
Στη δήλωση αυτή προβαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog o γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ) και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Αλέξανδρος Σωμαράς. Έχοντας ενεργή συμμετοχή στα κοινά του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά και διακρινόμενος για την αδιάλειπτή του εργασία για περισσότερα από 30 έτη στον άκρως εξωγενή τομέα της ελληνικής οικονομίας- αρχικά ως εργαζόμενος και κατόπιν ως στέλεχος, γενικός διευθυντής σε ξενοδοχεία και αλυσίδες και έπειτα ως τουριστικός πράκτορας και ως επιχειρηματίας πλέον, ο κ. Σωμαράς, έχοντας συλλέξει πολύτιμη τεχνογνωσία και πλούσια εμπειρία, καταθέτει τις προσωπικές απόψεις για την τρέχουσα αλλά και για την μετά COVID εποχή.

Η πρωτοφανής κατάσταση της πανδημίας του COVID-19 που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάξει συθέμελα τη ζωή όλων μας και οι καταιγιστικές εξελίξεις που καθημερινά καταγράφονται στην παγκόσμια τουριστική-ταξιδιωτική αγορά- με τελευταία την απόφαση του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator της Μεγάλης Βρετανίας, Jet2 να μεταθέσει την έναρξη της σεζόν στις 24 Ιουνίου- ακολουθώντας τον ήδη και διάφοροι άλλοι TO’s με ανάλογες ανακοινώσεις- είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο κ. Σωμαράς υιοθετεί σθεναρά την άποψή αυτή.

Ταυτόχρονα είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να προβώ στην όποια πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά η τουριστική κίνηση τη φετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα». Λιτά μεν, άκρως περιεκτικά συμπληρώνει ότι «μετά από 1 ή 2 μέρες η πρόβλεψη αυτή μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις». Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο ίδιος «έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν αόρατο εχθρό που δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία τελικά επηρεάζοντας πολύ περισσότερα τις υπηρεσίες- προϊόντα πολυτελείας ή και για πολλούς πρώτης ανάγκης όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός κ.λ.π. Οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικών και ηγετών διαφόρων κρατών μιλούσαν και όριζαν τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας για τουλάχιστον 18 μήνες. Εκτιμήσεις που όπως όλοι μας διαπιστώνουμε τείνουν να αποδειχτούν αληθείς.

Πέραν τούτου, ο κ. Σωμαράς επισημαίνει ότι «οι μέχρι στιγμής κρατήσεις, είτε από περυσινά reallocations είτε νέες, διαμορφώνονται στο μείον 70% με 90% της τουριστικής χρονιάς του 2019».
Δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όλα τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία θα πρέπει ή επιδιώκουν φέτος να λειτουργήσουν, εξηγεί για ποιους λόγους θα πρέπει να προβούν στη λήψη της απόφασης αυτής.
Στο καίριο ερώτημα του εμβολιασμού όλων όσων ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό αποφαίνεται ότι «ο εμβολιασμός είναι μέγα θέμα ατομικής ευθύνης και σεβασμού προς τους άλλους» και αποσαφηνίζει γιατί θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται με τον άκρως εξωγενή κλάδο της ελληνικής οικονομίας να υιοθετήσουν αυτή τη φιλοσοφία.

Παράλληλα, στη συνέντευξη του στο Business Travel blog ο κ. Σωμαράς καταθέτει τις εκτιμήσεις του για τις αλλαγές που έχουν επέλθει ή και θα εξακολουθήσουν να καταγράφονται στην παγκόσμια τουριστική-ταξιδιωτική αγορά λόγω της πανδημίας.
Απαντώντας στην ερώτηση, αναλύει διεξοδικά το πώς θα διαμορφωθεί η νέα εποχή στον ελληνικό τουρισμό μετά το πέρας τη πανδημίας και υπογραμμίζει το πώς το χαμόγελο θα πρέπει να επέλθει στο πρόσωπο όλων των δραστηριοποιούμενων με τον ελληνικό τουρισμό ατόμων από αυτή κιόλας τη σεζόν, επιδιώκοντας να μεταφερθεί αφειδώς και στους ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

«Με βεβαιότητα κανείς δεν μπορεί να πέσει μέσα στην όποια πρόβλεψη και φέτος»
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα; Πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στη χώρα μας την τρέχουσα τουριστική περίοδο;
Είναι γεγονός ότι ασκώντας καθήκοντα τόσο γραμματέα στον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων όσο και μέλους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων και στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου- ενεργοί και πολύ δραστήριοι τουριστικοί φορείς με σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις με άλλους φορείς και όχι μόνο- λαμβάνω- λαμβάνουμε πληθώρα ενημέρωσης από το σύνολο της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, ενώ συνεχής είναι η ενημέρωση από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό.

