την Ελλάδα τη φετινή τουριστική χρονιά», αναφέρει χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος. Προκειμένου να καταστήσει σαφή τον λόγο που υπαγορεύει τη σύναψη επίσημης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με βάση ειδικά πρωτόκολλα αναφέρει τη δυσπιστία που επικρατεί στη Ρωσία σε ότι αφορά στο άνοιγμα της Ελλάδας στις 14 Μαΐου.
  • Μια δυσπιστία την οποία κλήθηκε ο ίδιος να αντιμετωπίσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Tez Tour στο πλαίσιο της φετινής  διεθνούς τουριστικής έκθεσης MITT η οποία πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό χρόνο και όχι virtual στις 15-17 Μαρτίου. « Στην εκδήλωση απηύθυνε, με βίντεο, χαιρετισμό ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης καλώντας ξεκάθαρα τους Ρώσους να επισκεφτούν από τις 14 Μαΐου τη χώρα μας. Με το που τελειώνει η δήλωση του Έλληνα υπουργού, έρχονται κατευθείαν προς το μέρος μου φίλοι και συνεργάτες Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες και με ρωτάνε εάν «θα μας αφήσουν να επισκεφτούμε την Ελλάδα φέτος;» Τους απαντώ ότι μόλις ακούσατε το ξεκάθαρο μήνυμα του Έλληνα υπουργού. Οι ερωτήσεις όμως ήταν συνεχείς όπως ενδεικτικά εάν έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών κ.λ.π. Το όλο κλίμα δυσχέραινε και η ανακοίνωση, την ίδια μέρα, της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot που ακύρωνε όλες τις πτήσεις της προς Ελλάδα πλην την Αθήνας γιατί δεν υπήρχε έγκριση από τη Ρωσική ΥΠΑ», αναλύει σχετικά ο κ. Χαριτίδης.
  • Η ανακοίνωση προ λίγων ημερών της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot ότι επαναφέρει και θα πραγματοποιεί πτήσεις και από και προς το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη (από 24/4, 4 φορές την εβδομάδα και από 23/4, 3 φορές εβδομαδιαίως αντίστοιχα) παρόλο είναι ένα θετικό γεγονός, εντούτοις δεν σημαίνει ότι θα έρθει, με τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα,  μαζικός τουρισμός καθώς στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται πάρα πολλές τόσο ελληνικών όσο και ρωσικών συμφερόντων αεροπορικές  εταιρίες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος.
  • Η εκκίνηση του τουρισμού, όπως πρόδηλα δηλώνει ίδιος, δεν γίνεται ως δια μαγείας, κάνεις ένα κλικ και την επόμενη μέρα όλα λειτουργούν. Αντιθέτως απαιτείται σωστή προετοιμασία όπως ενδεικτικά για την χρονική οροθέτηση της εκκίνησης των charter πτήσεων από Ρωσία προς Ελλάδα και αντιστρόφως.
  • Παρόλο την επίσημη ανακοίνωση για άνοιγμα της Ελλάδας στις 14 Μαΐου, εντούτοις η δήλωση αυτή δεν αποτυπώνεται σε νούμερα. Οι κρατήσεις, όπως αποκαλύπτει ο κ. Χαριτίδης, είναι «μηδενικές σε όλους όσους δραστηριοποιούμαστε με τον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό. Για να αρχίσει να καταγράφεται πραγματική ζήτηση και κρατήσεις θα πρέπει να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση εκατέρωθεν προκειμένου το ρωσικό ταξιδιωτικό κοινό να έχει εις γνώση του ότι μπορεί να ζήσει στην πράξη φέτος «All you want is Greece».
  • Η Τουρκία είναι η χώρα που αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία των early booking των Ρώσων ταξιδιωτών. Οπότε, όπως συστήνει ο άριστος γνώστης των δρώμενων και των εξελίξεων του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού και όχι μόνο, «θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για τη σύναψη της συμφωνίας με τη Ρωσική Κυβέρνηση ώστε από τα 6-7 εκατομμύρια Ρώσων ταξιδιωτών που, σύμφωνα με έρευνες, θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους ξένο προορισμό, να αποσπάσουμε ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από την εν λόγω πίτα».
  • Η πρωτοφανής πρωτοβουλία της Ελλάδας να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα αρχίσει να δέχεται, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Τουρισμού, από τις 14 Μαΐου της τρέχουσας χρονιάς Ρώσους τουρίστες θα πρέπει να έχει και συνέχεια και στις αγορές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας, του Καζακστάν κ.λ.π. «Οι Ουκρανοί θα χαρούν πολύ που μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει για να τους υποδεχτεί το φετινό καλοκαίρι», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος. Και συμπληρώνει «700.000 Ουκρανοί επισκέπτονται την Τουρκία ενώ στην Ελλάδα μόλις 100.000. Εάν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε και αυτήν την αγορά θα  πρέπει να κινηθούμε άμεσα».