Τα μηνύματα- ζητήματα αυτά, οι φορείς του ελληνικού τουρισμού και ο καθένας από το δικό του μετερίζι προσπαθούμε και τα «μετατρέπουμε» σε προτάσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να ανοίξει με επιτυχία ο άκρως εξωγενής κλάδος της χώρας μας φέτος και να διαγράψει μια όσο το δυνατόν εφικτό καλή πορεία. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρούμε πιστά την ισορροπία μεταξύ του το τι λέμε, πότε και το πώς το λέμε. Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία καθώς τα πράγματα αλλάζουν άρδην, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που όλοι μας βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, της πανδημίας του COVID-19.

Λόγω ακριβώς αυτής της πρωτόγνωρης περιόδου, δεν μπορώ να προβώ στην όποια πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση τη φετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα. Έχει αποδεχθεί ότι μετά από 1 ή 2 μέρες η πρόβλεψη αυτή μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις. Με βεβαιότητα κανείς δεν μπορεί να πέσει μέσα στην όποια πρόβλεψη φέτος. Επιδιώκοντας να γίνω πιο σαφής και αναλυτικός να αναφέρω ότι πριν από δύο εβδομάδες οι απόψεις τουριστικών φορέων ταυτίζονταν ακόμη στην εκτίμηση ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πιάσει φέτος διπλάσια επίδοση από το 2020 και θα κινηθεί στο 50% περίπου της απόδοσης του 2019 που ήταν η καλύτερη, ποσοτικά χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό όλων των ετών.

«Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις διαμορφώνονται στο μείον 70% με 90% της τουριστικής χρονιάς του 2019»
Ωστόσο, διανύουμε ήδη τον Απρίλιο και οι κρατήσεις έχουν παγώσει ή δεν υπάρχουν καθόλου από τις παραδοσιακές μας αγορές, Αγγλία Γερμανία αλλά και από τη Γαλλία, την Πολωνία, χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ( Ρωσία κ.λ.π., την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Σκανδιναβία κ.ο.κ. Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις διαμορφώνονται στο μείον 70% με 90% της τουριστικής χρονιάς του 2019. Παρόλο που η Ελληνική Κυβέρνηση, θα έλεγα «σκόπιμα» για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις και οι ενέργειες από όλους τους εντός και εκτός Ελλάδας εμπλεκομένους γίνει μια αρχή διαβουλεύσεων και ενεργειών, έχει οριοθετήσει χρονικά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου της τρέχουσας χρονιάς (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλόγως της κατάστασης να μετατεθεί μεταγενέστερα), εντούτοις η είδηση αυτή δεν «αποτυπώνεται» στο ενδιαφέρον των πελατών μας που δεν μπαίνουν στα ανάλογα συστήματα για να προβούν σε κράτηση.

Ως σήμερα καταγράφηκε χαμηλή ροή κρατήσεων, έχοντας μια πρώτη μαγιά κρατήσεων της τάξεως περίπου του 5%-10% που πρόκειται για κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη σεζόν του 2020 και μεταφέρθηκαν στην τρέχουσα τουριστική χρονιά. Προβαίνοντας από τη χειμερινή περίοδο έως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε υπερπροσφορές της τάξεως του 20%-40% προκειμένου να κρατήσουμε τεχνικά περισσότερο καθότι δεν είναι τόσο θέμα τιμής στην παρούσα φάση, στοχεύουμε να διατηρήσουμε «ζεστό» το ενδιαφέρον των πελατών και να παραμείνουμε, σύμφωνα με τα κελεύσματα των tour operators, ανταγωνιστικοί σε σχέση με την Τουρκία, την Αίγυπτο αλλά άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Πλησιάζοντας στην ημερομηνία του επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, βιώνουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις να εναλλάσσονται σε κάθε χώρα από όπου αντλούμε τουρισμό αλλά και στη χώρα μας, ο κόσμος έχει κουραστεί από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και θέλει να ταξιδέψει έστω και για λίγες μέρες είτε εντός είτε εκτός της πατρίδας του. Το μέγα όμως ζητούμενο είναι άλλο το τι θέλει και άλλο το τι μπορεί καθώς μπορεί να ενδεχομένως να έχει χάσει τη δουλειά του, να μην μπορεί να πάρει τελικά άδεια όταν αρθεί το lockdownστη χώρα του ή και το πιο σημαντικό να μην έχει χρήματα για να πάει διακοπές. Η οικονομική κρίση έχει ήδη ξεκινήσεις και δυστυχώς τη δυσχερή αυτή κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε πολύ πιο έντονα τα επόμενα δύο έτη ειδικά στην Ελλάδα της οποίας η οικονομία εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό, άμεσα και έμμεσα.