Πόσοι Ρώσοι τουρίστες θα προτιμήσουν την Ελλάδα για τις φετινές τους διακοπές;

Από τα 6-7 εκατομμύρια Ρώσων ταξιδιωτών που θα επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές ξένο προορισμό, πόσοι θα προτιμήσουν την Ελλάδα; «Ο στόχος του ΕΟΤ που μιλά για 500.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών στη χώρα μας φέτος είναι αισιόδοξος», δηλώνει ο κ. Χαριτίδης.  Δίνοντας τη δική του πρόβλεψη επισημαίνει ότι «θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν οι αφίξεις τους φτάσουν τις 300.000, καθώς ήδη χάσαμε έναν μήνα». Παρόλο που τα προγράμματα όλων των ασχολούμενων με τον εισερχόμενο στην Ελλάδα ρωσικό τουρισμό είναι τη φετινή χρονιά ίδια με αυτά του 2019, εντούτοις αυτά τελικά θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη φετινή υπάρχουσα ζήτηση. Σε ότι αφορά ειδικότερα στην Tez Tour Ελλάδος, στοχεύει να προσελκύσει 125.000 ξένους τουρίστες στη χώρα μας εκ των οποίων 60.000-65.000 θα είναι Ρώσοι.  

Ταυτόχρονα και δράττοντας της ευκαιρίας, ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρίας tour operating, υπογραμμίζει τη λαχτάρα των Ρώσων τουριστών να επισκεφτούν την Ελλάδα και τη διακαή επιθυμία τους να έρθουν στη χώρα μας, παρόλο το «ασθενές» ρούβλι, σε σχέση με το ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική τουριστική αγορά αναμένει ότι φέτος θα υποδεχτεί τουλάχιστον 5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, ενώ ορισμένοι στη γειτονική χώρα υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τα 7 εκατομμύρια. Ουσιαστικά και όπως αποσαφηνίζει ο πάντα ενημερωμένος κ. Χαριτίδης «η Ρωσία με τον εσωτερικό της τουρισμό και η Τουρκία θα κονταροχτυπηθούν φέτος για το ποιος θα είναι τελικά ο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων προτίμησαν για τις διακοπές τους την περασμένη χρονιά τη χώρα τους». Παράλληλα, ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι πέραν της Τουρκίας που θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος από την  πίτα των 6-7 εκατομμύρια Ρώσων ταξιδιωτών που θα προτιμήσουν για τις φετινές τους διακοπές τους ξένο προορισμό, στις επιλογές τους θα βρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και για μικρό ποσοστό η Βουλγαρία (δεν ήταν ποτέ μεταξύ των «δυνατών» τους προορισμών).  

Η Μόσχα έναν χρόνο μετά

Λόγω της συμμετοχής της Tez Tour στη διεθνή τουριστική έκθεση MITT  κ. Χαριτίδης επισκέφτηκε τη Ρωσία και δη τη Μόσχα, μετά από ένα χρόνο. Απαντώντας στην ερώτηση ποιες αλλαγές εντόπισε στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου σε έκταση κράτους της γης, αναφέρει αναλυτικά: «Δεν εντόπισα καμία αλλαγή στη χώρα και η Μόσχα εξακολουθεί να παραμένει η ίδια. Εμείς αλλάξαμε, στην Ελλάδα κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ σε lockdown.

Στη Μόσχα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί μεταξύ άλλων η πληρότητα σε κλειστούς χώρους όπως σινεμά, θέατρα να διαμορφώνεται στο 50%, η σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κάποιες περιπτώσεις. Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες λειτουργούν κανονικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για να επισκεφτείς ένα καλό εστιατόριο για παράδειγμα τη Δευτέρα βράδυ, θα πρέπει να προβείς σε κράτηση καθώς δεν θα μπορέσεις να βρεις τραπέζι. Η πανδημία έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού- τομέα στον οποίο έχει επενδύσει πολύ η Ρωσική Κυβέρνηση, βελτιώνοντας και τις υποδομές. Έχουν γίνει μεγάλα και ωραία projects προς αυτήν την κατεύθυνση και πολύς κόσμος έχει ανακαλύψει τη Ρωσία και δη τις απομακρυσμένες περιοχές της όπως τη Σιβηρία που μέχρι πρότινος δεν κατέγραφαν υψηλή επισκεψιμότητα.

Διαπιστώνοντας το πώς η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει την πανδημία, έχει λιγοστέψει η κριτική προς τη Ρωσική Κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Σε ότι αφορά στην είδηση που περνά στον ευρωπαϊκό τύπο ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Ρωσία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει προτροπή- παραίνεση για να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες και όχι όλος ο πληθυσμός. Εξάλλου η διαδικασία για να εμβολιαστείς είναι πολύ εύκολη, καταβάλλοντας 2.000 ρούβλια που αντιστοιχεί περίπου σε 22 ευρώ (στην περίπτωση που δεν είσαι Ρώσος υπήκοος ή ακόμα ιδιωτικά), ενώ εγγραφόμενος στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα μπορείς να το κάνεις δωρεάν. Πολύς κόσμος έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό και είναι γεγονός ότι στη Ρωσία υπάρχει πλέον μια ανοσία».

Πώς θα διαμορφωθεί η νέα εποχή στον ελληνικό τουρισμό μετά την πανδημία

Ανακατατάξεις θα καταγραφούν στον ελληνικό τουριστικό κλάδο από αυτήν τη χρονιά κιόλας, καθώς με το ξεκίνημα της σεζόν θα «αναδυθεί» ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, ποιος δυσκολεύεται και ποιος τελικά θα αποχωρήσει από τον τομέα. Την άποψη αυτή καταθέτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος ο οποίος σπεύδει να καταδείξει το καίριο θέμα των επιταγών που δόθηκαν από τους τουριστικούς πράκτορες προς τα ξενοδοχεία, ως προκαταβολές για τη σεζόν του 2020 που λόγω της έλευσης της πανδημίας το έργο δεν παράχθηκε. Για την ακρίβεια ζητά την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου φλέγοντος θέματος καθώς «δίνοντας παράταση στην παράταση το θέμα, ουσιαστικά πρόβλημα διαιωνίζεται. Η σωστότερη τακτική θα είναι να δοθεί δάνειο είτε στους κομιστές είτε στους εκδότες, ανάλογα με την περίπτωση και εάν το έργο έχει παραχθεί ή όχι. Ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει και έτσι η επιταγή θα μεταφέρεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Ο «βραχνάς» με αυτές τις επιταγές θα πρέπει να εκλείψει από την ελληνική τουριστική αγορά – που είναι και η μοναδική χώρα της υφηλίου στην οποία παρατηρείται αυτό το… φαινόμενο. Είναι ευκαιρία να καθαρίσει το τοπίο και να εκλείψει αυτό το φαινόμενο», αναφέρει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του για το θέμα αυτό.

Πέραν τούτου, δεν κρύβει τον προφανή προβληματισμό και την έκδηλη ανησυχία του για την «εξαφάνιση» δυνατών σπεσιαλίστας tour operators στη Δυτική Ευρώπη που δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν με τον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό. «Αυτοί χάθηκαν και η Ελλάδα καλείται να εκπονήσει έναν σχεδιασμό για την ανάπτυξη συνεργιών με τους εταιρίες tour operating που έχουν πάντα την Ελλάδα στις πρώτες προτεραιότητές τους. Είναι καλό οι ξένοι κολοσσοί να προωθούν την Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε να έχουμε και πιο πολλούς σπεσιαλίστες που έχουν την Ελλάδα ως πρώτη προτεραιότητα », συστήνει ο κ. Χαριτίδης.

Παρόλο που παραδέχεται ότι δεν έχει εντρυφήσει αναλυτικά στο  θέμα, εντούτοις και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξερχόμενος από τη Ρωσία τουρισμός διακινείται κυρίως από Τούρκους tour operators,παρακινεί την Ελληνική Κυβέρνηση προς τη στήριξη των αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιριών των οποίων το αντικείμενό τους είναι η προσέλκυση στην Ελλάδα Ρώσων τουριστών. «Θα πρέπει να εκπονηθεί συγκεκριμένη στρατηγική, με καθορισμένο πλάνο για την προώθηση της Ελλάδας στη Ρωσία αλλά και στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από τις χώρες αυτές να επισκεφτούν την Ελλάδα», προτρέπει και ταυτόχρονα συστήνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.