«Διευρύνθηκε η προσφορά των ξενοδοχειακών κλινών, με την προσθήκη νέων δωματίων, ενώ ο καίριος παράγοντας της ζήτησης αυτών παραμένει, μέχρι στιγμής άγνωστος»
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας προστέθηκαν νέες μονάδες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι την τελευταία διετία (2020-2021) το ξενοδοχειακό δυναμικό της Κρήτης εμπλουτίστηκε με 6.000 περίπου νέες κλίνες. Γεγονός που σημαίνει ότι διευρύνθηκε η προσφορά των ξενοδοχειακών κλινών άρα και στο σύνολο ο ανταγωνισμός- πόλεμος τιμών, ενώ ο καίριος παράγοντας της ζήτησης αυτών παραμένει, μέχρι στιγμής άγνωστος.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση οι αφίξεις του εισερχόμενου στην Ελλάδα τουρισμού δεν θα ξεπεράσουν τη φετινή χρονιά 40%-50% του αντίστοιχου δείκτη το 2019. Στη εξέλιξη αυτή θα συμβάλλουν και οι Έλληνες ξενοδόχοι που θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι στην πολιτική των ακυρώσεων ίσως τιμών καρά περίπτωση, μεταφέροντας σε συνεργασία με τους tour operators, σε μεταγενέστερη ημερομηνία τις κρατήσεις μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Θα αναγκαστούμε να κινηθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να κρατηθούμε, να αναπνεύσουμε και να πάμε παρακάτω.

«Τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία είναι πανέτοιμα για να λειτουργήσουν στις 14 Μαΐου»
Εκτιμάτε ότι φέτος θα λειτουργήσουν περισσότερα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία από το 61% στο οποίο είχε διαμορφωθεί, σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ, ο αριθμός των resortμονάδων που άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown;
Πρέπει ή επιδιώκουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους όλα τα resort ξενοδοχεία, μικρά μεγάλα καταλύματα φέτος, δηλώνοντας σθεναρά παρόν στην αγορά, μεριμνώντας τα δέοντα για το προσωπικό το οποίο απασχολείται σε αυτά και συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στην προσέλκυση ταξιδιωτών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Θα έλεγα να λειτουργήσουν ΜΟΝΟ τα νόμιμα καταλύματα καθώς πέρυσι παρατηρήθηκαν φαινόμενα να έχουν πιστοποιηθεί αρκετά τα οποία δεν πληρούσαν ακόμα και τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας πελατών και προσωπικού, πόσο μάλλον της πιστής εφαρμογής των πρωτοκόλλων.

Να επισημάνω ότι έχουμε την καλή παρακαταθήκη του 2020 που όσα ξενοδοχεία – γενικά καταλύματα, λειτούργησαν τα πήγαν περίφημα. Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρας μεταδόθηκε στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά και αποτελεί μια καλή βάση για την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν πέρυσι, διαθέτουν πλέον την τεχνογνωσία στην υιοθέτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αναμένουμε τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταλυμάτων- τα υφιστάμενα είναι σε ισχύ μέχρι τέλη Μαΐου 2021- για τα οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωσή τους προκειμένου να αποφεύγεται ο όποιος συγχρωτισμός και να μην καταγράφονται τα όποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν πέρυσι.

Όπως ενδεικτικά: α) να μειωθεί η απόσταση στις ξαπλώστρες σε εξωτερικό χώρο, β)ο τουρίστας να μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνος του από τους μπουφέδες, τηρώντας τα μέτρα και το κυριότερο αποφεύγοντας τις ουρές αλλά και τις καθυστερήσεις. Έτσι θα εκλείψουν τα παράπονα που καταγράφηκαν σε πολλές περιπτώσεις το 2020, γ) η αποφυγή της συχνής ή και υπερχλωρίασης των πισινών που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα εν μέρει για πολλούς τουρίστες κλπ.

Τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία είναι πανέτοιμα για να λειτουργήσουν στις 14 Μαΐου. Δεν ξέρω όμως εάν είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και οι άλλες συναφείς ή μη με τον τουριστικό κλάδο δραστηριότητες. Πέραν από το πόσα τελικά καταστήματα θα λειτουργήσουν μετά από αυτή τη οικονομική λαίλαπα (καφετέριες, μίνι μάρκετ, καταστήματα, εταιρίες rent a car κ.λ.π) η περσινή εμπειρία αλλά και ομολογίες των ίδιων των πελατών μας, κατέδειξε ότι άλλη συμπεριφορά υιοθετούν οι τουρίστες, οι εργαζόμενοι κλπ. μέσα στο ξενοδοχείο και άλλη όταν βρίσκονται έξω από αυτό. Κατά ένα μέρος αυτό οφειλόταν στα πολύ αυστηρά πρωτοκόλλα των ξενοδοχείων αλλά και στην ευθύνη που έχουν υπογράψει τα ξενοδοχεία απέναντι σε συνεργάτες ΤΟ’s λόγω και της «αλυσιδωτής αστικής ευθύνης ασφαλειών» που υπάρχει βάση νόμων, ενώ αντίθετα δεν ήταν το ίδιο έξω από αυτά. Αυτό έχει ζητηθεί στις κατατεθειμένες προτάσεις μας να εξισορροπηθεί.

«Ο εμβολιασμός είναι μέγα θέμα ατομικής ευθύνης και σεβασμού προς τους άλλους»
Θα πρέπει να εμβολιαστεί το προσωπικό, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο;
Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Οι σοβαροί επαγγελματίες του χώρου σε κάθε τομέα και ειδικά στον τουρισμό που είναι μια κατά κόρον κλάδος υπηρεσιών θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους φιλοξενουμένους μας, τους τουρίστες. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον ξένο επισκέπτη που θα έρθει στη χώρα μας, να μας έχει επιλέξει από άλλους προορισμούς γιατί είχαμε σωστή αντιμετώπιση πέρσι, έχοντας ήδη καταβάλλει χρήματα για την επίσκεψή του αυτή αλλά και επιπλέον έξοδα και σπαταλώντας χρόνο, για να έχει είτε απόδειξη PCR τεστ, είτε τεστ αντισωμάτων είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή τέλος να φορά μάσκα, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ή ακόμη και να ρισκάρει όταν επιστρέψει στην χώρα του να μπει σε καραντίνα κ.λ.π και εμείς οι σωστοί επαγγελματίες, μιλώντας γενικά, να μην είμαστε είτε εμβολιασμένοι που τόσο πολύ όλοι περιμέναμε ως λύση της πανδημίας ή τουλάχιστον να μην έχουμε πράξει τα δέοντα μέτρα ώστε να μην αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο ερχόμενος εδώ.

Γιατί πέρα από την όποια ηθική ευθύνη και επαγγελματική στάση που πρέπει για πολλούς αυτονόητους λόγους να υποδείξουμε, υπάρχουν και οι ευθύνες που γεννιούνται πολύ εύκολα αποδεδειγμένα ή μη από θέματα αστικής ευθύνης κλπ. μεταξύ πελάτη και ξενοδόχου ή επαγγελματία εργαζόμενου. Η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει συθέμελα τη ζωή όλων μας και όλοι μας αναμέναμε το πότε θα κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε πως και γιατί γεννήθηκε η πανδημία- στην παρουσία της οποίας δυστυχώς δεν πιστεύουν πολλοί βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους με τις ενέργειες ή την αδιαφορία τους.

Αυτό θα το κρίνει ο χρόνος και η ιστορία τι και που έγιναν λάθη ή σκοπιμότητες. Καλούμαστε να σκεφτόμαστε πιο ευέλικτα και να μεριμνούμε για τον εαυτό, τους συναδέλφους, τους συνανθρώπους μας. Ο εμβολιασμός είναι μέγα θέμα ατομικής ευθύνης και σεβασμού προς τους άλλους. Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι για να δουλέψω σαν εργαζόμενος σε μια για παράδειγμα επιχείρηση rent a car, σε ξενοδοχείο, μπακάλικο, θα πρέπει να εμβολιαστώ για να εξακολουθήσω να προσφέρω στο μέγιστο δυνατό με τα απαιτούμενα μέτρα τις ποιοτικές υπηρεσίες προς τον τουρίστα, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής, μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο της η πανδημία. Πώς μπορώ να είμαι ηθικά εντάξει με τον εαυτό μου όταν εγώ που δεν έχω εμβολιαστεί υποδέχομαι έναν ξένο τουρίστα ο οποίος είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει αρνητικό τεστ, είναι δηλαδή, ας μου επιτραπεί η χρήση της λέξης «καθαρός» και επιστρέφοντας στην πατρίδα του να έχει θέμα με τον κορωνοϊό;

Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον ελληνικό τουρισμό και πιστεύουμε σε αυτόν, έχουμε επενδύσει σε αυτόν χρόνο, χρήμα και αφοσίωση, θα πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις επιχειρήσεις, τον ελληνικό τουρισμό, στην ουσία τη χώρα μας έτσι ώστε να μην δώσουμε την παραμικρή αιτία και αφορμή στον ξένο τουρίστα να αναφέρει ότι εδώ κόλλησε τον κορωνοϊό, με τις δυσάρεστες εξελίξεις για το ξενοδοχείο, τον προορισμό, την Ελλάδα. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνολική, άμεση, ταυτόχρονη από όλους μας. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε «πράσινη χώρα» ώστε να παραμείνουμε πρώτοι στην προτίμηση των τουριστών.

Οι αλλαγές σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας τουριστικής-ταξιδιωτικής αγοράς
Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι αλλαγές που θα παρατηρηθούν σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας τουριστικής-ταξιδιωτικής αγοράς μετά το πέρας της πανδημίας του COVID-19;
Η πανδημία και τα lockdownπου επεβλήθησαν σε διάφορες χώρες της υφηλίου είχαν ως αποτέλεσμα όλοι μας να εντρυφήσουμε στο διαδίκτυο, να εξοικειωθούμε με τα συστήματα και να προβούμε σε διάφορες αγορές. Είχαμε το χρόνο, το χώρο και τη διάθεση για να ψάξουμε προορισμούς, να «ξεναγηθούμε» σε ξενοδοχεία, να εντοπίσουμε αυτό που θα επισκεφτούμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να διαβάσουμε διάφορες κριτικές και σχόλια για τη μονάδα. Να είμαστε πιο ψαγμένοι γενικότερα…

Όλα τα online συστήματα και οι online πλατφόρμες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και απαίτησαν από εμάς, όλους τους συμβαλλόμενους, τα ξενοδοχεία δηλαδή να προβάλλουμε τις μονάδες με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται απόλυτα σαφές και κατανοητό στους εν δυνάμει επισκέπτες μας τι και πώς το προσφέρουμε, να προβάλλουμε τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουμε, να γίνουμε πιο ευέλικτοι σε τιμές και προσφορές όταν παρατηρηθεί ανάγκη, να εκσυγχρονιστούμε εν ανάγκη, να δούμε τι κάνει ο ανταγωνισμός εντός και εκτός Ελλάδας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν κατά κάποιο τρόπο. Πρόκειται για έναν νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ξενοδοχείων στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί το προσωπικό, οι πελάτες κ.λ.π. χωρίς όμως να χάσει τον χαρακτήρα και το ύφος του προϊόντος μας που δεν είναι άλλο από το αυθεντικό χαμόγελο και τη φιλοξενία.

Πέραν τούτων, αλλαγές θα παρατηρηθούν και στον τρόπο και χρόνο κατά τον οποίο οι ταξιδιώτες θα καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό για τις διακοπές τους, εννοώντας τις προκαταβολές, την αποπληρωμή κ.λ.π.
Οι tour operators θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι στις τιμές και στις προσφορές, στην ακυρωτική τους πολιτική για τις κρατήσεις, στον τρόπο που θα γίνονται οι προκαταβολές αλλά και στις πληρωμές των προμηθευτών τους, εφαρμόζοντας πλέον πιο σωστή win win, ανάλογη credit&paymentpolicy στρατηγική κ.ά.

Πιο κερδισμένοι θα είναι οι tour operators που παρέχουν όλες εκείνες τις online υπηρεσίες, διακρίνονται για την ευελιξία και την ταχύτητά τους στις αλλαγές, το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος είτε κρατήσεων είτε άλλων υπηρεσιών locally στον προορισμό, αλλά και ενδιάμεσων αποφεύγοντας τις επιπλέον προμήθειες με αποτέλεσμα να μειώνεται και η τελική τιμή πακέτου, με τις οποίες τελικώς γίνεται πιο εύκολη η διαμόρφωση του τουριστικού προγράμματος το οποίο κάνουν πλέον μόνοι τους οι ταξιδιώτες. Το μέλλον είναι στα onlineσυστήματα, στις onlineπλατφόρμες. Στον τομέα αυτόν επενδύουν πλέον ταυτόχρονα οι μεγάλοι κλασικοί tour operators,διαβλέποντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση των ανά της υφηλίου ταξιδιωτών να διαμορφώνουν μόνοι τους το τουριστικό τους πρόγραμμα, το ονομαζόμενο dynamicpackage.

Εξάλειψη του ελληνικού φαινομένου των επιταγών
Επιπλέον, από τη στιγμή που ο ταξιδιώτης προπληρώνει στον tour operator τις διακοπές του, δεν θα πρέπει να αλλάξει σιγά σιγά μολις και το cashbalance μεταξύ των προμηθευτών και πελατών (ξενοδοχείων και tour operators, όμως επικρατήσουν οικονομικές ισορροπίες), ώστε να καταβάλλεται το ποσό στο ξενοδοχείο που αντιστοιχεί στη διαμονή του επισκέπτη κατά τη διάρκεια που ο τελευταίος απολαμβάνει τις υπηρεσίες της μονάδας; Όλα αυτά θα τα δούμε να εξελίσσονται από φέτος. Με την ανάλογη συνδρομή και των δύο συμβαλλόμενων πλευρών – δεν αναφέρομαι τόσο στις στρατηγικές συνεργασίες στις οποίες υπάρχουν πολλές άλλες προϋποθέσεις, τιμές κλπ. μέσα στη όλη συμφωνία αλλά στις απλές συνεργασίες allotment κλπ. κάθε είδους.

Δράττοντας της ευκαιρίας να υπογραμμίσω ότι είναι τώρα μια καλή ευκαιρία για να εξαλειφθεί στον ελληνικό τουρισμό αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, το φαινόμενο των επιταγών και να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας αγορών και επενδύσεων. Στις περισσότερες χώρες για να μην πω σε όλες, δεν υπάρχει καν η λέξη αυτή πόσο μάλλον η πράξη της… Από προσωπική εμπειρία σε ετήσια meetings, όταν ασκούσα καθήκοντα ceo Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική touroperator – incomingagent σε 23 destinations στον κόσμο, πολύ χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι μόλις τους εξήγησα σε παρουσίαση μου, τον τρόπο που κινείται η αγορά χρήματος στην Ελλάδα, μας αποκάλεσαν χαριτολογώντας ,,,youGreeksmafias (εποχή μνημονίων).Να πάψει η αγορά να δουλεύει με επιταγές. Στην εξάλειψη του φαινομένου αυτού θα πρέπει το Κράτος να συμβάλλει με διάφορα εργαλεία υποστήριξης και εξομάλυνσης ώστε να γίνει η μετάβαση στη νέα αυτή εποχή.

Τέλος, θα παρατηρηθεί να αυξάνεται βραχυπροθέσμα τουλάχιστον και μέχρι να καταλαγιάσει ο φόβος πολλών να ταξιδέψουν ξανά με αεροπλάνα ή άλλα μαζικά μέσα μεταφοράς, η προτίμηση σε οδικά ταξίδια – τουρισμού. Παράλληλα θα διαπιστώσουμε ότι όσο θα καταγράφεται μειωμένος αριθμός ταξιδιωτών τόσο θα αυξάνεται η διάρκεια διαμονής τους και το μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής του ελληνικού τουρισμού
Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής του ελληνικού τουρισμού, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά το πέρας της πανδημίας;
Θα είμαστε πιο ευέλικτοι στην ακυρωτική πολιτική των κρατήσεων. Θα πρέπει να παρέχουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες γιατί κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα- όπως ενδεικτικά της λεπτομερής και με ασφάλεια πλέον καθαριότητας- ήρθαν και θα παραμείνουν και με την λήξη της πανδημίας του COVID-19. Η εποχή που θεωρούσαμε τον πελάτη δεδομένο, χωρίς να καταβάλλουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια για να τον κερδίσουμε, ή με ευκολία όλοι μας τον βγάζαμε οverbooking ή δεν τον σεβόμασταν πολλές φορές, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Καλούμαστε τώρα να πράττουμε τα δέοντα ώστε οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι από τη μέρα που θα κάνουν την κράτηση, από τη διαμονή, τις διακοπές τους στη χώρα μας έτσι ώστε όταν επιστρέφουν στον τόπο τους να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι και να γίνονται πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής φιλοξενίας στην πατρίδα τους. Γεγονός που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από όλους μας.

Επιπλέον, ο κάθε πελάτης θέλει διαφορετική προσέγγιση. Και για αυτό θα πρέπει να ανασυνταχθούμε όλοι, να προετοιμαστούμε καλύτερα, να έχουμε καλή διάθεση για να ανεβεί όλων μας η ψυχολογία και να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη μας το οποίο αφειδώς θα μεταδώσουμε και στους επισκέπτες μας. Πρόκειται για ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους για φέτος. Όπως άλλωστε και η διασφάλιση της αίσθησης από τον επισκέπτη στην Ελλάδα φέτος ότι επέλεξε ένα covidfree ξενοδοχείο. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό ότι οι ταξιδιώτες είναι πλέον «ψαγμένοι».

«Δεν μπορεί στα 33 εκατομμύρια ξένων τουριστών στη χώρα μας το 2019, η μερίδα του λέοντος να αντιστοιχεί στον ποιοτικό τουρισμό»
Προλαβαίνοντας ενδεχομένως την ερώτηση για το εάν η πανδημία συμβάλει στην αλλαγή της τουριστικής κατεύθυνσης και στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, να επισημάνω ότι μέσα σε πέντε χρόνια η Ελλάδα κατάφερε από τα 15 εκατ. τουρίστες να προσελκύσει 33 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019. Δεν μπορεί σε αυτό το ακριβοθώρητο νούμερο, η μερίδα του λέοντος να αντιστοιχεί στον ποιοτικό τουρισμό. Πουθενά και ποτέ στον κόσμο, δεν συνδυάζεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε κανένα προϊόν και ειδικά στις υπηρεσίες, η ποσότητα με την ποιότητα !!! Κανόνας. Η ποιότητα αυξάνει τις περισσότερες φόρες την μέση τιμή, και η ποσότητα τη ρίχνει. Υπάρχουν ξενοδοχεία αλλά και προορισμοί που προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό. Για να αρχίσει στο σύνολό του ο ελληνικός τουρισμός να καταγράφει αύξηση του ποιοτικού τουρισμού θα πρέπει να συντρέξουν λόγοι και προϋποθέσεις που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την κουλτούρα και έξω από το ξενοδοχείο.

Καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης από μικρή ηλικία- εκπαίδευση από το δημοτικό
Πρώτα από όλα θα πρέπει να καλλιεργηθεί τουριστική συνείδηση από όλους μας και να διδάσκεται ακόμη και στο δημοτικό. Δεν νοείται να είμαστε τουριστική χώρα και να μην εκπαιδευόμαστε από μικρή ηλικία σε αυτό που υπηρετούμε και στηρίζει έμμεσα ή άμεσα την ελληνική οικονομία. Ανάλογα θα πρέπει να είναι η εκπαίδευσή μας πλέον σε θέματα ασφάλειας, υγιεινής κάθε είδους. Η κουλτούρα μας αυτή συνδυασμένη με το ελληνικό χαμόγελο, την ελληνική φιλοξενία, τον πολιτισμό και τη φύση και την ομορφιά της χωράς μας, αποτελεί από τα ανταγωνιστικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Θα πρέπει όπως άλλωστε έχει χιλιοειπωθεί να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Ενδεικτικά μαρίνες, σταθμός για πτήσεις Learjet, γήπεδα γκολφ κλπ., δρόμοι και υποδομές ανάλογα με όλα αυτά, καθαριότητα και σωστές σημάνσεις στους δρόμους και όχι μόνο κ.λ.π. Η δημιουργία των υποδομών αυτών φαντάζει σαν ένα μακρινό όνειρο, είτε «πολιτικών» προτιμήσεων και ενεργειών, είτε λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.